Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Witam wszystkich

Przebrnąłem przez wątek i najprawdopodobniej reku złoże samodzielnie. Ze względu na ograniczony czas wymiennik heatexa i wentylatory EBM. I tutaj mam pytanka:

- gdzie na dzień dzisiejszy moge kupić EBM-y (R3G 175 lub R3G 190) poza centralą bo przeczytałem że tam drogo ? Są jakieś inne źródła?

- czy ok 900 PLN za wymiennik Heatexa HA 0300-0400-022-2A00-2-0-0-0400 to cena do przyjęcia?

Zależy mi na szybkim odbiorze domu, kanały mam rozprowadzone więc czy mogę zrobić taką prowizorkę że zamontuje te wentylatory jakoś bezpośrednio na rurach i kominiarz to odbierze? Później przekształcę to w centralę.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zacząłem też szukać w sieci pod nazwą wentylatory elektronicznie komutowane coś się tam pokazało ale to raczej gotowe rozwiązania w stylu wyciąg dachowy itp. Rozumiem że alternatywy dla EBMów nie ma ? Łatwość sterowania + oszczędność energii mam na myśli.

Jutro zadzwonię do solar thermu no i starą szafę przeznaczam na dawcę płyt do obudowy. Wiem że płyta wiórowa to maniana ale to tylko na chwilę żeby kominiarz widział że dmucha.

@Depi a robiłeś może bilans ekonomiczny skonstruowania własnego reku?

Ja się zastanawiam - kupić zrobić?

Ile kosztują takie wentyle do 450 m3 (będzie żwirowiec więc może ciut większe) no i jaki wymiennik (skad za ile)

Sterownik to czytałem że sam sklecasz chyba - ja bym nie potrafił więc musiąłbym kupić

Obudowa to już małe piwo.

Podziel się jak możesz z laikiem :D

PS. Jak bilans będzie korzystny to ryż będę sie pisał

Dotychczas myślałem o Bartoszu

Ja chętnie al raczej na 190

190 i co dalej?

No własnie ...

Na polskiej stronie jest R3G 190 AB 07-02

a na angielskojęzycznej R3G 190 AB 2302 na 230 V

i jest jeszcze 190 AF 5001 na 200-277 V tylko więcej prądu pożera

No i w ogóle moja kubatura to ok 280 m3 a te wciagają nosem po 800 tak że mam wątpliwości (może ktoś rozwieje :wink: )

Ja chętnie al raczej na 190

190 i co dalej?

No własnie ...

Na polskiej stronie jest R3G 190 AB 07-02

a na angielskojęzycznej R3G 190 AB 2302 na 230 V

i jest jeszcze 190 AF 5001 na 200-277 V tylko więcej prądu pożera

No i w ogóle moja kubatura to ok 280 m3 a te wciagają nosem po 800 tak że mam wątpliwości (może ktoś rozwieje :wink: )

@Depi a robiłeś może bilans ekonomiczny skonstruowania własnego reku?

Robiłem. Nie wyjdzie mi jakoś wiele taniej (ostateczny koszt jeszcze się krystalizuje), ale będę miał dokładnie to, co chcę. Za taki reku, coby miał dobre wentyle, automatyczny bypass i przełączanie czerpnia/GWC to trzeba zapłacić jak za zboże. Min 10 000. W tej kwocie się spokojnie zmieszczę, a wydaję mi się, że dostanę więcej - choćby sterownik, ktory bedę mógł dowolnie oprogramować.

Za samą automatyke Bartosz chce 2900 netto!

Dość drogie są np. siłowniki do przepustnic, a trzeba mi 2.

Do tej pory byłem zdecydowany na wymiennik Bartosza, ale zaczynam się wahać. Sprawdzę ceny Heatexów (ktoś ma jakiś dobry namiar?) i może jakieś duo jednak będzie, ew pojedyńczy, ale mocno przewymiarowany względem standardowego (jak podobno robią w EkoZefirach).

UWAGA - WIADOMOŚĆ DLA KOLEGÓW ZAMAWIĄJĄCYCH

Zamówienie złożone. Poinformuję jak wentylatory przyjdą ile Was skasuję za usługę ;)

UWAGA - WIADOMOŚĆ DLA KOLEGÓW ZAMAWIĄJĄCYCH

Zamówienie złożone. Poinformuję jak wentylatory przyjdą ile Was skasuję za usługę ;)

To już :roll: ???

Depi dorzuć R3G 190 AB 07-02 - 2 szt + inlet ringi please

A odnośnie Heatexa dystrybutorem( nie wiem czy jedynym )jest firma alucolor z Rumii. Może kilka szt też taniej wyjdzie.

Witam

Jako że to mój pierwszy post na tym forum chcę się przywitać :)

Czytam to forum już od jakiegos czasu, w szczególności rzeczy poświęcone nowoczesnym rozwiązaniom technicznym które pozwalają by nasze przyszłe budżety wytrzymały użytkowanie i utrzymanie wymażonych domów.

Sam jestem w przededniu rozpoczęcia budowy (wstępna papierkologia), ale już interesuję się tym co chcę mieć u siebie. Napewno wentylacja mechaniczna z odzyskiem + GWC.... najlepiej zrobiona "...temi rencami..." ;)

Czytając ten wątek myślałem nad różnymi rozwiązaniami budowy wymiennika.

Ogólne założenie to wykonanie we własnym zakresie przy wykorzystaniu ogólnie dostępnych narzędzi a uzyskaniu niezłego rezultatu. O ile chodzi o zespół wentylatorowy to jest to w tym temacie już zupełnie nieźle rozpracowane, zresztą wymienniki także.

Niemniej miałbym jeszcze jedną propozycję czy też inny wariant wcześniej przezentowanych rozwiązań.

Wymiennik miałby być zbudowany z dwóch wymienników krzyżowych lecz w obudowie oddzielonej od zespołu wentylatorów. Jestem za takim rozwiązaniem dlatego, iż daje ono duże możliwości umiejscowienia całego systemu (wiadomo nie jest on mały) a także zastosowanie automatycznego by-pasu który pominie całkowicie wymiennik w okresie letnim.

Nadmieniam, że nie robiłem żadnych wyliczeń oporów czy też wydajności i jest to na tym etapie tylko koncepcja którą przekazuję szanownemu gronu tego forum.

Szczegóły są na zdjęciu poniżej i proszę o komentarzę tego rozwiązania (napewno wiem, że będa spore opory na wywiewie..., ale chyba ten wentylator jest mniej obciążany...)

http://www.kxd.pl/images/reku_01.jpg