Piochu1978 12.03.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Czujnik co2 to TRANE X13790422-010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piochu1978 12.03.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Ciekawe co wy na to?[/quote To tak jak z silownikami na petlach ogrzewania podlogowego tłumaczyłem znajomemu ze to nie jest po trzebne bo nie obniży sobie temperatury na przykład na noc w parę godzin teraz przyznal mi racjie Jeszcze nie mieszka a płaci za prąd 100zł siłowniki i dwie pompki co.na dodatek zrobił wylewke andryhydrowa (gipsowa)za która zapłacił dwa razy więcej jak za zwykłą a sam wykonuje wylewki cementowe a we własnym domu zlecił firmie zewnętrznej jak przyszło do układania kafli to w końcu przejrzał na oczy szlifowanie wylewki jakieś specjalne drogie grunty w łazienkach nie można zrobić fugi eposydowej Dla mnie to przyrost nad treścią Napewno sobie nie ułatwiłem z tym rekuperatorem, ale jak się nie uda to bedzie wersja bez zewnętrznych sterowań i siłowników, ale uważam ze warto spróbować bo straty przez WM należą do dużych i warto je ograniczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.03.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Barth3z W powyższym poście napisałeś że masz czujniki CO2 . Jestem na etapie szukania sterownika do reku i chciałem się zapytać jaki posiadasz, bo nie moge znaleść sterownika który by posiadał wejścia sterowane 0-10v z czujników CO2 lub wilgoci do wentylatorów. układ jaki chce zrobić to czujnik CO2 steruje przepustnicą BELIMO LRX24-MFT która to przepustnica będzie podawała sterowanie 0-10v na sterownik reku. Docelowo taki zestaw miał być w każdym pokoju i w zależności gdzie przebywali by ludzie tam czujnik otwierałby przepustnice a ta uruchamiałaby wentylatory. Pomieszczeń w sumie mam 10 więc każdy zestaw (pokój) musiałby podać 10% mocy wentylatorów i suma otwartych przepustnic dałaby sterowanie wentylatorami do max 100%, czym mam nadzieje wyeliminować problem z wietrzeniem któregoś pomieszczenia Moim zdaniem przekombinowane. Ja mam pomiar CO2, ale nie wykorzystuję go do sterowania prędkością wentylatorów, bo i tak chodzą na maxa Pomiar CO2 służy mi tylko do tego, żeby wiedzieć kiedy filtry są do wymiany. Ale to co dziś bym dorobił, to nocne odcinanie salonu (ale tak w 80%, bo jakas wentylacja zawsze musi pracować) na rzecz sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.03.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Ale to co dziś bym dorobił, to nocne odcinanie salonu (ale tak w 80%, bo jakas wentylacja zawsze musi pracować) na rzecz sypialni. Też tak chcę zrobić, ale jak napisałem o tym na forum, to mnie elity wyśmiały. Myślałem o przepustnicy sypialnie/salon dzień/noc sterowane zegarem, bez ruszania wentylacji w kuchni i łazience. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.03.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 (edytowane) Też tak chcę zrobić, ale jak napisałem o tym na forum, to mnie elity wyśmiały. Myślałem o przepustnicy sypialnie/salon dzień/noc sterowane zegarem, bez ruszania wentylacji w kuchni i łazience. Pozdrawiam Cezary Sam też o takim czymś kiedyś myślałem ale policzylem ze moje wentyle wezmą za rok prądu za ok.100zl przy wydajnosc ok.150m3 przy pracy 24h 365dni to dałem sobie spokój A jak mam jaką imprezę w salonie kilka razy w roku to zamykam anemostaty w pokojach na górze ręcznie Edytowane 12 Marca 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.03.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Nieprecyzyjnie się wyraziłem.Chodzi o przełączaną wentylację w sezonie zimowym, a nie o oszczędność na prądzie pobieranym przez wentyle.W domu, sypialni tylko dwie osoby. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 13.03.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Sam też o takim czymś kiedyś myślałem ale policzylem ze moje wentyle wezmą za rok prądu za ok.100zl przy wydajnosc ok.150m3 przy pracy 24h 365dni to dałem sobie spokój A jak mam jaką imprezę w salonie kilka razy w roku to zamykam anemostaty w pokojach na górze ręcznie Nimi nie kieruje chęć oszczędności, a to, że jak zauważył Bartek, wietrzenie zimą (które jest słabsze) powoduje, że w sypialni, w której śpią dwie osoby, następuje wzrost poziomu CO2. Aby temu zapobiec chcą "odciąć" strefę dzienną, co automatycznie da większy strumień na sypialnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.03.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Nimi nie kieruje chęć oszczędności, a to, że jak zauważył Bartek, wietrzenie zimą (które jest słabsze) powoduje, że w sypialni, w której śpią dwie osoby, następuje wzrost poziomu CO2. Aby temu zapobiec chcą "odciąć" strefę dzienną, co automatycznie da większy strumień na sypialnię. Może trzeba było zrobić tak, aby powietrze posyłać jednak "od dołu", a "zabierać" je górą? Mam cztery nitki (4x75mm) nawiewu położonego w izolacji PF. Mam z nich zawsze 1-1,5deg więcej cieplejszego nawiewu niż z pozostałych w stropie ocieplonym dokładnie wełną. Plan był taki, aby olać konwenanse i zrobić to tak jak przewidują prawa fizyki.Niestety, na sam koniec dałem się zwieść.Dobrze, że mogę to jeszcze zmienić.Plan jest taki,a by nawiewami z"'podłogi" wrzucić max powietrza przy minimalnym nadmuchu (rozkręcić na maxa nadmuchy) a w sypialniach zamiast podawać nadmuch, zrobić nitki wyciągowe. Może da się przeciągnąć powietrze z korytarza z nadmuchem który jest nieopodal sypialni w strefie nocnej, z dołu, cieplejszym powietrzem aż do wyciągów w sypialniach-które zabiorą resztki wydychanego CO2. Zasiliłbym reku nieco cieplejszym powietrzem, z większa wilgocią (mam reku z odzyskiem wilgoci ,ale nadmiar mu nie zaszkodzi) i powinno być dobrze... W ostateczności, przy większym stężeniu CO2 mogę, na podstawie odczytów z netatmo o CO2- odpalić tryb w reku Turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.03.2018 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Sam też o takim czymś kiedyś myślałem ale policzylem ze moje wentyle wezmą za rok prądu za ok.100zl przy wydajnosc ok.150m3 przy pracy 24h 365dni to dałem sobie spokój A jak mam jaką imprezę w salonie kilka razy w roku to zamykam anemostaty w pokojach na górze ręcznie Po co ci taki przepływ powierza? Po pół roku mieszkania i 500m3 kubatury, uważam że 30m2/os to aż naddto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.03.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Też tak chcę zrobić, ale jak napisałem o tym na forum, to mnie elity wyśmiały. Myślałem o przepustnicy sypialnie/salon dzień/noc sterowane zegarem, bez ruszania wentylacji w kuchni i łazience. Pozdrawiam Cezary Nie słuchaj elit FM.To sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 13.03.2018 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Po co ci taki przepływ powierza? Po pół roku mieszkania i 500m3 kubatury, uważam że 30m2/os to aż naddto. No i tu się zgadzamy właśnie wychodzi mniej jak 30m3h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.03.2018 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 No i tu się zgadzamy właśnie wychodzi mniej jak 30m3h Popatrzcie na zdjęcie drugie.Pierwsze to "nasz system" drugi to "praw fizyki" z nawiewami "od dołu" .To wyjaśni wszystko. http://www.manitobahydroplace.com/integrated-elements/Displacement-Ventilation/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.03.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 No i tu się zgadzamy właśnie wychodzi mniej jak 30m3h Ale...Trzeba zwrócić uwagę na stężenie CO2-szczególnie zimą. Mam Fibaro i Netatmo, do tego chcę dorobić odpalenie trybu turbo w reku (tryb okapu włącza nawiew na Turbo). da mi to pełną kontrolę nad nadmiernym stężeniem CO2. Po przekroczeniu ustawionej wartości CO2, odpali się max nawiew z reku. Dobrze jest mieć też odczyt z wilgotnością powietrza. Temperatura w pomieszczeniu to nie wszystko. Inaczej odczujesz 21deg przy wilgotności 30%, a inaczej przy 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boonk 14.03.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Jakie potencjometry kupic do sterowania 0-10 bo sa różne a ja niekumam zapodajcie jakis link ...i jak go podlaczyc do tych trzech wyjsc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boonk 14.03.2018 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Mozna np podlaczyc dwa wentylatory pod takie cos? Regulator 1-10V SIMON 54 Premium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 14.03.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) Powoli kończę reku. Ostatecznie, tacka z dobrej strony? Edytowane 14 Marca 2018 przez RadMac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 14.03.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Powoli kończę reku. Ostatecznie, tacka z dobrej strony? [ATTACH=CONFIG]409207[/ATTACH] Mam pytanie, czy ten filtr w miejscu "z domu" jest potrzebny? A tacka wydaje mi się, że w prawidłowym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 14.03.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Mam pytanie, czy ten filtr w miejscu "z domu" jest potrzebny? A tacka wydaje mi się, że w prawidłowym miejscu. To zależy czy wolisz wymieniać ten filtr czy myć wymiennik co jakiś czas wymiennik recair160 ciężko się myje a nawet nie wolno tego robić ale ja raz na rok myje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boonk 14.03.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Moze ktos mi odpowiedziec na wczesniejszy post dotyczacy sterowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 14.03.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Mam pytanie, czy ten filtr w miejscu "z domu" jest potrzebny? A tacka wydaje mi się, że w prawidłowym miejscu. No tak jak kolega wyżej napisał, też mi się wydaje, że lepiej wymienić filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts