Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Witaj,

Reku z dwóch wymienników krzyżowych robi zdaje się Mistral i chyba nie tylko. Takie ułożenie wymienników nie wiem czy jest najlepsze. W mistralach są one ułożone "rogami" do siebie i to jest chyba najlepsze rozwiązanie.

Dlaczego? w obszarach zaznaczonych wymiennik będzie w mniejszym stopniu opływany przez strugę powietrza wychodzącego (poszuka najprostszej drogi)

A jeśli chodzi o oddzielenie jednostki od wentyli to jak najbardziej.

http://images25.fotosik.pl/281/e9162b1751627577med.jpg

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że tą niedogodność można by zredukować kształtem i wielkością tego dekla po prawej stronie. Z praktyki wiem, że i tak całość nawet w przepływie na wprost nie jest w pełni wykorzystywana (dopiero całość działa w momencie przesycenia strumienia tj. więcej pchamy niż może przejść przez wymiennik ale to już duże opory przepływu).

Jak napisałem to tylko rysunek poglądowy a celem takiego ułożenia miało być zmniejszenie oporów (wymiennik w linii) na obiegu "zimnym" bo sa dodatkowe opory GWC i całej instalacji, a na obiegu "ciepłym" jest mniej oporów od samej instalacji.

W tym układzie chciałem uzyskać taki niby przeciwprądowy przepływ powietrza.

Jak widać na rysunku najcieplejsze zużyte powietrze ogrzewa już podgrzane częściowo w pierwszym wymienniku powietrze zasysane, co ma dać lepsze wykorzystanie całej strugi bo zawsze jest różnica temperatur.

Szczegóły są na zdjęciu poniżej i proszę o komentarzę tego rozwiązania (napewno wiem, że będa spore opory na wywiewie..., ale chyba ten wentylator jest mniej obciążany...)

Ciekawy pomysł :D

Moje uwagi:

1. W takim ustawieniu (na pionowo) będzie problem z odprowadzeniem kondensatu. Sugeruje ustawienie poziome i zrobienie odpływu w okolicy kanału łączącego dwa wymienniki.

2. Ograniczenie oporów na nawiewie nie jest aż tak istotne, bo w zimie wentylujemy na najniższym biegu (przesuszenie), a w lecie omijamy wymiennik bypassem

pzdr

Piotrek

To ja sie zapytam fachowców

czy taki

EBM -papst strona produktu wystarczyłby do mojego domku - kubatura ok. 450m3 plus GWC żwirowy sie planuje :D

Ma spręż do 250 Pa i 490 m3/s- Bartosz Vena3 ma 390 m3/s i ma 290 spręź- jakie tam wentyle siedzą

szczerze mówiąc nie potrzebuję aż tak mocnych jak wy montujecie, zależy mi na małym poborze mocy ale i względnej wydajności

Aha jak z tym sterownikiem -@Depi pisałeś że Bartosz chce 2900 za sterowanie? to co to za sterownie

Szczerze mówiąc nie widziałem na ich stronie nic takiego...

A ni ma jakiś prostych sterowników które dawkowały by - no włąsnie co? Nie jestem elektrykiem tylko informatykiem :(

Ale jak wytłumaczycie to powinienem skumać:

Są jakieś gotowe sterowniki do tego czy trzeba by samemu to posklecać i lutować - jak wy to realizujecie?

Jeśli chodzi o moc to chciałbym to zrobić na płynnym podkręcaniu mocy wentyli - jakaś gałka- a reszta: Baypass, Wyłączenie wywiewu przy otwarciu kominka, to w automacie ale z możliwością i ręcznego przełączenia.

Żućcie mnie jakimiś linkami to sobie wyczytam, nawet nie wiem jak google zapytać

Dziękuję za pomoc z góry :)

Po pierwsze primo to oblicz sobie spadek ciśnienia w instalacji - to zależy od ilości mb, kolan, trójników itp. Będziesz wiedział, jako potrzebny jest spręż. Potem odnieś to do kubatury i wyjdzie Ci, jaki wentyl da radę przepompować tyle m3 z takim sprężem.

Bartosz daje wentylatory Venture Industries. Działają. Zużywają dużo prądu. Ostatecznie okazują się niewiele tańsze, niż EBM :)

Sterownik - chyba mamy coś innego na myśli. Ja myślę o czymś, co automatycznie przełączy mi między GWC a czerpnią scienną oraz automatycznie otworzy bypass, kiedy zajdą zadane warunki. PRZY OKAZJI sterować może także prędkością obrotową wentylatorów - np. obniżając ją w zadanym czasie (np. po załączeniu czuwania centrali alarmowej). Mógłby też wysyłac dane z czujników temp do logów, coby potem mógł się podniecać, jak to uratowałem planetę :lol:

Samo sterowanie prędkością obrotową wentylatorów kosztuje kilka zł :lol:

Po pierwsze primo to oblicz sobie spadek ciśnienia w instalacji - to zależy od ilości mb, kolan, trójników itp. Będziesz wiedział, jako potrzebny jest spręż. Potem odnieś to do kubatury i wyjdzie Ci, jaki wentyl da radę przepompować tyle m3 z takim sprężem.

Hmm nie wiem jak policzyć - pewnie było juz opisane - zobaczę i policzę

Bartosz daje wentylatory Venture Industries. Działają. Zużywają dużo prądu. Ostatecznie okazują się niewiele tańsze, niż EBM

Właśnie niskie zużycie prądu to jedna z ważniejszych cech jakimi mają sie charakteryzować te moje wentyle

Sterownik - chyba mamy coś innego na myśli. Ja myślę o czymś, co automatycznie przełączy mi między GWC a czerpnią scienną oraz automatycznie otworzy bypass, kiedy zajdą zadane warunki. PRZY OKAZJI sterować może także prędkością obrotową wentylatorów - np. obniżając ją w zadanym czasie (np. po załączeniu czuwania centrali alarmowej). Mógłby też wysyłac dane z czujników temp do logów, coby potem mógł się podniecać, jak to uratowałem planetę

Chyba jednak tak, prawie ;)

Chcę sterownik coby sam automatycznie przełączył czerpnia/gwc wg. jakiegoś czujnika temp. zaś prędkość obrotową sam mogę regulować. Nic więcej mi nie trza :)

Samo sterowanie prędkością obrotową wentylatorów kosztuje kilka zł

No wieć to plus jakiś przełącznik przepustnicy z czujnikiem temp i jestem w domu :)

PS. właśnie spojrzałem na ten link i odradzam - to jest seria R2G bez wbudowanej elektroniki sterującej i ogólnie słabsza. Prawdziwi macho kupują tylko R3G

:o macho :o to ja poproszę cztery razy :D

nie mogłem tego twojego znaleźć - wyklikać - i tak klikając jechałem po wartościach i kierowałem się wydajnością znalazłem powyższy - a co to za elektronika i czemu ma służyć - czytaj "co nam daje"

a tak nawiasem to o jakich kosztach wentyli mówimy?

Hmm nie wiem jak policzyć - pewnie było juz opisane - zobaczę i policzę

Było. Nie mam niestety tego wszystkiego w głowie, więc musisz poszukać.

Właśnie niskie zużycie prądu to jedna z ważniejszych cech jakimi mają sie charakteryzować te moje wentyle

No to raczej EBM, niż Venture. Szczególnie, że można wynegocjować nieco lepsze ceny, niż te oficjalnie podane. Przynajmnie mnie się udało :)

Chyba jednak tak, prawie ;)

Chcę sterownik coby sam automatycznie przełączył czerpnia/gwc wg. jakiegoś czujnika temp. zaś prędkość obrotową sam mogę regulować. Nic więcej mi nie trza :)

No wieć to plus jakiś przełącznik przepustnicy z czujnikiem temp i jestem w domu :)

No to za takie bajery to już firmy każą sobie słono płacić. Jeden termostat ("z przełącznikiem przepustnicy") nie załatwia sprawy, bo, przynajmniej w mojej wersji, są dwie przepustnice i kilka kombinacji. Można zrobić termostaty i polutowac samemy jakiś układ TTL, ale prościej i nie tak drogo jest kupić sterownik typu PLC (używany). Jest z tym kilka problemów związanych, ale z odrobina samozaparcia można parę groszy zachować i mieć zdecydowanie bardziej elastyczny produkt.

Gwoli przykładu "skomplikowania" logiki: GWC powinno działać jak Tzewn < 15st. ale także wtedy, gdy Tzewn jest wyższe, niż 25 st (przykładowe wartosci).

Właśnie przemyslałem sprawę i chyba można to rozwiązać równolegle wpinając w obwód dwa termostaty z nastawami jak wyżej. Hmm... Mało eleganckie i bez Bayer Factor, ale powinno działać...

:o macho :o to ja poproszę cztery razy :D

nie mogłem tego twojego znaleźć - wyklikać - i tak klikając jechałem po wartościach i kierowałem się wydajnością znalazłem powyższy - a co to za elektronika i czemu ma służyć - czytaj "co nam daje"

a tak nawiasem to o jakich kosztach wentyli mówimy?

Cztery? Wystarczą Ci dwa :lol:

Elektronika "sama steruje" prędkościami wentyla - nie potrzeba zewnętrznego np. falownika. Przyjmuję albo napięcie 0-10V, albo sygnał PWM np. ze sterownika programowalnego. Cośtam też kompensuje itp. Generalnie jest fajna - adam_mk zna więcej szczegółów, ja to jestem lajkonik i amator :)

Koszt moich to na gotowo ponad 400zł/szt.

Witam pasjonatów rekuperacji! Również zdecydowałem się na wariant "tymi rencyma".

System będzie montowany w starym domu o kubaturze ok.280m3, układ rur zupełnie prosty, więc pozwalam sobie na trochę improwizacji.

Oszacowałem mniej więcej jakie mam potrzeby i wyszło mi, że wykorzystam szeregowo 2 Heatexy H0300/1.8/A szer.300mm , a wentylatory R3G220-AD11-02 jak na macho przystało :) (już mam, cena niestety katalogowa :cry: ). Z charakterystyki wynika, że w takich warunkach wentylatory będą pracować z niewielkim obciążeniem, cicho i oszczędnie, ale jakby co, to jest spory zapas wydajności. Nawet jeżeli się znacząco pomylę, to dadzą radę.

Aktualnie czekam na wymienniki (będą dopiero w listopadzie) i rozmyślam nad wykonaniem odpowiedniej skrzyni.

A, no i najważniejsze - kupiłem dzisiaj potencjometr stereo 2x10k do sterowania papstami :D

Pozdrawiam.

Witam fanow rekuperacji, sam planuje zbudowac instalacje w oparciu o reku Bartosza... poszukujac roznych elementow znalazlem dosyc ciekawe przepustnice wraz z silowkiem. Ich najwiekszym atutem jest cena. Czy ktos z Was uzywa tego? Planuje zakupic wersje fi200 do przelaczania GWC, oraz moze jako sterowanie bypass'em.

http://www.sklep.insbud.net/product_info.php/products_id/42

Z gory dzieki

Jobberwalker

• 2 weeks później...

Witam,

Mam pytanie do forumowiczow nt. efektywnego laczenia rur spiro. W jaki sposob je najlepiej polaczyc, nitowac? nastepnie zaizolowac tasma alu?

Jak je ocieplic "domowymi" sposobami aby nie wydac fortuny na welny techniczne? 5cm zwyklej welny, nastepnie okrecic folia alu? np. taka paroizolacja?

Z gory dzieki za porady,

Jobberwalker

Jobberwalker, rury spiro łączysz tak zwanymi "pchełkami" czyli wkrętami samogwintującymi. Więcej szczegółów - czekaj na Adama.

Właśnie otrzymałem ofertę na wymiennik przeciwprądowy z http://www.klingenburg.pl/ tutaj opis http://www.klingenburg.pl/pdf/PWT_K01P.pdf z którego wynika że GS45 ( szerokość 400mm) przy wydatku 300m3/h ma opór 35Pa efektywność 85 do 93%(z kondensacją). Jego cena wg oferty to 404euro netto czyli ok 1200zł.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tą firmą, oferta wydaje się dość atrakcyjna...

Witam, dzieki za informacje. Mam pytanie do msobanie nt. jego obudowy. Na zdjeciu widac ze jest wykonana na zewnatrz z jakis plyt OSB lub cos podobnego. Co jest w srodku? Jak sobie radzisz z kondensatem, jakas wew. izolacja przeciw-wilgociowa aby woda nie wsiakala w plyty?

Z gory dzieki

Jr