Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

O to że jeżeli na pierwszym wymienniku odzyskasz 50% temperatury to strumienie opuszczające będą miały temperatury równe. Jeśli odzyskach powyżej 50% to powietrze nawiewane będzie już cieplejsze od wywiewanego, i aby następny wymiennik coś jeszcze odzyskał musiałby być pompą ciepła :-0

herezje glosisz wascpan

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O to że jeżeli na pierwszym wymienniku odzyskasz 50% temperatury to strumienie opuszczające będą miały temperatury równe. Jeśli odzyskach powyżej 50% to powietrze nawiewane będzie już cieplejsze od wywiewanego, i aby następny wymiennik coś jeszcze odzyskał musiałby być pompą ciepła :-0

herezje glosisz wascpan

No dobra, to jak według Ciebie to wygląda?

oj jerzy jerzy....

jesli temperatury po ktorejs stronie wymiennika sie zrownaja bedzie to 100 % sprawnosci

tego nie da sie uzyskac

ale mozna probowac sie do tego zblizyc

aby sie do tego zblizyc nalezy wbudowac jak najwieksza powierzchnie wymiany ciepla

dlatego mysle o 50-100 m2

to nei jest prosta sprawa, gdyz trzeba brac pare waznych spraw pod uwage:

1. mozliwosc zagladania czasem do tego wymiennika i jego mycia (dlatego ja jestem ja kostkami krzyzowopradowymi, ktore jako pojedyncze paczki nei powiny wazyc wiecej jak 20 kg)

2. powinno to meic mozliwie maly spadek cisnienia

3. kanal strumienia powietrza opuszczajacego dom powinien umozliwiac odprowadzenie skroplin

4. powinno to byc w miare tanie

radze ci poczataj troche o teor na stronie chocby heatexa

oj jerzy jerzy....

jesli temperatury po ktorejs stronie wymiennika sie zrownaja bedzie to 100 % sprawnosci

tego nie da sie uzyskac

ale mozna probowac sie do tego zblizyc

Jeśli temperatura powietrza wywiewanego z domu to 20 C, a nawiewanego to 10 C, a za wymiennikiem uzyskamy 2 strumienie o temperaturze po 15 C każdy to mamy 100 % sprawności ???

Chyba tak liczą sprawność sprzedawcy rekuperatorów :-)

radze ci poczataj troche o teor na stronie chocby heatexa

Wolę czytać w książkach do fizyki :cry:

"strony wymiennika" to albo wewnatrz budynku, albo zewnatrz (patrzac od strony reku)

wiec jesli po ktorej stronie temperatury sie zrownuja to oznaczaloby albo:

1.wewnatrz: temperatura powietrza swiezego wchodzaca do domu z reku jest rowna temperaturze powietrza zuzytego wylatujacego z domu do reku

lub

2. zewnatrz: temperatura powietrza zuzytego wylatujaca z reku na zewnatrz jest rowna temperaturze powietrza swiezego wlatujacego z zewnatrz do reku

lepiej odloz ksiazki do fizyki na bok i poczytaj na heatexie

ksiazki sa dla ciebie zbyt "trudno" napisane ;)

Mówisz że na wyjściu ssa, a z wejśćia wydmuchuje? Ale na drugim wejściu/wyjściu jest odwrotnie?

Hmmm, tego w mojej książce do fizyki nie ma, mam jakąś uproszczoną dla przedszkolaków, w mojej książce na wejściu jest zawsze ssanie a na wyjściu wydmuch - musisz mieć jakąś lepszą ksiażkę

:roll: :-(

Mówisz że na wyjściu ssa, a z wejśćia wydmuchuje? Ale na drugim wejściu/wyjściu jest odwrotnie?

Hmmm, tego w mojej książce do fizyki nie ma, mam jakąś uproszczoną dla przedszkolaków, w mojej książce na wejściu jest zawsze ssanie a na wyjściu wydmuch - musisz mieć jakąś lepszą ksiażkę

:roll: :-(

no nareszcie zakapowales ;)

teraz to juz bedziesz mial z gorki ;)

Witam,

Jak na moj gust NJerzy ma racje z ta sprawnoscia 4 wymiennikow (ze pojedynczy ma mala sprawnosc w takim szeregowym ustawieniu).

Tylko co z tego?

Powtorze jeszcze raz:

Koniec koncow liczy sie to ile zaplacimy za jaka sprawnosc, wydatek i opory.

Tak wiec wazne jest czy mamy spelnione wymagania ktore narzucimy wymiennikowi - i to wszystko.

Przy krzyzowych polaczonych szeregowo istnieje logiczna granica oplacalnosci.

Mnie sie wydaje ze to 2.

Powyzej taniej po prostu wyjdzie przeciwpradowy wg koncepcji Adama.

Teraz, m.dworek, taki wymiennik wg koncepcji Adama tez mozna zabudowac w obudowie i miec mozliwosc jego "wyciagniecia do mycia.

Wystarczy dorobic obudowe i uszczelki na brzegach - lub bez obudowy - tylko na sztywno umiejscowic kanaly - i juz.

Przeszkoda moze byc ciezar (no, ale Ty robisz z aluminium).

Ten sam problem jest przy Bartoszu - ciekawe jak tam sie myje wymiennik (Jezier - jak to planujesz - a moze nie planujesz?).

Pozdrawiam

Mirek

Witam,

Jak na moj gust NJerzy ma racje z ta sprawnoscia 4 wymiennikow (ze pojedynczy ma mala sprawnosc w takim szeregowym ustawieniu).

Raczej chodzi mi o to że jeśli pierwszy odzyska 50% temperatury lub więcej to na następnym nie będzie już co odzyskać

Przy krzyzowych polaczonych szeregowo istnieje logiczna granica oplacalnosci.

Mnie sie wydaje ze to 2.

Zgadza się - ale trzeba pamiętać że przy bardzo małych przepływach drugi wymiennik może powodować straty ciepła zamiast zysków. Trzeba by mieć dokładną charakterystykę dla pełnego zakresu temperatur i przepływów, a nie dla "procentów odzysku ciepła" - wtedy można dobrać 2 wymienniki pracujące optymalnie w potrzebnym nam zakresie. Można też wyregulować pracę zespołu dwóch przypadkowo zdobytych wymienników dobierając prędkosci przepływu lub wyłączając drugi wymiennik w zakresie małych przepływów.

Witam,

Raczej chodzi mi o to że jeśli pierwszy odzyska 50% temperatury lub więcej to na następnym nie będzie już co odzyskać

Heatex ma program ktory to liczy (na ile dokladnie to ja nie wiem jeszcze, ale sie przekonam).

Ja to sobie wyobrazam tak: jeden odzyskuje 70% (praca na optimum), wiec drugi odzyska 70% z tego co zostalo (czyli 30%), czyli drugi odzyska 21%, czyli ponad 3 razy mniej niz pierwszy.

Dlatego trzeci i nastepny oplacac sie bedzie slabo.

No, ale to tylko takie tam moje tlumaczenie.

Zgadza się - ale trzeba pamiętać że przy bardzo małych przepływach drugi wymiennik może powodować straty ciepła zamiast zysków.

A to dlaczego?

Mirek

raz kozie bobki czyli powiedzmy, że też się przymierzę do wykonania tymi rencami reku. Poczytałem cały wątek po raz kolejny.

Co mam : dwie łapki, z czego przynajmniej jedna prawa :lol: , trochę narzędzi i chęci 8)

Odpaliłem program heatex-a, wynik poniżej.

http://img291.imageshack.us/img291/6462/heatexnv4.jpg

Zakładam wymiennik jak wyżej 30*30*40 lub ewentualnie 30*30*30 ale tutaj opory wzrastają o 30Pa a i sprawność spada przy wyższej wydajności mocno.

Oczywiście będę musiał kupić wentylatory, filtry itp.

Czytałem jakie dobieraliście wentylatory, jakoś przekopywać się przez kolejny miesiąc przez wykresy wentylatorów wszystkich marek chyba mi się nie chce. EBM-y są ok, więc jak znajdę dystrybutora z sensowną ceną to kupię.

Pytanie który wentylator będzie najlepszy ? Z GWC pójdzie rura 200mm, więc zakładam, że wyrzutnia podobna. Stąd wniosek, że króćce przyłączeniowe w reku powinny mieć 200mm. Większość brała R3G 175-AF01 -02. Czy ten wystarczy ? Zakładam normalną pracę na max 50% wydajności czyli 190m3/h co zbliża wymiennik wg heatexu do 90% odzysku (jasne :roll: ). Ale czy przy takich parametrach nie będzie jakiś strat czy cuś na tym wentylatorze ?

Jakby się komuś chciało spojrzeć na to będzie miło, a jak nie to trudno :wink:

Panowie - rozmawiałem właśnie z Panem z Bartosza i on mówi, że stosują wentyle tunelowe, nie takie, jak Wy.

Czy to tylko kwestia budowy systemu (Bartosz to rura, Wasze to pudła), czy są różnice w charakterystykach tych dwóch rodzajów? Np. Wasze są lepsiejsze bo ...?

Było...

Bo są z integralnie zabudowaną elektroniką sterowania i kontroli. Z elementów zewnątrznych potrzebny jest tylko potencjometr (3 do 5zł). Taki wentylator sam sobie mierzy wszystko co trzeba i dodaje lub odejmuje wg nastawy potencjometru. Jest z krytymi długowiecznymi łożyskami (średnio 20 lat) i jest cichy. Elektronicznie komutowany (wieczny) i dodatkowo ma małe moce, które nieomalże w całości przekłada na ruch (ok 100W) dając wydajności rzedu 175 - 500m3; 220 - 830m3 (Nie dławiony).

Mice

Jak masz rurę fi 200 to dałbym tę 220.

Będzie ciszej.

Adam M.

OK, ale to nie jest spowodowane samymi właściwościami tego czy innego układu aerodynamicznego, tylko tym ,że EBM jest bardziej nowoczesnym producentem?

Inaczej - czy wentylatory tunelowe EBM są też takie fajne?

(a wszystko gdzieś już było, tylko jak się do tego dokopać mając tylko jedno życie?)