Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy serdecznie

Jesteśmy z okolic Katowic i jednocześnie o krok od kupna działki i ... mamy prośbę. Napiszcie proszę co sprawdzić zanim podpiszemy umowę - chodzi mi głównie o warunki zabudowy/plan zagospodarowania przestrzennego - gdzie i jak to skontrolować. Po prostu boimy się kupić działkę, na której nie będzie można nic postawić. Aha - szukamy działki budowlanej, na której kiedyś chcemy coś zacząć budować.

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Maciek

https://forum.murator.pl/topic/53726-na-co-zwr%C3%B3ci%C4%87-uwag%C4%99-kupuj%C4%85c-dzia%C5%82k%C4%99/

Witaj!

Ja wlasnie jutro ide do natariusza podpisac umowe zakupu dzialki:)

Dosyc duzo bylo na ten temat juz na forum. Moge Ci jednak powiedziec, ze przede wszystkim sprawdz Ksiege Wieczysta, czy nie ma tam podejrzanych wpisow. Poza tym udaj sie do Gminy i sprawdz Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Dowiesz sie tam dokladnie czy maja w planach budowe np. jakiejs drogi szybkiego ruchu, wysypiska itd.

pozdrawiam

i powodzenia

Przede wszystkim w gminie musisz kogoś poszukać co bedzie mu się chcialo odpowiedzieć na proste pytanie "Panie (Pani)!!!, ale czy ja tam sie mogę budować?" albo coś koło tego. Najczęściej planu zagospod. nie ma, więc występować będziesz o warunki zabudowy, urzędnicy w gminie raczej potrafią powiedzieć z góry, czy warunki są czy nie ma. A w ogóle to o warunki lepiej wystąpić zanim działkę się kupi.

Dokladnie!

Pani moze bedzie na tyle uprzejma ze Ci odrazu odpowie czy mozna na danej dzialce cos zbudowac. U mnie sie oczywiscie okazalo, ze miejscowego planu zagospodarowania nie ma wiec najpierw wystapilam o Warunki zabudowy. A dopiero pozniej kupno. Kosztowalo mnie to 100zl bo sobie garaz w domku wymyslilam. Poza tym musisz dostarczyc dwie mapki ze Starostwa powiatowego w skali 1:500 lub 1:1000 co kosztuje ok.50zl. Na warunki zabudowy czekalam dokladnie 2 tyg. ale z tego co wiem mozna i czekac 3 miesiace. U mnie w Gminie na szczescie bardzo sympatyczne Panie.

pozdrawiam

Witam!

Jesli moge cos doradzic, zanim zdecydujecie sie na zakup wybranej przez was dzialki zorientujcie sie w urzedzie gminy czy na ta dzialke jest miejscowy plan zagospod. przestrzennego i jakim symbolem jest oznaczona - oczywiscie o wypis i wyrys dot. danej dzialki moze starac sie kazdy zainteresowany. Nie musisz byc wlascicielem dzialki ktora sie interesujesz. Wazny jest wypis poniewaz tam znajdziecie warunki, ktorym swoja budowe w przyszlosci bedziecie musieli podporzadkowac. Po drugie - jesli zdecydujecie sie na zakup WAZNYM JEST DOWIEDZIEC SIE KTOREDY BEDZIECIE MIELI DOJAZD DO DZIALKI!!! Pozniej dane takiej dzialki (sluzacej za dojazd do waszej dzialki) musicie dostarczyc notariuszowi, ktory MUSI UWZGLEDNIC SLUZEBNOSC PRZEJAZDU I PRZECHODU. Czesto gesto sie zdarza, iz notariusz nie pyta o dojazd a potem takie sprawy laduja w sadzie i trwaja wieki.

A jesli na dzialke nie ma planu zag. przestrz. wtedy rozejrzyjcie sie dookola waszej dzialki. Jesli wokolo sa domy prawdopodobnie gmina wyda decyzje o warunkach zab. pozytywna.

Pozdrawiam i powodzenia

Dobrze by było, aby działka była uzbrojona (potem może się to okazać kłopotliwe i kosztowne), jeśli nie jest - koniecznie dowiedzcie się jaki będzie koszt uzbrojenia i....starajcie się tyle utargować. Powodzenia

Pamiętajcie też o dobrym notariuszu, tzn. takim, który bardzo dokładnie sprawdzi wszystkie dokumenty, w dniu transakcji sprawdzi, czy nie wpłynęły wnioski do Sądu o zmianę wpisu do KW działki, którą kupujecie. Niestety wiem, że z rzetelnością różnie bywa, zresztą jak w każdym zawodzie.

Powodzenia

Teraz troche po czasie ale generalnie warto zrobic wizje lokalną wiosną-podczas roztopów i zwrócic uwagę co sie dzieje z wodą, tj. spływa, gdzie czy stoi na środku działki, jak wygląda dojazd-kiedys bedzie nim pedzil ciezki sprzet i my tez (moze w koleinach na 1/2 metra). Tak jak wspomnieli przedmówcy:plan przestrzennego zagospodarowania (obwodnice, drogi, oczyszczalnie, linie wysokiego napiecia itp. itd).
Gość krab

1. Odwierty geotechniczne gruntu sprawdzenie podłoża

2. I znaleść architekta który siedzi na tym terenie o powienien wszystko wiedzieć co piszczy w działce

Ja tak zrobiłem i było bez problemów

No i dobrym sposobem sprawdzenia czy nie ma wysokiej wody gruntowej jest zakup łapaty i butelki piwa.

Łopata jest Ci potrzebna by wykopać dziurę na mniej więcej metr w dół, a piwo żeby odzyskać siły po kopaniu :D

Zostaw potem tę dziurę na parę godzin i przyjdź znowu sprawdzić czy nie pojawiła się woda w wykopie...

No a najlepszym sposobem jest zrobić badania geologiczne gruntu.

Pozdrawiam!

P.S. Ja już mam kopanie dziurek w ziemi za sobą :)

Jeśli masz chwilę to spróbuj też skontaktować się z przyszłymi sąsiadami. Z regułu wiedzą już więcej o twojej działce niż Ty (np. czy działki w okolicy nie powstały przez zasypanie wyschniętej dolinki, albo jak jest zimą z odśnieżaniem...) i nie zależy im na przedstawianiu wszytkiego w jasnych barwach.

---------------------------------

Wawa

Etap budowy - wytyczenie budynku

No i bardzo ważne - na jaki kierunek świata działka jest zorientowana. Zdecydowana większość projektów gotowych dotyczy działek pólnocnych (taras z tyłu), ale działki południowe czy zachodnie też mają swój urok.