Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Tak, te GS'y (jesli pisza prawde) to wygladaja na sluszna koncepcje do budowy wlasnego reku. Szkoda ze wtedy ich nie bylo (lub o nich nie wiedzialem) jak ja budowalem.

BTW.

Przed chwila patrzylem na temperatury:

Z czerpni: 2 stopnie

Wywiew z domu: 21.5

Nawiew: 18

Sprawnosc: 82%

:-)

Duo krzyzowe.

Ciekawostka: im zimniej na zewnatrz, tym bardziej osusza sie powietrze w domu (teraz mam 45%), tym mniej sie kondensuje.

Wentylatory: wezcie te wieksze, ktore bral Adam (220 mm).

Maja wieksza srednice w kierownicy (mniejsza predkosc) i wolniej sie kreca przy tym samym wydatku co 175, co oznacza mniejszy halas.

Pobor pradu praktycznie taki sam.

Pozdrawiam

Mirek

a czy ktoś już bawił się oprogramowaniem do doboru wymienników tego kingenburg'a ?

Niestety wysyłają tylko na CD.

Z danych w katalogu wyglądają rewelka!

Ale czy to prawda?!

Przy tak małych oporach, takie sprawności ?!

Ściągnąłem sobie program Heatexa v.4.5

chwalą się, że liczy zgodnie z normą,

ale dla duo wychodzą jakieś koszmarne opory 128-131Pa dla sprawności ok. 74/86% przy przepływie 180 m3/h dla "300"/2.2 lub 3.0

dla 500m3/h to już katastrofa!!!

dla Innych wymienników często podaje hasło "nieoptymalne".

W starszej wersji (4.4) jak liczyłem, było lepiej, chyba, że coś źle naklikałem,

ale co tu można pomylić :-?

Odnośnie tych wymienników klingenburg-a wspominal Orko w poście na drugiej stronie tego wątku. Chyba niestety ta idea nie spotkala się z zainteresowaniem.

Nie wiem czy dobrze kombunuję ale jezeli są w sprzedaży tak dlugo na pewno ktoś buduje reku w oparciu o nie.

Jobberwalker czekam z niecierpliwościa na opinie.

Moim planem bylo kupienie gotowego reku i pobawienie sie w samodzielna instalacje ale im dluzej czytam to forum sklaniam sie do wykonania reku wlasnoręcznie.

Pozdr.

Witam

niestety tak dlugo to trwa.

Na stronach niemieckich znalazlem cos takiego, jesli to soft, ktory wysylaja na CD....... raczej nic ciekawego:

http://www.klingenburg.de/en/download.html

Calculation of profitability for Rotary heat exchangers and Plate heat exchangers

http://www.klingenburg.de/en/pdf/Wirt.zip

Pozdr,

Jr

GS45 (400mm)

404 Euro * 3.6zł * 1.22 = 1774zł + 150zł (przesyłka) = 1924zł

GS35 (400mm)

347 Euro * 3.6zł * 1.22 = 1524 + 150zł (przesyłka) = 1674zł

Pewnie mówisz o GS35?

Żona zatwierdziła mi na ten cel 1000zł :), powiedzmy że 1200zł dla równego rachunku. W sumie jak bym wykobinował jeszcze "na lewo/po cichu" 470zł to może by to przeszło.

Orientował się ktoś ile kosztują te wymienniki w cenach hurtowych?

Witam,

Ten GS45 przeciwpradowosci ma cale 25cm w stosunku do 60cm calkowitej dlugosci i 40cmx40cm w przekroju ;-) zobaczymy jak to wplynie na sprawnosc. Nie jest to metr czy nawet wiecej jak w przypadku wymiennika Bartosza ale cena 5tys za wymiennik mnie rozwala. W moim przypadku realne testy dopiero w przyszlym roku. Szczerze mowiac licze na troche wiecej sprawnosci niz 60%, moze 70-80% ale zobaczymy. Tymczasem zalaczam co dostalem od firmy:

http://images43.fotosik.pl/27/11f4d07731b4c0c0m.jpg

http://images35.fotosik.pl/27/086d07b334f90ef0m.jpg

Witam,

Mysle ze na 80 % mozna liczyc w przypadku tego Klingenburga.

Moj podwojny krzyzowy osiaga ostatnio 82% (przy 2 stopniach na zewnatrz), a ten "wydluzony krzyzowy" wyglada jednak chyba troche lepiej niz 2 krzyzowce.

Troche problem ze sprawnoscia jest tez taki, ze im zimniej, tym bardziej suche powietrze w domu, tym trudniej wykroplic pare, tym mniejsza sprawnosc.

Juz teraz bez trudu przy 2 stopniach na zewnatrz osiagam 40% wilgotnosci w domu. Sporo trzeba oziebic aby dobic do 100% wilgotnosci wzglednej.

Tak wiec, im lepszy reku, tym mu trudniej :-)

Adam, ile teraz kosztowalyby materialy (blacha) na taki reku jak Twoj (300x300x1000 mm), ilosc blach ~75 (tyle dales czy wiecej?)?

Pozdrawiam

Mirek

Blacha niedostępna po tym jak padła Huta Szopienice.

Inni są i zrobią każdą ilość ponad 2 tony. Na zamówienie. I trzeba ze 2 miesiące czekać.

Da się sprowadzić, ale czeka się do 6 miesięcy.

Co wolisz?

To jak MUSISZ mieć, to już cena jest mniej ważna, byle dostać!

U mnie taki pakiet 5300 wychodzi, z niewielkim moim zarobkiem.

Pozdrawiam Adam M.