michalwdowski 29.11.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Co do gabarytów to owszem. Przy zalozeniu szerokość wymiennika 619mm skrzynki na wentylatory 400mm skrzynki na filtry 100-200 Daje ok 1200 Calkowite wymiary bylyby więc 1200x800x400 wisialoby to na ścianie więc zajnowaloby tylko 40cm, a tyle miejsca to mozna wygospodarować na tylnej ścianie garażu. Czy są jakies przeciwskazania aby wywiew przechodzil przez wymiennik??? :-? Myslę tez o GWC wodny 1. Tam powietrze tez by plynelo caly czas przez nagrzewnicę. jedynie termostat zalaczalby pompkę cyrkulacyjną. (adam przytaczal gdzies takie rozwiązanie) Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sław 01.12.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Panowie wentylatorolodzy co o tym sądzicie: http://allegro.pl/item495609296_wentylator_promieniowy_turbina_40w_380v_1400_obr.html - markowe - tanie, tylko czy się nadają do czegoś? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.12.2008 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Mało przyjazne zasilanie. Międzyfazowe, 380V.Brak danych co ze sterowaniem. Czy wogóle je mają.Mogą być tylko on-off.Jako wyciągowe czy oddymiajace - bardzo dobre.Dobrze by było zobaczyć ile i jakich maja kabelków.Tu nie widać.Cena za to wprost rewelacyjna.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sław 01.12.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 na wszelki wypadek kupiłem dwa zasilanie faktycznie może być problemem ale zawsze można się trochę pomęczyć i jakąś regulację wydłubać , czy tak na "oko" mógłbyś ocenić ich wydajność? patrząc na średnicę i obroty to chyba powinny być niezłe co ? dzięki za odpowiedzi pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.12.2008 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Fi 225 i niezbyt duże obroty, to przy sprawnych wentylatorach i tej mocy byłoby (bardzo na oko!) od 400 do 550m3/godz.Ale! Moc sugeruje - że z małym sprężem! Można sobie wyobrazić taka instalację, która byłaby regulowana przepustnicą kanałów głównych przy stałej prędkości wentylatorów.Wtedy właśnie tym dysponowanym sprężem się steruje.Im bardziej go dławisz tym mniej leci - co chyba jasne. Można by je w tandemie puścić (cena dobra). Po parze na kanał. Kupa zabawy i jaki zawór klapowy, ale można by mieć też stopniową regulację. Jedna para pracuje lub 2 pary (+ te przepustnice). Albo elektronika w wentylatorze + potencjometr, ale tanio nie jest, albo komplikacje mechaniki kanałów i ew. zawór klapowy. Cuś mi się tak widzi, że na 45% swych możliwości to pójdą przy 230V.Mniejsze zasilanie je uruchomi, ale katalogowych wydajności nie będzie. A to też jakaś regulacja jest.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sław 01.12.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Ok wielkie dzięki - co dalej zobaczymy jak przyjadą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.12.2008 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Bez zaworów i znacznego zwiększania gabarytu pudła!Zszeregować je mechanicznie! Jeden za drugim postawić w tym samym kanale.Tylko, ze wtedy potrzebne są cztery sztuki. Puścić jeden na 230.potem dwa na 230 jednocześniepotem jeden na 380potem dwa na 380 jednocześnie. (w tym samym kanale) I mamy w prosty sposób już 4 biegi. Spręże dwóch pracujących jednocześnie w tym samym kanale wentylatorów się posumują i może być naprawdę spora wydajność! Do 700m3/godz.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sław 01.12.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 yyyyyyy no to chyba wezmę jeszcze dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.12.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Jak chcesz sumować wydajności, to raczej trzeba je postawić równolegle. Szeregowo to posumujesz spręże przy maksymalnej wydajności jak dla jednego wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.12.2008 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Prawie że.. prawda, ale... Widziałeś te moce? 40W na pełnym gazie? Dopnij mu jeszcze kawał jakiej rury... Tu poprzez regulację sprężu przy stałych oporach instalacji regulowałbym wydajność. Jakbym miał nimi regulować temperaturę szafy serwerowej - to tak, jak mówisz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sław 01.12.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Dzięki Panowie za pomoc wentylki zamówione - wytargowałem nawet rabat po dyszce na sztuce mam nadzieję że będą ok. Śledzę ten temat już od dawna, powoli zbieram klocki do mojego reku, narazie jednak jeden lub dwa będą pracować jako dmuchawka do DGP z kominka. Pozdrawiam Sław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sław 04.12.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 No i moje wentylki przyjechały - co do ilości kabelków to tak: 6 czarnych ponumerowanych od 1 do 6, dwa żółte bez oznaczeń, jeden dwukolorowy - wiadomo. Ma kotoś jakiś pomysł jak to podłączyć ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sław 05.12.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Dzięki już się uporałem, mam tylko pytanko: do czego może służyć para żółtych przewodów może regulacja obrotów? do zasilania będę używał siły mam akurat pod ręką pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.12.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 po drugie ja u siebie właśnie testuję 2 wentylatory po 120W każdy w moim reku, ich maksymalna wydajność przy różnicy ciśnień 200PA wynosi 300m3/h przy 0 sprężu ich wydajność to 600m3/h, Słuchaj, klecisz wentylację z wymiennikiem Siwickiego ? Jeśli tak, to czy możesz zapodać parę szczegółów ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jobberwalker 09.12.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam,bardzo prosze o informacje gdzie mozna dostac ten przelacznik strumienia - trojnik uzywany do GWC, uszczelniony i pod silownik. Przeszukalem wiele miejsc w necie i hurtowni i nie moge znalezc. Bede wdzieczny za podpowiedz. Pozdr,Jr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.12.2008 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Wpisz w google TVTBLAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.12.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 wcześniej nikt o tym nie pisał więc zapytam, czy ktoś z was ma niezależne sterowanie nawiewem i wywiewem ?? ma to u mnie działać w ten sposób, jest lato i chce klimatyzacji, włączam tylko nawiew poprzez GWC i mam efekt pseudo klimatyzacji jest jesien/wiosna i włączam tylko wywiew żeby usuwać wilgoć z gotowania z kuchni oraz z łazienki czy WC jest zima włączam jedno i drugie żeby mieć wentylację z odzyskiem czy w takim układzie przełącznik GWC lub bajpas letni potrzebny ?? czy takie sterowanie ktoś już ma i działa w taki sposób jak napisałem ??Rozumiem, że w takiej sytuacji rolę nawiewu (lub wywiewu) będą pełniły otwarte lub uchylone okna. Inaczej wentylacja będzie działał bardzo kiepsko (jeden wentylator będzie musiał pracować za dwa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 09.12.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam, A mnie zastanawia, czy tymi EBM'ami, ktorymi obecnie steruje za pomoca potencjometru moglbym sterowac z dwoch miejsc Jeden punkt sterowania na parterze, drugi na pietrze - a co! Adam, da jakos rade? Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulv 09.12.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam. Też jestem przeddzień budowy własnego rekuperatora. Teść ma możliwości i chęć wykonać wymiennik przeciwprądowy, ja zajmę się resztą (tak więc piszę się na ebm jak będzie szło wkrótce jakieś zamówienie). Kwestia druga to problem jaki pojawił się z wentylacją mechaniczną... planowaliśmy instalację takiej kózki http://www.godin.fr/fpfonteacier/petit-godin-3727.html , ale wychodzi, że w tej chwili musimy z tego pomysłu zrezygnować, ponieważ nie posiada ona doprowadzenia powietrza z zewnątrz :-/ Chyba, że ktoś ma pomysł jak to zrobić, żeby wilk był syty i koza cała Pozdrawiam Ulv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 09.12.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam, A mnie zastanawia, czy tymi EBM'ami, ktorymi obecnie steruje za pomoca potencjometru moglbym sterowac z dwoch miejsc Jeden punkt sterowania na parterze, drugi na pietrze - a co! Jasne, że się da... Tylko jak Ty sobie to wyobrażasz, jak jeden na MAX a drugi na MIN to co się dzieje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts