I.W. 24.09.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Witam wszystkichPrzebrnąłem przez wątek i najprawdopodobniej reku złoże samodzielnie. Ze względu na ograniczony czas wymiennik heatexa i wentylatory EBM. I tutaj mam pytanka:- gdzie na dzień dzisiejszy moge kupić EBM-y (R3G 175 lub R3G 190) poza centralą bo przeczytałem że tam drogo ? Są jakieś inne źródła?- czy ok 900 PLN za wymiennik Heatexa HA 0300-0400-022-2A00-2-0-0-0400 to cena do przyjęcia?Zależy mi na szybkim odbiorze domu, kanały mam rozprowadzone więc czy mogę zrobić taką prowizorkę że zamontuje te wentylatory jakoś bezpośrednio na rurach i kominiarz to odbierze? Później przekształcę to w centralę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.09.2008 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Tych wentylatorów na rurach nie zabudujesz. To cyklony. Nie da się.Muszą mieć jaką obudowę. Choćby na początek pustą (tylko wentylatory).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 25.09.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Ja kupiłem EBMy w firmie http://www.solar-therm.pl. Nie pamiętam jednak ceny, była podobna do tej jak rok temu kupowali tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 25.09.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 - gdzie na dzień dzisiejszy moge kupić EBM-y (R3G 175 lub R3G 190) poza centralą bo przeczytałem że tam drogo ? Są jakieś inne źródła? Też jestem zainteresowany zakupem R3G 175 lub R3G 190. Może przy wspólnym zakupie będzie taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 25.09.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Zależy mi na szybkim odbiorze domu miałem identyczną sytuację szczera rozmowa z lokalnym kominiarzem, który w przyszłości będzie robił przeglądy + dodatek motywacyjny (200 zł) i sprawa załatwiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.09.2008 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Taniej nie będzie, bo trzeba by brać całą partię (tuzin do 20szt.). PAPST ma kilka oddziałów w kraju.Ja stale współpracuję z Opolskim (i z Warszawą).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 25.09.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Zacząłem też szukać w sieci pod nazwą wentylatory elektronicznie komutowane coś się tam pokazało ale to raczej gotowe rozwiązania w stylu wyciąg dachowy itp. Rozumiem że alternatywy dla EBMów nie ma ? Łatwość sterowania + oszczędność energii mam na myśli.Jutro zadzwonię do solar thermu no i starą szafę przeznaczam na dawcę płyt do obudowy. Wiem że płyta wiórowa to maniana ale to tylko na chwilę żeby kominiarz widział że dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.09.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Czy ktoś jeszcze kupuje w najbliższym czasie wentyle? Może się jednak zblokujemy i jakiś rabacik będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cybzolw 30.09.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Ja będę potrzebował - tylko muszę jeszcze raz policzyć wszystko żeby określić dokładnie model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahani 30.09.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Czy ktoś jeszcze kupuje w najbliższym czasie wentyle? Może się jednak zblokujemy i jakiś rabacik będzie? Ja sie zgłaszam! Co prawda po nowym roku bede składał instalację, ale już teraz mogę policzyć projekt i kupić wentyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.09.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Nie wiem, czy dotyczy to wszystkich modeli i czy nie dostałem przypadkiem niższej ceny ze względu na firmę, ale dali mi na R3G220AD1102 baaaardzo dobra cenę. Aż mnie zadziwili. Jak ktoś się chce podłączyć, to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 30.09.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Ja chętnie al raczej na 190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 01.10.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Nie wiem, czy dotyczy to wszystkich modeli i czy nie dostałem przypadkiem niższej ceny ze względu na firmę, ale dali mi na R3G220AD1102 baaaardzo dobra cenę. Aż mnie zadziwili. Jak ktoś się chce podłączyć, to zapraszam. Ja jestem chętny jak by co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.10.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Ja chętnie al raczej na 190 190 i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 03.10.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 @Depi a robiłeś może bilans ekonomiczny skonstruowania własnego reku? Ja się zastanawiam - kupić zrobić? Ile kosztują takie wentyle do 450 m3 (będzie żwirowiec więc może ciut większe) no i jaki wymiennik (skad za ile) Sterownik to czytałem że sam sklecasz chyba - ja bym nie potrafił więc musiąłbym kupić Obudowa to już małe piwo. Podziel się jak możesz z laikiem PS. Jak bilans będzie korzystny to ryż będę sie pisał Dotychczas myślałem o Bartoszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 03.10.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Ja chętnie al raczej na 190 190 i co dalej? No własnie ... Na polskiej stronie jest R3G 190 AB 07-02 a na angielskojęzycznej R3G 190 AB 2302 na 230 V i jest jeszcze 190 AF 5001 na 200-277 V tylko więcej prądu pożera No i w ogóle moja kubatura to ok 280 m3 a te wciagają nosem po 800 tak że mam wątpliwości (może ktoś rozwieje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 03.10.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Ja chętnie al raczej na 190 190 i co dalej? No własnie ... Na polskiej stronie jest R3G 190 AB 07-02 a na angielskojęzycznej R3G 190 AB 2302 na 230 V i jest jeszcze 190 AF 5001 na 200-277 V tylko więcej prądu pożera No i w ogóle moja kubatura to ok 280 m3 a te wciagają nosem po 800 tak że mam wątpliwości (może ktoś rozwieje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.10.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 @Depi a robiłeś może bilans ekonomiczny skonstruowania własnego reku? Robiłem. Nie wyjdzie mi jakoś wiele taniej (ostateczny koszt jeszcze się krystalizuje), ale będę miał dokładnie to, co chcę. Za taki reku, coby miał dobre wentyle, automatyczny bypass i przełączanie czerpnia/GWC to trzeba zapłacić jak za zboże. Min 10 000. W tej kwocie się spokojnie zmieszczę, a wydaję mi się, że dostanę więcej - choćby sterownik, ktory bedę mógł dowolnie oprogramować. Za samą automatyke Bartosz chce 2900 netto! Dość drogie są np. siłowniki do przepustnic, a trzeba mi 2. Do tej pory byłem zdecydowany na wymiennik Bartosza, ale zaczynam się wahać. Sprawdzę ceny Heatexów (ktoś ma jakiś dobry namiar?) i może jakieś duo jednak będzie, ew pojedyńczy, ale mocno przewymiarowany względem standardowego (jak podobno robią w EkoZefirach). UWAGA - WIADOMOŚĆ DLA KOLEGÓW ZAMAWIĄJĄCYCH Zamówienie złożone. Poinformuję jak wentylatory przyjdą ile Was skasuję za usługę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 03.10.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 UWAGA - WIADOMOŚĆ DLA KOLEGÓW ZAMAWIĄJĄCYCH Zamówienie złożone. Poinformuję jak wentylatory przyjdą ile Was skasuję za usługę To już ??? Depi dorzuć R3G 190 AB 07-02 - 2 szt + inlet ringi please A odnośnie Heatexa dystrybutorem( nie wiem czy jedynym )jest firma alucolor z Rumii. Może kilka szt też taniej wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 07.10.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Witam Jako że to mój pierwszy post na tym forum chcę się przywitać Czytam to forum już od jakiegos czasu, w szczególności rzeczy poświęcone nowoczesnym rozwiązaniom technicznym które pozwalają by nasze przyszłe budżety wytrzymały użytkowanie i utrzymanie wymażonych domów. Sam jestem w przededniu rozpoczęcia budowy (wstępna papierkologia), ale już interesuję się tym co chcę mieć u siebie. Napewno wentylacja mechaniczna z odzyskiem + GWC.... najlepiej zrobiona "...temi rencami..." Czytając ten wątek myślałem nad różnymi rozwiązaniami budowy wymiennika. Ogólne założenie to wykonanie we własnym zakresie przy wykorzystaniu ogólnie dostępnych narzędzi a uzyskaniu niezłego rezultatu. O ile chodzi o zespół wentylatorowy to jest to w tym temacie już zupełnie nieźle rozpracowane, zresztą wymienniki także. Niemniej miałbym jeszcze jedną propozycję czy też inny wariant wcześniej przezentowanych rozwiązań. Wymiennik miałby być zbudowany z dwóch wymienników krzyżowych lecz w obudowie oddzielonej od zespołu wentylatorów. Jestem za takim rozwiązaniem dlatego, iż daje ono duże możliwości umiejscowienia całego systemu (wiadomo nie jest on mały) a także zastosowanie automatycznego by-pasu który pominie całkowicie wymiennik w okresie letnim. Nadmieniam, że nie robiłem żadnych wyliczeń oporów czy też wydajności i jest to na tym etapie tylko koncepcja którą przekazuję szanownemu gronu tego forum. Szczegóły są na zdjęciu poniżej i proszę o komentarzę tego rozwiązania (napewno wiem, że będa spore opory na wywiewie..., ale chyba ten wentylator jest mniej obciążany...) http://www.kxd.pl/images/reku_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts