wg 05.03.2004 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 tak robie podłogówkę wszędzie.jedna uwaga do rys. - tam liczyłem dla wys. schodków 19 cm ale to minimalna różnicaAha, w Archi-Projekcie raczej nie zaprojektują takich schodów, bo wymagają podniesienia o 15 cm ścianki kolankowej tak jak to już wspomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 07.03.2004 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Tutaj chyba mają dobre ceny, wychodzi że mniej więcej -25%.http://www.kotly.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 08.03.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Zacząłem gryżć temat schodów- też wychodzi mi 190 cm przy samej ścianie w prawdopodobnym najbliższym miejscu od skosu do 4 schodu licząc schody od góry. Czy nie uważasz,że 190 cm może być mało przy wnoszeniu np. jakichś mebli tym bardziej że przy schodach zabiegowych ma się skłonność chodzenia bliżej ściany?Włodek-objaśnij mi jeszcze co napisałeś w prawym dolnym rogu kartki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 08.03.2004 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Wydaje mi się, że 190 przy samej ścianie wystarczy w zupełności.W prawym dolnym rogu napisałem, że reszta domu musi iść w górę o 36 cm (tylko u mnie, ze względu na poszerzenie garażu o 0,5 m i domu o 0,25 m). Aby zachować spadek dachu podwyższając ściankę kolankową nad garażem należałoby podnieść resztę domu też o 15 cm. Można podnieść ściankę kolakową, można też sufit parteru.Te 36 cm to u mnie to właśnie 15 cm (o tyle podniesiona ściana kolankowa garażu) + 21 cm (25 cm x 0,84 = 21 cm dom poszerzyłem tylko o 25 cm, garaż o 50 cm więc trzeba to wyrównać też na wysokości - pisałem o tym wcześniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 08.03.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Wcześniej jeszcze pytałem się p.A.Krzowskiego czy podniesienie poddasza o 1 pustak tj. o ok.22cm zepsuje bryłę budynku to powiedział że nie będzie to zauważalne poza tym zmiana taka jest dopuszczalna w ramach zmian w projekcie tj zgodnie z punktem -zmiana wysokości pomieszczeń w świetle.Jeśliby nie podnosić stropu nad parterem cz.mieszkalnej to wtedy byłaby mniejsza ilość schodów ze spocznika na piętro tym bardziej gdy będą one głębsze i spocznik wypadnie na wysokości ok. 2 schodu- zniknie więc 1 schodek. Te schody na górę przyjąłeś wys.17cm a one powinny mieć ok.19cm ?Zabiliście mi klina z tym kupowaniem okien teraz. Tylko trudno się zdecydować jakiego producenta bo decyzja że plastikowe i jednostronna okleina złoty dąb już za nami. Wczoraj zastanawialiśmy się jak wygladałby ten dom bez szprosów i chyba tak zrobimy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 08.03.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Wojtek robi typowo, wcale się nie pospieszył z oknami - plastiki dokładnie tak się wstawia. To tylko ja się pospieszyłem, zresztą dużo osób mi odradzało mówiąc, że nie zamawia się okien nie mając wymurowanych otworów okiennych. Stwierdziłem jednak, że ze względu na cenę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 08.03.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 To tylko ja się pospieszyłem, zresztą dużo osób mi odradzało mówiąc, że nie zamawia się okien nie mając wymurowanych otworów okiennych. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 08.03.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Bo mogą nie pasować, trzeba przypilnować murarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 09.03.2004 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Czyli to oznacza, że każde okno trzeba zamawiać indywidualnie jeśli się nie dopilnuje. Jak się popatrzy na wykaz okien to na szerokości jest luz ok.2cm a na wysokości ok.4-5cm. Faktycznie jest to niewiele i można wymurować za wąsko.Ciekawe jakie doświadczenia w tej sprawie ma Wojtek? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 10.03.2004 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Witam.Plan wykończeń oparłem na harmonogramie Muratora (chyba to był nr 10 '2003), modyfikując go do własnych potrzeb 1. Elektryka2. Kanalizacja3. Okna, instalacja alarmowa4. Tynki wewnętrzne5. Instalacje: wodna, co.6. Posadzki7. Ocieplenie poddasza8. Ocieplenie zewnętrzne i tynki9. Podłogi, łazienki, malowanie, kuchnia10. Prace zewnętrzne (ogrodzenie, podjazdy, taras) Pewnie o czymś nie napisałem, ale wymieniłem te poważniejsze etapy. Okna z Oknoplastu wybrałem głównie ze względu na okazyjną cenę, za jaką mogłem je kupić. Poza tym sprawdziłem firmę i wygląda na solidną.W przyszły tygodniu, jak podpiszę umowę będę mógł powiedzieć, że na pewno wszystko zakończyło sie powodzeniem. Wydaje mie się, że bezpieczniejsze jest zamawianie okien jak stoją już mury z dwóch względów: po pierwsze zawsze lepiej zrobić pomiar przed podpisaniem umowy, po drugie (tak było w naszym przypadku) po postawieniu stanu surowego może zmienić się koncepcja. Trzeba też przewidzieć w którą stronę będą się otwierały okna, które skrzydło będzie uchylne, które pierwsze otwierać. Chociaż w przypadku Włodka chyba większość okien, o ile pamiętam, nie będzie się otwierać. Dzwoniłem do Krispolu zapytać o bramy i powiedzieli, że właśnie wprowadzili nowe prowadzenie, które wymaga 8 cm nadproża plu s 5 cm na napęd elektryczny. Mimo to zwróćcie uwagę na wysokość swojego nadproża, żebyście nie mieli takich niespodzianek jak ja. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 10.03.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Dzięki Wojtek !Czy zamawiałeś okna zgodnie z projektem czy jako typowe. Jest niewielka różnica między oknem a otworem okiennym -na szerokości ok.2cm a na wysokości ok. 4-5cm, więc łatwo się pomylić - czy było u Ciebie coś takiego przy pomiarach?Dzisiaj przywieźli mam pierwszą partię pustaków- nawet sprawnie to na tym śniegu poszło, ziemia jest zmrożona. Ale adrenalina mi się podniosła. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 12.03.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Zamawiałem okna zgodnie z projektem. Wymiary mają robić w następnym tygodniu, ale z tego, co rozmawiałem w biurze sprzedaży, wiążące będą wymiary faktyczne, jakie zrobią na budowie. Widzę, że pierwsze zakupy już na budowie. Gratulacje. Sam pamiętam, ile emocji budziło we mnie pojawienie się pustaków na mojej działce. Powodzenia!pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 12.03.2004 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Wojetk, robisz instalację wodną przed tynkami? Myślałem, że robi sie wszystkie instalacje oprócz podłogówki przed tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 15.03.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Przed tynkami robię wyprowadzenie wszystkich pionów. Całą resztę instalacji robię później. Można w zasadzie robić przed tynkami, ale hydraulik zasugerował mi, że podczas tynków wszystkie rury mogą być zachlapane albo nawet zniszczone. Większośc rur idzie podłogą, więc nie ma konieczności kucia gotowych tynków, a tam gdzie to będzie konieczne można potem zaszpachlować. Jedna i druga metoda jest poprawna - wybór należy do inwestora.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 20.03.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Cześć!!! Oglądałem dzisiaj okna u przedstawiciela Oknoplastu. Ma mi przysłać wycenę -daje na okna 30% upustu. Wojtek a Ty ile uzyskałeś upustu?Zdziwiło nas również, że nie mają szprosów w kolorze "złoty dąb" tylko jakiś zbliżony proponują. Wojtek - z tego co pisałeś to zamawiasz szprosy i czy też nie mieli szprosów w tym samym kolorze co okna? Włodek czy dostałeś jakąś inf. z biura projektowego dot. schodów? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 25.03.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Witam, Nie dostałem nic w sprawie schodów. Zaraz mnie szlag trafi, nie znoszę czekać. Taka była ładna pogoda a do mnie nie dało się wjechać (droga jak w Camel Trophy). Teraz dowieźli już bloczki. Bez przerwy ściemniają, a to nie ma samochodu, a to coś innego. W końcu jutro ma być styropian, kotwy i inne duperele. Może wreszcie budowa ruszy na dobre! A jak tam u was? Jakie postępy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 25.03.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Cześć !!!Czyli startujesz-powodzenia. Ja planuję po świętach a przed świętami może szwagier wystartuje bo mamy jedną ekipę budowlańców.Robię w tej chwili rozeznanie co do okien i może kupię jakieś materiały do c.o.-miedź, grzejniki. Co trzeba wiedzieć przy starcie:-jakie wymiary okien-jakie będą wymiary drzwi wejściowych-jakie będą grubości warstw w podłodze, żeby wyszły prawidłowe wysokości pomieszczeńCzy coś jeszcze? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 29.03.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Witam.Okna zamawiam ze szprosami, faktycznie nie są identyczne jak kolor okna, ale na rynku funkcjonuje tylko jeden wzornik kolorów szprosów wewnętrznych i wszyscy producenci korzystają właśnie z niego. Jest tam kolor złoty dąb i odrobinę się różni od złotego dębu na oknach. I albo trzeba to zaakceptować, albo wybrać okna beż szprosów.W sobotę zamówiłem piec i zasobnik, realizacja na 25 kwietnia (żeby zdążyć przeda VAT-em), a zamawiałem w marcu, gdyż od 1 kwietnia Viessmann podnosi ceny o 6%.W tym tygodniu zamierzam zamówić wełnę, styropian, kleje itp., czyli wszystko do ociepleń wewnętrznych i zewnętrznych. I mam nadzieję, że od przyszłego poniedziałku rozpocznie prace elektryk.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 29.03.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Cześć chłopaki!!! Właśnie zamówiłem okna bez szprosów, na zewnątrz złoty dąb, pięciokomorowy profil Gealan firmy Goran z Lublina-koszt 16096zł. Zrezygnowaliśmy z bocznego okna w kuchni, z jednego okna w małym pokoju na dole, i z dwóch balkonów. Zdecydowaliśmy się na instalatora Vaillanta, który pomoże nam zakupić rury i grzejniki do c.o. Proponuje on nam również kominek Makrotermu z płaszczem wodnym. Kotła i kominka narazie nie będziemy kupować ze względu na gwarancję i zmieniające się modele. POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 30.03.2004 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Witam,U mnie zaczęli murować parter.Kazałem w końcu murować otwór na drzwi wejściowe do domu szerokości 113 cm. Dam drzwi 100 cm - będą kosztować 2500 zł a nie 5500 zł.Wojtek - jaki Viessmann i za ile? Jaki zasobnik? Zamówiłeś już bramę? Ile Cię kosztowała? Ja byłem w firmie Hugo w Jankach ale nie zrobili na mnie najlepszego wrażenia - jakoś tak mało profesjonalnie to wygląda.Jak rozwiązujecie ochronę? Tzn. wstawiają okna, zakładam alarm ale co z drzwiam wejściowymi i bramą garażową? Drzwi wejściowe szkoda wstawiać bo porysują, bramy nie powinno się wstawiać przed tynkami, zresztą mogą pobrudzić mechanizm i też porysować. Może jakieś tymczasówki z desek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts