Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ARCHI-PROJEKT - opinie o pracowni projektowej

Recommended Posts

Cześć Dokker !

Za Wasze zmiany w projekcie to myślę, że faktycznie jest to przystępna kwota.

Chodzi mi ostatnio po głowie zrobienie wykuszu dodatkowego w miejscu okna jadalni. Zwiększyłoby to powierzchnię jadalni, która w naszym przypadku byłaby oddzielona od salonu drzwiami przesuwnymi. Koncepcja oddzielenia kuchni z jadalnią od salonu powstała po odwiedzinach u szwagra w jego domu. Denerwowało nas to, że jeśli ktoś rozmawiał np. w jadalni to przeszkadzał tym którzy byli w salonie i odwrotnie.

Czyli ściana boczna prawa od wejścia do domu wyglądałaby tak-wykusz z daszkiem w miejscu okna jadalni, brak okna w kuchni na tej samej ścianie oraz większe okno zamiast balkonu. Próbuję to sobie wyobrazić. Co sądzisz o tym?

Obecnie garaż jest wysunięty prawie 7 m a po dodaniu 3 m to będzie wysunięty 10m(licząc wysunięcie ściany) - skąd wziąłeś 12m? Muszę Ci powiedzieć, że dużo nad tym myślę ale wydaje mi się, że nie będzie to wyglądało źle. Dom nie ma już piwnic więc gdzie te wszystkie rzeczy wstawić, najważniejsza jest wygoda i funkcjonalność domu. Jeszcze przyglądałem się tym dwóm domom. Jeden ma garaż dwustanowiskowy wysunięty na całą długość samochodów czyli liczę jakieś 5m, a drugi jest wysunięty na dwie szer. samochodów(bo wjazdy z boku jak w APS83, tylko na 2 samochody) plus duże okno na pom. gosp. Liczę, że może to być 7~8 m wysunięcia poza ścianę domu. Oba domy są domami parterowymi bez użytkowego poddasza. Nam się te domy zewnętrznie podobają a w Twoim przypadku, gdy wydłużysz dom bo nie będzie żadnych problemów. Jeśli będzie okazja zrobić zdjęcia to Wam podeślę.

Może wyślę jeszcze zapytanie do projektanta – jak on widzi takie wydłużenie garażu.

Zostałem ostatnio trochę sprowadzony na ziemię po odwiedzinach w dwóch miejscowych hurtowniach. Chciałem zorientować się w cenach ociepleń styropianem i wełną. W obu powiedziano mi, że nikt u nich jeszcze nie kupował wełny na ocieplanie ścian!!! Mówią, że wszyscy ocieplają styropianem!!! Chodzi tutaj głównie o cenę. Cały system ocieplenia styropianem 12cm-32zł/m2, natomiast system ocieplenia wełną 12cm Rockwool –80zł/m2. Podobno można użyć wełnę dobrą jakościowo Rockwool a kleje i tynki inne, to cena wyniosłaby ok.50-60zł/m2.

Muszę dotrzeć do jakiejś firmy wykonującej takie ocieplenia. Ale z kolei czy będą mieli doświadczenie jak nikt lub prawie nikt tak praktycznie nie ociepla.

To na razie tyle przemyśleń.

Pozdrowienia RB

• Odpowiedzi 351
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Cześć RB!

Właśnie wczoraj zamówiliśmy APS 121! Tak więc klamka juz zapadła. Będziemy czekać 7 do 14 dni. Tyle trwa u nich standartowo czas oczekiwania, a u nas dodatkowo jest lustrzane odbicie, więc chyba będzie bliżej 14 dni niz 7. Zgodę na rozszerzenie też dostaniemy bez problemów.

Nieźle się ubawiłem jak napisałeś mi o 12-metrowym wysunięciu garażu. Sam nie wiem, skąd to wymyśliłem. Może mam już kłopoty z dodawaniem, albo nie było mnie w szkole, kiedy uczyli dodawać w zakresie 10-ciu:smile:.

Ostatnio udało mi się w końcu znaleźć dom z wysuniętym garażem. Była to "Korona" (projekt trochę podobny do naszego, w oryginale garaż jest w bryle budynku), ale przerobiona tak, że garaż wystawał ok. 6,5 m, niemal identycznie jak w APS 121. I muszę przyznać, że widok ten uspokoił moje obawy. Dom wyglądał naprawdę ładnie, a wysuniety garaż nie tylko nie psuł wizerunku, ale nadawał mu charakter rezydencji. Krótko mówiąc podobał mi się. Sądzę więc, że Twój projekt większego wysunięcia będzie wyglądał OK.

Jeśli zaś chodzi o Twoje zmiany dotyczące prawej ściany, to wykusz powinien się ładnie komponować z resztą domu, a przy okazji powiększysz sobie jadalnię. A jeżeli już będziesz miał ten wykusz, to może nie będziesz musiał rezygnować z balkonu na tej ścianie na poddaszu? Nie wiem tylko czy wykusz będzie w tej samej linii.

Zdecydowałem też, że będę budował z betonu komórkowego 30 cm i styropianu 10-12 cm. Po rozmowach ze znajomymi, którzy już budowali oraz z panią architekt, która zrobi nam zmiany w projekcie (będzie też naszym kierownikiem budowy, inspektorem nadzoru oraz "dobrym duchem" budowy), doszedłem do wniosku, że będzie to najlepszym kompromisem między właściwościami budowlanymi i ekonomicznymi. A tak na marginesie, to wbrew wielu opiniom o architektach, jakie spotkałem, nasza pani architekt jest bardzo kompetentna, miła, otwarta i mam wrażenie, że może nam wiele pomóc przy budowie (oczywiście nie za darmo, ale przecież z tego żyje).

A ze zmian, to planuję jeszcze:

- wejście do kotłowni zrobić z garażu (blisko ściany zewnętrznej)

- wejście do garażu naprzeciw schodków

- pod schodami, z wejściem od strony garażu zrobić schowek gospodarczy, który będzie całkiem spory (tak na oko ok.6-7m) tylko ze skosem

pozdr.

Cześć Dokker !

Gratuluję Wam podjętej decyzji o zamówieniu projektu. Twoja wiadomość była w prima aprilis-więc przez chwilę myślałem, że to może być żart z zamówieniem projektu? Ale chyba nie bo takie żarty później się odwołuje. My jeszcze nie zamawiamy projektu, ponieważ parę spraw musi nam się wyjaśnić na które czekamy. Ale jak już będziesz miał projekt to napisz mi proszę więcej szczegółów tj. jaka jest powierzchnia dachu, jaka jest powierzchnia ścian wewnętrznych i zewnętrznych, jaką wysokość mają ścianki kolankowe na poddaszu?

My jakimś cudem liczymy, że te nasze sprawy powyjaśniają się wkrótce i zdążymy wszystko pozałatwiać aby rozpocząć budowę w sierpniu lub wrześniu. Byliśmy już u czterech murarzy-poleconych przez znajomych. Wszyscy wydają się godni zaufania. Ceny za robociznę od 14-16tyś zł. Wszyscy mają jeszcze czas na ten okres. Jutro może skontaktujemy się z kolejnym murarzem. Rozmowy te są interesujące bo można się zawsze coś ciekawego dowiedzieć.

Propozycje zmian, które opisujesz są bardzo ciekawe-czyli na ścianie tylnej garażowej będziesz miał 3 drzwi, czy tak? Jak one będą się otwierały?

Wiesz co Dokker, wydaje mi się,że może być kolizja drzwi tych za schodkami z tymi od łazienki na dole – co Ty o tym sądzisz?

Pozdrowienia RB

PS.

Dom wszystkim murarzom podobał się. Jeden twierdził, że jak zrezygnujemy z balkonów to dom straci fason!!!

Cześć RB!

To nie był dowcip prima-aprilisowy. Właśnie przed chwilą odebraliśmy (a właściwie moja żona odebrała) projekt i już nie mogę się doczekać, kiedy zacznę go studiować. Jutro podzielę się wrażeniami, cała noc przede mną.

Przyznam, że wcześniej nie zwróciłem uwagi na ewentualną kolizję drzwi od łazienki i przed schodkami. Przyjrzę się, jak to wygląda w projekcie i jutro będę może troche mądrzejszy.

Jeżeli chodzi o drzwi na tylnej ścianie garażu, to faktycznie będą trzy pary i myślę, że wszystkie powinny otwierać się w kierunku "od" garażu.

A właśnie, balkony. Nasza Pani architekt też stwierdziła, że bez balknów dom może stracić na fasonie. Zaczynam mięć wątpliwości - robić czy nie robić balkonów. Pewnie jeszcze kilka razy zmienię zdanie...

pozdr.

Cześć Dokker!

Kurczę, chciałbym być na Twoim miejscu i móc już projekt przeglądać. Czy wyrazili Ci zgodę na wszystkie Twoje zmiany i jak to zrobiłeś?

Teraz na podstawie planu możesz sobie zamówić drzewo na więźbę dachową. Tak mi radzili budowlańcy - do końca kwietnia można mieć tak zwane drzewo zimowe-lepsze. Podobno można teraz zamówić, dać zadatek i wziąść go gdy będzie potrzebne.

Czekam na informacje

Pozdr.RB

PS.

Zrób sobie dodatkowe kopie projektu bo się podobno przydają.

Witam!

Uff!!! Jestem po pierwszym pobieżnym przejrzeniu projektu i zaprezentowaniu go naszej pani architekt. Oczywiście znalazły się różnice pomiedzy katalogiem a rzeczywistością.

Po pierwsze na strychu nad garażem stoi prawie na środku słup. Następny ukryty jest w ścianie łazienki, znajdującej się w sypialni na górze, więc nie za bardzo jest jak przesunąc tą ścianę.

W projekcie po BARDZO pobieżnym przejrzeniu pani architekt znalazła kilka błędów. Boję się, co wyjdzie po dokładnym sprawdzeniu...

Na co warto zwrócić uwagę:

- trochę za niski poziom garażu (tylko 5 cm ponad gruntem, trzeba będzie podnieść)

- trzeba także wydłużyć garaż (Ty i tak będziesz wydłużał, ale weź poprawkę na długość samochodu)

- sporo czeskich błedów w projekcie

- błędne wymiary ścian (np. dwie ściany takiej samej grubości mają w/g projektu jedna 34 cm a druga 24 cm!)

Aktualnie architekt wrysowuje nam dom na działkę i sprawdza resztę projektu.

Z uzyskaniem zgody na nasze zmiany nie było żadnego problemu, także dalsze ewentualne zgody dadzą bezproblemowo.

pozdr.

Witam,

Obecnie mocno rozwazam projekt APS 115. Doker - dlaczego poziom podlogi jest za nisko, o ile chesz go podniesc?. Mailem otrzymalem od ARCHI-PROJEKT rzuty parteru i poddasza. Tak ze mam mozliwosc odniesienia problemow o ktorych piszesz do swojego projektu. Jesli znajdziesz jeszcze jakiesc bledy, czy niedociagniecia, to napisz prosze

Pozdrowienia

Cześć Dokker !

Czy masz zamiar coś zrobić z tym słupem na strychu nad garażem –przecież tam my chcieliśmy ustawić stół do ping-ponga?

O ile masz zamiar wydłużyć ten garaż a ile on ma długości wg projektu?

Czy znalazłeś więcej błędów w projekcie? – Agamon sygnalizuje jakieś błędy w wyliczeniach drzewa na więźbę dachową(wątek dot APS101).

Co to jest w korytarzu na poddaszu-dwie ukośne przerywane linie(dopiero dzisiaj to zauważyłem)?

Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych życzy - RB

Cześć Agamon!

Kurcze, coś z tą porządnością firmy nie tak. Nie mam jeszcze projektu a już zaczynam się denerwować jakie paszteciki można jeszcze znaleźć. Jest wiele sygnałów, że w wielu projektach tej firmy są liczne błędy. Kto wyłapał Ci te błędy? Chyba trzeba dać komuś projekt do sprawdzenia, tak jak zrobił Dokker a to są dodatkowe koszty!!! Sygnalizuj dalsze uwagi.

Ale są Święta a więc niech ten kurczak z początku pozostanie świątecznym kurczaczkiem.

Wesołych Świąt

życzy RB

Kupiłem nowy projekt i myślę ze sa to błedy "wieku niemowlęcego "

i też prawdopodobnie będę go pierwszy budował :smile:

Poprostu projektaci i ja to rozumiemy, Jak mam jakies zapytanie lub sygnalizuje problem to projektaci zaraz to sprawdzaja. jestem bardzo miło i pozytywnie zaskoczony.

czego nie moge powiedzieć o architekcie który robił mi adaptację gotowego projektu :sad: ale to już "inna para kaloszy "

Cześć RB!

Faktycznie ten słup trochę zawadza, ale można go ominąć, robiąc coś w rodzaju ramy okalającej pomieszczenie, na której będzie wspierać się więźba. Rozmawialiśmy na ten temat z Panią architekt, i ma nam powiedzieć, czy będzie to możliwe w naszym przypadku. Poza tym można ten słup całkiem ładnie wkomponować w pomieszczenie. Tyle, że wtedy faktycznie nie wstawisz stołu pingpongowego. Szkoda tylko, że firma "zapomniała" umieścić ten słup w wizualizacji...

Ta podwójna przerywana linia to jest rura wentylacyjna, ale idzie ona nad sufitem, więc nie będzie widoczna.

Garaż zamierzam wydłużyć o ok. 1m, sądzę, że to powinno wystarczyć. Zresztą będę na ten temat konfeorwał jeszcze z Panią architekt, ona naprawdę potrafi doradzić, i muszę przyznać, że ma bardzo trafne spostrzeżenia. A jeżeli chodzi o dalsze błędy, to będę wiedział więcej po spotkaniu z architektem. Natomiast nie martw się o koszty sprawdzenia błędów. Projekt sprawdzi Ci architekt, który będzie robił adaptację projektu. On podpisuje się pod każdym egzemplarzem projektu i odpowiada za to. Inną kwestią jest znalezienie takiego architekta, który Ci te błędy wynajdzie.

pozdr.

Cześć Dokker!

Skorzystałem z rady Pagina i pan Adam z Archi-Projektu przesłał mi rzuty i przekroje. Pan Adam jest bardzo miłą osobą.

Z tego co pisałeś wcześniej to szukałeś poddasza z małymi skosami. Czy ściana kolankowa 83cm+14cm murłaty to nie jest za nisko i czy coś z tym będziesz robił? Ściany kolankowe na strychu już są wyższe-108 cm+14 cm murłaty

Przenosisz kominek w drugi kąt salonu, czy wtedy będziesz miał o jeden komin mniej na dachu? W tym drugim kącie jest to chyba wentylacja. Trzeba by było to połączyć .Ja również się zastanawiam nad przeniesieniem tego kominka bo planuję drzwi przesuwne między jadalnią i salonem i prawdopodobnie kominek by temu przeszkadzał. Czy planujesz rozprowadzanie ciepła z kominka do innych pomieszczeń?

Napisz proszę, czy wszystkie zmiany które planowałeś wprowadzić to realizujesz?

Pozdrowienia-RB

Witam,

Zakupilem projekt APS 115. Zastanawiam sie nad nastepujacymi zmianami:

- pod kominkiem nie ma fundamentu, dodac?

- na sciance kolankowej nie ma wienca, dodac?

- podniesc wysokosc pomieszczen na parterze i poddaszu o 10-15cm?

- powiekszyc lazienke na parterze o ok. 1 m2 kosztem pokoju

- usunac oba balkony?

- splycic wykusz o 30 cm i zrobic nad nim daszek tak jak w AP 36 (balkon usuniety)

- podniesc wysokosc parapetu okien na parterze w kuchni (i w zwiazku z tym jadalnie i pokoju goscinnym) z 85 do 90 cm?

- powiekszyc znajdujace sie na bocznej elewacji okno w kuchni?

- dodac okno na strychu i w garazu na elewacji bocznej tak jak w APS 78

- zmienic strop Teriva na monolityczny?

- poszerzyc garaz o 40-50 cm?

- zlikwidowac mala lazienke na poddaszu i zostawic wolna przestrzen lub zrobic garderobe

- przeniesc komin przechodzacy przez ubikacje (lazienki) na parterze i na poddaszu na sciane naprzeciwko drzwi wejsciowych do ubikacji

Co myslicie o tych zmianach?

Pozdrowienia

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: pagin dnia 2003-04-26 11:09 ]

Cześć Pagin !

-Czy zrobić fundament pod kominkiem zależy pewno od ciężaru kominka –czytałem gdzieś na forum o tym.

-Wieniec powinien raczej być.

-Jakiej wysokości są ściany kolankowe?

-Łazienka na parterze faktycznie nie jest duża, to zależy co od tego co chcesz w niej zmieścić i jaką funkję ma spełniać. Ten mały pokój na dole też nie jest za duży i jaką rolę ma on pełnić?

-Czy usunąć balkony –to już kwestia gustu, spróbuj wyobrazić sobie jak będzie ten dom wyglądał bez balkonów. Ja to robię w ten sposób, że zaklejam balkony i okna, które planuję zlikwidować na wydrukowanym widoku danej elewacji.

-Wykuszu bym nie spłycał natomiast daszek może być dobrym pomysłem.

-W APS 121 górne powierzchnie są na wys.95cm.

-Ja usuwam jedno okno w kuchni z dwóch powodów: 1.południowe słońce w kuchni w czasie pory obiadowej to prawdziwy koszmar, 2.pomieszczenie będzie bardziej ustawne-ten powód jest mniej ważny.

-Czy dodać okna to już kwestia potrzeb-te na dachu możesz dodać nawet później ale na te w elewacji musisz zdecydować się w trakcie budowy.

-Strop monolityczny jest podobno tańszy od Teriva i lepiej izoluje hałasy.

-Poszerzenie garażu zawsze daje większą przestrzeń, której będzie później zawsze za mało-przecież ten dom nie ma piwnic!

-Czy likwidować łazienkę na górze-to również sprawa potrzeb, wielkości rodziny, szukania oszczędności itp.trudno mi coś radzić.

-Łazienka na dole musi mieć wentylację i też musisz połączyć kan. wentylacyjnym tę łazienkę z tym kominem. Wymaga to pewnie konsultacji z osobą , która będzie Ci nanosiła te zmiany.

Czy coś Ci pomogłem?

Pozdrowienia RB

Witam,

RB - dzieki za opinie. Jestem po rozmowie z osoba ktora bedzie robila adaptacje. Pare spraw sie wyjasnilo. Po kolei.

- fundament pod kominkiem powinien byc jezeli kominek bedzie ciezki, a zatem robie fundament

- wieniec powinien byc, mieszkam nad morzem gdzie wiatry niezle potrafia wiac (scianka kolankowa ma wysokosc 80 cm)

- w lazience na parterze chce umiescic kabine prysznicowa, ubikacje i zlew, chce ja powiekszyc kosztem pokoju, tzn przesunac scianke lazienki o 40 cm, pokoj bedzie pelnil funkcje miejsca do pracy, a w przyszlosci moze pokoju dla ktorego z rodzicow (stad tez potrzeba wiekszej lazienki)

- balkon od frontu usuwam a drzwi balkonowe zamieniam na normalne okno 180x150

- wykusz pozostaje bez zmian, balkon nad nim takze

- podniose wysokosc parapetow w oknach w jadalni, kuchni i goscinnym na 87 cm (czy u Ciebie w APS 121 dolna plaszczyzna parapetu w kuchni jest na wysokosci 95 cm?)

- nie zmieniam wielkosci okien w kuchni

- dodaje okna na elewacji bocznej na strychu i w garazu jak w APS 78, na strychu 120x150, w garazu 90x60, usuwam jedno okno polaciowe na strychu

- zamieniam strop Teriva na monolityczny grubosci 14 cm

- poszerzam garaz o 30 cm (polowa dlugosci bloczka z BK)

- w lazience na gorze robie pralnie lub garderobe

- nie zmieniam polozenia komina przechodzacego przez lazienki na parterze i na gorze

- dwa okna w pokoju goscinnym (pokoju do pracy) lacze w jedno 150x150

- podnosze wysokosc scian na parterze o 30 cm, daje sufit podwieszany ok. 20 cm z plyt GK, chowam tam: podciag biegnacy na wykuszem, rury rozprowadzajace cieplo z kominka i rury od wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej

- pomieszczenia na poddaszu zostana podniesione o 10 cm

Pozdrowienia

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Pagin dnia 2003-05-06 22:15 ]