Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Coś mi się wydaje , że Ci się wydaje .

Wszak rekuperator to wymiennik powietrze/powietrze . W samochodzie mamy wymianę woda/powietrze .

Poczytaj jeszcze trochę .

Tobie też nie zaszkodzi trochę więcej wiedzy. Taki wymiennik można skonstruować. Czynnikiem pośrednim w wymianie ciepłą jest glikol krążący pomiędzy wymiennikami umieszczonymi w strudze powietrza nawiewanego i wywiewanego. Układy takie stosuje się tam, gdzie nie ma możliwości zlokalizowania kanałów wywiewnych w pobliżu kanałów nawiewnych lub gdy chodzi o ścisłe odizolowanie powietrza wywiewanego od nawiewanego, np. w szpitalach.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś mi się wydaje , że Ci się wydaje .

Wszak rekuperator to wymiennik powietrze/powietrze . W samochodzie mamy wymianę woda/powietrze .

Poczytaj jeszcze trochę .

Tobie też nie zaszkodzi trochę więcej wiedzy. Taki wymiennik można skonstruować. Czynnikiem pośrednim w wymianie ciepłą jest glikol krążący pomiędzy wymiennikami umieszczonymi w strudze powietrza nawiewanego i wywiewanego. Układy takie stosuje się tam, gdzie nie ma możliwości zlokalizowania kanałów wywiewnych w pobliżu kanałów nawiewnych lub gdy chodzi o ścisłe odizolowanie powietrza wywiewanego od nawiewanego, np. w szpitalach.

Na to też wpadłem - tylko jaki sens ma to w domu : chyba żeby zagospodarować nieużytkowe poddasze .

Nie wspomnę o tym , że dodatkowy silnik od pompy obiegowej i podwójna wymiana ( związane z nią straty ) stawiają pod znakiem zapytania sprawność całego układu i oraz oszczędności .

...tylko jaki sens ma to w domu : chyba żeby zagospodarować nieużytkowe poddasze .

Nie wspomnę o tym , że dodatkowy silnik od pompy obiegowej i podwójna wymiana ( związane z nią straty ) stawiają pod znakiem zapytania sprawność całego układu i oraz oszczędności .

Jak zobaczysz ile kosztuje firmowa centrala wentylacyjna z odzyskiem ciepła to dojrzysz ten sens...

Sprawność całego układu można znacznie poprawić wykorzystując pompę ciepła. Pozwala ona odzyskać całkowicie ciepło z usuwanego z domu powietrza i podgrzać powietrze dostarczane do budynku do znacznie wyższych temperatur.

• 4 weeks później...
Witam,

Mozecie mi podpowiedziec jak to jest w przypadku gdy jezeli zrezygnuje z kominow wentylacyjnych i zrobie sobie samemu wentylacje mechaniczna (gwc, rekuperator, kanaly wentylacyjne), to czy musze miec kogos z papierami aby mi odebral ta wentylacje mechaniczna?

Pzdr,

ppiszc

Również ciekawym ....

U mnie architekt powiedział że mogę zamienić tą w projekcie za mechaniczną - nikt się nie przypiep... ale nie wspomniał o kotłowni:

Odbiór kominiarski - kiedy trzeba budować komin wentylacyjny?

Czy kotłownię wpinać do do układu rekuperatora?

Czy może dać tylko nawiew w postaci kratki umieszczonej przy podłodze - coby dostarczyć powietrze do spalania.

Jeszcze nie wiem czym będę opalał, węgiel drewno czy gaz i jaki piec (otwarta zamknięta komora) a budowa się zaczyna i nie wiem czy mają ten jeden komin budować czy nię hę?

Czy leci z nami kominiarz ..

Leci, kilku, i zwykle kumaci! :lol:

Do kotłowni daj drzwi uszczelkowe.

Oddziel od domu izrób grawitację, bo tenże kominiarz i przepisy. Skoro nie wiesz czy gaz czy pies czy kot czy ryba - to daj kratkę przy suficie (gazy) i przy podłodze.

Poczytaj tu:

Już jest sporo, będzie więcej...

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2614715#2614715

Adam M.

• 2 weeks później...

Witam

Widzę że temat zamarł, czy nikt już nie bawi się w rekuperatory?

A ja mam pytanko dotyczące tych EBMów a dokładniej obudowy wiem że wymiary obudowy powinny być 1,8 średnicy wentylatora. Tylko nie wiem jak mam to rozumieć czy chodzi o sześcian o boku 1,8D czy jeden bok może być mniejszy. Piszę bo mam problem ponieważ materiał na obudowę ogranicza mi wymiary całości rekuperatora i tak potrzebuję wentyla R3G220... i wymaga on obudowy o boku ok 40cm a ja mam dostępne jedynie 24 cm czyli za mało, ale wymiary całej komory są następujące 24x35x60 cm a więc płaszczyzna z łopatkami wentylatora miałaby wymiary 24x60 cm. Czy tak mogłoby zostać czy wykonać oddzielną obudowę do wentylatorów?

• 3 weeks później...

Witam szanownych forumowiczów.

śledzę z zaciekawieniem ten wątek, a muszę przyznać - jest niemały.

Zacząłem budowę własnego domku i właśnie mam zamiar wziąć się za wentylację w oparciu o Wasze doświadczenia. Przychodzi mi do głowy pytanie, które na pewno już tu padło, jednak nie umiem do niego dotrzeć: czy na wentylację mechaniczną trzeba mieć projekt? Zastanawiam się nad odbiorem budynku.

A tak przy okazji, może podzielicie się swoimi wynikami i przemyśleniami nad swoimi "zrób to sam"?

Będę bardzo wdzięczy (a z pewnością nie tylko ja), bo czerpię z tego źródła całymi garściami :)

Pozdrawiam

Paweł

nie trzeba miec projektu, wspomnij o tym architektowi i kierownikowi budowy ze robisz wentylacje mechaniczna i rezygnujesz z kominow wentylacji konwencjonalnej. Kominiarze z którymi mówiłem stwierdzili ze nie bedzie problemow z odbiorem.

natomiast jesli przewidujesz kotlownie na paliwo stałe - zrób komin wentylacji grawitacyjnej dla tej kotłowni.

Witam,

Rozważam montaż rekuperatora+gwc.

Po 3 miesiącach interesowania się tematem nadal mam wątpliwość czy wydane na ww. zestaw 33-35 tys nie będzie mnie irytować jeśli nie będzie zauważalnej różnicy w stosunku do istniejącej wentylacji grawitacyjnej

(przeznaczona do wentylacji powierzchnia ma ok. 250m2 i objętość 600-650m3).

Prosiłbym użytkowników o Wasze spostrzeżenia:

1. czy instalacja przy marszowej wielkości wymiany szumi w pokojach?

2. czy pojawia się dmuchanie na osoby przebywające pod nawiewami?

3. czy po kilku latach pracy rurowego gwc pojawia się zapach mogący świadczyć o zabrudzeniach wewnątrz gwc? (ew. czy jest sens instalacji rur antybakteryjnych?)

4. czy praca centrali będącej w pomieszczeniu gospodarczym oddzielonym zwykłymi drzwiami będzie słyszalna - do czego można porównać poziom natężenia dźwięku, np. odkurzacz, wiertarka (bez obciążenia) ?

Co do higienicznego rozwiązania gwc, czy ktoś jest użytkownikiem systemów opartych na rurkach z glikolem (Dospel, NedAir)? Nigdzie nie jest podawana sprawność przekazania ciepła z ogrzanego w gruncie glikolu do czerpanego powietrza poprzez rodzaj wymiennika/chłodnicy.

Ewentualnie prosiłbym o wszelkie inne spostrzeżenia w tym temacie.

Czy istnieje możliwość zobaczenia "na żywo" pracującej instalacji w domu użytkownika niezwiązanego z firmą instalacyjną?

Rozważam montaż rekuperatora+gwc.

Po 3 miesiącach interesowania się tematem nadal mam wątpliwość czy wydane

na ww. zestaw 33-35 tys

[/qote]

Skąd taka cena? Do przeciętnego domu instalacja powinna kosztować około 1/3 - 1/2 tej kwoty.

Na twoje pytania niestety nie odpowiem, bo jeszcze mojej instalacji nie uruchomiłem, ale teoria mówi:

1) że dobrze zrobiona instalacja nie szumi

2) anemostaty nawiewne powodują rozpływanie się powietrza na boki, więc jego napływ nie powinien być szczególnie odczuwalny

3) jeżeli nie dopuści się do zabrudzenia to tam nie ma co śmierdzieć; moim zdaniem może jednak pojawiać się zapach, jeżeli będą przerwy w użytkowaniu

Odpowiedzi praktyków znajdziesz w innych wątkach, takie pytania padały nie raz.

Koszt wentylacji mechanicznej w domu jednorodzinnym oscyluje w okolicy 10 tysięcy.

Koszt odzysku (rekuperacja) może tę sumę podwoić. To kwestia stawianych wymagań, automatyki itp.

DOBRZE zaprojektowana i wykonana wentylacja mechaniczna jest bezgłośna.

Przy maksymalnych wydajnościach MOŻE być słyszalny, jedynie przy dokładnym wsłuchaniu się , delikatny szmer powietrza w okolicy anemostatów.

Anemostaty są różne, różniste! od kurtyn po rozpraszające strugę, która jest ledwo wyczuwalna. (wymaganie kompletnej bezgłośności działania).

Będzie tak, jak sobie zrobisz! Ty wybierasz anemostaty!

Ciekawe, czemu ten system ciągle ludziom się kojarzy z pracującym odkurzaczem?!!! :roll: Atawizm jakiś?

System ma filtry, więc się nie brudzi. No, jak ktoś czasem do tych filtrów zagląda!!!

Adam M.

Tak się przyglądam temu heatexowi czy "siwickiemu" i się zastanawiam.

Mają tam takie "harmonijki" między płytami wymiennika:

+ zwiększa powierzchnię wymiany

+ usztywnia całość konstrukcji

- zwiększa opory przepływów

Czy budując swoje rekuperatory stosowaliście jakieś przekładki dystansowe (oprócz skrajnych) (usztywnienie płyt, ukierunkowanie strugi itp) gdzieś w środku wymiennika? Jeśli tak to w jakim rozstawie? Jeśli nie, to czy w trakcie użytkowania czy nie pojawiają się jakieś wibracje czy inne przygody związane z cienką blachą?

Jakie najcieńsze blachy stosowaliście? Często powtarza się 0,3mm. Ktoś użył cieńsze lub grubsze? Może jakieś +/-

Zastanawiam się nad rozwiązaniem blach Al ściągniętych szpilkami.

Witam "starych" druhów

Swoją skrzyneczkę z wentylatorami już skończyłem. Niebawem wrzuce fotki.

Mam już też 90szt blachy aluminiowej 100cmx33cm na reku przeciwprądowe.

Szczeliny 3-4mm

Ktoś ma siakiś pomysł jak zamykać kanały ?? (całe boki i co drugi wlot)

Chciałem zaginać i lutować ale z lutowaniem aluminium straszne problemy

Może wystarczy zagiąć na styk i nie lutować czy to musi być bardzo szczelne ??

:roll: