m.dworek 22.11.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 no to dosyc dziwne czym ten wentylatorek rozni sie od innych? przeciez przeplyw trzeba jakos ukierunkowac byc moze faktycznie wplyw bedzie niewielki ale jednak moim zdaniem gdyby nadac za pomoca slimaka okreslony profil to tracilo by sie mniej na zawirowaniach powietrza przynajmniej tak to jest zawsze koncypowane jak komus nie zalezy na sprawnosci to moze sobie upraszczac konstrukcje jak mu sie podoba ja bym jednak wkleil tam odpowiedni pasek blachy acha jak bym byl producentem i chcial opchnac wentylatorki bez obudowy to tez bym zapewnial ze nic nei trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.11.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam Jabko, nie do końca masz rację. Przepływ wymusza różnica ciśnień, a ta się tworzy pomiędzy wlotem i wylotem obudowanego papsta. Kształt taki bardzo istotny nie jest, byle to powietrze miało się gdzie podziać. Musi być trochę miejsca obok wirnika. Jezier bardzo dobrze to urządził. Pozdrawiam Adam M. Oczywiście masz rację. Ale straty w stosunku do wersji ze ślimakiem na pewno są i to procentowo nie małe. Moim zdaniem można by to przełknąć gdyby skrzynka była okrągła. Mom zdaniem piszą że ten wiatrak nie potrzebuje kierownicy bo ma stosunkowo mała liczbę duzych łopatek i b.małe obroty (b.małe jak na takie wiatraki żeby ktoś sobie nie pomyslał) A na koniec powiem tak. Osobiście dałbym tam kawałek blachy za 10zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 23.11.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Widzę, że kilku specjalistów od przepływu powietrza tu sie zebrało Wentylatory u mnie działają. Z wykresów sprawności wentylatorów w zależności od miejsca jaka jest zostawione wynika, że przy takiej skrzynce jak moja nie ma żadnych strat w przepływie. Ślimaki nic by mi nie pomogły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 23.11.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Widzę, że kilku specjalistów od przepływu powietrza tu sie zebrało Wentylatory u mnie działają. Z wykresów sprawności wentylatorów w zależności od miejsca jaka jest zostawione wynika, że przy takiej skrzynce jak moja nie ma żadnych strat w przepływie. Ślimaki nic by mi nie pomogły. no na wskazania twoich wykresow na pewno nic jednak na straty cisnienia na pewno twoj wentylatorek wytwarza cisnienie na zewnatrz jednak tylko z jednej strony mozna to cisnienie wykorzystac powietrze przesuwa sie wolno w strone ujscia i ma duze straty w poblizu wejscia w kanal jesli ukierunkowalbyc strumien to straty spadlyby a wentylator uzyskalby wieksza wydajnosc ale mnie to rybka skoro jestes zadowolony to nie ma sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 23.11.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 chociaz w sumie jak tak patrze to ta skrzynka jest dosc duza wiec moze faktycznie nie bedzie zle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.11.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Wiecie co. Ja jestem tylko malutkim żuczkiem w wielkim świecie konstrukcji ale mądrzy ludzie na całym globie stosująwiatraki kubełkowe od wielu lat. Lubuje się w tym zwłaszcza przemysł motoryzacyjny. Takie molochy jak Bosch czy Delphi wydały miliony na badania i doszły do kształtu ślimaka jako idealna kierownica dla tego typu wiatraka. Ale jak zwykle na forum są ludzie mądrzejsi i wykazali że prosta kwadratowa skrzyneczka jest tak samo dobra. ZERO strat. Nobel to za mało. A forum jest po to żeby rozważać warianty i wymieniać poglądy A co sie dzieje w każdym z czterech rogów tej skrzyneczki ? Pewnie nic Sam będę niedługo robił rekuperator więc rozważam co się da. Nie chodzi o to Jezier żeby udowadniać Ci ze masz coś źle. Możliwe że straty przez brak kierownicy masz tak małe ze odbije się to 1zł na energię elektryczną rocznie czyli żadne. Możliwe a mozliwe też ze będzie to 100zł/rocznie. Nie wiem. Może ma bazie twoich doświadczeń sam nie będę wyginał blach tylko zrobię tak jak Ty. To jest wątek dla nas. Nie do sporów pozdrawiam was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2006 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 WitamA jak kolosalne spręże chcecie uzyskać? Bardzo Wam są potrzebne?Pewnie macie mało miejsca na kanały wentylacyjne i musicie zastosować rurki grube jek wkład do długopisu.A to wtedy wentylator powinien mieć bardzo dużo bardzo drobnych szczebelków na wirniku. No i tego ślimaka.pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 24.11.2006 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 A forum jest po to żeby rozważać warianty i wymieniać poglądy Dokladnie chyba wlasnie po to jest i tu to robimy. Ziehl-abegg (tez firma sprzedajaca dosc zaawansowane wentylatory) udzielila mi informacji ze nie widza sensu montowania obudowy spiralnej/slimakowej do wentylatorow ktore zaprojektowane sa do pracy bez niej - twierdza ze chodzi m.in. o kształt łopatek, te zakrzywione do tyłu w wiekszosci sa przeznaczone do pracy nie w slimaku. Zbiegiem okolicznosci wentylatory te maja ten sam kształt co EBM-papst RG3xxxx a wiec te uzyte przez Jeziera. Rzecz jasna nie podali zadnych wyliczen, nie napisali tez ze slimak cokolwiek pomoze w wydajnosci (ani czy nie zaszkodzi kij wie jaka tam jest charakterystyka). Na ich stronie jest takze program doboru wentylatorow jak mnie poinformowali - jeszcze go nie sprawdzilem ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 24.11.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Witam,Ja tam nie wiem jak to jest z tymi slimakami, ale mysle sobie tak:1. Sa w ofercie EBM wentylatorki ze slimakami i maja duzo precikow jak mowi Adam2. EBM to jednak lider w wentylatorach3. Z pewnoscia pracuja tam szpece od aero i mysle ze nie gorsi od wymienionych przez Jabko4. Pewnie doszli do wniosku, ze takowa obudowa jest zbedna.5. Doszli tez do wniosku, ze potrzeba jednak pewnej przestrzeni na "rozprezenie" (te 1.8 razy srednica, wczesniej pisalem ze 1.7, sprawdzilem, ma byc 1.8 (przynajmniej dla wentylatorka 175 mm)).To zapewne dla zmniejszenia strat.6. Ja zakladam ze oni wiedza co robia i robie jak kaza.7. Dlatego u mnie skrzynka za wentylatorem ma 1.8 x srednica (175 mm), lekko zaokraglona w gore do 350 mm (mialo byc min 315).I mysle ze bedzie git.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2006 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 WitamMoże jestem nudny, ale cały czas i w różnych wątkach zwracam uwagę na istnienie zwykle pomijanych słów - W WARUNKACH NORMALNYCH.Co to znaczy?W fizyce, technice i życiu - przy 20stC i na poziomie morza (1 atm).Tu rozważamy jak zachowają się płyny, pary czy powietrze w warunkach nienormalnych. Wszystkie nasze doświadczenia odnoszone jednak są do tych, które znamy! Normalnych! Istnienie kurtyny powietrznej (co jest nienormalne, sztuczne) nie jest dla nikogo objawieniem. Widział to choćby w sklepie przy drzwiach. A to przecież taki "inny" sposób uszczelnienia wnętrza. Uszczelka, której nie widać, a jest.W tych wentylatorach też jest skuteczne uszczelnienie pomiędzy wlotem i wylotem.Aby działało sprawnie, to trzeba mieć dobrze dobraną kierownicę i te 1,8R. Sam kształt łopat załatwia ten problem. Oczywiście, jest to gruby kompromis, bo musi sprawnie (na ile się da) pracować w całym zakresie prędkości obrotowych. Pytano co z kątami tej skrzyneczki?Nic. Nie biorą udziału w procesie kończącym się dynamicznie w odległości 1,8R PROMIENIOWO dookoła wirnika. Wykonywanie krzywizn jest trudniejsze i bardziej kosztowne niż przewymiarowanie pudełka, które powinno zawierać też filtr o możliwie dużej powierzchni (no, na pewno nie kołowej jak ma być możliwie największa).Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 24.11.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Witam A jak kolosalne spręże chcecie uzyskać? Bardzo Wam są potrzebne? Pewnie macie mało miejsca na kanały wentylacyjne i musicie zastosować rurki grube jek wkład do długopisu. A to wtedy wentylator powinien mieć bardzo dużo bardzo drobnych szczebelków na wirniku. No i tego ślimaka. pozdrawiam Adam M. Moze jestem przewrażliwiony bo zajmuję sie wiatrakami które mają np: 55łopatek szerokości 10mm. Prędkość wirnika ponad 3000 RPM Przecie pisałem na początku że przy tak małej ilosci dużych łopat i wolnych obrotach byc może kierownica strasznie potrzebna nie jest. Ale jakoś lepiej leży mi obudowa chocby okragła (nawet okrąg wpisany w kwadrat czyli srednica 1,8d byłaby zachowana). Tylko znowu trudniej zrobic takaskrzynkę i pokrywę do niej. A to co robi producent to zawsze kompromis. Po prostu mozliwe że trafniej ekonomicznie jest nie robić skomplikowanych obudów kosztem strat np: 10% co nie znaczy że ślimak nic nie da tylko znaczy tyle że finansowo nie opłaca im sie go dołaczać do zestawu. Jezier a działa już to całe cudo. Napisz cos o uzyskiwanych efentach. Wieczorami jest juzkoło 0st wiec można conico już mierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 29.11.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Co myślicie o takich wentylatorach:http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/14/1461/146160/14616034/146160348 http://www.allegro.pl/item146160348_dospel_wentylator_kanalowy_800_m3_h_f_vat_od_ss.html Kosztuje to 120zł co w porównaniu do tych po 750 daje sporą różnice.W sumie można by je wymieniać co 3 lata i tak byłoby to opłacalne. Musi byc kubełkowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 29.11.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 czy cisnienie statyczne nie jest nieco za małe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.11.2006 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Mają bardzo ograniczony zakres zastosowania. Wciśnięte w długą rurę już z kilka metrów dalej nie spowodują ruchu powietrza. Dobre są do zakończeń instalacji. Są podobne konstrukcje jakby lepiej się sprawiające, ale dalej nieoptymalne.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 29.11.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 No to kicha. Ale cena tych kubełkowych dalej mnie przeraża A moze kupić dystrybutor do kominka za 400zł. http://www.allegro.pl/item142907263_wentylator_kominek_355m3_h_rozprowadz_cieplo_.html Przeznaczony do pracy ciagłej. Wiatrak kubełkowy. Nawet obudowy nie trzeba robić tylko rury podłączyć. Do tego mamy gratis termostat (wykorzystać lub wyjąć i wykorzystać do innych celów) Co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 29.11.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Witam,Przegladalem (i ciagle przegladam) rozne wentylatory.Caly problem w tym, ze ma byc luksusowo:- duzo powietrza- odpowiedni sprez- maly pobor pradu- cicho - to chyba powinno byc na pierwszym miejscu- bezawaryjnie przez najblizsze 20 lat Slyszalem takie turbiny do DGP podczas pracy.Nie chce jej w moim systemie wentylacji. Ale nie wiem tez (jeszcze) jak halasuja EBM'y.Jezier - jak sie sprawuja EBM'y? Halasuja?PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.11.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Na strychu trochę hałasuje. Kręci się jednak do 4500 na minutę. Ale jak wyłaz zamknę to już nie słychać na dole. Ani w nocy ani w dzień nie daje się wychwycić odgłosów z wentylacji.Pomiarów temperatur nie robiłem bo termometr mi się zepsuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.11.2006 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 ... Slyszalem takie turbiny do DGP podczas pracy. Nie chce jej w moim systemie wentylacji. ... Jak widzisz po odpowiedzi Jeziera wszystko hałasuje....na stryszku Moje reku będzie w pomieszczeniu gospodarczym nad garażem (za łazienką) a więc w pokojach na pewno go nie usłyszę. Ten silnik z DGP jest chyba wolniejszy wiec zmiana wiatraka raczej nie wchodz w grę. msobanie a Ty juz zdecydowałeś się na te EBMy ? Porównałem mniej wiecej różnr typy EBMów: Oba typy o p=500Pa i wydajności 500m3/h Z wiatrakiem o duzej liczbie małych skrzydeł 2300RPM - 0.9A - 71dB Duże skrzydła, mała ilość (cos ala Jezier) 4700RPM - 0,4A - 81dB Jak widać ten Jeziera pobiera dwa razy mnie prądu. Kręci siędwa razy szybciej (dla tej samej wydajnosci i spreżu) przez co hałasuje o 10dB bardziej. Ogólnie jest lepszym wyborem (pomimo większej głosności) przez to że pobiera mniejszy prąd. Wynika na to że turbina kominkowa (ona ma taki wiatrak jak ten pierwszy typ) będzie nawet cichsza ale kosztowniejsza w użyciu przez większe pobory prądu. Ale też jest 2x tańsza. Dalej nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek budowniczy 01.12.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 no, to ja moje się pochwalę tym co ja sobie zrobiłem. na allegro kupiłem sobie następujące rzeczy:http://allegro.pl/item139991010_przewod_fi_125_do_ciepl_pow_tlumi_szum_promocja.htmlhttp://www.allegro.pl/item128544330_rekuperator_odzysk_ciepla_wentylacja_wymiennik.html trochę blachy, kształtek, etc, wydałem mniej niż 2kzł połączyłem to w całość, i teraz przy 4 stopniach na dworze z anemostatów wieje mi powietrze o temperaturze 18-20 stopni, na wyjściu zużytego powietrza z wymiennika ciepła jest wilgotno, ba mokro - będę musiał zrobić jakieś odprowadzenie tej wilgoci, do tego dorobię jakąś nagrzewnicę powietrza między wymiennikiem a anemostatami nawiewnymi (po głowie mi chodzi nagrzewnica samochodowa podłączona jesczeniewiemdoczego lub jakaś elektryczna z pół wata). W porównaniu do poprzedniej grawitacyjnej (bardzo mało wydajnej) jest niebo a ziemia. nawet jak się coś przypali w kuchni, to zapach nie leci do pokojów, tylko wszystko jest wywiewane i po kilku minutach nic nie czuć. Brak wilgoci na oknach, co miało ciągle miejsce wcześniej. Jak włączę wentylatorki na max obroty to mam mały przeciąg w domu. Ogrzewanie w domu mam elektryczne (grzałki plus sporo cegły szamotowej z kilku rozebranych starych pieców kaflowych). Jak do tej pory jestem bardzo bardzo pozytywnie ustosunkowany do rekuperatora, a jeszcze nie skończyłem z nim kombinować. zdjęcia będę mógł wrzucić jak tylko dostanę w łapki jakiś aparat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.12.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Na fotkach widać że są tam silniczki z wiatrakami jak w DGP o n=2200RPM. Kupiłes całośc jak w aukcji czyli wymiennik i oba silniki?Używasz tego w tej orginalnej obudowie ? Od dawna już obserwuję tą zuzax na allegro i co chwile ma do sprzedania taki używany reku. Nie wiem skąd ona to bierze.Fotki zawsze ma takie same, chyba nie chce jej sie zmieniać pomimo róznych oferowanych reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts