Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

...

Mam nadzieje ze bedzie mozna "posluchac" ich reku, ktore tam prezentuja.

Czolem!

Mirek

Hej,

ciekawe czy na targach widzieliście w akcji tego pająka :o

jest zgłoszony do konkursu pod nazwą RekuMINDER

http://www.flopsystem.com.pl/obrazki/Galerie/2_wentylacja_domowa/Rekuperatory/AM400_S_070207_MAM.jpg

http://www.vent-axia.com/images/products/vacas/main/vacas-airminder.jpg

Urządzenie jest produkcji brytyjskiej firmy VENT-AXIA (http://www.vent-axia.com/products/vacas/airminder.asp) i jest sprzedawane u nas przez FLOP SYSTEM

Generalnie dość przyzwoite parametry (wentytory EC, wymiennik przecipwpr, automatyka, łatwy montaż) za średnią cenę (6600 netto)

Sam jestem ciekaw - pójdę w tym tygodniu pogadać z dystrybutorem

pzdr

Piotrek

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam - właśnie wróciłem z wystawy .

Z braku czasu wpadłem tylko na chwilę , wziąłem kilka folderów i katalogów .

Jednak przy REKU-MINDERZE na chwilę się zatrzymałem .

Wygląda dość bajerancko - w porównaniu z innymi rekuperatorami .

Panowie ze stoiska nie chcieli zbytnio rozmawiać o szczegółach ( pytałem o powierzchnię wymiany : brak danych , sterowanie silników : skromne informacje ) .

Woleli skupuiać się na obrotowych króćcach , 17 sposobach odprowadzania kondensatu i swobodą w sposobie zamontowania .

Nie chcieli nawet odpalić na pełną wydajność - mogli jedynie zapewnić jakieś 150 m3/h .

Może Mirek zabawił dłużej i będzie miał więcej do powiedzenia .

Witam,

A wiec bylem, sluchalem.

Szczegolna uwage zwracalem na glosnosc i wydatek mierzony poprzez przystawianie reki i porownanie z tym co "daje" moj reku.

Generalnie na wystawie bylo dosc glosno, wiec trudno dokladnie cos mowic ale tak:

StorkAir prezentowany przez rekuperatory.pl - wyglada na bardzo profesjonalna robote, dmucha dobrze (G91 - 350 m3/h) lecz mniej niz moj reku (to akurat dobrze, bo moj ma dmuchac 430). Kompaktowa budowa, bardzo dobrze wygluszony, cichy, choc przy maxie go sluchac - szum powietrza w przewodach. Miejscami ma nawet 15 cm twardej pianki w srodku, stad cichy.

Wentylatorow nie bylo widac, niestety.

Drugie rekuperatory, ktore dokladnie ogladalem to Mistrale Pro-Ventu.

Wygladaja naprawde solidnie i co wazne - prosta budowa, ciche! Nawet na najwyzszym biegu. Tu mowie o starszych wersjach, ktore maja wentylatory z duza iloscia lopatek (takich malutkich), ze slimakami. One sa ciche, cichsze niz te nasze z mala iloscia lopatek. Te starsze to juz wiemy, zuzywaja wiecej pradu, za to sa podobno duzo tansze. Cos za cos.

Mieli tez nowsza wersje z "naszymi" wentylatorami - i tu juz bylo glosniej - i to wyraznie!

Podobnie ZEFIR, ktory buduje swoje reku oparte na wymiennikach krzyzowych Heatex'a i wentylatorach EBM, takich jak my (duze lopatki, mala ilosc).

Przy otwartej pokrywie glosno jak pierun, po zamnkieciu cicho. Dobrze wygluszone.

Wszystkie reku byly ok. 300 - 500 m3/h dmuchaly podobnie lub slabiej od mojego (wentylator 175 z dwoma wymiennikami krzyzowymi).

Wszystkie reku wygluszone i to bardzo, min 3 cm pianki lub welny.

Tego pajaka tez widzialem, ten co byl pokazany akurat dmuchal dosc slabo, nie wiem ktory to model. Tez cichy.

Ogolnie wszystkie reku prezentowaly sie dobrze lub nawet bardzo dobrze pod wzgledem glosnosci.

Widze ze nad moim bede musial popracowac aby dojsc do ich poziomu glosnosci (zamowilem juz 2 cm gabke do wygluszenia).

No, tyle ze to byly raczej wiodace na rynku reku.

O parametrach nie mowie, bo to w zaleznosci od modelu.

O cenach tez sie nie wypowiadam, wiadomo jakie.

Bylo tam jeszcze kupe innych firm, m.in. Fluid Desk prezentujaca nakladke do AutoCAD'a wspomagajaca projektowanie instalacji. Dawali 30 dniowa werjse (mozna tez sobie sciagnac z ich strony http://www.fluid-desk.pl).

Robi chyba wszystko, co wazne oblicza cala instalacje i pokazuje gdzie trzeba obnizyc cisnienie w kanale aby wialo jak trzeba. Tego nam trzeba!

Z innych ciekawostek: rury: http://www.masterflex.pl - podobno tez do wentylacji.

Pozdrawiam

Mirek

witam,

udało mi się wpaść na chwilkę na wystawę.

Dla zainteresowanych faktycznie raj - wszystko w jednym miejscu.

Nie miałem zbyt dużo czasu, ale zebrałem materiałów tak z 15 cm grubości i z 10 płyt. Będzie co studiować :wink:

Zatrzymałem się przy tym kosmicznym reku flop, opisanym przez msobanie.

Faktycznie pierwszy raz to widzaiłem.

Mają dwa modele RM290 i RM400 ( 290 i 400 m3/h ). Na wystawie ten mniejszy - faktycznie cichutki. Wbudowane wentylatory prądu stałego - sprzedawca nie wiedział jakiej firmy :o Podobno znanej. Ale cóś bardzo energożerne, np. ten RM400 na "pełnym gazie" przy sprężu 150Pa żrą 350W !

Sterowanie 4-pozycyjne, ale w każdej pozycji jeszcze można ustawiać 3 pozycje - łaczie 12 kombinacji + programamtor tygodniowy.

Wymiennik przeciwprądowy - piszą, że sprawność 90% przy wymianie 1:1.

Dziwnie te wentylatory pobierają prądu, gdyż przy nastawie 1 przy wydajności 180m3/h i sprężu 120 Pa pobierają 60W, a przy nastawie 2 - 210 m3/h i sprężu też 120 Pa już 135 W.

tutaj RM400

Np. inna firma Ekozefir stosuje EBM-y, ale reku tylko z wymiennikiem krzyżowym i z tego co pamiętam nie robią "duo" ???

Na pierwszy rzut oka mają świetną dokumentację, ale nie przeglądałem szczegółowo. Konstrukcja solidna.

SystemAir rozdawał damowy program doboru ich urządzeń.

Sporo firm z przewodami wentylacyjnymi, akcesoriami. itd.

Ogólnie odniosłem wrażenie, że znacząca większość to solidne, dopracowane konstrukcje. Widać, że to już nie jest raczkujący przemysł, ale całkiem spora wiedza została zawarta w prezentowanych urządzeniach.

Chyba nieco gorzej z wiedzą osób prezentujących urządzenia.

Niektórzy nie wiedzieli ( albo nie chcieli ) za bardzo co mają na stoisku.

Najczęściej nie było tego kolegi, który wszystko wie ... :-?

Wydaje się, że pare osób z tego forum spokojnie mogłoby zatrudnić się w tych firmach jako product manager :lol: :lol: :lol:

Ładne hostessy, ale nawet nie było czasu dłużej oka zawiesić :lol: :wink:[/url]

A było coś na chodzie z wydajnością tak z 500-600m3?

Jakie duże króćce stosują? (średnice)

Jakie prędkości w kanałach?

Było coś?

Adam M.

ano pytałem właśnie o to też ...

na wystawie nie znalazłem nic ponad te ok.400m3/h - może za mało czasu,

a może za duże na wystawę :lol:

w reku wszyscy jakby uparli się stosować małe przekroje króćców, a może wiedzą lepiej ?

ten RM290 to chyba 150, albo 160, a ten większyt jak pamiętam 200mm

w weekend postaram się przejrzeć materiały to jakieś wnioski wysnuję.

...np. ten RM400 na "pełnym gazie" przy sprężu 150Pa żrą 350W !

Hej,

z tymi parametrami to chyba FLOP SYSTEM coś namieszał. Na stronie producenta jest inaczej

400m3/h: 200Pa / 286 W

Co nie zmienia faktu, że jak na wentylatory EC, to przynajmniej o 86 W za dużo :wink:

A propos Ekozefira, to same centralki nie wzbudzają u mnie specjalnych emocji, natomiast ich najnowszy sterownik - po prostu miodzio ! :D

http://www.ekoklimax.com.pl/images/stories/Nowy6maly.JPG

Po prostu full wypas 8)

Trudno mi sobie wyobrazić czego jeszcze mógłbym chcieć od sterownika wentylacji :wink:

pzdr

Piotrek

Pitt - a można baaardzo nieśmiało zapytać o cenę tego cacka?

pzdr.

-romwis

nie ma lekko - za full wypas trzeba zapłacić kwotę, za którą możnaby dostać niezły wymiennik do samodzielnie składanego reku :evil:

panel + moduł wykonawczy + 6 czujników temp:

jakieś 1400 netto

pzdr

Piotrek

A propos Ekozefira, to same centralki nie wzbudzają u mnie specjalnych emocji, natomiast ich najnowszy sterownik - po prostu miodzio ! :D

Po prostu full wypas 8)

Trudno mi sobie wyobrazić czego jeszcze mógłbym chcieć od sterownika wentylacji :wink:

pzdr

Piotrek

:roll: A może byś chciał, żeby sterował jeszcze GWC? :lol:

Ale tak, to Ci tylko w erze dobiorą, albo w http://www.rekuperatory.pl

Po prostu full wypas 8)

pzdr

Piotrek

:roll: A może byś chciał, żeby sterował jeszcze GWC? :lol:

Ale tak, to Ci tylko w erze dobiorą, albo w http://www.rekuperatory.pl

Chodzi o to, żeby przełączyć na GWC np. poniżej +8 i powyżej +25 ? Na allegro taki sterowniczek kosztuje 36 pln :lol: No fakt, nie ma wyświetlacza :wink:

Witam,

Jeszcze jedna uwaga, rekuperatory.pl mowili, ze projektuja instalacje instalacje na max 2 m/s w kanale - dlatego ich instalacje sa ciche (tak mowilli).

Podobno norma dopuszcza 5 m/s.

A co do kroccow to trzeba patrzec na konkretne modele, ale z tego co kiedys patrzylem to nie odbiegaja od naszych propozycji, np. Mistral 400 ma krocce 200 mm, tak wiec jest OK.

Pozdrawiam

Mirek

Witam

Policz ile m/sek powinno być dla 1/3 wymiany, jeżeli dla 1 wymiany przyjmujemy 5m/sek.

Cena kanałów wzrasta, ale warto. Oni też to twierdzą.

A w hipermarketach nic ponad fi 150 nie ma poza spiro. A i spiro nie wszędzie.

W wielu przypadkach podawane są typy wentylatorów. Często są to EBM. Najczęściej X1(3)Y 160..... I ja mam uwierzyć, że za tym wstawiają fi 200? Toż to ma wlot fi 100.

Adam M.