Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PO CO?!!! :o :o :o :o

Twarde dyski chcesz montować w salonie?

Adam M.

Twarde dyski to chodzą w dużo gorszych warunkach :lol:

Myślałem o tym tylko ze względu na czystość wymiennika i przewodów. Że filtry mają wyłapać i być brudne to wiem dlatego pytałem czy dużo puściły przez te kilka miesięcy, właśnie w kontekście zażartych dyskusji o myciu wymienników i przewodów.

Jezier - wymiennik masz chyba taki jak Bartosz - czy to cholerstwo jest rozbieralne. Gadałem na targach w Katowicach z przedstawicielem Bartosza, to mówił że jeszcze tego nikt w środku nie czyścił bo wykraplająca się woda zmywa większość brudu, który się do środka przedostaje (pomimo filtrów).

Mówił, że można by ewentulanie pod ciśnieniem spróbować, ale płytki wymiennika są w tym przypadku aluminiowe, więc zachodzi ryzyko uszkodzenia (wygięcia).

Zważywszy, że pozostali producenci zalecają przemywanie wymmienników przynajmniej raz w roku pojawia się pytanie co w przypadku Bartosza.

Witam,

Jezier - mocne zdjecia! Nie ma co!

Proponuje zamiescic w wymianie doswiadczen.

Jezier - jak szacujesz:

1. oszczednosci na ogrzewaniu (byly jakies?)

2. poprawe komfortu w domu - wlaczajac np. to ze sie np. mniej kurzylo?

Czy w domu produkuje sie "brud"?

Zakladajac ze nie, to to, ile brudu przeszlo pomimo filtra mozna oszacowac na podstawie roznicy w zabrudzeniu filtrow.

Tyle ze takie zalozenie to raczej zbyt optymistyczne.

Pozdrawiam

Mirek

Mam wymiennik Bartosza. Nie jest rozbieralny. Jest takich gabarytów (2 metry długi i 40 cm średnicy), że ciężko nim operować. To nie mały wymienniczek krzyżowy, który wkłada się pod kran.

msobanie. Może i jakieś oszczędności na ogrzewaniu były. Komfort podniósł się znacznie głównie dzięki temu, że po dwóch latach z kulawą wentylacją nareszcie ją miałem. Sprzątam dom jak sprzątałem, czasami odkurzam myję okna ścieram kurze. Może jest mniej kurzu odrobinę. Po filtrach widać, że powietrze zewnętrzne jest brudniejsze niż to w domu.

Jeśli chodzi o zużycie energii na ogrzewanie i koszty to wyglądało to następująco:

sezon grzewczy 2004/2005 - 7073 kWh - 2375,24 zł

sezon grzewczy 2005/2006 - 6447 kWh - 2322,08 zł

sezon grzewczy 2006/2007 - 3703 kWh - 1349,33 zł

Dom 140 m2 ogrzewany prądem.

Mam wymiennik Bartosza. Nie jest rozbieralny. Jest takich gabarytów (2 metry długi i 40 cm średnicy), że ciężko nim operować. To nie mały wymienniczek krzyżowy, który wkłada się pod kran.

Jakich rozmiarów to to jest to ja wiem. Zastanawiam się tylko co z tym syfem, który tam w środku będzie się powoli choć niubłąganie zbierał.

Jeśli chodzi o zużycie energii na ogrzewanie i koszty to wyglądało to następująco:

sezon grzewczy 2004/2005 - 7073 kWh - 2375,24 zł

sezon grzewczy 2005/2006 - 6447 kWh - 2322,08 zł

sezon grzewczy 2006/2007 - 3703 kWh - 1349,33 zł

Dom 140 m2 ogrzewany prądem.

Jezier a jak grubo ociepliłeś dom? Rozważam też ogrzewanie prądem, ale póki co obawiam się wysokich rachunków.

Ociepliłem na miarę możliwości finansowych, technicznych w połączeniu z wyliczeniami opłacalności. Wykonałem ściany i strop tak aby uzyskać współczynnik U poniżej 0,15. Podłoga na gruncie ma ok 0,2. Okna dałem zwyczajne bo na rynku nie było nic innego. Teraz można lepiej dom wybudować.

Dogrzewasz dom kominkiem, kozą lub jeszcze innym źródłem ciepła? Jeśli tak to ile drewna spaliłeś? Ogrzewanie elektryczne to podłogówka, czy grzejniki akumulacyjne? W jaki sposób korzystasz z domu, tj. ile godzin dziennie pracuje ogrzewanie?

I jeszcze jedno, jaką utrzymujesz temperaturę w pomieszczeniach?

Ale ciekawski się zrobiłem...

Dogrzewasz dom kominkiem, kozą lub jeszcze innym źródłem ciepła? Jeśli tak to ile drewna spaliłeś? Ogrzewanie elektryczne to podłogówka, czy grzejniki akumulacyjne? W jaki sposób korzystasz z domu, tj. ile godzin dziennie pracuje ogrzewanie?

I jeszcze jedno, jaką utrzymujesz temperaturę w pomieszczeniach?

Ale ciekawski się zrobiłem...

Zajrzyj do Dziennika nudowy Jeziera

oraz do wątku : Ogrzewający elektrycznoscią WYSTĄP !!! .