Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

viessman

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

24 KW absolutnie nie !!!!!!! za dużo zadurzy kominek będziesz musiał palić gazetami bo tak szybko będzie nabierał temperatury i przegrzewał wodę. Co do Viessmanna jest to naprawdę dobry kocioł godny polecenia. Cena jest niestety dość wysoka, ale warta poświęcenia. Jest tylu producentów kotłów dość dobrych: WOLF, FROLING itd, że trudno tu mówić i narażać się:wink:. Na pewno Viessmann, co do kotłów stojących gazowych i olejowych jest dobrą firmą, z ”wisielcami” można było by polecić coś innego ale nie ma tu takiego problemu. Tak naprawdę najważniejszy jest i tak palnik dokładne jego ustawienie i wyregulowanie w komorze spalania. Viessmann to również pełny serwis, (pytanie gdzie zamieszkujesz), u nas nie ma z tym problemu a to jest bardo ważne jak ni najważniejsze. Jeżeli nie żal ci pieniędzy to warto, jeżeli chciałbyś zaoszczędzić to można doradzić cos tańszego równie dobrego

Piec Viessmanna to bardzo dobry wybór. Możesz rozważyć zakup osobno pieca i zasobika do cwu. Za sam zasobnik Viessmanna trzeba zapłacić ponad 3,5 tys zł. Gdy wybierzesz mniej markowy (ale o porównywalnej jakości), zapłacisz ok 1.300, do tego pozostałe elementy (pompa cyrkulacyjna i inne takie tam - nie Viessmanna) i w sumie zaoszczędzisz 4 tys.

De Dietrich to dobra firma kotlarska, tu nie pomogę, ponieważ nie montujemy tych kotłów. Musisz rozmawiać z VPS. Na tej półce bym się moim zdaniem zatrzymał. Można schodzić dalej niżej i niżej, tylko pytanie czy chcesz mieć potem serwisanta, który będzie częstym twoim "GOŚCIEM". Myślę, że lepiej troszkę dołożyć a żeby mieć spokój i komfort. A serwis raz w roku profilaktycznie celem przeglądu kotła.

Pozdrawiam RINO

Dyszman,

przytoczę opinię AM, który odpowiedział mi na podobne pytanie. Ja pytałam o Vitolę 100 i Vitoronda 200:

"Co do wyboru vitola 100 a vitorond 200 - trudno powiedzieć. Ja poważnie rozważam vitole 200 (wiem, sporo droższa) ze względu na brak dolnego ograniczenia temperatury wody w kotle. O ile dobrze się orientuję, zarówno vitola 100 jak i vitorond 200 mają dolne ograniczenie temperatury 40 stopni C. Piec włącza się nawet w ciepłe dni, żeby utrzymać tą temperaturę minimalna. Mogę się mylić - pisze z pamięci bez broszurek Viessmana. "

Razem z AM kupiliśmy ostatnio Vitolę 200 o czym wcześniej pisałam. Jeżeli zamierzasz teraz kupić kocioł Viessmana to od marca zdrożały o 4% a w kwietniu ma być jeszcze 2% podwyżka.