blachaxxx 27.02.2019 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Czy taki wentylator nada sie do rekuperatoraEbm papst 12V 120W ebmpapst Wentylator promieniowy R1G175-AF33-11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysikm 28.02.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Czy taki wentylator nada sie do rekuperatora Ebm papst 12V 120W ebmpapst Wentylator promieniowy R1G175-AF33-11 Mam takie same wentylatory, tylko w wersji na 48V. Potrzebny jest do niego dodatkowy transformator do zasilania. Zależy jaki chcesz mieć reku i jaki masz dom. Ja mam niecałe 300m3 kubatury i z wyliczeń te wentylatory wystarczają z lekkim naddatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 28.02.2019 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 200m/3Czym sie różni 48v od tego na 12v Te co wkleiłem sa bardzo tanie dlatego sie nad nimi zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysikm 01.03.2019 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 @blachaxxx Wentylatory różnią się napięciem zasilania ze względu na przeznaczenie, gdyż stosuje się je często w różnych szafach sterowniczych w przemyśle itd. i zależy jakie napięcie akurat jest dostępne. To akurat nie problem bo zawsze można dokupić odpowiedni zasilacz. Ale teraz patrzę, że te wentylatory o które pytasz mają 120W mocy - trochę dużo jak na rekuperator, odczujesz to na rachunkach za prąd:) Dla porównania moje mają 34W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 01.03.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 dlatego zastanawiam się czy one się nadają wiadomo że i tak będą chodzić na 20% mocy bo są mega mocnei cena jest dobra bo po 100 za sztukę. nie wiem jak odczytać ich wydajność. nie mogę odnaleść katalogu tego wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 03.03.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Czy tylko EBM wchodzą w gre czy sa ewentualnie jakoes inne tansze firmy, jaki typ ma byc wentylatora , pomineiowy, odśrodkowym kanałowy czy to bez znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysikm 08.03.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Co do wymienników to dobry pomysł, może uda się zebrać kilka chętnych osób i coś wymyślić w związku z tym że Klingenburg nie chce już produkować wymienników przeciwprądowych. Ja jestem chętny, bo również zaczynam się rozglądać za wymiennikiem. @ _vviktor_ Jak masz możliwość to rób reku w garażu, wyjdzie Ci nieco więcej kanałów, ale zminimalizujesz ryzyko zamarzania i będziesz miał łatwiejszy dostęp przy wymianie filtrów. Hałas zawsze można stłumić. Nie stosujesz trójników, tylko skrzynki rozdzielcze, natomiast skrzynki rozprężne instalujesz przy anemostatach i to jedynie wtedy gdy do jednego anemostatu doprowadzasz więcej kanałów. Przy jednym kanale można połączyć go z anemostatem jakimś kolankiem i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkarhon 13.03.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Witam Natrafiłem na fajnego bloga. Może sie komuś przyda.Polecam uzyc translatora w przegladarce chrom.Facet zrobił rekuperator od podstaw. https://diyvmc.wordpress.com/ https://www.youtube.com/channel/UC85IhSr4w4DxOQ4vpBpHjYQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 22.03.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Witam, Mam wymiennik recair'a i zastanawiam się czy takie ustawienie będzie dobre? Pasuje mi najbardziej takie, ponieważ rury akurat tak idą więc najłatwiej. Mógłby ktoś rzucić okiem i powiedzieć o wadach i zaletach takiego ustawienia wymiennika? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 22.03.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Też mam recair i buduję ( w bólach - bo nie ma czasu) w ustawieniu tak jak Ty. Tak lepiej skropliny spływają niż przy ustawieniu poziomym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 25.03.2019 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 22.04.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Rozpocząłem wstępne prace nad poskładaniem rekuperatora, wyciąłem formatki z blach ocynkowanych, ale założenia odnośnie lokalizacji się zmieniły (strych -> pomieszczenie techniczne na poddaszu) i okazało się, że obecny układ króćców nie pasuje mi za bardzo do pomieszczenia technicznego. Chciałem w prosty sposób zmodyfikować układ krócców, ale boje się, że pogorszy to nieco parametry rekuperatora. Poniżej parę szkiców ilustrujących jak chcę zmodyfikować obudowę reku (szkice niestety nie zawierają wszystkich detali, brakuje gdzieniegdzie kątowników itp.). Na początku było tak (ale nie wykręcę rurami przy takim układzie, dodatkowo potrzebuję parę średnic prostki przed pomiarem przepływu): Ale chcę zmodyfikować obudowę, żeby było tak: Czy rekuperator ze zmodyfikowaną obudową ma szansę działać w miarę poprawnie bez większych strat parametrów pracy? Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.04.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Rozpocząłem wstępne prace nad poskładaniem rekuperatora, wyciąłem formatki z blach ocynkowanych, ale założenia odnośnie lokalizacji się zmieniły (strych -> pomieszczenie techniczne na poddaszu) i okazało się, że obecny układ króćców nie pasuje mi za bardzo do pomieszczenia technicznego. Chciałem w prosty sposób zmodyfikować układ krócców, ale boje się, że pogorszy to nieco parametry rekuperatora. Poniżej parę szkiców ilustrujących jak chcę zmodyfikować obudowę reku (szkice niestety nie zawierają wszystkich detali, brakuje gdzieniegdzie kątowników itp.). Na początku było tak (ale nie wykręcę rurami przy takim układzie, dodatkowo potrzebuję parę średnic prostki przed pomiarem przepływu): Ale chcę zmodyfikować obudowę, żeby było tak: Czy rekuperator ze zmodyfikowaną obudową ma szansę działać w miarę poprawnie bez większych strat parametrów pracy? A czemu wspolpradowo a nie przeciwpradowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 23.04.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 A czemu wspolpradowo a nie przeciwpradowo ? Z założenia miało być krzyżowo-przeciwprądowo (ale możliwe, że gdzieś popełniłem błąd). Po czym wnosisz, że jest współprądowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.04.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Z założenia miało być krzyżowo-przeciwprądowo (ale możliwe, że gdzieś popełniłem błąd). Po czym wnosisz, że jest współprądowo? Jak po czym ? Strzałka czerpnia i strzałka wywiew wpadają w wymiennik i są w przeciwnych kierunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 23.04.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak po czym ? Strzałka czerpnia i strzałka wywiew wpadają w wymiennik i są w przeciwnych kierunkach? Przepraszam, ale nie rozumiem Twojego wyjaśnienia. Poniżej zrzut ekranu z katalogu mojego wymiennika. Przepraszam za język, ale niestety w innej wersji nie umiałem nic znaleźć dla ERV366 firmy Paul (teraz jest chyba sprzedawany pod marką Core). Powietrze z czerpni ogrzewa się od powietrza wywiewanego krzyżowo-przeciwprądowo, chyba, że się mylę (dopuszczam taką możliwość). Moja główna wątpliwość w kwestii zmodyfikowanego układu, to czy nie tracę za dużo na parametrach reku dając nawiew od góry wymiennika (na chłopski rozum wydaje mi się, że lepiej jakby nawiew wpadał od dołu - wtedy wykorzystałbym naturalny ruch konwekcyjny ogrzewającego się powietrza z czerpni oraz ochładzającego się powietrza z wywiewu), ale niestety muszę pokombinować, bo inaczej nie wykręce z rurami. Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.04.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Tu też jest wspolpradowo chyba ze to jakaś inna konstrukcja od innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 24.04.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Tu też jest wspolpradowo chyba ze to jakaś inna konstrukcja od innych. Dobrze przyjrzałeś się powyższemu rysunkowi? Jak dla mnie to na pewno nie jest współprądowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.04.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Sorry ale zmylilo mnie to ze u mnie wymiennik jest obrocony o 180stopni i wtedy po obroceniu zmienia się na przeciw lub wspolpradowo. Obejrzałem sobie ten niemiecki wymiennik prawie identyczny jak mój holenderski recair i stwierdzam ze prezentowane przez producenta położenie wymiennika jest błędne może u nich nie ma znaczenia bo są inne temperatury ale mniej więcej poniżej 5stopni zaczynają się skropliny pojawiać i zalegają w kanalikach które są w poziomie dodam jeszcze ze przeważnie w zimie wentylacja jest ustawiana na min aby nie było za sucho i tym bardziej skropliny zalegają obracając o 180stopni odplyw skroplin jest wspomagany grawitacją. Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 24.04.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Sorry ale zmylilo mnie to ze u mnie wymiennik jest obrocony o 180stopni i wtedy po obroceniu zmienia się na przeciw lub wspolpradowo. Obejrzałem sobie ten niemiecki wymiennik prawie identyczny jak mój holenderski recair i stwierdzam ze prezentowane przez producenta położenie wymiennika jest błędne może u nich nie ma znaczenia bo są inne temperatury ale mniej więcej poniżej 5stopni zaczynają się skropliny pojawiać i zalegają w kanalikach które są w poziomie dodam jeszcze ze przeważnie w zimie wentylacja jest ustawiana na min aby nie było za sucho i tym bardziej skropliny zalegają obracając o 180stopni odplyw skroplin jest wspomagany grawitacją. Dzięki za analizę, ale w tym przypadku akurat skroplin się boję do - 5 st. C, ponieważ jest to wymiennik entalpiczny (poniżej -5 muszę niestety włączyć nagrzewnicę wstępną, bo wg. przedstawiciela producenta od tej temperatury może szronić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts