Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

viessman

Recommended Posts

Witajcie

Wybudowałem domek o pow. użytkowej ok 160m2 (http://www.mtmstyl.com.pl - projekt HURAGAN). Chciałbym zamontować tam piec olejowy VIESSMANN VITOROND 222 o mocy 22kW z podgrzewaczem c.w.u. zainstalowana będe miał podłogówkę na pow około 75m2 i oprocz tego grzejniki - czy nie zaduza to moc?

Kocioł z podgrzewaczem,

zestaw uzupełniający - elektronika (sterowanie pogodowką, podłogówką, siłownik itd-oryginał viessmann),

mieszacz,

złączki,

pompa z UPS i jeszcze jedna (obie grundfos)

i zbiornik 2000 l

cena tego zestawu po rabacie 14100 zł

Czy ktoś uzytkuje taki piecyk i ma jakąś opinie lub alternatywe?

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Co do kociołka naprawde dobra olejówka, co do mocy 22 kw hmmmm jak na szybko licząc troszke za dużo ale trzba było by miec projekt i spojrzeć na niego tak nie ma co strzelać , podłogówka oki pytanie w jakich pomiesczeniach, sterowanie jak najbardziej wskazane chodz pogodówka nie jest niczym rewelacyjnym przy jej koszczie nie małym, pompa ups oczywiscie tak tylko treba jescze doberać wysokość podnoszenia. Zbiorniki to jest minimum i pewnie jest to ograniczone wielkością pomieszczenia???, co do ceny 14 tys za komplet czyli za pełną kotłownie???

RINO

podłogówkę chciałem zamontować w salonie, przedpokoju, korytarzu, łazience i w 2xWC; wysokość podnoszenia-to mi nic nie mówi, ja się na tym nie znam, kubatura domu to około 650m3, powierzchnia użytkowa około 160; cena 14100 odnosi się do wymienionych elementów; nic na górkę chyba mi nie dorzucą; czy 18kW by wystarczyło? w projekcie napisane jest 21kW

podłogówkę chciałem zamontować w salonie, przedpokoju, korytarzu, łazience i w 2xWC; wysokość podnoszenia-to mi nic nie mówi, ja się na tym nie znam, kubatura domu to około 650m3, powierzchnia użytkowa około 160; cena 14100 odnosi się do wymienionych elementów; nic na górkę chyba mi nie dorzucą; czy 18kW by wystarczyło? w projekcie napisane jest 21kW

właśnie podjołem decyzje

VITOROND 222 - 18kW

VITOTRONIC 200 typ KW2

zbiornik 2200 litrów

pompa UPS 25-40 - podłogowka

pompa 15-14B - cyrkulacja do podłogowki

zawór mieszający

siłownik

kontaktowy czujnik temperatury

całośc za 12.500 zł + podlączenie automatyki i regulacja kotła gratis

już mnie od tego myslenia głowa boli

jest to piec kompaktowy - z podgrzewaczem wodnym, czyli 2funkcyjny; ile na godzine? dobre pytanie; i ja takie zadałem a usłyszałem tak:

na ilość zuzywanego oleju ma wpływ

wyregulowanie kotła;

moc kotła;

i dysza, która określa przepływ paliwa w dm3/h

dyszę oczywiście można regulować;

widziałem dysze z oznaczeniem 1,86 czyli tyle dm3/h

oczywiście to teoria

rozważałem milion wariantów, przekonała mnie jedna rzecz.

Napisalem amila głównego przedstawiciela i podałem kom. odpowiedź była w pioronującym tempie; uzyskałem namiar na przedstawicieli w regionie, oni się już mnie spodziewali; pełen serwis

zapytałem rownież osobe niezależna w tym temacie i usłyszałem, że viessmann to taki przysłowiowy mercedes.

U przedstawiciela nie mydlili mi oczu, odpowiadali na wszystkie pytania, pokazali mi taki piec na chodzie, powiedzieli rownież, ze zuzycie może zależeć od temp. zewnętrzej, ocieplenia domu itd. Nikt mi nie powiedział, że ten piec pali 0,5 dm3/h. To mi sie spodobało.

pompa UPS 25-40 - podłogowka

pompa 15-14B - cyrkulacja do podłogowki

Pompa cyrkulacyjna do podłogówki ??? co to ma oznaaczać a może pomyliłeś???, a odpowiedz dobra cięzko ustalić koszta dokładnie ale ok 5000 tyś zł/pl sobie przygotuj na sezon tak na spokojnie.

RINO

co zas do ceny oleju - u mnie w sobote kosztował 1,89 /dm3

koszmarnie drogo, ale wygoda kosztuje

biorąc pod uwage, że mieszkam w bloku na 50 m2 i ogrzewanie tego kawałka kosztuje mnie 250 zł x 12 mies to 3000 - to jest okolo 1500 dm3 oleju, jeżeli jeszcze do tego dorzucimy kolejne 3000 to by było za 100 m2; liczac w ten sposób mam nadzieję, ze nie przekrocze 3000 dm3 olej; a mój domek ma 160 m2 i 650 m3 kubaturt to i tak relatywnie taniej niz ogrzewanie w bloku, a i tu beda podwyzki

Z tego co widzę to już zrobiłeś rozeznanie co i jak Mam pytanie czy w perspektywie nie ma uwzględnionego przyłącza gazu jeżeli jest to jaki czas oczekiwania??. Oczywiście, że kotły stało palne są najtańsze w eksploatacji. Ale trzeba przy niech troszkę czasu spędzić. Pytanie czy stać cię na komfort, ale decydując się na Viessmanna czyli dość wysoką półkę cenową rozumiem, że z paliwem jakim jest olej również jesteś w stanie sobie poradzić. Pytanie czy jest perspektywa na przyłącze gazu i jak to wygląda czasowo??

Pozdrawiam RINO

niestety na gaz ziemny nie ma co liczyc; bede mieszkał w szczerym polu, już musiałempolozyc 260 m kabla w ziemi, aby miec prad; rozwazam rownież mozliwość postawienia obok drugiego bardzo taniegi i prostego pieca w cenie okolo 2000 zł, abym mogł w nim palić jak bede na miejscu

viessmann to faktycznie wysoka połka; jest to dla mnie powazny wydatek; ale chce wydac pieniadze na cos dobrego; rozumiem, ze troche placi sie za marke, ale ja sie na tym nie znam, jestem chemikiem; Buderusa proponowali mi za bardzo podobna kwote; olejaki robione w garazu na miejscu kosztują około 6000 bez zbiornika; chce kupic raz a dobrze

Naczynie jest malutkie i kominek musiałby mieć naczynie wzbiorcze, jeżeli instalację będziesz miał z tworzywa warto założyć wymiennik ciepła . Znam ofertę Zakopiańską dostaliśmy od nich propozycję współpracy, ale jeszcze nie montowaliśmy tego kominka, mamy natomiast doświadczenie, co do kominków z płaszczem wodnym firmy CTM włoski i nie było z nimi jeszcze problemu mimo ze firma M... nie wyrażała się o nich pochlebnie, prosta i nie zawodna automatyka wszystko chodzi poprawiane, ładnie spięta jest naprawdę nie zawodna.

Pozdraiwam RINO

faktycznie ctm to ciekawa propozycja; ją też rozważałem; mam jedno pytanie - RINO czy viesmann, o którym pisze jest dobry, czy za mniejsze pieniadze mozna kupic cos równie dobrego, a może i lepszego.

Wracając do CTM o mocy 24kW, to koszt samych urządzeń, pompek, zbiorniczków, automatyki itd to prawie 8000-10000, chyba że masz lepszą oferte