Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Witam

Właśnie otrzymałam projekt wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i w związku z tym mam prośbę, czy ktoś z tu obecnych forumowiczów mógłby rzucić na to okiem i ewentualnie podpowiedz co nieco.

Przy tym rekuperatorze z obu stron powinien być zapewniony swobodny dostęp - przy wymianie filtrów konieczne jest zdjęcie pokrywy. Pokrywa z drugiej strony służy głównie serwisowi, ale dostęp do niej też musi być.

Czyli ta centrala raczej nie pasuje do tego domku ?

Czy ewentualnie zrobienie drzwiczek serwisowych mogłoby rozwiązać ten problem?

Domek niestety jest mały i to raczej jedyne miejsce na umieszczenie tego urządzenia. Mam nadzieje, że projektant brał pod uwagę dostęp do niego.

Pozdrawiam i dziękuje za szybka odp

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli ta centrala raczej nie pasuje do tego domku ?

Czy ewentualnie zrobienie drzwiczek serwisowych mogłoby rozwiązać ten problem?

Domek niestety jest mały i to raczej jedyne miejsce na umieszczenie tego urządzenia. Mam nadzieje, że projektant brał pod uwagę dostęp do niego.

Na pewno musi być dostęp do filtrów i to w miarę wygodny. Z drugiej strony centrali jest identyczna pokrywa z założenia obsługiwana przez serwis (wentylatory, regulatory, elektronika). Braku dostępu do tej pokrywy spowoduje, że przy najmniejszej awarii konieczny będzie demontaż całej centrali :(.

Generalnie centrala nie jest zła. Mam taką samą :).

• 2 weeks później...

Na początku przepraszam ze odbiegam od tematu ale śledzę ten wątek i bywa tu kilku znawców tematu. Będę budowal gwc i zastanawiam się jakich rur i o jakiej dlugości użyć. Na dzialcę mam glinę. Zostawilem juz rurę pod fundamentem pcv fi160. Jest na glębokości ok 1.2m.

Pytanie:

Jakich rur najlepiej użyć?

Jak dlugi powinien być gwc aby nie stawial zbyt duzych oporów. Powierzchnia domu ok 140m pow. uzytkowej. Na projekcie wentylacji zalaczonym do projektu domu napisali ze wymiana na pozionie 310m3/h

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, a szczególnie cenne będą dla mnie uwagi adam.mk

Wiem ze juz to pewnie bylo walkowane na niejednym forum, ale jezeli ktoś z was budowal lub buduje dom to wie jak to jest z czasem.

Dziękuje za wyrozumialość.

Pozdrawiam

Zresztą - polecam system "Pruszyński i syn" o grubości 5cm.

Tylko gdzie toto kupic? Google wyrzuca zero trafien :(

Zobacz ofertę "Platformy".

Tam są na półkach.

Było to tu gdzieś podawane jako www.

Znajdę to powtórzę.

Dobre, bo po około 6zł/mb netto, a to dobra cena.

Adam M.

to link do ich strony

http://www.rempuszewski.pl/pl/index_pl.php

ceny natomiast jakie mi zaproponowali to okolo 15PLN/mb netto i nie przyjmuja zwrotow jesli zamowie za duzo :o

O! ja rewers wołowy!

Pruszyński to blachy! W każdym rowie stoi reklama i pewnie temu mi się popier. myliło... :cry:

Rempuszewski miało być!

Robią kilka różnych systemów. Obejrzałeś pewnie te kielichowe (po co?)

Lepsze (dla mnie) są te na złączki systemowe. Naprawdę poniżej 7zł netto za mb w Platformie kilka razy płaciłem!

Adam M.

nie nie ogladalem ich nigdzie poza ich strona www, o tutaj je tylko widzialem: http://www.rempuszewski.pl/pl/v_p.php i zadalem im pytanie czy maja jakies kanaly w cenie zblizonej do 7pln/mb netto a oto jaka odpowiedz otrzymalem:

"Niestety nie jesteśmy w stanie zaoferować kanałów w tak niskich cenach. Nasza oferta wygląda następująco:

v 110x55x1000 - 14,23

vm 110x55x1000 - 15,01

v 150x80x1000 - 19,87

vm 150x80x1000 -20,56

v 220x55x1000 - 24,02

vm 220x55x1000 - 24,72"

:-? :cry: :cry: :cry:

na stronach platformy tez kanalow znalezc nie moge, ale moze musze sie tam zarejestrowac? :-/

adam mk-jestem pełen uznania dla twojej wiedzy ale dość słodzenia -również mam problem myslę o rekuperatorze dla domku o powierzchni 147 m2 ha ale to nie wszzystko dom ma być podpiwniczony na całości -i tu tkwi problem czy eliminować całkowicie kominy służące wentylacji grawitacyjnej czy też pozostawić jakieś do wentylacji tej piwnicy

drugi problem to wybór GWC napoczątku wiedziałem że wogóle jest dziś wiem że jest kilka rozwiązań np glikolowy GWC lub ten z rur rehau troszkę o reszcie nie wspomnę mieszkam w województwie lubuskim robiłem badanie gruntu mam piasek na głębokości około 3 metrów poniżej niestety woda jakie rozwiązanie było by najlepsze biorąc pod uwagę economie i możliwości sprzętu . bardzo mi zależy na rekuperatorze ponieważ mam dziecko które jest alergikiem a czytałem że właśnie rekuperator posiada możliwość montarzu filtrów dla alergików eliminujących te alergeny dostarczana zpowietrzem a dla mnie to olbrzymi argument bo dzieci są najważniejsze.

Witaj

Generalnie to BalexMetal (Wrocław), ale...

Opchnęli tę maszynkę do robienia amapuru...

Pojechała do Gdańska (też Balex Metal) i tam w końcu maja będą to robili.

Sam czekam jak na szpilach...

Amapur stale mi teraz potrzebny.

Jak się ruszy, to dam znać.

Adam M.

• 2 weeks później...

Witam,

Przesledzilem watek od poczatku i wiele rzeczy mi sie rozjasnilo.

Mam jednak problem z pompa ciepla powietrze-woda do c.w.u.

Wylot zimnego powietrza mam miec docelowo rozprowadzony:

zima na zewnatrz

latem do spizarni.

Planuje instalacje wentylacji mechanicznej z reku. Aby nie zaklocic rownowagi to zima bede musial zimne powietrze z pompy ciepla wrzucic spowrotem do wnetrza. :cry:

Czy mozna tez to jakos inaczej? Specjalne sterowanie? Polaczyc to razem?

Najprostszym rozwiazaniem wydaje sie jednak powrot zimnego powietrza do wnetrza, no ale to zimno :cry:

Witam,

Przesledzilem watek od poczatku i wiele rzeczy mi sie rozjasnilo.

Mam jednak problem z pompa ciepla powietrze-woda do c.w.u.

Wylot zimnego powietrza mam miec docelowo rozprowadzony:

zima na zewnatrz

latem do spizarni.

Planuje instalacje wentylacji mechanicznej z reku. Aby nie zaklocic rownowagi to zima bede musial zimne powietrze z pompy ciepla wrzucic spowrotem do wnetrza. :cry:

Czy mozna tez to jakos inaczej? Specjalne sterowanie? Polaczyc to razem?

Najprostszym rozwiazaniem wydaje sie jednak powrot zimnego powietrza do wnetrza, no ale to zimno :cry:

Stosowanie pompy ciepła powietrze-woda ma sens latem (ciepłe powietrze z zewnątrz) lub wtedy gdy mamy dużo ciepła "odpadowego" - np. w "przemysłowej" kuchni. Zastosowanie jej zimą jest co najmniej kontrowersyjne - wykorzystujesz ciepło, które musisz wcześniej wyprodukować w systemie grzewczym.

Hej, potrzebuje szybko pomocy, Nigdy nie chciałem robic reku ale teraz przemyślałem, i jednak można troszkę na tym zaoszczędzić w przyszłości. fira rekuperatory wycenila mi na 20tys sprzet plus instalacja, a firma bartosz na 15k.

I czy da sie to taniej zrobic? możecie mi kogoś polecić co wykona to taniej? Z okolic poznania oczywiscie.

Głównie chcialbym rozprowadzic tylko kanaly a centrale to juz w przyszłości można by bylo zamontować, I Mam pytanie ile moze taka centrala pociągnąć? tz Z tych nie za drogich, tz jaki maksymalnie może byc długi kanał ciągniętego i wyrzucanego powietrza? I czy mogę poprowadzić cześć takiej instalacji w posadzkach?Musze szybko sie zastanowić bo w pon mam umówionych posadzkarzy i jak sie zdecyduje na reku(przekona mnie cena) to będę musiał ich przełożyć.

scooby - wszystko było. Są standardowe wielkości spadku sprężu na mb kanału i na każdy zakręt. Trzeba policzyć i zobaczyć, czy dana centrala ma dość sprężu.

Czy można taniej? Zależyc co. Policz, ile potrzeba Ci materiałów i skonfrontuj z wyceną firmy. Ja tam zamierzam zrobić sam, bo chce coś, co jest niestandardowe. Najwięcej można (wg. mnie) zaoszczędzić robiąc własnoręcznie sterowanie - w tym sterownie auto bypassem i czerpnią GWC.

Taniej to mnie raczej nie wyjdzie, ale będę miał lepiej (lepsze wentylatory i sterowanie).

W posadzce można poprowadzić kanały płaskie. W ścianach takoż.

• 3 weeks później...

Witam szanownych forumowiczów :D

Przebrnąłem przez kilka stron tego tematu i na dziś mam dość .

Ale nie zauważyłem aby ktoś wspomniał o wykorzystaniu niekompletnych (chodzi o sam element aluminiowy) chłodnic samochodowych, kilka szt. obok siebie połączonych w jedna całość, jako wymiennik ciepła. Oczywiście wymiennik będzie miał duże wymiary, dodać do tego obudowę to już niezła szafa wyjdzie :lol: ale jeżeli mamy poddasze nie wykorzystane to można poszaleć.

Koszt zakupu nie powinien być wysoki ,trochę pracy i wymiennik jak ta lala, bynajmniej tak mi sie wydaje.

Co o tym sądzicie?

pzdr

Witam szanownych forumowiczów :D

Przebrnąłem przez kilka stron tego tematu i na dziś mam dość .

Ale nie zauważyłem aby ktoś wspomniał o wykorzystaniu niekompletnych (chodzi o sam element aluminiowy) chłodnic samochodowych, kilka szt. obok siebie połączonych w jedna całość, jako wymiennik ciepła. Oczywiście wymiennik będzie miał duże wymiary, dodać do tego obudowę to już niezła szafa wyjdzie :lol: ale jeżeli mamy poddasze nie wykorzystane to można poszaleć.

Koszt zakupu nie powinien być wysoki ,trochę pracy i wymiennik jak ta lala, bynajmniej tak mi sie wydaje.

Co o tym sądzicie?

pzdr

Coś mi się wydaje , że Ci się wydaje .

Wszak rekuperator to wymiennik powietrze/powietrze . W samochodzie mamy wymianę woda/powietrze .

Poczytaj jeszcze trochę .