Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie otrzymałem ofertę na wymiennik przeciwprądowy z http://www.klingenburg.pl/ tutaj opis http://www.klingenburg.pl/pdf/PWT_K01P.pdf z którego wynika że GS45 ( szerokość 400mm) przy wydatku 300m3/h ma opór 35Pa efektywność 85 do 93%(z kondensacją). Jego cena wg oferty to 404euro netto czyli ok 1200zł.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tą firmą, oferta wydaje się dość atrakcyjna...

Oferta wydaje się być NADER atrakcyjna, powiedziałbym nawet :) Nie mam doświadczeń, nigdy nawet o nich nie słyszałem, ale chętnie posłucham - Heatex o parametrach zbliżonych do tego to raczej duo, czyli 2x koszty.

W kwestii kondesatu ja tez myślę o cienkiej blaszce, choć wydaję mi się, że dobrze polakierowane od środka powinno zdać egzamin równie dobrze. Z blachą zawsze będzie problem uszczelnienia łączeń i brzegów.

Co do uszczelniania blachy to u mnie świetnie spisał się bezwonny, elastyczny klej Den Braven - montage fix. Kleiłem nim również tą folię do OSB.

Co do oferty jeśli ktoś potwierdzi jakość tych wymienników to ja w to wchodzę. Będe musiał tylko trochę pokombinować bo skrzynke mam ustawioną na dwa wymienniki 300x300x400 heatex'a.

He he - widzę, że Koledze też wyszło duo :lol:

Może znowu jakieś zamówienie grupowe? Wyglądają naprawde ciekawie. Może jest jakiś cennik tego? Ja nie mogę znaleźć...

Ciekawi mnie tez ich nawilżacz. Jakby był w dobrej cenie, to może jest odpowiedz na zbyt suche zimowe powietrze?

Witam Serdecznie,

Szukalem na strona EBM informacji nt. wentylatorow, ktore kupiliscie R3G 175 AF 19-10 i niestety nie moge znalezc. Jest np. R3G 175-AF19 -02 ale tego 19-10 nie ma. Czy to jest starszy model juz zdjety? Czy macie dokumentacje do niego?

Z gory dzieki,

Jr

Jeżeli to nie pomyłka w oznaczeniu, to i tak niczym istotnym się nie będą różnić.

Właśnie otrzymałem ofertę na wymiennik przeciwprądowy z http://www.klingenburg.pl/ tutaj opis http://www.klingenburg.pl/pdf/PWT_K01P.pdf z którego wynika że GS45 ( szerokość 400mm) przy wydatku 300m3/h ma opór 35Pa efektywność 85 do 93%(z kondensacją). Jego cena wg oferty to 404euro netto czyli ok 1200zł.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tą firmą, oferta wydaje się dość atrakcyjna...

Oferta wydaje się być NADER atrakcyjna, powiedziałbym nawet :) Nie mam doświadczeń, nigdy nawet o nich nie słyszałem, ale chętnie posłucham - Heatex o parametrach zbliżonych do tego to raczej duo, czyli 2x koszty.

Ja też bardzo chętnie posłucham o tym wymienniku. Jestem na 13 stronie tego wątku (Żona nałożyła limit 2 stron dziennie - czytanie ze zrozumieniem i notatkami zabiera mnóstwo czasu :-)) i do tej pory nie trafiłem na ten wymiennik. Z gotowych przeciwprądowych był analizowany chyba tylko Siwicki

Witam,

jesli ktos jest zainteresowany przesylam akualne ceny wymiennikow bartosza:

WS 300/160 380 m /h 3 3 300,00

WS 350/200 520 m /h 3 3 840,00

WS 400/200 660 m /h 3 4 350,00

WS 450/250 860 m /h 3 5 050,00

ceny netto, standardowe krocce. Przy innych np. CC+CC to baypass +5% wiecej.

Co wychodzi przy wymienniku 350/200 + VAT + niestandardowe krocce ok. 4900PLN, troche duzo. Ten od Klingenberg jest duzo ciekawszy cenowo ;)

Pozdr

Jr

W takim razie może niech wpiszą się wszyscy zainteresowani to będzie wiadomo ile wymienników potrzeba i ile rabatu uda się wywalczyć.

Jeżeli chodzi o negocjacje cenowe to może Depi się zgodzi :D Cena EBM-ów uzyskana przez Niego była rewelacjyjna.

Wymienniki są wykonane z blachy 1mm a rozstaw płyt wynosi 2mm - taką informację uzyskałem przez tel.

Panowie, czy wy nie za bardzo optymistycznie podchodzicie do cen tych wymienników? Najmniejszy z nich to 347 eurosów czyli przy obecnym kursie 1300zł + VAT = 1600zł.

Heatex krzyżowy to 900zł (razy dwa), ale jak dzwoniłem to miła Pani była chętna mi sprzedać dwie sztuki już za 1600zł brutto - czyli cena ta sama. A jakby komuś wystarczały mniejsze (HA 0300-0300) to bez upustu za dwa to będzie 1300zł.

Ale jakby co jestem także zainteresowany zakupem. :)

Witam,

Troche mnie nie bylo i widze temat idzie do przodu :-)

Super!

Witam, dzieki za informacje. Mam pytanie do msobanie nt. jego obudowy. Na zdjeciu widac ze jest wykonana na zewnatrz z jakis plyt OSB lub cos podobnego. Co jest w srodku? Jak sobie radzisz z kondensatem, jakas wew. izolacja przeciw-wilgociowa aby woda nie wsiakala w plyty?

Z gory dzieki

Jr

Tak, obudowa jest z OSB, aktualnie ocieplona na zewnatrz styropianem.

Wewnatrz wymalowana plynnym plastikiem.

Z kondensatem troche walczylem i caly czas monitoruje co sie dzieje.

Musialem dorobic rynienke na wymienniku od strony zimnej (zasysu z zewnatrz).

Poki co tam sie tylko skrapla woda. Z rynienki scieka do tacki, z tacki wezykiem do ... na razie butelki, patrze ile sie skrapla, jak przyjda mrozy i upewnie sie ze wszystko jest ok, podlacze do kanalizy.

Trzeba ocieplac przegrody wewnatrz, bo na wywiewie jest bardzo wilgotne powietrze i wykraplalo mi sie na sciance pomiedzy komora z czerpni a komora gdzie idzie do wyrzutni. Ocieplilem scianke styro i jest ok.

Czekam na mrozy i zweryfikowanie systemu antyzamrozeniowego (w tescie dzialalo ok). Test polegal na czesciowym zakryciu wymiennika (przyblokowanie przeplywu), presostat wylaczal went nawewiewny.

Sterowanie potencjometrem dziala bez pudla, sterowanie mam pociagniete do kuchni.

2 miesiace za mna, wymienilem filtry, nawiew czarny (cos jak filtr kabinowy w aucie), ten na wywiewie z domu - mocno zakurzony.

Standardowo dzialam na 30-40 % mocy, wilgotnosc w domu ~50%, wzrasta po myciu podlogi itp, po czym spada. To przy temp zewn ~10 stopni.

Raz bylo 5 czy 6 stopni w nocy i wilgotnosc spadla do 40%.

Co bedzie w zimie? Zobaczymy.

Pranie schnie bardzo szybko, zona narzeka ze kwiatki przestaly dobrze rosnac.

Pozdrawiam

Mirek

Panowie, czy wy nie za bardzo optymistycznie podchodzicie do cen tych wymienników? Najmniejszy z nich to 347 eurosów czyli przy obecnym kursie 1300zł + VAT = 1600zł.

Heatex krzyżowy to 900zł (razy dwa), ale jak dzwoniłem to miła Pani była chętna mi sprzedać dwie sztuki już za 1600zł brutto - czyli cena ta sama. A jakby komuś wystarczały mniejsze (HA 0300-0300) to bez upustu za dwa to będzie 1300zł.

Ale jakby co jestem także zainteresowany zakupem. :)

Troche mniej jest zabawy z 1 wymiennikiem, niż z dwoma. Trzeba dokładnie sprawdzić, jakie parametry mają 2 heatexy i ile kosztują i podjąć decyzję.

Witam,

Jesli chodzi o sprawnosc, to dla ukladu krzyzowca duo mozna liczyc na 75%-85% w zaleznosci od wydatku (mniejszy wydatek - wieksza sprawnosc).

Ile da pojedynczy? 50%? 60%? 70%? Nie wiem.

Dawno nie szukalem, ale czy sa na rynku dostepne wymienniki przeciwpradowe?

Jesli tak, to jakie parametry i za ile?

Wiem tylko o Siwickim.

Pozdrawiam

Mirek

Prosze bardzo:

http://www.heatex.pl/przecwipradowe.html

Trzeba tylko sie dowiedziec o parametry i cene, no i zdaje sie jest tylko jeden model (i to dosc maly, niestety).

Witam,

Jesli chodzi o sprawnosc, to dla ukladu krzyzowca duo mozna liczyc na 75%-85% w zaleznosci od wydatku (mniejszy wydatek - wieksza sprawnosc).

Ile da pojedynczy? 50%? 60%? 70%? Nie wiem.

Dawno nie szukalem, ale czy sa na rynku dostepne wymienniki przeciwpradowe?

Jesli tak, to jakie parametry i za ile?

Wiem tylko o Siwickim.

Pozdrawiam

Mirek

Prosze bardzo:

http://www.heatex.pl/przecwipradowe.html

Trzeba tylko sie dowiedziec o parametry i cene, no i zdaje sie jest tylko jeden model (i to dosc maly, niestety).

Tutaj też jest w ofercie przeciwprądowy : http://www.klingenburg.pl/