kudlaty69 09.03.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Mass air flow - mierzą przepływy powietrza w dwóch kanałach. Dwa kanały to rozumiem. Ale nie rozumiem czemu dwa czujniki. One chyba mieżą ciśnienie a nie przepływy. Chyba czujnik ma dwa wyjścia jeden powinien być w kanale nawiewnym a drugi w wywiewnym. To po co drugi czujnik? W air packu z jednego czujnika idą dwie rurki do kanału nawiewnego a z drugiego do kanału wywiewnego - tego nie kumam. Przeciez żeby zrównoważyć instalację chyba wystarcza dwa odczytu kanał wywiewny i nawiewny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 09.03.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Wygląda na to, że kontrolują ilość wymienianego powietrza. Ale teraz mam lepszy pomysł . Po co mi znać ilość wymienianego powietrza. Zastosuję czujnik T+Rh+CO2 i na tej podstawie będę regulował ilość powietrza a czujniki ciśnienia tylko by zrównoważyć instalację . edit: czujnik z T+Rh+CO2 w salonie i sypialni, w łazience czujnik T+Rh. Na podstawie tych pomiarów wypracuje sygnał sterowania. To chyba najbardziej optymalny scenariusz. Edytowane 9 Marca 2018 przez idaredy2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 09.03.2018 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Pomysły dobre, rozumiem ze jesteś "elektroniczny" bo ja w tym temacie zielony. Napisz na twoim przykładzie http://pl.farnell.com/sensirion/sdp5...0pa/dp/2085055 jak to "ustrojstwo" połączyć aby zrównoważyć instalację. czy potrzeba jednego czy dwa i na jakiej zasadzie to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.03.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Dwa kanały to rozumiem. Ale nie rozumiem czemu dwa czujniki. One chyba mieżą ciśnienie a nie przepływy. Chyba czujnik ma dwa wyjścia jeden powinien być w kanale nawiewnym a drugi w wywiewnym. To po co drugi czujnik? W air packu z jednego czujnika idą dwie rurki do kanału nawiewnego a z drugiego do kanału wywiewnego - tego nie kumam. [ATTACH=CONFIG]408886[/ATTACH] Przeciez żeby zrównoważyć instalację chyba wystarcza dwa odczytu kanał wywiewny i nawiewny? Przepływ mierzy na podstawie różnicy ciśnień na zwężce i stąd potrzebne po dwa wężyki jeden przed a drugi za zwężką. Różnica ciśnień jest proporcjonalna do przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 09.03.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Trzeba zastosować taki, który może mierzyć w dwie strony czyli +-500Pa, albo +-125Pa. Ja będę musiał zastosować dwa bo SDP510 mierzy tylko nadciśnienie. Jeden wężyk do dolotu, drugi do wylotu. Regulator np. PID i doprowadzasz do 0Pa równicy. Dodatkowo kontrolujesz poziom wysterowania jednego i drugiego wentylatora i w przypadku dużej asymetrii zgłaszasz np. zapchanie filtra itd.. Edytowane 9 Marca 2018 przez idaredy2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 09.03.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Chodzi mi o minimalną moc i obroty jak wykonać. Mam wentyle R1G225-AF11-52. Jest tam silnik M1G074-BF. W tabeli nominal voltage VDC 48V i poniżej Nominal voltagerange / VDC od 36 do 57V. według ulotki. Maksymalny przepływ to ponad 1100m3/h. Sterowanie na razie będzie poprzez potencjometr 1-10V. Czy jak podłaczę 1V to bede miał wydajność około 110m3/h. I czy ja bedę chciał zejsc niżej to czy można to wstępne napięcie obniżyć z 48V na 36V i czy to obniży minimalna moc?. Bo jak bym chciał wentylować tylko na 80m3/h to się da z tymi wentylami czy za mocne i nic nie da się zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.03.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Chodzi mi o minimalną moc i obroty jak wykonać. Mam wentyle R1G225-AF11-52. Jest tam silnik M1G074-BF. W tabeli nominal voltage VDC 48V i poniżej Nominal voltagerange / VDC od 36 do 57V. według ulotki. Maksymalny przepływ to ponad 1100m3/h. Sterowanie na razie będzie poprzez potencjometr 1-10V. Czy jak podłaczę 1V to bede miał wydajność około 110m3/h. I czy ja bedę chciał zejsc niżej to czy można to wstępne napięcie obniżyć z 48V na 36V i czy to obniży minimalna moc?. Bo jak bym chciał wentylować tylko na 80m3/h to się da z tymi wentylami czy za mocne i nic nie da się zrobić? Chyba najłatwiej Ci będzie to sprawdzić, skoro masz te wentyle. A ja mam pytanie co do skrzynki na takie wentyle. EBM w dokumentacji podaje jakie wymiary powinna mieć taka skrzynka dla zachowania charakterystyki wydajności: Zastanawiam się nad wentylatorami K3G-RG19-01 i z tego wynika, że skrzynka pod takie wentylatory powinna mieć wymiary wewnętrzne 60cm x 60cm x 40 cm. Twoja będzie jeszcze większa ... Z tego wynika, że dwie takie skrzynie będą większe niż rekuperator. W takim bądź razie jak producenci rekuperatorów mieszczą je we swoich obudowach ? Jak zaobserwowałem, te przestrzenie są przynajmniej o połowę mniejsze. Ciekawe jaki wpływ na zużycie energii przez wentylatory mają te mniejsze pudła. Edytowane 9 Marca 2018 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.03.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Moje wentyle idealnie pasują po rure fi 200mm kiedyś testowałem taką skrzynkę i z pomiarów wyszło mi ze moje wentyle dają więcej jak są w rurach,nie wiem może skrzynka była nie taka jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 09.03.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Tutaj jest troszkę o skrzynkach na wentyle: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?255050-Z258-samemu-czyli-stodo%C5%82a-DIY/page16Obacz jakie skrzynki mają topowe reku a w zasadzie prawie ich nie mają i też się to kreci więc nie ma chyba co przesadzać ze skrzynkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.03.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Moje wentyle idealnie pasują po rure fi 200mm kiedyś testowałem taką skrzynkę i z pomiarów wyszło mi ze moje wentyle dają więcej jak są w rurach,nie wiem może skrzynka była nie taka jak trzeba. Jeśli chodzi o 6224, to wiem, bo chyba bylem jednym z pierwszych który je wynalazł na alle... Pamiętam, ze kto testował też te większe w tubie redukcyjnej z 400mm na 200cmm, ale wydajność była gorsza. To byłeś ty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 10.03.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Jeśli chodzi o 6224, to wiem, bo chyba bylem jednym z pierwszych który je wynalazł na alle... Pamiętam, ze kto testował też te większe w tubie redukcyjnej z 400mm na 200cmm, ale wydajność była gorsza. To byłeś ty ? Wszystko się zgadza tylko z tą tubą to raczej nie ja. Twoje wentyle chodzą czy masz może juz jakieś inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.03.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Wszystko się zgadza tylko z tą tubą to raczej nie ja. Twoje wentyle chodzą czy masz może juz jakieś inne. Chodzą cały czas. I co ciekawe, taki wentylator potrafi przepchać wystarczająco ilość powietrza przez 30metrów rury fi200 i poteżny gwc żwirowy ulokowany pod połową domu. Ten wentylator utrzymuje mi CO2 na poziomie 800ppm przy 4 osobowej rodzinie. Gdy CO2 rośnie, wiem że muszę wymienić filtr. Problem mam jednak z sypialnią, tam CO2 rośnie mi powyżej 1200ppm i tutaj nic już więcej nie wycisnę. Nie mogę nawet zwiększyć wentylacji na noc. Dlatego myślę nad jakimiś lepszymi wentylatorami. Ewentualnie dołożę drugi 6224 na nawiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 10.03.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Wszystko się zgadza tylko z tą tubą to raczej nie ja. Twoje wentyle chodzą czy masz może juz jakieś inne. Z tą tubą to Mr_Mabram chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 10.03.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 (edytowane) Chodzą cały czas... I to mnie cieszy, bo będą też brykać u mnie. Nie mogę nawet zwiększyć wentylacji na noc. To u Ciebie chodzą na pełnej mocy? Czyli zasilane 29v? Czy za głośno by było? Już wiem o co chodzi. Pcha powietrze przez GWC pełną parą. Edytowane 10 Marca 2018 przez RadMac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.03.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 (edytowane) Z tą tubą to Mr_Mabram chyba. Zgadza się. Tutaj ten post: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=7090428&viewfull=1#post7090428 EDIT: Przy okazji znalałem odpowiedź na moje pytanie dotyczące pudła na wentylator: Pomyliłem się trochę. Przykladowodla R3G220 i tego typu wentylatorów przy 1,4D dostajemy 94,5% sprawnościdla pudła o wymiarach prostopadłościanu. Edytowane 10 Marca 2018 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piochu1978 11.03.2018 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Barth3z W powyższym poście napisałeś że masz czujniki CO2 . Jestem na etapie szukania sterownika do reku i chciałem się zapytać jaki posiadasz, bo nie moge znaleść sterownika który by posiadał wejścia sterowane 0-10v z czujników CO2 lub wilgoci do wentylatorów. układ jaki chce zrobić to czujnik CO2 steruje przepustnicą BELIMO LRX24-MFT która to przepustnica będzie podawała sterowanie 0-10v na sterownik reku. Docelowo taki zestaw miał być w każdym pokoju i w zależności gdzie przebywali by ludzie tam czujnik otwierałby przepustnice a ta uruchamiałaby wentylatory. Pomieszczeń w sumie mam 10 więc każdy zestaw (pokój) musiałby podać 10% mocy wentylatorów i suma otwartych przepustnic dałaby sterowanie wentylatorami do max 100%, czym mam nadzieje wyeliminować problem z wietrzeniem któregoś pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 12.03.2018 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Z tego co pamiętam choć mogę się mylić to Barth3z nie ma sterowania ale niech się sam zapytany wypowie to będzie lepiej.Mnie natomiast uderzyło to jak bardzo chcesz zagmatwać prostą instalację. Koszt takiego systemu pewnie tani nie będzie. Myślałeś gdzie umieścisz przepustnice? Najlepiej w sypialni co by ci się otwierała jak czujnik wykryje duże stężenie CO2 a jak już się przewietrzy to się znowu zamknie po to aby za chwilę znowu się otworzyć?Idea zrobienia rekuperatora było od początku zaoszczędzić jakieś dudki bo samodzielne wykonanie skrzyni to często wykorzystanie pozostałych po budowie płyt xps'a , więc kupujemy wymiennik i 2 wiatraki i mamy reku.Masz 10 pomieszczeń to zrób 10 przewodów 75mm x30m3/h każdy, zainstaluj takie wiatraki co by ci na wolnych biegach dawały te 300 m3 z możliwością 600 i zapomnij o temacie. Można i z wentylacji uczynić sztukę i zbudować za nie wiadomo ile statek kosmiczny tylko czy jest jakiś sens? Zaoszczędzisz może jakieś 5 watów za kilka tysięcy które w to włożysz.Apeluje o rozsądek.@Piochu1978 to nic osobistego do ciebie więc nie bierz za bardzo tego do siebie. Napisałem akurat natchniony twoim postem ale nosiłem się z takim zamiarem już od jakiegoś czasu więc rozumiesz ....Oczywiście pozdrawiam wszystkich twórców, kibicuje i zachęcam do dalszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piochu1978 12.03.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 stam222 . Nie ma problemu. Wiem że w Polsce ceny czujników , siłowników i innych potrzebnych rzeczy są nie wiem z kąd. Ja od dawna kupuje bardzo dużo rzeczy w USA. np czujnik CO2 z wyjśćiem 0-10v standardowa cena tam to koło 200pln , u nas poniżej 800zł nie znalazłem. Mi akurat udało sie trafić jakąś likwidacje albo promocje i za 6 CO2 i 8 siłowników belimo dałem niecały 1000 pln dlatego takie pomysły wentylatory EBM D3G133-BF05-14 też kupiłem za 550 zł/szt , u nas to ponad 750zł Przepustnice myślałem kupić jednopłaszczowe i umieścić na strychu zaraz za rekuperatorem lub jak komora wywiewna reku będzie wystarczająco duża to umieścić je bezpośrednio zamiast jednej rury nawiewnej zamontować wyloty na przepustnice. czujniki CO2 są z wyjściem 0-10v czyli płynne a siłowniki są sterowane właśnie takim napięciem też płynnie, również wentylatory są sterowane 0-10v więc wszystko powinno się w miare łatwo połączyć. jedno co mi brakuje to konstrukcja ( obudowa reku ) i sterowanie - pasuje mi ALRES MRS-23 i gdyby nie było to sterownik będzie kontrolował prace całego rekuperatora i załączało 230v na wentylatory a samo sterowanie 0-10v wziąć z siłowników i powinno hulać. Ciekawe co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 12.03.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 stam222 . Nie ma problemu. Wiem że w Polsce ceny czujników , siłowników i innych potrzebnych rzeczy są nie wiem z kąd. Ja od dawna kupuje bardzo dużo rzeczy w USA. np czujnik CO2 z wyjśćiem 0-10v standardowa cena tam to koło 200pln , u nas poniżej 800zł nie znalazłem. Mi akurat udało sie trafić jakąś likwidacje albo promocje i za 6 CO2 i 8 siłowników belimo dałem niecały 1000 pln dlatego takie pomysły wentylatory EBM D3G133-BF05-14 też kupiłem za 550 zł/szt , u nas to ponad 750zł Przepustnice myślałem kupić jednopłaszczowe i umieścić na strychu zaraz za rekuperatorem lub jak komora wywiewna reku będzie wystarczająco duża to umieścić je bezpośrednio zamiast jednej rury nawiewnej zamontować wyloty na przepustnice. czujniki CO2 są z wyjściem 0-10v czyli płynne a siłowniki są sterowane właśnie takim napięciem też płynnie, również wentylatory są sterowane 0-10v więc wszystko powinno się w miare łatwo połączyć. jedno co mi brakuje to konstrukcja ( obudowa reku ) i sterowanie - pasuje mi ALRES MRS-23 i gdyby nie było to sterownik będzie kontrolował prace całego rekuperatora i załączało 230v na wentylatory a samo sterowanie 0-10v wziąć z siłowników i powinno hulać. Ciekawe co wy na to? Jaki to model, typ tego czujnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.03.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Ciekawe co wy na to?[/quoteTo tak jak z silownikami na petlach ogrzewania podlogowego tłumaczyłem znajomemu ze to nie jest po trzebne bo nie obniży sobie temperatury na przykład na noc w parę godzin teraz przyznal mi racjie Jeszcze nie mieszka a płaci za prąd 100zł siłowniki i dwie pompki co.na dodatek zrobił wylewke andryhydrowa (gipsowa)za która zapłacił dwa razy więcej jak za zwykłą a sam wykonuje wylewki cementowe a we własnym domu zlecił firmie zewnętrznej jak przyszło do układania kafli to w końcu przejrzał na oczy szlifowanie wylewki jakieś specjalne drogie grunty w łazienkach nie można zrobić fugi eposydowej Dla mnie to przyrost nad treścią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts