Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może z obustronną tekturą!!!

Sprawdź dobrze!!!

Ja kupuję blacha ocynk, pianka, blacha ocynk (stal). Bo wytrzymalsza mechanicznie. Dobrze się obrabia, nie rezonuje (świetnie tłumi drgania) można nitować. Po 60 kilka za m2 (+ transport)

Adam M.

A ja te szlaki już mam przetarte! :lol:

Fakt. Nie było letko! :lol:

Zauważyłem ostatnio, że czas jakby się skurczył. A tyle rozgrzebanych klocków czeka.... :cry:

PC - w kawałkach, solarek - w kawałkach....

Dzień coraz dłuższy. Bądźmy dobrej myśli!

Nic to, damy radę! :lol:

Adam M.

Niestety wczorajsza cena była chyba za samą piankę :evil:

Dzisiaj pogadałem, cena za 18mm ocynk jest ciut wyższa niż napisał Adam.

Kilka info dla tych co też zaczynają temat :

Jakby ktoś chciał to można sobie zamówić z jednej strony kolor :lol:

Docinają blachy pod kątem, wystarczy dociąć piankę i można składać. Minimalne zamówienie ok 2,5m2. Aha przy długości "arkusza" pow. 2m jest drożej.

Witam ponownie .

Właśnie zmontowałem ten swój reku ( w orginale były różne wejścia -3 prostokątne i jedno trójkątne ) , przymocowałem przejścia ( wszystkie na fi 160 ).

Jeden wentylator wymagał zrobienia skrzynki .

Wszystko jest zmontowane .

Odpaliłem silniki i okazuje się że słychać lekkie wycie , przy max obrotach wyją krzyżowce - wydaje mi się że wymuszam za dużą prędkość przepływu .

Ponieważ cała obudowa jest ze stali ( część orginalna jest wyłożona pianką/gąbką ) a te dorabiane nie mają żadnego wyciszenia - może trzeba je będzie wyłożyć jakąś pianką .

Wydaje mi się też że wentylatory powinny być zamocowane na podkładkach gumowych .

Czy w Waszych rekuperatorach też przy dużych przepływach słychać wycie ?

Witam ponownie

wicekK widze u Ciebie postępy. Czy dorabiałes przejscia na fi160 ? czy moze kupiłeś jakies gotowe ?

Na drugi wentylator dorabiałeś skrzynkę zewnętrzną ? Ja planuje doczepić skrzynkę do obudowy od strony okrągłego wlotu.

Zostawiłeś wewnątrz reku orginalną gąbkę ? Moja wymaga niezłego prania.

Arek

Witam ponownie .

Właśnie zmontowałem ten swój reku ( w orginale były różne wejścia -3 prostokątne i jedno trójkątne ) , przymocowałem przejścia ( wszystkie na fi 160 ).

Jeden wentylator wymagał zrobienia skrzynki .

Wszystko jest zmontowane .

Odpaliłem silniki i okazuje się że słychać lekkie wycie , przy max obrotach wyją krzyżowce - wydaje mi się że wymuszam za dużą prędkość przepływu .

Ponieważ cała obudowa jest ze stali ( część orginalna jest wyłożona pianką/gąbką ) a te dorabiane nie mają żadnego wyciszenia - może trzeba je będzie wyłożyć jakąś pianką .

Wydaje mi się też że wentylatory powinny być zamocowane na podkładkach gumowych .

Czy w Waszych rekuperatorach też przy dużych przepływach słychać wycie ?

wicekK no to pięknie, ja czekam na zamówione elementy :roll:

Masz może jakieś fotki całości ? Jestem ciekaw tych przejściówek.

No więc przy 2/3 i poniżej słychać lekkie wycie .

Z tym że jak odpalałem wentylator na stole , bez obudowy , żadnego wycia - tylko szum powietrza . Po zamknięciu w obudowę , nawet przy niewielkich prędkościach obrotowych coś wyje . Wentylatory są przykręcone bezpośrednio do metalowej obudowy ( jeden do tego oryginalnego postumentu , drugi , przez aluminiowe kątowniki dystansowe do zrobionej skrzyni .

Prawdopodobnie całość wpada w jakiś rezonans - pokombinuję z gumowymi przekładkami , może też pozmieniam częstotliwość generatora PWM .

Na razie znowu odkładam tę robotę bo od jutra wraca ekipa na budowę i muszę zapewnić im front robót , materiały itp .