dszyman 28.02.2003 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 WitajcieWybudowałem domek o pow. użytkowej ok 160m2 (http://www.mtmstyl.com.pl - projekt HURAGAN). Chciałbym zamontować tam piec olejowy VIESSMANN VITOROND 222 o mocy 22kW z podgrzewaczem c.w.u. zainstalowana będe miał podłogówkę na pow około 75m2 i oprocz tego grzejniki - czy nie zaduza to moc? Kocioł z podgrzewaczem, zestaw uzupełniający - elektronika (sterowanie pogodowką, podłogówką, siłownik itd-oryginał viessmann), mieszacz, złączki, pompa z UPS i jeszcze jedna (obie grundfos) i zbiornik 2000 lcena tego zestawu po rabacie 14100 złCzy ktoś uzytkuje taki piecyk i ma jakąś opinie lub alternatywe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 01.03.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 WitamCo do kociołka naprawde dobra olejówka, co do mocy 22 kw hmmmm jak na szybko licząc troszke za dużo ale trzba było by miec projekt i spojrzeć na niego tak nie ma co strzelać , podłogówka oki pytanie w jakich pomiesczeniach, sterowanie jak najbardziej wskazane chodz pogodówka nie jest niczym rewelacyjnym przy jej koszczie nie małym, pompa ups oczywiscie tak tylko treba jescze doberać wysokość podnoszenia. Zbiorniki to jest minimum i pewnie jest to ograniczone wielkością pomieszczenia???, co do ceny 14 tys za komplet czyli za pełną kotłownie???RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszyman 01.03.2003 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 podłogówkę chciałem zamontować w salonie, przedpokoju, korytarzu, łazience i w 2xWC; wysokość podnoszenia-to mi nic nie mówi, ja się na tym nie znam, kubatura domu to około 650m3, powierzchnia użytkowa około 160; cena 14100 odnosi się do wymienionych elementów; nic na górkę chyba mi nie dorzucą; czy 18kW by wystarczyło? w projekcie napisane jest 21kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszyman 01.03.2003 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 podłogówkę chciałem zamontować w salonie, przedpokoju, korytarzu, łazience i w 2xWC; wysokość podnoszenia-to mi nic nie mówi, ja się na tym nie znam, kubatura domu to około 650m3, powierzchnia użytkowa około 160; cena 14100 odnosi się do wymienionych elementów; nic na górkę chyba mi nie dorzucą; czy 18kW by wystarczyło? w projekcie napisane jest 21kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 03.03.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Jak masz projekt co i podają 21kW - to musisz dać 22kW. Tez mi się wydaje trochę duzo. Ja mam ponad 200m2 i większą kubaturę i właśnie kupiłem 18kW. Według wszelkich obliczeń spokojnie mi wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszyman 03.03.2003 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 właśnie podjołem decyzjeVITOROND 222 - 18kWVITOTRONIC 200 typ KW2zbiornik 2200 litrówpompa UPS 25-40 - podłogowkapompa 15-14B - cyrkulacja do podłogowkizawór mieszającysiłownikkontaktowy czujnik temperatury całośc za 12.500 zł + podlączenie automatyki i regulacja kotła gratis już mnie od tego myslenia głowa boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 03.03.2003 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Dszyman czy moze obliczales jakie beda koszty ogrzania Twojego domu olejem opalowym i jaka jest teraz cena za litr oleju?I czy spszedawca powiedzial Ci ile litrow piec pali oleju na 1khw Czy jest to piec 1-dno czy 2-wu wunkcyjny?Pozdrawiam ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 03.03.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Prepraszam ma bys sprzedawca i funkcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszyman 03.03.2003 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 jest to piec kompaktowy - z podgrzewaczem wodnym, czyli 2funkcyjny; ile na godzine? dobre pytanie; i ja takie zadałem a usłyszałem tak:na ilość zuzywanego oleju ma wpływwyregulowanie kotła;moc kotła;i dysza, która określa przepływ paliwa w dm3/hdyszę oczywiście można regulować; widziałem dysze z oznaczeniem 1,86 czyli tyle dm3/hoczywiście to teoriarozważałem milion wariantów, przekonała mnie jedna rzecz.Napisalem amila głównego przedstawiciela i podałem kom. odpowiedź była w pioronującym tempie; uzyskałem namiar na przedstawicieli w regionie, oni się już mnie spodziewali; pełen serwiszapytałem rownież osobe niezależna w tym temacie i usłyszałem, że viessmann to taki przysłowiowy mercedes.U przedstawiciela nie mydlili mi oczu, odpowiadali na wszystkie pytania, pokazali mi taki piec na chodzie, powiedzieli rownież, ze zuzycie może zależeć od temp. zewnętrzej, ocieplenia domu itd. Nikt mi nie powiedział, że ten piec pali 0,5 dm3/h. To mi sie spodobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 03.03.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 pompa UPS 25-40 - podłogowka pompa 15-14B - cyrkulacja do podłogowki Pompa cyrkulacyjna do podłogówki ??? co to ma oznaaczać a może pomyliłeś???, a odpowiedz dobra cięzko ustalić koszta dokładnie ale ok 5000 tyś zł/pl sobie przygotuj na sezon tak na spokojnie.RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszyman 03.03.2003 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 co zas do ceny oleju - u mnie w sobote kosztował 1,89 /dm3koszmarnie drogo, ale wygoda kosztujebiorąc pod uwage, że mieszkam w bloku na 50 m2 i ogrzewanie tego kawałka kosztuje mnie 250 zł x 12 mies to 3000 - to jest okolo 1500 dm3 oleju, jeżeli jeszcze do tego dorzucimy kolejne 3000 to by było za 100 m2; liczac w ten sposób mam nadzieję, ze nie przekrocze 3000 dm3 olej; a mój domek ma 160 m2 i 650 m3 kubaturt to i tak relatywnie taniej niz ogrzewanie w bloku, a i tu beda podwyzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszyman 03.03.2003 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 oczywiście, ze z ta pompa cyrkulacyjna pomylilem; sorki; to z rozmachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszyman 03.03.2003 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 RINO - masz jakś alternatywe?Nie zależy mi specjalie, aby wydać dużo kasy, chceą, aby było wygodne i przyzwoite w kosztach utrzymania; wiem zawsze mogę wstawic węglówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 03.03.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Z tego co widzę to już zrobiłeś rozeznanie co i jak Mam pytanie czy w perspektywie nie ma uwzględnionego przyłącza gazu jeżeli jest to jaki czas oczekiwania??. Oczywiście, że kotły stało palne są najtańsze w eksploatacji. Ale trzeba przy niech troszkę czasu spędzić. Pytanie czy stać cię na komfort, ale decydując się na Viessmanna czyli dość wysoką półkę cenową rozumiem, że z paliwem jakim jest olej również jesteś w stanie sobie poradzić. Pytanie czy jest perspektywa na przyłącze gazu i jak to wygląda czasowo?? Pozdrawiam RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszyman 03.03.2003 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 niestety na gaz ziemny nie ma co liczyc; bede mieszkał w szczerym polu, już musiałempolozyc 260 m kabla w ziemi, aby miec prad; rozwazam rownież mozliwość postawienia obok drugiego bardzo taniegi i prostego pieca w cenie okolo 2000 zł, abym mogł w nim palić jak bede na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszyman 03.03.2003 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 viessmann to faktycznie wysoka połka; jest to dla mnie powazny wydatek; ale chce wydac pieniadze na cos dobrego; rozumiem, ze troche placi sie za marke, ale ja sie na tym nie znam, jestem chemikiem; Buderusa proponowali mi za bardzo podobna kwote; olejaki robione w garazu na miejscu kosztują około 6000 bez zbiornika; chce kupic raz a dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 03.03.2003 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 to może kominek z płaszczem wodnym , bądz z rozprowadzeniem ciepłego powietrza, jako wspomaganie centralnego ogrzewania. RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszyman 03.03.2003 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 olejak i kominek z płaszczem to by wchodziło w rachubę, też o tym myslałem, 18 kW MAKROTERM to około 5500 + 1600 osprzęt; pewnie to przeboleje, ale czy taki kominek moze pracowac w ukladzie zamkniętym, czy musze robic drugi układ otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 03.03.2003 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Naczynie jest malutkie i kominek musiałby mieć naczynie wzbiorcze, jeżeli instalację będziesz miał z tworzywa warto założyć wymiennik ciepła . Znam ofertę Zakopiańską dostaliśmy od nich propozycję współpracy, ale jeszcze nie montowaliśmy tego kominka, mamy natomiast doświadczenie, co do kominków z płaszczem wodnym firmy CTM włoski i nie było z nimi jeszcze problemu mimo ze firma M... nie wyrażała się o nich pochlebnie, prosta i nie zawodna automatyka wszystko chodzi poprawiane, ładnie spięta jest naprawdę nie zawodna.Pozdraiwam RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszyman 04.03.2003 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 faktycznie ctm to ciekawa propozycja; ją też rozważałem; mam jedno pytanie - RINO czy viesmann, o którym pisze jest dobry, czy za mniejsze pieniadze mozna kupic cos równie dobrego, a może i lepszego. Wracając do CTM o mocy 24kW, to koszt samych urządzeń, pompek, zbiorniczków, automatyki itd to prawie 8000-10000, chyba że masz lepszą oferte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts