wicekK 17.03.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 ... - nie zaszraniają się w czasie mrozów (wykorzystują zjawiska pary przechłodzonej) ... No wlasnie - wiecie o co chodzi z ta para przechlodzona? Ja sie na tym nie wyznaje ... moze Adam? Poza tym stosuja EBM'y. Pozdrawiam Mirek Z tego co pamiętam : ciecz przechłodzona , to taka , której temperatura jest niższa od temperatury zamarzania , krystalizacji ( i nadal jest cieczą) . Kiedyś robiłem takie doświadczenie z tiosiarczanem sodu ( topi się go w probówce , pozostawia do ostygnięcia i nadal jest ciekły . Wrzucenie jednego kryształka powoduje szybką krystalizację i wydzielanie ciepła ) . Możliwe że można jakoś obniżyć temperaturę pary poniżej temperatury rosy tak , żeby się nie wykropliła . Tylko czy w rekuperatorze da się wytworzyś sprzyjające temu warunki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.03.2007 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 WitamMnie to zalatuje bredniami. Ktoś podkłada "marketingową fizykę" do urządzenia, które wykazuje nieoczekiwane działanie.Trochę to tak, jak opowiadanie o "wrzących lodach" Nie zamarzają. Fakt. Mają stałą dostawę wody w postaci pary. Ładunek chłodu z wlotu nie jest nigdy większy od ciepła przemiany tej ilości, która tam jest w danej sekundzie. Tak mi się wydaje.Cudów nie ma. Przechłodzonej pary też nie ma. Przechłodzone ciecze są.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.03.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 ....Cudów nie ma. Przechłodzonej pary też nie ma. Przechłodzone ciecze są. Adam M. Źródło : http://pl.wikipedia.org/wiki/Para_przesycona : Para przechłodzona (para przesycona) to para mająca temperaturę niższą niż temperatura pary nasyconej przy tym samym ciśnieniu. Nie skrapla się z braku centrów kondensacji. Czy takie zjawisko może powstać w rekuperatorze trudno mi powiedzieć. Może to działa na podobnej zasadzie jak preparaty zapobiegające zamgleniu okularów - Anti-fog ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.03.2007 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Brak centrów kondensacji w wentylacji, która usuwa też kurz? Widział kto kiedy filtr po długiej pracy? Może w Erze takie cuda.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 18.03.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Zgadzam się z Adamem - jeżeli nawet w idealnie czystym wymienniku początkowo jakoś tę parę przechłodzoną można uzyskać - w trakcie pracy zawsze dostaną się tam jakieś zanieczyszczenia i na nich natychmiast wykropli się woda .A w kwestii wody : do której części rekuperatora z dwoma wymiennikami będzie spływał kondensat ?Gdzie należy wykonać otwór do odprowadzania wodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.03.2007 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Ten wylot, który prowadzi do wyrzutni powietrza.ALE TO ZALEŻY OD GEOMETRII I POZYCJI MONTAŻU.Może być, że po drugiej stronie tego samego kanału. Sprawa grawitacji.Po przekroczeniu prędkości ponad 11m/sek strugi powietrza w kanale - w dowolnym miejscu, bo krople będą porywane (jak olej w PC).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 18.03.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Rozumiem , że przy takim ustawieniu rekuhttp://images21.fotosik.pl/92/7516cd33a6ee5b71med.jpgodprowadzenie skroplin jest dobrze umieszczone ?Zastanawiam się tylko co latem - wówczas gdy wykorzystujemy GWC do chłodzenia domu - wyjmuję wymienniki , wkładam bajpass i od czasu do czasu dolewam wody do syfonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 18.03.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam,Wicekk, tak jak narysowales to tak jest wlasnie u mnie, z tym ze ja mam lustrzane odbicie wokol osi pionowej bo mi tak lepiej pasuje w domu.Tacka na skropliny bedzie w srodku, pomiedzy wymiennikami.Na krawedziach wymiennikow beda "rynienki" kierujace skropliny na tacke.Taki schemat maja takze w Mistralach duo (ostatnio to zmienili na taki wlasnie system jak narysowales).Zmiana na lato jest bardzo prosta, wyjmujemy wymienniki i wkladamy 2 plyty poziomo i mamy bypass.Woda w syfonie oczywiscie.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 18.03.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Taki schemat wydawał mi się optymalny - skropliny prawdopodobnie powstaną na prawym wymienniku . Gdyby coś się jednak wykraplało w lewym wymienniku - także spłynie do kanalizacji .Obracając całe reku wokół osi poziomej , wylot do wyrzutni znajdzie się na dole i wówczas odpływ skroplin należy zrobić w części wylotowej ( po obróceniu w prawej komorze wylotowej reku ) .Czy ktoś może mi powiedzieć które rozwiązanie jest poprawne , lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 18.03.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Wicekk,Ja napisalem ze u mnie jest obrocone woko osi pionowej co daje dokladnie taki sam efekt, skropliny splywaja centralnie.Mistral juz przez to przeszedl, kiedys mieli uklad taki ze skropliny splywaly na "boki", przeszli na taki schemat jak narysowales.Dawalem nawet link w tym watku do ich strony gdzie to opisywali.Znajde i podam.Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 18.03.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam,Oto link do strony pro-ventu o zmianach konstrukcyjnych:http://www.provent.pl/nowosci.php#sterowniki zdjecie jedno (wersja prawa):http://www.provent.pl/obrazki/inst8.gifi wersja lewa:http://www.provent.pl/obrazki/inst9.gifja mam wersje lewa (prosze nie doszukiwac sie zadnych skojarzen).PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2007 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 WitamPodrzucam fotkę sterowania i rekuhttp://img104.imageshack.us/img104/3918/sterowanieqw3.jpghttp://img519.imageshack.us/img519/1645/rekuoe6.jpg Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 19.03.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Pięknie Adamie, jakby ktoś nie wierzył, że da się tanio i dobrze zrobić... a jaki design Widzę, że pomysł z woltomierzem Ty robisz jako standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2007 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Dobrze nadaje się na wielopomiar.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 19.03.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam,Widzieliscie to?:http://www.forumwentylacja.pl/Jutro i pojutrze, trzeba sie zarejestrowac, wjazd 20 PLN.Bede tam, obadam co i jak zapodaja.Beda tez firmy robiace programy do liczenia wentylacji, popytam co potrafia.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 19.03.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 msobanie - wypełniłem zgłoszenie i też tam będę .Może się spotkamy ?Podaję Ci na prv mój telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 20.03.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam,Wicekk, odpisalem ci na priv'a, bede tam w srode od okolo 9 rano tak do 11-12. Zdzwonimy sie.Mam nadzieje ze bedzie mozna "posluchac" ich reku, ktore tam prezentuja.Czolem!Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.03.2007 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Z niecierpliwością czekam na relacje.Głownie z części akustycznej pokazu.Zobaczcie, co się dzieje, jak się skraca moc wentylatora. Zwłaszcza zmiennoprądowego takiego jak Soler&Palau Veture i podobne.Nie wiem tylko, czy pozwolą pokręcić tym regulatorkiem...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.03.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 O właśnie! Też czekam aż drżąc cały z przejęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekOK 21.03.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam !Potrzebuję pomocy !Może ktoś wie gdzie kupić inlet ring do R1G225 ? Jakiś adres telefon poproszę na pw.I jak wygląda sprawa zasilaczy do R1G225 na 48V? cena itp..Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts