manieq82 15.05.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 nie wiem czemu miało by to służyć, że niby anemostat wyciągowy będzie bardziej pod sufitem i oprócz tego z okapu będzie wyciągał z całej kuchni TAK? hmm... ale co zastosujesz standardowy silnik z okapu - sa cholernie głośne i będą ci robiły małą zadymę w kuchni przetestuj może to teraz tam gdzie mieszkasz - na szafkach od góry będziesz miał fajny zbiór tłuszczu - te filtry nie wyłapią wszystkiego. Ja jeszcze sie zastanawiałem nad jednym - czy z takiego kanału z okapu (podłaczając bezpośrednio) nie będzie wykraplała sie woda? Dajemy bardzo ciepłe i cholernie wilgotne powietrze w rurę i tam ono rad nie rad schładza się z może nawet do 20stopni zanim dojdzie do reku - jak ktoś już tak ma to niech sie wypwoei czy nie kapie mu z okapu edit: mokra smuga - raczej nie do malowania tylko ścierania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 15.05.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Depi - dziękuję za wplatę.Pozostali Mrq i Sali - czy nadal reflektujecie na wymienniki?Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 15.05.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Depi - dziękuję za wplatę. Pozostali Mrq i Sali - czy nadal reflektujecie na wymienniki? Michal dzisiaj ślę, bo wczoraj nie puśćiło przelewu przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 15.05.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Maniek, z tym okapem... na podstawie moich obserwacji mogę powiedzieć, że faktycznie u mnie okap jest tylko z filtrami i tłuszczyk na szafeczkach od góry jest, ale... u moich rodziców i siostry okap wywala wszystko na zewnątrz, a tłuszczyk również jest widoczny Większość z nas pichci coś prawie codziennie, ale jak się tak zastanowię, to okap włączam właściwie tylko do "poważnego" gotowania - smażenie jakie itd. Jak się rosołek gotuje na małym ogniu to okap off, no bo przecież nic nie dymi, itd. Dlatego również przychylam się do rozwiązania okap z filtrami i gdzieś w pobliżu wyciąg do reku. Tłuszczyk i tak będzie.... no chyba że se fateka zaprogramujesz, że jak ktoś do kuchni wchodzi to się okap załącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 15.05.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 ale po co takie kombinowanie razy 2 przekonajcie mnie proszę czemu nie wyciąg bezpośrednio pod okap bo może ja o czymś zapominam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 16.05.2009 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 hmmm, specem to ja w tej dziedzinie nie jestem, ale wydaje mi się, że okap przez filtry będzie dawał jakieś tam dodatkowe opory, a przecież reku powinien sobie spokojnie zasysać cały czas?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 16.05.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 jwbrzezinski, ja u siebie wentylatora okapu prawie nigdy nie używam (strasznie wyje jak na mój gust), zdaje mi się, że żyję normalnie (znaczy statystycznie średnio gotuje...żona) żadnych tłuszczów nie widzę poza osadzającym się na siatce okapu.Wyciąg prosto do wentylacji może być, ale moim zdaniem:1. trzeba dobrze filtrować powietrze aby kanał pozostał czysty2. Filtrować jest trudniej bo powierzchnia czynna filtra ze względów technicznych jest dużo mniejsza niż okapowego.3 To co wspomniałeś - po co pokonywać opór filtra ciągle (tak działa wentylacja) skoro pełni swoją rolę np. 5% czasu....a co do tłuszczu na suficie nad okapem... nie wiem albo wentylator zbyt mocno zapodaje.... albo filtr kiepski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 16.05.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Mario-K, ten tłuszczyk to nie spływa po ścianach u mnie widać go np. w postaci lepkiego kurzu na wiszących szafkach w kuchni - weź kawałek jakiej szmatki i przeleć te szafki od góry, tam gdzie człowiek niezbyt często zagląda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 16.05.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Myślę że dodatkowe opory stawiane przez filtr w okapie to mniejszy problem. Większy to ten, że okap wisi powiedzmy 80 - 100 cm poniżej sufitu. Przy podłączeniu przewodu wentylacyjnego bezpośrednio do okapu przestrzeń nad okapem byłaby nie wentylowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-forum 17.05.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Myślę że dodatkowe opory stawiane przez filtr w okapie to mniejszy problem. Większy to ten, że okap wisi powiedzmy 80 - 100 cm poniżej sufitu. Przy podłączeniu przewodu wentylacyjnego bezpośrednio do okapu przestrzeń nad okapem byłaby nie wentylowana. Dlatego ja z kuchni wyprowadzam dwa kanaył od wyciągu i noramlny wyciąg pod sufitem. Wyprowadziłem je na strych niezależnie. Na początku chyba zostawię kanał od okapu poza systemem odzysku ciepła i bede to powietrze wyrzucał na zewnątrz. Będe obserwował jak to działa i jak wygląda kanał z okapu. Jeżeli po przejściu przez filtr okapu kanał wyciągowy będzie czysty to go byc może wepnę przez trójnik do rekuperatora. Pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.05.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 PavvelBTo też żaden problem - powietrze to nie ciało stałe, jednak się miesza Dla mnie argumentem jest prostota i niezawodność - PO CO podłączać to, do wentylacji? Robi się tylko problemy. Moje rozwiązanie jest proste i niezawodne i to do mnie przemawia. Wszelkie kombinowanie się zazwyczaj źle kończy. Brzytwa Ockhama, Manieq, brzytwa Ockhama! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.05.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Na początku chyba zostawię kanał od okapu poza systemem odzysku ciepła i bede to powietrze wyrzucał na zewnątrz. Będe obserwował jak to działa i jak wygląda kanał z okapu. Jeżeli po przejściu przez filtr okapu kanał wyciągowy będzie czysty to go byc może wepnę przez trójnik do rekuperatora. A czy któryś z Was przeczytał, jaką wydajność mają okapy? To jest kilkaset m3/h. Co sie stanie, jak to zapuścimy? Pewnie nic, ale zawsze... Dalej - czy ten wentylator okapy ma wystarczający spręż, żeby przepchnąć powietrze skutecznie przez całą tą część istalacji? Nie wiem - ja nie widzę żadnego zysku z takiego rozwiązania, poza tym, że ew. można 5zł oszczędzić na wymianie filtrów węglowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 17.05.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Wszelkie kombinowanie się zazwyczaj źle kończy. Brzytwa Ockhama, Manieq, brzytwa Ockhama! Pewnie. Popieram... problem tylko czasem z granicą cięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 18.05.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Witam wszystkich z grupy wymiennikowej. Potwierdzam przyjęcie wszystkich wplat. Skontaktowal się ze mną jeszcze jeden chętny na wymiennik. Zobowiązal się podjąć decyzję do jutra.Jutro popoludniu wysylam zamówienie do Klingenburga. Proszę wszystkich, którzy chcą otrzymać potwiedzenie wplaty na konto klingenburga o email. W mailu zwrotnym wyślę potwierdzenie wygenerowane przez inteligo (w formacie pdf) Pozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 18.05.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Witam wszystkich z grupy wymiennikowej. Potwierdzam przyjęcie wszystkich wplat. Skontaktowal się ze mną jeszcze jeden chętny na wymiennik. Zobowiązal się podjąć decyzję do jutra. Jutro popoludniu wysylam zamówienie do Klingenburga. Proszę wszystkich, którzy chcą otrzymać potwiedzenie wplaty na konto klingenburga o email. W mailu zwrotnym wyślę potwierdzenie wygenerowane przez inteligo (w formacie pdf) Pozdrawiam Michal chyba wszystkim potrzebne potwierdzenie ponieważ, będą wysyłać wymienniki do każdego z osobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 18.05.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Depi mam nadzieję, że doszedł przelew i dopisałeś mnie do zamówienia. Michalwdowski jak z rozmowy jutro kaska na koncie. Pozdrowienia dla organizatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 18.05.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Witam wszystkich z grupy wymiennikowej. Potwierdzam przyjęcie wszystkich wplat. Skontaktowal się ze mną jeszcze jeden chętny na wymiennik. Zobowiązal się podjąć decyzję do jutra. Jutro popoludniu wysylam zamówienie do Klingenburga. Proszę wszystkich, którzy chcą otrzymać potwiedzenie wplaty na konto klingenburga o email. W mailu zwrotnym wyślę potwierdzenie wygenerowane przez inteligo (w formacie pdf) Pozdrawiam Michal chyba wszystkim potrzebne potwierdzenie ponieważ, będą wysyłać wymienniki do każdego z osobna Raczej tego nie zrobią (bylo podawane) wymienniki będą zapakowane w indywidualne opakowanie. Mrq zglaszal się na odbiór osobisty - mieszka blisko Ja myslę ze się po nie przejadę, do kogo będę mial po drodze podwiozę w cenie paliwa a reszta kurier. Do wszystkich: Proszę w mailu podać też imię i nazwisko na tabliczkę znamionową - będzie potrzebne do zamówienia. Nie wiem czy wszędzie pokrywają się z danymi z wplat. Numer telefonu też nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.05.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Do stawki doszlusowali PavvelB, Tomkat, agraf i arti.sa (który rzutem na taśmę dołączył do grupy). Ile czekamy na maruderów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.05.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Do stawki doszlusowali PavvelB, Tomkat, agraf i arti.sa (który rzutem na taśmę dołączył do grupy). Ile czekamy na maruderów? a mojej wplaty nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkforum 20.05.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Do stawki doszlusowali PavvelB, Tomkat, agraf i arti.sa (który rzutem na taśmę dołączył do grupy). Ile czekamy na maruderów? a mojej wplaty nie ma? a mojej? wyszło 15-go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts