przemi 15.12.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 . . . Teraz pozostaje odpowiedzieć sobie na pytanoie : czy warto wypuszczać 2/3 ( albo i więcej ) ciepła kominkowego do atmosfery ? . . . . Ja też dużo myślałem o połączeniu reku z kominkiem-trwa to już z rok, po ostatnich przemyśleniach w których doszedłem do takiego samego jak Ty wniosku /dlatego myślałem o wymienniku rurowym ciepła pomiędzy kominem dymowym kominka a kanałami reku w różnych konfiguracjach, zasysaniu właśnie z przestrzeni kominka, z okolic kominka itp./ i rozmowach ze specami od reku doszedłem do wniosku, że nawet nie będę robił kanałów rozprowadzających ciepło z kominka. Kominek będzie stał w salonie na dole, wywiewy z łazienki, kuchni, pomieszczenia gospod. i przedsionka na dole zapewnią, że to powietrze rozejdzie się po całym dole. W łazience na górze ustawiliśmy oprócz kuchni największy wypływ powietrza, więc również powietrze ciepłe z salonu powędruje na górę, ogrzewając wszystko po drodze i dopiero już "wykorzystane" trafi do reku. Ponadto w związku z wymuszonym ruchem powietrza w całym domu i jego ciągłym, krążeniu i mieszaniu się winien nastąpić efekt jednolitej temperatury w całym budynku, po co więc komplikować całą sprawę - takie są moje wolne wnioski . Zostanę chyba przy kominku bez kanałów i z "normalnie" rozwiązanymi nawiewami i wywiewami reku. Biorąc pod uwagę, że na 10 pomieszczeń w domu wliczając przedsionek w 5 mam wywiewy i w 5 nawiewy może będzie wszystko działać jak należy bez dodatkowych ingerencji . A co wyjdzie z moich przemyśleń czas pokaże. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 16.12.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Wiesz przemi - też tak myślałem i możliwe , że jest to słuszny tok myślenia ( sądzę , że dopiero w praktyce okaze się jak to jest ).Do zrobienia kanału wywiernego przy kominku skłoniła mnie chęć szybkiego rozprowadzenia ciepła kominkowego po całym domu - z bilansu cieplnego wynika , że niskotemperaturowe przekazywanie ciepła kominkowego z wykorzystaniem reku , przy małych prędkościach wentylatorów ( normalna praca ) nie jest w stanie rozprowadzić go po całym domu .Rekuperator może nam przenieść około 1 kW ciepła ( i tyle chciałbym zassać bezpośrednio ) , reszta musi być przeniesiona przez krążące po domu powietrze .Ja załozyłem zrówmoważenie przepływów na każdej kondygnacji ( brak "wiatru" na klatce schodowej - co jest zalecane ) i w takiej konfiguracji na patrerze z kominkiem powinno być zawsze cieplej niż na piętrze - tego chciałbym uniknąć .Właśnie to dodatkowe zasysanie powinno zmniejszyć tę różnicę .Możliwe , że Twoja konfiguracja też się sprawdzi - czas pokaże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekOK 16.12.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Ja zainstalowałem rekuperatotor na strychu domu który zbudowałem w 2003 roku i nie planowałem reku tylko grawitację. Wykorzystałem kanały wentylacji grawitacyjnej do wentylowania parteru a poddasze wentyluję od strony strychu. Istniejące kanały wentylacyjne -kominy zamknąłem szybrami i wykonałem wloty na rury do reku i dalej na parterze anemostaty regulowane .Ubikacja i łazienka wyciąg z kabiny prysznica , sypialnia nawiew , kuchnia wyciąg z okapu i nawiew pod sufit, salon nawiew nad kominkien. Na poddaszu wuciąg z łazienki i korytarza i nawiewy do 3 pokoi.Sterowanie wykonałem narazie proste = potencjometrem steruję generator PWM = i załączanie ręczne obu naraz. Nie ma problemów na schodach ani z kominkiem. Rozbuduję sterowanie o sterownik z pomiarami temperatur na DS18b20 i czasówkami. Z powodu braku możliwości technicznych poprowadzenia rury 200 do gruntu ze strychu zrezygnowałem z GWC Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IRENEUSZ KUBIK 18.12.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 witam ! przewija się temat zamontowania lub nie wywiewu z korytarza to jak w końcu trzeba tą rurę ??? bo tez sie zastanawiam i dochodzę do wniosku że trzeba bo akurat w moim przypadku kanałów wywiewnych jest mało i to by poprawiło bilans apropo wykorzystania kanałów kominowych!!!!!! ja też tak myśle je wykorzystać kuchnia łazienki x2 powinno być dobrze (przynajmniej ktoś już to ma ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 19.12.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Dobra, a teraz pół żartem, pół serio. Co sądzicie o obudowie dla wentylatorów i filta (bez wymiennika) zrobionej ze starej lodówki Za: 1. Wewnącz farba "ekologiczna" - żadej chemii, aluminium itp. 2. Ocieplenie 3. Drzwiczki serwisowe! 4. Można załączyc klimę (lodówkę) Przeciw: ? Pozdrowienia Dariusz Mikołajczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.12.2007 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Budując urządzenie dedykowane mamy znacznie większą dowolność doboru rozwiązań różnych szczegółów. Wykorzystywanie konkretnego przedmiotu tworzonego do innych zadań to ograniczenie możliwości twórczych.Rodzą się drobne problemiki. Szczelność, gabaryty...Czy się nie da? - NIE!To może być niezłe rozwiązanie w konkretnym przypadku!Zawsze dobre?Też nie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 21.12.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 witamdla wentylacji parteru zaproponowano mi rozłożenie kanałów prostokątnych PCV w wylewce poddaszacentrala wentylacyjna ma być umieszczona na poddaszu w prawym górnym roguukład przedstawia się następującoparterhttp://lh3.google.pl/dudniczenko/Rz6qUC-oKAI/AAAAAAAABAQ/oZKrnjVWwIM/s400/parter.jpgpoddaszehttp://lh3.google.pl/dudniczenko/Rz6qaC-oKBI/AAAAAAAABAY/XPOliVAy5DM/s400/pietro.jpgczęść kanałów jest ułożona równolegle/podwójnie głównie ze względów ekonomicznych (podwójny kanał jest droższy od dwóch pojedynczych)co sądzicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 27.12.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Izolacja to zwykłe 5cm. Sytuacja wo biekcie jest tak specyficzna, że gdybym zbudował system "podręcznikowo" to wicher nie pozwoliłby wejść na pietro, a jakby się komuś już udało, to za skarby swiata nie otworzyłby drzwi do sypialni. Przy zamkniętych znowu dom wydawałby potępieńcze jęki ze szpar pod drzwiami pomieszczeń piętra. Obiekt piękny i funkcjonalny, ale układ pomieszczeń sprawia, że trzeba było wspomagać rozpływ strug dodatkowymi wywiewami w niektórych pomieszczeniach. Od czasu projektowania wprowadzono kilka drobnych korekt (bardzo udanych), które trochę mi namieszały. To tylko dom. Ma być cisza i wygoda przy odpowiedniej ilości świerzego powietrza. Podział strug nie jest aż tak bardzo krytyczny. Generalnie tak dzieliłem, żeby w miarę równomiernie obdzielić wszystko co trzeba, stosując stopniowanie przekrojów. Sporo zabawy, ale jest spora szansa, że w bardzo szerokim zakresie ta prawidłowość się utrzyma. Zastosowałem dwie przepustnice. Układ ma generalnie: Nawiew dół nawiew góra wywiew dół wywiew góra Przepustnice są w kanałach głównych nawiew i wywiew góra. To stawia regulacje czteropunktowo. Od wichru z piętra na parter po odwrotność - wiatr w plecy na schodach przy wchodzeniu. Spore możliwości wprowadzenia korekt. Kanałów po 15zł/mb inwestor mógłby nie znieść, zwłaszcza, że poza ceną niczym się nie odznaczają. Maja prowadzić powietrze. U mnie nawet nie muszą tłumić dźwięków, bo nie bardzo miałyby co tłumić. Owijanie trochę upierdliwe, ale do wykonania. Wprawę szybko się łapie. A powstaje kanał o naprawdę dobrych parametrach. Znowu coś źle, bo za tanio? Za prosto? Adam M. witam, sorki ze cytuje twoj stary post.... ale zaintrygowala mnie cena kanalow ktorej "inwestor moglby nie zniesc..." ja szukam kanalow plaskich takich zeby w wylewce schowac, no i zwykle plaskie plastykowe nieizolowane znajdyje po 17 PLN masz jakis patent na tansze moze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.12.2007 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witaj Obejrzyj w "Platformie". Kupowałem po niecałe 7zł/1mb netto. Bardzo rozsądne! Jest CAŁY system. Kolana, kwadratura koła, łuki, złączki, uchwyty systemowe do podwieszania... Mają ze 3 rodzaje. Te po 17zł/mb też! Wychodziło tak, że czasem kanał podwójny był tańszy, jak się położyło 2 pojedyncze zamiast tego szerszego. Przy okazji był sztywniejszy. Lepszy mechanicznie. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 28.12.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 witam raz jeszcze, dzieki za odzew ale nie moge w sieci wlasciwej platformy znalezc... ;( , moze jakies blizsze namiary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 29.12.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 witam raz jeszcze, dzieki za odzew ale nie moge w sieci wlasciwej platformy znalezc... ;( , moze jakies blizsze namiary ? te są w tej cenie http://www.rempuszewski.pl/ http://www.platforma.co.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2007 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Dokładnie o to chodzi!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 06.01.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 witam wszystkich. Jestem zdecydowany na montaż instalacji reku z gwc. Z wiązku z tym mam troche pytań. Co sądzicie o rekuperatorach "dospela" u mnie na projekcie wentylacji (załączonej do projektu domu) mam obliczone 310m3/h. Reku chce kupic gotowca i sam powalczyc z montażem instalacji.Jaki reku bedzie najodpowiedniejszy dla mnie przy wydatku 310m3/h. Wiem ze odbiegam troche od tematu forum ale jezeli budujecie wlasne reku to pewnie macie tez jakis pogląd na "gotowce". Pozdrwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 06.01.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 witam wszystkich. Jestem zdecydowany na montaż instalacji reku z gwc. Z wiązku z tym mam troche pytań. Co sądzicie o rekuperatorach "dospela" u mnie na projekcie wentylacji (załączonej do projektu domu) mam obliczone 310m3/h. Reku chce kupic gotowca i sam powalczyc z montażem instalacji. Jaki reku bedzie najodpowiedniejszy dla mnie przy wydatku 310m3/h. Wiem ze odbiegam troche od tematu forum ale jezeli budujecie wlasne reku to pewnie macie tez jakis pogląd na "gotowce". Pozdrwiam. A poszukałbyś choć ciutkę, na forum jest taki wątek o opiniach o gotowych urządzeniach ... No i samemu zapoznać się też byłoby warto z choćby ich parametrami, mógłbyś sam porównać bez opierania się tylko na zdaniu innych Dospel ma raczej średnie recenzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 07.01.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 dziękuje za fachową i wyczerpującą odpowiedź :> pewne zdanie mam ale chcialbym je porównać ze zdaniem innych, chyba to jest głównym sensem istnienia forum. pozdr. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laila 10.01.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Zachęcony tym wątkiem i kilkoma pobocznymi zabieram się za wentylację mechaniczną w moim domu. Kubatura 570m3 (340m3 parter, 230m3 poddasze). Proszę o poradę w zakresie doboru kanałów. Zdaje się, że na zdjęciach Adama_mk widziałem flexy, które potem ocieplał. Inni polecają sonoducty. Wstępnie byłem zdecydowany na flexy ze względu na gładkość. Z drugiej strony na allegro widzę sporo ofert niedrogich kanałów aluminiowych nawiniętych na sprężynie. No i obawiam się, czy fleksy nie będą zbyt sztywne (czeka mnie zrobienie sporej ilości wygięć tych kanałów, bo montaż przewiduję między sufitami podwieszanymi, a ściankami kolanowymi). Czy któryś z kolegów przerabiał praktycznie temat instalacji i ocieplania kanałów aluminiowych nawiniętych na sprężynie? Może nie warto kombinować i od razu kupić sonoducty, które jak sądzę dodatkowego ocieplenia nie potrzebują (część kanałów będzie poprowadzona w przestrzeniach nieogrzewanych). Pozdr.Krzysiek PS. Mam zrobiony częściowo GWC (rurowy, fi 200mm, cienkościenna pomarańczowa rura kanalizacyjna). Pasowałoby mi zrobienie przejścia na profil prostokątny. Czy ktoś spotkał plastikowe kanały prostokątne o przekroju nie mniejszym niż 300cm2? Czy jestem skazany na kanały blaszane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 10.01.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Ja sonodukty ocieplałem dodatkowo wełną 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benysik 13.01.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Po pół roku działania wyjąłem filtry z rekuperatora: http://jezier.republika.pl/filtry.jpg I te zdjęcia najbardziej przekonały mnie do zastosowania reku - pewnie z GWC Ale mam kilka pytań do forumowiczów: 1 Po co stosuje się filtr wywiewanego powietrza? 2 Jeśli mam centr. odkurzacz to jak podczas odkurzania zwłaszcza intensywnego zostanie wyrównane podciśnienie w domy spowodowane odpływem powietrza? 3 Jak zdążyłem przeczytać reku+dgp z kominka to raczej zły pomysł a reku + rozprowadzenie ciepłego powietrza grawitacyjnie? 4 Co podczas dłuższych wyjazdów (tydzień, dwa) wyłączamy czy ma działać cały czas na minimum 5 Do pana Adama jak montować te przepustnice mam projekt reku Dospel dołączony do projektu rozmawiałem z kimś z firmy ale odniosłem wrażenie że nie wiedzą o co chodzi? Czy to pana patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.01.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Ad 1.nie tylko ty lubisz czystość, wentylatory też, Ad 2.to jest taki samoregulujący się system, nic nie musisz robić, ale jeśli chciałbyś, to możesz poprzez prosty przekaźnik włączając odkurzacz wyłączyć wentylator wywiewny. Wentylator nawiewny nadal pracuje. Ad 3.ostatecznie ... Ad 4.ma działać na minimum, lub programator z opcją "urlop" np. 2x2 godz./dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 17.01.2008 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 pytanie o gumowe łączniki gdzie takie gumowe łączniki na fi 200 można szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts