jabko 06.02.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 ... Jabko, ja to chyba duzo przeplacilem za ten potencjometr bo dalem 8 zl + 3 zl za galke plastikowa..... Ale o so chodzi ? A dlaczego tak bardzo chcemy potencjometr stereo ?? Jak po stratach na kanałach wyjdzie ze chcemy nawiew podkręcić troszke bardziej niż wywiew (albo nawet bez strat po prostu chcemy zwiększyc sam nawiew) to wtedy jeden stereo troszke głupio wypadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 06.02.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 A dlaczego tak bardzo chcemy potencjometr stereo ?? Jak po stratach na kanałach wyjdzie ze chcemy nawiew podkręcić troszke bardziej niż wywiew (albo nawet bez strat po prostu chcemy zwiększyc sam nawiew) to wtedy jeden stereo troszke głupio wypadnie Ja bym kupił stereo - z tymże taki z podwójną ośką i podwójną gałką . Można kręcić dwoma na raz , można każdym z osobna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 06.02.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Adam- regulator na pierwszy rzut oka banalny .Mam tylko pytanko .Jaki jest zakres regulacji wypełnienia przebiegu ?Bo ja przejrzałem różne i większość miała regulację 0-50% .Tymczasem nam potrzeba 10 może 20 do 90-99 % .Jutro kupuję ze 2 sztuki tych 555 i może w sobotę/niedzielę coś skleję .A i jeszcze jedno :Możliwe że dostanę orginalny układ sterowania (do przetestowania ) od tych moich wentylatorów ( a raczej od tego drugiego , małego reku z Allegro ).Ściągnę z pawlacza oscyloskop i sprawdzę przebiegi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.02.2007 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 To co narysowane ma wypełnienie od 1% do 99%. Klasyka 555. Znakomita większość z Was planuje kominek. Pamiętajcie, że otwarcie szyby powinno wyłączać wywiew (przerywć obwód suwaka jednego potencjometru i doglebiać ten odłączony żółty kabel). Jak Wam się bajerów zachciewa, to sobie zróbcie opomiarowanie a nie regulację laptopem. Wykresy słupkowe, kołowe, porównania, przeliczenia itp. Zabawa, że hej! Sterowanie to powinna być jedna gałka i termik z lodówy. Układ o stopniu komplikacji haczyka od drzwi ze sracza (przepraszam). Zastanawianie się czy zassa, czy podmucha czy spłucze czy zabije jest mało twórcze jak Was ukochany szef odwiedzi! A jak pomyli sekwencje i zamiast dwa razy w lewo a potem raz góra i lewo da dwa rzy w prawo i opróżni zasobnik asenizacyjny zamiast spłukać? Ja bym nie ryzykował Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.02.2007 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 A tak na poważnie. Będziecie sobie musieli Uniksa zakupić, a to nie jest tanie. Żaden Windows nie ma atestu na nieprzerwaną pracę systemu. (Bodaj czy nie 52 dni, po których trzeba system przeładować). Albo Unix, albo na bazie Linuksa sobie system do przemysłówki napisać. Jak nie pokażecie certyfikatu pochodzenia sytemu to Wam chałupy nie odbiorą! Zostajecie sami w domu i spaliliście garnek. Niewiele widać od dymu a windows poszukuje komponentów i sterowników po całej sieci, a potem bluscreen! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.02.2007 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 O jak mam dobrze. Nie mam GWC nie mam bypasu. Włączyłem wentylację i już bym zapomniał o niej gdyby nie ten wątek Będzie wentylowało póki mi się wentylatory nie spalą. Chociaż nie. Muszę pamiętać o filtrach. Jakoś to przeboleję i tak wchodzę dwa razy do roku na strych raz po letnie a raz po zimowe opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.02.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 O jak mam dobrze. Nie mam GWC nie mam bypasu. Włączyłem wentylację i już bym zapomniał o niej gdyby nie ten wątek Będzie wentylowało póki mi się wentylatory nie spalą. Chociaż nie. Muszę pamiętać o filtrach. Jakoś to przeboleję i tak wchodzę dwa razy do roku na strych raz po letnie a raz po zimowe opony. IM PROSCIEJ TYM LEPIEJ. panowie troche rozsądku. Porobicie ukłądy pomiarowe do mierzenia 34 parametrów w 14 miejscach. Pobawicie się tym dwa dni a potem ....... zapomnicie o tym. I po co to tak cudować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 07.02.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Jezier i jabko mają racje, włączyć i zapomnieć a nie wydaną kasę na bajery przeznaczyć trzeba na kupno najlepszych wentylatorów i zbudowanie 100%wymiennika. Lanserzy psia krew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.02.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 I po co te nerwy? Prezentujmy rozwiązania, a każdy sam sobie wybierze to co będzie dla niego najlepsze. Może bajery są komuś potrzebne po to, żeby się czegoś nowego nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.02.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Adam: Idea wykorzystania regulatora lodówkowego jako termostatu jest ok. Ale jak to zrobić aby przepustnica przełączała się na cieplejsze źródło świeżego powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2007 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Termostat przełącza styki z histerezą ok 1,5stC. Załączone - w lewo struga. Wyłączone w prawo sruga.Tam są 3 kable( na tym przełączniku). Podajesz 230V stan1. Dołączasz ten trzeci kabel - przełącz w stan 2. Zabierasz. Powrót do 1.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.02.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Termostat przełącza styki z histerezą ok 1,5stC. Załączone - w lewo struga. Wyłączone w prawo sruga. Tam są 3 kable( na tym przełączniku). Podajesz 230V stan1. Dołączasz ten trzeci kabel - przełącz w stan 2. Zabierasz. Powrót do 1. Adam M. Ale chyba nie muszę dołączać czy zabierać ten trzeci mechanicznie jakimś pokrętłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynarka 07.02.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 PANOWIE!!! Nic z tego nie rozumiem(no , powiedzmy, baaardzo niewiele), ale uwielbiam czytac ten wątek.!!! Was tez lubię. Mój 7.5 letni Ignaś z zapałem rysuje schematy ogromnie skomplikowanych machin.Potem siada do technicsow z lego(,ma ich tony) i buduje jak szalony. Nawet toto chodzi.(czasem)A jak nie chodzi, to "mamaaaa!!!Pomóż mi!!! Kto wie? Może kiedyś nawet reku mamie zbuduje ...Takie, co to wszystko samo... Twórzcie. Jesteście super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2007 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 orko Sprubuję jednojednoznacznie. Kupujemy termostat od lodówy z zakresem 0-10stC. Robimy dziurę w ścianie tak, aby jeden wlot był tam gdzie stoi reku a drugi na dworze (od tej właśnie dziury). Od strony pomieszczenia z reku wpychamy do tej dziury w scianie czujnik temperatury tego regulatora tak, żeby wylazł na dworze. Tam go mocujemy czymkolwiek do ściany lub osłaniamy byle siatką.( Żeby go pięciolatek na wakacjach nie zatosował do ogrodowych zabaw). Ustawiamy nastawę regulatora na około 8 stC. To temperatura, powyżej której styki termostatu się zwierają. Do tych styków doprowadzamy dwa wskazane na schemacie przewody od przełącznika strugi. Przełącznik strugi GWC-czerpnia naścienna wpinamy tak, żeby przy rozwartych stykach (temperatura poniżej 8stC) powietrze było pobierane do wymiennika rekuperatora z GWC. Jak na dworze temperatura się podniesie powyżej nastawy (tu np. 8stC) to styki się zewrą i przełącznik ustawi się na wlot powietrza z czerpni naściennej. Po spadku temperatury styki się ponownie rozewrą i nastąpi samoczynne ponowne przełączenie źródła powietrza. Przełącznik ma 3 przewody: 1 - "zero" 2 - faza 230V 3 - sterowanie 2+3 = w lewo 2 rozwarte z 3 = w prawo Proste. Z bajpasem tak samo tylko zakres musi być tak od 20stC do 40stC. Nawet dziura w ścianie może być ta sama i siatka osłaniająca ten drugi czujnik też. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.02.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Przepustnicahttp://www.allegro.pl/item164536194_z_napedem_przepustnica_powietrza_dokazdegokotla.html termostathttp://www.allegro.pl/item163426288_termostat_do_lodowki_produkcji_niemieckiej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witkacy30 07.02.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 A co myślicie o tym urządzeniu?. Sprzedawca powołuje się na to forum... http://www.allegro.pl/item163898827_rekuperator_odzysk_ciepla_wymiennik_300m3_h.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 07.02.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 A co myślicie o tym urządzeniu?. Sprzedawca powołuje się na to forum... http://www.allegro.pl/item163898827_rekuperator_odzysk_ciepla_wymiennik_300m3_h.html 7-ma strona tego wątku, gdzieś tak od połowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 07.02.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 W Meraserwie mają termostaty konstrukcji takiej jak lodókowe, na dowolne zakresy temperatur, ceny od 24 do 40 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.02.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 adam_mk Patent z termostatem lodówkowym jest super, tylko nie uwzględnia chłodzenia latem. Potrzebna jest bardziej skomplikowana logika: T>8 - czerpnia, T>21 znowu GWC Gdzieś już ktoś o tym pisał. A ta przepustnica jest tańsza u producenta/dystrybutora (też już ktoś linkował) http://www.insbud.net/shop_01/product_info.php?products_id=42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.02.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Tych Meraserwów to jest kilka.Może jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts