Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

viessman

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maluszek. Właśnie wrociłem od przedstawiciela viessmanna; prawde mówiąc pokazałem mu treść wiadomości od Ciebie z ceną VITOLA 200 tj 13500. Widząc to co było napisane zgodził się sprzedać mi VITOLE 200 za 13500 w komplecie jak u Ciebie oraz zbiornik o poj 2200 l za 2000 zł ewentualnie zbiornik 1600 l za cenę 1600zł. Jednym słowem komplet z VITOLA 200 kosztowałby mnie o o około 3000 zł więcej niż VITOROUND 222. Co o tym myślisz? Warta skórka wyprawki? PINO przyłącz się do dyskusji, chciałbym poznać i Twoje zdanie.

Podstawowa róznica pomiędzy vitola a vitorond to pojemność wodna kotła.

Dla vitorond 18kW to 27 litrów, dla vitoli 18kw to 70 litrów.

Powoduje to bardziej efektywna prace kotła, zwłaszcza przy instalcjach o duzej pojemności wodnej (np.podłogowe)

Vitorond jest typowo żeliwny, vitola to połączenie stali i żeliwa łączące zalety obu rozwiazań (trwałość, łatwość czyszczenia i konserwacji itp)

Vitola jest kotłem gazowo-olejowym. Po wymianie palnika można stosować do gazu lub do oleju (aczkolwiek sam palnik to koszt ok 5000pln :grin:)

O braku ograniczenia dolnej temperatury w vitola 200 Maluszek już pisała.

UWAGA - wszystkie informacje pochodzą z własnych dociekań i rozmów z różnymi osobami technicznymi w Viessmann. Nie jestem w tej sprawie ekpertem, nie zjamuje się tym.

dszyman,

w cenie 13500PLN brutto jest zawarty zestaw pakietowy kocioł olejowy VIESSMANN VITOLA 200 18kW, czyli:

kocioł vitola 200 18kW,

regulator pogodowy Vitotronic 200 (KW2)

palnik olejowy Vitoflame 200

podgrzewacz c.w.u. Vitocell-H 300 ze stali nierdzewnej o pojemności 160 l

zestaw przyłączeniowy pomiędzy kotłem a podgrzewaczem z pompą ładującą

grupa bezpieczeństwa - rozdzielacz obiegu grzewczego Divicon z pompą obiegową i mieszaczem

napęd do mieszacza

naczynie wzbiorcze 25l

do tego, w zależności od konfiguracji kotłowni musisz dokupić troche osprzetu do cwu, ewentualnie jakieś rozdzielacze do dodatkowego obwodu, zdalne sterowanie itp

Dszman,

jeżeli przedstawiciel dał Ci taką cenę to chyba warto (my dostaliśmy taką cenę bo kupowaliśmy kilka kotłów). A, który kocioł to już musisz sam wybrać. Nas przekonał AM tym co ci wcześniej zacytowałam. Też kiedyś chcieliśmy kupić Vitoronda 222 ale skończyło się na Vitoli 200, która jest w tym pakiecie przystosowana do podłógówki. Jak wcześniej pisał AM trzeba jeszcze dokupić kilka rzeczy do podłączenia grzejników.