Depi 15.02.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Rozumiem, że klingenburgery właśnie zostały porzucone? PS. Nikt nie podłączył jeszcze wentyli? Co się stanie, jak nie podłącze nic do sterowania (czyli tego 10v out i ster IN) : a) nie ruszy (na to stawiam, bo będzie napięcie 0V, czyli off)b) ruszy z maksymalną mocą c) wybuchnie lub się spali, stopi czy inaczej się uszkodzi? Jeśli faktycznie wersja a) jest prawdziwa, to ma ktoś już jakiś obczajony potencjometr, który pasuje? Ja docelowo chyba będę sterował PWM, ale tak na tymczasem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 16.02.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Schemat podłączenia pojawił się w wątku chyba parę razy (np. 4 str - mniej więcej środek) Jak zostawisz wszystkie przewody sterujące nie podłączone to tak jak przewidujesz - nie ruszy (punkt a) Jak zewrzesz czerwony z żółtym to wentylator zacznie stopniowo zwiększać obroty do maksymalnych. Rozłączysz zacznie zwalniać aż się zatrzyma. Ale eksperymentów lepiej nie przeprowadzaj na niezamocowanym wentylatorze! Może odfrunąć Co do potencjometru, to dorwałem jakiś 47k i przetestowałem swoje wentyle - sterowanie działa wyśmienicie Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.02.2009 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Powoli i od początku! To są wentyle podatne na sterowanie m.in. procesorowe, zdalne!Wprawdzie wytwarzają SOBIE te pomocnicze 10V, ale wcale go nie potrzebują!!!MOŻNA pomiędzy niebieski i żółty podać napięcie Z ZAKRESU 0-do +10V tak, żeby + był na żółtym i w pełni posterować tym wentylem.Informacja dla "wtajemniczonych":Jak zrobicie sobie całkowanie na pojemności fali PWM to można go pilotem od TV z byle nastawnika sterować!Informacja dla pozostałych:Wpięcie potencjometru o charakterystyce LINIOWEJ tak, że na początku jest niebieski, na suwaku żółty a na końcu czerwony spowoduje liniowe w pełni sterowanie od zera (zatrzymanie) do max (pełna pobierana moc i pełna wydajność).MOŻNA mierzyć napięcie na tym suwaku jakim woltomierzem wychyłowym o zakresie 10V stałego i mieć wizualizację wydajności w postaci wielkości wychylenia wskazówki.Nie podłączenie tych przewodów do czegokolwiek spowoduje to, że wentylator po prostu stoi.Przewodów tych nie należy dowolnie zwierać!Elektronika powinna się obronić, ale po co ją przeciążać?Zwierać można tylko żółty z czerwonym (max) lub niebieskim (stop).Biały zaizolować i odpuścić. Nie macie komputera co by sprawdzał, czy nakazane zadanie (nastawa) jest faktycznie wykonywane (informacja zwrotna po tym białym kablu).Pozdrawiam Adam M. Wentyle są bardzo dobrze wyważone, ale bezpieczniej jest je do byle deski jaką śrubką zamocować na czas testów... Zapomniałem to dopisuję...Od 10kom do 47 kom liniowy, najlepiej stereofoniczny (dwie sekcje na jednej osi). Czyli 10, 22, 33, 47. Każda wartość dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.02.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Typ A, czy Typ B? Dzięki Adamie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 17.02.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Typ A - liniowyTyp B - logarytmiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.02.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 OK - czaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 17.02.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Depi, a co z tymi płytami pur - masz jakieś dane o cenie i gdzie to można kupić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 17.02.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Ja jeszcze czekam na jakieś informacje o wymiennikach, ale coraz gorzej to widzę. Organizator grupy od prawie miesiąca się nie odzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.02.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 No klingenburgery chyba zmarły. Nie mówiąc o ich cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 17.02.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Chyba trzeba będzie na nowo zebrać grupę na wymienniki, tylko że cena już zdążyła podskoczyć Depi, a jak wygląda sprawa wentylków? Też coś ucichło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.02.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Wentylki wciąż otwarte - potrzebuję tylko deklaracji od zainteresowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 17.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Depi dziękuję za wentylki. Jeszcze nie mialem okazji ich odpalić. Bylem tylko na walentynkowy weekend w kraju i zdążylem je sobie tylko obejrzeć. Pamiętaj ze jeszcze dwa będą dla mojego znajomego. Co do wymienników to temat jak najbardziej aktualny. Ja nadal się piszę na dwa. Poprostu tak jak pisaliśmy ze nie ma ciśnienia i poczekamy na większą grupę Faktycznie oslabienie zlotówki wywindowalo ich cenę i czekanie nie wyszlo na dobre. Dla mnie w sumie nie robi to różnicy bo zarabiam w tej samej walucie w jakiej są wyceniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.02.2009 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dla mnie w sumie nie robi to różnicy bo zarabiam w tej samej walucie w jakiej są wyceniane Mądrala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 18.02.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Tylko jakoś nikt nowy się ostatnio nie pojawił w grupie chętnych na wymienniki. Ja w każdym razie cały czas piszę się na wymiennik i dwa wentylki. Może też do tej maty się dołączę Depi to jest dokładnie taki materiał z którego są robione filtry do wentylacji? Nie pamiętam w tej chwili tych symboli, ale wiesz chyba o czym mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.02.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 PavvelB - Tak, to jest ten sam materiał, tylko nie pocięty na kawałki Ja zakładam puszkę na filtr np. 25x25cm. W uproszczeniu licząc (bez pofałdowania), da to 16 filtrów z metra, czyli w beli jest 480 filtrów. Koszt, jak łatwo obliczyć, oscyluje w granicach 2zł/za filtr. To tak a propos tego, co niektórzy piszą, że nie robią reku "bo filtry są drogie" Problem w tym, że 480 filtrów wystarczy mi na 120 lat, zakładając wymianę raz na 3 miesiące. Obawiam się, że mogę tak długo nie pożyć Z innych frontów: płyta na reku, o której pisałem wcześniej okazuję się niestety być dość droga - tzn. ok 150 PLN netto za m2. No i teraz ja np. się waham, czy raczej nie dać do zrobienia skrzynki z blachy i ją potem opatulić po prostu wełną. A płyta to jest taka: http://www.stadur.de/pdf/polnisch/01_pol_STADUR_FB-1.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 18.02.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Coś chyba źle liczysz. O ile się nie mylę to zakłada się dwa filtry, na wlocie i wylocie do reku. Czyli nie 120 a 60 lat. A jak ktoś się dopisze do spółki to już tylko 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.02.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Jasne - mój błąd. No ale 60 lat to wciąż dużo. 30 też dużo. Mnie by wystarczył zapas na 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 18.02.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witam,Muszę się przepisać z listy do listy. @piotrmw zapisz dla mnie proszę 25 kg - wysyłka będzie do mnie i kolegi @jwbrzezinski - mieszkamy niedalekoNiestety oznacza to że z klingierburga rezygnuję. @Depi - ja dopiszę się do tej maty na filterki - zobaczymy kto się jeszcze dobije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 18.02.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Depi, to i ja bym chyba w tą matę do filtrów wskoczył, tylko nie wiem czy przy takiej dużej ilości osób to dla Ciebie wystarczy... Dopisałbym się również do wentylków, jeżeli można jeszcze?? No i blacha... jest już 3, szukamy czwartego chętnego!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 18.02.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Depi, ja też ewentualnie wchodzę w tą matę filtracyjną (btw, dzisiaj posłałem Ci na maila moją "aplikację" na wentyle EBM). Co do obudowy to ostatnio pomyślałem o płycie WEDI ale wychodzi też drogo, w Platformie 157 PLN/m2 za płytę o grubości 5cm (sprzedają w kawałkach 2,5 x 0,6 m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts