HenoK 06.02.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Bez szukania okazji to trzeba 300 - 500$ wyłożyć. Jak się poszuka to można znaleźć na przykład coś takiego: http://www.bb-elec.com/product.asp?sku=UD128A8D&TrailType=Sub&Trail=742 co prawda wejść niewiele ale za to z legalnym oprogramowaniem. Od kilku lat nie jestem w temacie, bardzo możliwe że chinczycy robią coś po 20$ - jak znajdę to dam namiary. Mam gdzieś darmową ale prawie pełną wersję Dasy Lab - wycięta jest tylko praca wielostanowiskowa - muszę poszukać. Z polskich produktów miałem do czynienia z kartami pomiarowymi dwóch firm : http://www.progstar.com.pl/ http://www.asa.gliwice.pl/ Obie oferują kompletny system oraz proste oprogramowanie pozwalajace przetestować układ pomiarowy. Żeby z niego "wycisnąć" coś więcej trzeba napisać własny program . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 06.02.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 najgorsze jest to ze dawne windowsy mialy jeszcze bezposredni dostep do portow wejscia/wyjscia natomiast nowe wersje potrzebuja robic to za posrednictwem windowsa sam obecnie szukam jakiegos hardwaru i softwaru, zeby podpac sprzet laboratoryjny: pare termometrow mieszadlo z pomiarem momentu i wage kiedy robilem doktorat na uniwersytecie niemieckm standardem bylo podpinanie do komputerow karty GPIB (cos 800 EUR) a do niej precyzyjny multimetr do ktorego za pomoca skanera 20 kanalowego mozna bylo podlaczyc co kto chcial wszystko sterowane za pomoca labview ale to sa profesionalne zastosowania gdzie kazdy ma nadzieje na pomiary bardzo dokladne- np temperatury co do 0,1 °C (za pomoca termoelementow, zmudnego kalibrowania kazdego z nich za pomoca precyzyjnego termometru o dokladnosci 0,005°C (kosztuje chyba jakies 5-10 000 EUR) oczywiscie powiecie przeciez w domu nie potrzebujemy takiej precyzji- to fakt nalezy jednak zdawac sobie sprawe ze wszystko co kupujemy bedzie standardowo dosyc niedokladne (np pt 100 (okolo 30 EUR/sztuka) wedlug producenta mialo gwarantowana dokladnosc 0,1 °C- okazalo sie ze prawda lezy 2 °C obok co do tych tanich kart- to wlasnie ich glowna wada jest taka, ze pomiary za pomoca tylko tej karty sa niedokladne po za tym jesli ktos wykalibruje z grubsza to mozna smialo uzywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.02.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Panowie słuchajcie Adama to nie loty kosmiczne! Tego uznam za mistrza, który sterowanie zrobi za złoty 100 a nie 100$ czy 100EUR, to ma być tanie, ale wciąż wystarczająco dobre. Ja sam kupiłem sobie oślą łączkę, ale dla kogoś kto wcześniej takich rzeczy nie robił to jest dobry punkt startu. Może z czasem będę rozumiał o czym piszą prawdziwi elektronicy, nie żeby robić różne cuda do domu, którego zresztą jeszcze nie mam, ale z czystej ciekawości. Przykład: sterowanie wentylatorkami przy pomocy potencjometru: 6zl bo tyle kosztował mnie potencjometr - i tak pewnie przepłaciłem ale o 3zł nie będę się kłócił. Laptop do tego zbędny kręcę sobie gałeczką w prawo w lewo a wentylatorki zwiększają ilość powietrza lub zmniejszają. Na sterowanie GWC jeszcze poczekam (zwłaszcza na propozycję Adama) bo nie uśmiecha mi się sterownik za 450zł z taniej klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 06.02.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Witam, Panowie (i Panie?), Sterowanie można zrobić za 50PLN (górna wartość ceny logiki) + troszkę czasu + chęć nauczenia się czegoś nowego. Mikrokontrolery są tanie i dostępne jak konie w XVIII wieku. (mniej niż 5PLN za sztukę w detalu) do tego jakaś uniwersalna płytka drukowana i zaznajomienie z prostym kompilatorem np. języka BASIC dla mikrokontrolerów. Po opanowaniu tej podstawy droga do taniej automatyzacji stoi otworem. (sterownie ebmmami za pomocą PWM, pomiar temperatury, wilgotności itpitd ograniczeniem jest tylko wyobraźnie ) Pozdrawiam. PS. jeśli ktoś jest zainteresowany mogę jeszcze coś napisać.(nie chcę zanudzać na początek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.02.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Witam, Panowie (i Panie?), Sterowanie można zrobić za 50PLN (górna wartość ceny logiki) + troszkę czasu + chęć nauczenia się czegoś nowego. Mikrokontrolery są tanie i dostępne jak konie w XVIII wieku. (mniej niż 5PLN za sztukę w detalu) do tego jakaś uniwersalna płytka drukowana i zaznajomienie z prostym kompilatorem np. języka BASIC dla mikrokontrolerów. Po opanowaniu tej podstawy droga do taniej automatyzacji stoi otworem. (sterownie ebmmami za pomocą PWM, pomiar temperatury, wilgotności itpitd ograniczeniem jest tylko wyobraźnie ) Pozdrawiam. PS. jeśli ktoś jest zainteresowany mogę jeszcze coś napisać.(nie chcę zanudzać na początek) miodzik dla moich oczu Pisz nie zanudzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 06.02.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 A pisz proszę mario_k . Kiedyś prpgramowałem w Basicu i coś jeszcze pamiętam .Algorytm działania tylko trzeba opracować - to nie jest trudne .I wiesz co orko - kiedyś też kupiłem płytkę do oślej łączki , kilka numerów z cylku też gdzieś mam . To jest pomysł . Trzeba by tylko przysiąść , poczytać i tego Bascoma odszukać w necie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 06.02.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Zatem, Co potrzebujemy na start: 1. płytkę uniwersalną (PCB) na czymś trzeba to zmontować 2. Elementy elektroniczne: główny to kontroler 3. Kompilator dla wybranego kontrolera 4. Programator (jw) (hardware + software) Ja proponuję na początek zapoznać się z: 1 NP: http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=45400&sess_id=effae136d9a6902ffa6a8e14978b2b51 2. procesor 90S2313 do ww PCB 3. darmowy PonnyProg i interfejs do programowania (łączący PCta z mikrokontrolerem na czas programowania) do kupienia za 15 pln lub do zrobienia za 5pln 4. darmowy BascomAVR. Materiał wprowadzający do świata mikrokontrolerów to wspomniana ośla łączka oraz inne kursy których wydawnictwo AVT (elektronika dla wszystkich, elektronika praktyczna) serwuje mnóstwo. W sieci można również znaleźć sporo projektów pokazujących krok po kroku postępowanie przy budowie takich właśnie prostych układów. A więc lutownica w dłoń i do dzieła panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 06.02.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 mario_k - a powiedz ( bo wyciągnąłem tę płytkę i spojrzałem na schemat ) , czy ten kwarc to musi być dokładnie 4 MHz ( pytam bo chyba gdzieś znajdę 4.194.304 to jest 2^22 ze starych zapasów ) .No i o ile ze zmontowaniem raczej kłopotów nie będzie , to z czasem do nauki Bascoma różnie może być . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.02.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Heh - jesli w Basicu można to zrobić, to tez bym odkurzył swoje szkolne wiadomości. W sumie nic więcej nie trzeba, jak pare prostych operatorów: IF (T<19) THEN (uruchom nagrzewnice) i tak dla każdego układu. Tylko problem jest z tymi we/wy... Dlatego może jednak prościej w to PLC lepiej iść? Soft do tego jest w zestawie, a takie Zelio kosztują już od 300 pln. No i się raczej nie zawiesi. Choć a propos Windowsa, to czy nie można go uniknąć i puścić jakiegoś interpretera BASICa pod DOSem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 06.02.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Dla naszych celów zabawowo-naukowych częstoltliwość kwarcu nie ma wiekszego znaczenia. może być 1,4,6 MHz. No i o ile ze zmontowaniem raczej kłopotów nie będzie , to z czasem do nauki Bascoma różnie może być . Podobno czas to pieniądz - tu by się zgadzało. Możesz albo kupić za 450 (jak tam ktoś pisał) albo zrobić sobie za 15-20% ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 06.02.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Podobno czas to pieniądz - tu by się zgadzało. Możesz albo kupić za 450 (jak tam ktoś pisał) albo zrobić sobie za 15-20% ceny Tylko tu można się czegoś nauczyć i modyfikować wedle własnych potrzeb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 06.02.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 No i o ile ze zmontowaniem raczej kłopotów nie będzie , to z czasem do nauki Bascoma różnie może być . Podobno czas to pieniądz - tu by się zgadzało. Możesz albo kupić za 450 (jak tam ktoś pisał) albo zrobić sobie za 15-20% ceny Jak ktoś nie jest elektronikiem choćby z racji hobby to dobranie elementów, czujników i kart AC + napisanie softu zajmie mu pół roku. Inna sprawa, że najlepiej zmontować sobie od razu 2 żeby mieć gwarancję Mam wrażenie, że w tych oszczędnościach zapędzacie się za daleko, co innego zrobić coś samemu co nie jest czasochłonne w stosunku do zarobku i nie wymaga choćby odrobiny wiedzy specjalistycznej, a co innego bujać się kilka miesięcy z czymś co jest warte kilkaset złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 06.02.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 A tak w kwestii sterowania komputerem - laptopem .Co sądzicie o tej propozycji - czy warto coś takiego kupić ?http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=304703 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 06.02.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Adam - jeżeli chodzi o sterowanie tych starych ebm-ów .Znalazłem taki prosty generator PWM , sądzę że można go wykorzystać .http://www.sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT1401.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.02.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Chyba zgodzę się z Mice. Nie jestem elektronikiem i nie mam tyle czasu, z drugiej strony na urządzenia EIB mnie nie stać. Chcę jakiś kompromis. Jeśli system będzie kosztował 1000-1500 to ja to akcpetuję, byleby poprawnie wszystko działało (bezobsługowość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 06.02.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Mice, Depi, To oczywiste, że jakąśtam wiedzę trzeba mieć, a przynajmniej chęć jej zdobycia. Wszystko jest kwestią wyboru. Jedni wol;ą lutownice, inni laptopy a jeszcze inni komputery PC. Każde z tych rozwiązań ma zalety i wady, a każdy wybiera to, które jemu najbardziej odpowiada. Ja przedstawiłem opcję minimalizującą koszty (w sensie finansowym). Wwiem, że jestem w stanie ją zrealizować w realnym czasie.(dzień dwa) i polecam ją innym podobnym do mnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 06.02.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 mario zapraszam do watku "sterowanie reku za pomoca mikrokontrolera"gdzie mozna by zagadnienie poglebictutaj mysle miejsce nie jest optymalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.02.2007 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 wicekk Nie wydziwiaj. Weź normalne 555. http://img441.imageshack.us/img441/9087/pwmqq2.jpg Zamiast tego BD mocy daj BUZ11. W dren wpuść ten kabel od papsta i zadziała. Można sobie wyobrazić całą fabrykę, łącznie z opracowywaniem i zlecaniem PCB (stale to robię i już mnie mdli). Bierzemy Protela, rysujemy schemat, robimy symulacje.... A inni już wybudowali i się cieszą.! Regulator z lodówy chodzi w zakresie od 0 do ok. 10stC Potrzeba Wam wiecej? Wywalić ten kawałek rurki pomiarowej na pole przez ścianę a styki wpiąć w przełącznik strugi. Jak już koniecznie MUSICIE to jeszcze przekażnik pokazujący co i jak ora drugi pokazujący kiedy padło. Ktoś tu mówił o sterowaniu z 100zł. To, co proponuję jest za 45zł. Starczy na 100% rezerwę. Ile razy wymienialiście to w zeszłym tygodniu w lodówce? W mojej starej ze 20 lat biegało nienagannie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 06.02.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 powoli powolizaczac by trzeba od tego co my chcemy mierzyc i co regulowac zapewne kazdy ma swoje widzimisiei od tego trza by zaczac mierzyc mozna:1. cisnienie, lub roznice cisnien2. temperature lub roznice temperatur3. wilgotnosc lub rozniec wilgotnosci4. przeplyw powietrza5. zuzycie energii, lub prad silnikow wentylatora6. ??? sterowac mozna: 1. wlacz, wylacz silniki2. predkosc obrotowa3. klapy sterujace zamknij/otworz, albo plynna regulacja4. jakims innym elementem sprzezonym z ukladem grzewczo wentylacyjnym5.???? jak widac opcji jest co nie miara i watpie aby sterownik od lodowki zadowolil wybredne gusta forumowiczow zdefiniujmy wiec jakie funkcje mialoby spelniac sterowanie reku mozna sobie np ubzdurac prosty wariant ze mierze przeplyw powietrza i roznice temperatur - wyliczam ile mocy "oszczedzam" i mierze ile pradu biora wentylatory w zaleznosci od tego uklad rozstrzyga (na pdstawie naszych scenariuszy) czy ma dmuchac wiecej czy moze lepiej zmneijszyc intensywnosc wietrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 06.02.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Adam,Chodzi o to, aby miec bajer a nie tam jakas galke!Tak na powaznie, to taki mikrokontroler moze sie przydac do wielu rzeczy w domu takze kontynuujcie panowie (w tym drugim watku?).Jabko, ja to chyba duzo przeplacilem za ten potencjometr bo dalem 8 zl + 3 zl za galke plastikowa.No, ale byl stero, moze dlatego?PozdrawiamMirekPS.Dzisiaj montuje wentylator na podkladkach gumowych, mam nadzieje ze bedzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts