Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Witam,

Tak, ja tez widzialem na allegro te uzywane reku.

Kilka spostrzezen/pytan:

Wentylatory nie maja slimakow (jest tylko inlet ring) - brak miejsca?

Arku budowniczy, piszesz ze masz przeciag w domu, jak duzy to dom?

Pytam, bo zastanawia mnie wymiana jaka osiagasz. Przy szerokosci 150 mm duzy wydatek nie przejdzie. Standardowo w krzyzowcach daja 300x300x300.

Jak rozumiem zmiana jakosciowa powietrza w domu jest zdecydowanie odczuwalna - to mnie pociesza. Jezier, jak u Ciebie?

Widac sprawnosc przy 4 stopniach (i jednym stopniu wymiennika krzyzowego) jest zadowalajaca, daj znac jak bedzie przy nizszych temperaturach.

Jabko,

W sprawie EBM'ow. Jak na razie moj wybor jest ukierunkowany na EBM'y.

Pod nie przygotowalem otwory w przegrodach reku.

Nie bede sie jednak upieral - jak znajde(dziemy) lepszy wybor to moge zmienic - poki jeszcze nie kupilem.

Pozdrawiam

Mirek

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Jabko, sprawdzilem "moj" wentylator:

R3G 175-AF01 -02,

W punkcie charakterystyki 1 (max wydatek, zero sprezu) podaja 3900 obrotow i 72 dB.

Przy wydatku 400 m3/h ma juz "tylko" 58 dB i ciagnie 46 W (punkt 7 na charakterystyce).

Ale faktycznie wentylator Jeziera (fi 133) daje 81 dB i kreci sie 4670 obr/min.

Tyle ze went Jeziera pewnie bedzie pracowal kolo punktu 7, czyli 58 dB.

Czyli w sumie podobnie.

A pradu ciagna duzo wiecej (te z duza iloscia lopatek/precikow).

Mozna wziac wiekszy wentylator i "krecic" go nizej - aaale widze ze im spadaja spreze!

Nielatwe zadanie!

Na razie obstaje przy swoim wyborze.

Mirek

silniczki to ebm-y, podobne ja jeziera, tyle że nieco starsza generacja i na 48v,

używam w oryginalnej obudowie, tak jak kupiłem, musiałem jedynie przystosować wloty/wyloty powietrza aby móc tam kanały podpiąć. ślimaków tam nie ma, niemniej wydajność jak na moje potrzeby jest wystarczająca (60m2 parter, 60 m2 poddasze, kubatura jakieś 250 m3), silniczki na max obrotach są całkiem głośne, jednak na anemostatach tego nie słychać, przynajmniej w ciągu dnia. Normalnie chodzi to na jakieś 30% (tak pi * drzwi). Co do przeciągu - określiłem tym mianem odczuwalny ciąg powietrza jak się stoi np. w drzwiach sypialni, czy kuchni.

Witam,

Znalazlem cos co sie przyda:

http://www.arsystem.pl/beck/beck/beck.html

Jest to presostat roznicowy, niezbedny dla kogos kto (jeszcze) nie ma GWC, jako ochrona przeciw zamarzaniu wymiennika.

Kupa tam parametrow, ktory wybrac?

Sa zakresy 40 - 100 Pa, 40 - 200 Pa, 40 - 500 Pa itp.

U mnie na (jednym) wymienniku jest strata rzedu 50 Pa przy max wydatku.

Przy polowie wydatku opory moga znaczaco zmalec.

Z drugiej strony jak wymiennik zamarznie, to roznica cisnien bedzie znaczaca.

Ktory bedzie dobry?

W firmie Bartosz sprzedaja takie:

http://www.bartoszsklep.pl/index.php?products=product&prod_id=168

za jedyne 200 zl ... chyba przesada!

Pozdrawiam

Mirek

Witam,

Poogladalem troche i zdecydowalem sie na wersje 930.80, nastawialny (pokretlem) zakres roznicy cisnien: 20 - 200 Pa.

Przewidywane max opory na jednym wymienniku to 50 Pa.

Ustawie np. na 70 Pa, co oznacza ze jak sie troche przytka wymiennik (zaszroni) to jeszcze wentylator nawiewu sie nie wylaczy (opory sie zwieksza do np. 69 Pa).

W momencie przekroczenia 70 Pa styki sie rozlacza i juz.

Trzeba bedzie troche poprobowac z ustawieniami, dlatego wybralem dosc szeroki zakres roznicy cisnien.

Powinno byc git, cena 17 euro przy zakupie 15 sztuk, 13,5 euro za 45 sztuk.

Przy 1 sztuce trzeba sie spodziewac 100 zl brutto.

Pozdrawiam

Mirek

R3G175AF0102 po 120 euro gdyby znalazlo sie paru chetnych bo trzeba wziasc pare wentylatorów. Inlet po 4,5 euro. Wszystko netto.

Z tego co pamietam to znacznie taniej niz w centrali Papsta- niestety dzis niedziela i nie moge sprawdzic ceny ale byla bodajze 159 euro.

Przemysl stalowy w moim regionie to dno, pokazalem zdjecia Jezierowej obudowy paru blacharzom i "Panie, to za duzo dlubalnia" albo "Panie, a ile tych obudow bo jak mniej niz 20 to nie robie" :/ Jesli zerka tu ktos z Górnego Śląska (okolice Pszczyny) - znacie tu jakis NORMALNY zakład ?

Witam

Zamówiłem dwa R3G 220 AD 11-02. Będę robił skrzynkę 2xfiltr+2x wentylator.

Krućce fi200. Zamówiono więc muszę wykonać. Wstawię zdjęcia.

Max obroty to 2700. Powinien być cichy. Max mocy to 64W.

2 x 64 x50% =64W Dobre powinno być!

:lol:

Adam M.

Na poziomie 130 euro. Muszę czekać na przesyłkę.

Obudowa.

Dobrze, że Żory mam blisko, to załatwienie amapuru ,takiej 30mm płyty warstwowej nie powinno być problemem, choć robią we Wrocławiu.

Tu mają oddział.

Powoli finalizuję konstrukcję.

Adam M.

Witam,

Na Modlinskiej jest zdaje sie centrala wlasnie.

Przy 10 sztukach to zapewne i oni zejda z ceny.

Czyli szukamy chetnych, zamowienia na 4 wentylatorki juz sa, potrzeba jeszcze 3 chetnych. Zglaszajcie sie!

Ja tez bede bral w styczniu, zorientuje sie ile sie na nie czeka od zamowienia bo podejrzewam ze od reki ich nie ma. Zorientuje sie takze co do ceny przy 4 sztukach na wypadek jakbym nie znalazl wiecej chetnych (cena 120euro byla przy 10 :p )

Weźcie i mnie pod uwagę. Będę potrzebował dwóch wentylatorków.

:D

Znalazłem ciekawe programy (związane z wentylacją) dla dociekliwych :

1) Contam (choć darmowy warto go wypróbować) http://www.bfrl.nist.gov/IAQanalysis/

2) Rhvac, Ductsize (niestety komercyjne) choć dostępne w wersji "edukacyjnej"

http://www.elitesoft.com/web/hvacr/elite_rhvacw_info.html

Witam,

A czy Ty Orko tazke potrzebujesz takich wentylatorkow jak my (R3G175AF0102)?

Przez moment zastanwialem sie, czy warto zastosowac dwa rozne wentylatorki.

Jeden slabszy (wywiew) i jeden mocniejszy (nawiew).

A to dlatego, ze wg. moich oszacowan na wywiewie sa mniejsze opory (brudne pomieszczenia sa zazwyczaj zlokalizowane centralnie), nawiewy realizuje sie w pokojach - od "zewnatrz".

Ponadto na nawiewie mozna dac 2 filtry (jeden zgrubny, drugi dokladny), na wywiewie jest tylko jeden filtr dla ochrony wymiennika przed zabrudzeniem.

Ale chyba za duzo kombinacji, moga byc trudnosci z wyregulowaniem instalacji.

Gdyby to jednak dobrze policzyc, to mozna jeszcze bardziej zmniejszyc pobor pradu.

Pozdrawiam

Mirrek

Nie doczytałeś! :lol:

Brak zadania domowego! :lol:

Te R3G same sobie sprawdzają opory i dają tyle prądu, zeby utrzymać zadane obroty (wydajność) niezależnie od stopnia zabrudzenia filtra.

Po to im ta elektronika.

Zawsze będzie zrównoważone. Można sobie regulować - jak. Ale to jakby osobny temat. (ta regulacja predefiniowana stopnia zrównoważenia).

Myślałem, że wiecie.

Adam M.

A czy Ty Orko tazke potrzebujesz takich wentylatorkow jak my (R3G175AF0102)?

Interesuje mnie wydajność 300 m3/h przy oporach 250 Pa (GWC 100-150 Pa + wymiennik 100 Pa + instalacja )

A więc R3G175AF0102 powinny być odpowiednie.

Będę konstruował całość w przyszłym roku, ale mogę kupić te wentylatorki wtedy co i Wy np. w styczniu.

:lol: