Dokker 13.05.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Cześć RB!Właśnie jesteśmy na etapie końcowym zbierania dokumentów do pozwolenia na budowę i mamy nadzieję, że złożymy je jeszcze w tym miesiącu.Co do ścianki kolankowej, to zastanawiamy się nad podniesieniem o jeden pustak.Po przeniesieniu kominka na drugą stronę komin zostaje jako wentylacyjny. Rozprowadzenie kominkowe oczywiście robimy, jako wspomagające. Wszyskie zmiany jakie wcześniej opisywałem na forum będziemy wprowadzać w życie.Jesteśmy też po ustaleniach z ekipą budowlaną. Po spotkaniach z wieloma ekipami, które wyceniały budowę od 25 tyś. do 85 tyś. (!!!!!), zdecydowaliśmy się na ekię z Mazur za 26,5 tyś. Wchodzi w to stan surowy od wbicia pierwszej łopaty po więźbę. Wszelkie dodatkowe przeróbki wliczone są w cenę. Ekipa mieszka na budowie, ma własny sprzęt, pilnuje i odpowiada (!) za materiały na budowie. Mieszkają we własnym baraku. Ja zapewniam im prąd, wodę i materiały budowlane, no i cash po każdym z trzech etapów (stan zerowy, sćiany i stropy, więźba). Oczywiście wchodzą w to tarasy, schody, itp. Jak się sprawdzą to potem będą też tynkować i ocieplać.A jak Twoja decyzja? Kupiłeś już projekt, czy zastanawiasz się jeszcze nad wyborem?pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 17.05.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 Cześć Dokker !Fajnie, że posuwasz się do przodu z załatwieniami. Czyli jesteś już po albo w trakcie zmian w projekcie. Napisz jak one przebiegają? Jeśli możesz to opisz mi błędy, które udało się Tobie wyłapać–bardzo mnie to interesuje. Udało mi się otrzymać z biura kosztorys ślepy (pocztą) i część rzutów i widoków z większą ilością detali i wymiarów(e-mailem). Analizuję i zastanawiam się. Zrobiłem, metodą naklejania , symulacje zmian elewacji bocznych-z wykuszem, z balkonami, bez balkonów-jeśli interesują Cię te widoki to mogę przesłać e-mailem, tylko musisz mi przesłać adres.Analizując te rysunki które otrzymałem wydaje mi się, że nie ma tam wykończenia poszczególnych poziomów wieńcami. Z tego co się orientuję to jest dość ważny element konstrukcyjny wpływający na stabilność i trwałość całego domu. Co o tym sądzisz?Po przeniesieniu kominka na drugą stronę pozostawiasz komin jako tylko wentylacyjny-z jakich pomieszczeń wentylacja będzie tam podłączona? Na rysunku, który otrzymałem, widzę jakąś wentylację poprzez rurę fi15 i grzybek dachowy, w ściance między spiżarką a kuchnią. Czy to jest wentylacja kuchni i spiżarki jednocześnie?Z ekipą budowlaną to wybrałeś bardzo dobrze i niedrogo, może spróbuj sprawdzić jeszcze opinie o nich u ludzi którym budowali!!!U mnie sprawa stoi. Czekam na możliwość dokupienia działki, zmianę planu szczegółowego zablokowała nam jedna osoba swoim odwołaniem ale być może to spowoduje, że będziemy musieli skorzystać z innej możliwości, której chciałem uniknąć-czyli budowę z przeznaczeniem pod działalność gospodarczą. To są dodatkowe koszty i uzgodnienia a później ewentualne odkręcanie sprawy.Projekt domu bardzo nam się podoba. Jako ciekawostkę powiem Ci, że szwagier, który ma się budować za miedzą, nie może znaleźć lepszego projektu i twierdzi że on też będzie ten dom budował!!! Gnębi nas może trochę myśl, czy nie jest on trochę za duży? No, ale posiada wszystkie pomieszczenia jakie chcieliśmy i w układzie jakiego potrzebujemy.Acha Dokker mam prośbę-czy mógłbyś z projektu przesłać e-mailem rysunki fundamentów i więźby dachowej-do przemyśleń zanim nie kupię projektu. Dzięki.A jak drzewem na więźbę dachową?Ale się rozpisałem, czas kończyć.Pozdrowienia RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 11.06.2003 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 - trochę za niski poziom garażu (tylko 5 cm ponad gruntem, trzeba będzie podnieść) dlaczego to jest błąd? - trzeba także wydłużyć garaż (Ty i tak będziesz wydłużał, ale weź poprawkę na długość samochodu) ja też przedłużam - sporo czeskich błedów w projekcie - błędne wymiary ścian (np. dwie ściany takiej samej grubości mają w/g projektu jedna 34 cm a druga 24 cm!) Aktualnie architekt wrysowuje nam dom na działkę i sprawdza resztę projektu. - i co , znalazł coś? Założyłem nowy wątek APS 121 zanim was znalazłem niepotrzbnie szukałem ze spacją pomiędzy APS i 121 Ja buduję w Radoniach pod Grodziskiem Mazowieckim Pozdrawiam Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 29.06.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2003 Witaj Włodek w klubie fanów APS121!O ile wydłużasz garaż?Jakie błędy udało Ci się wyłapać?Czy jeszcze jakieś zmiany planujesz?Ja prawdopodobnie będę poszerzał jednak garaż z kotłownią o 1 metr i wydłużał garaż o ok.1,5m. Wjazd do garażu będę robił z boku tak jak to jest w APS83. Pozostałe zmiany są w trakcie przemyśleń.Pozdrowienia RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 03.07.2003 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Hej, Garaż wydłużam o 1m, pozostałe zmiany to przesunięcie kominka w narożnik przy wejściu do salonu, likwidacja jednego z kominów - planuję wentylację wymuszoną z odzyskiem ciepła i wymiennik gruntowy,trzy garderoby na poddaszu - po jednej dla każdej sypialni, przy czym wszystkie bez okien (żona twierdzi, że od światła słonecznego blakną kolory), drzwi na zewnątrz zamiast okna w kotłowni, w pokoju przy salonie (u mnie gościnny), drzwi balkonowe zamiast okna i taras pociągnięty wzdłuż całego boku z wykuszem, dodatkowe dwa okna w pomieszczeniu nad garażem symetrycznie do tych w projekcie, na drugiej połaci dachu - u mnie to pomieszczenie rekreacyjne, chciałem dużo światła, a poza tym te okna, które są w projekcie u mnie są od pd-zach. - latem może być gorąco więc te mogę zasłonić i mam oświetlenie z drugiej strony,pralnia wydzielona przy wejściu do pomieszczenia nad garażem,skanalizowane podłogi w łazienkach, podłoga w garażu i pralnia,zmiana materiałów - ściany z pustaków Fortis lub Pezam, stropy sukiennika. Co do jakości projektu jak na razie spotkałem się z samymi pozytywnymi ocenami:wykonawca - projekt dokładny, bez błędówarchitekt - ładny architektonicznie, nie podobał mu się tylko daszek nad wejściem do domu - nieładne załamanie połaci dachu. Do poprawy ocieplenia - za mało ocieplony dach, za mało podłoga na gruncie. Literówki w projekcie dotyczą raczej części opisowej, są mało istotne. Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 04.07.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Cześć Włodek! No to trochę zmian robisz. Ile projektant chce za te zmiany i adaptację? Ja jak na razie to rezygnuję z planowanego wykuszu dodatkowego w jadalni i próbuję zaplanować powiększony taras przy jadalni, który będzie zadaszony i będzie prawdopodobnie także przedłużony na sąsiednią ścianę przy oknie jadalni. Będziemy likwidować jedno okno-u nas północne-w pokoju mniejszym na dole i na tej samej ścianie nie będzie balkonu bo za blisko sąsiada. Mieliśmy koncepcję likwidacji okna od kuchni na ścianie bocznej i balkonu na tej ścianie ale parę osób mówiło nam, że dom straci fason. Kominek również chciałbym przenieść na drugą stronę wejścia do salonu bo planuję rozsuwane drzwi między salonem a jadalnią. Zresztą z jadalni wtedy będzie widać ogień w kominku.Tylko co z kanałem powietrza do kominka? Przy wejściu na strych planuję wydzielenie miejsca na komputer. Dalej planujemy powiększyć łazienkę na dole kosztem pokoju. Co myślisz o tym, że ta mniejsza łazienka na górze nie znajduje się w jednym pionie wodnym i kanalizacyjnym z tą na dole. Czy coś tutaj zmieniasz?To tyle co mi do głowy przychodzi, pewno coś się jeszcze zmieni Coś Dokker się nie odzywa!!! Pozdrowienia RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 05.07.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Cześć,Zmiany wbrew pozorom są niewielkie, nie ma żadnej ingerencji w konstrukcję budynku.Projektant nie wprowadza wszystkich od razu, np. zmianę systemu wentylacji chcę wprowadzić później - zgłaszając tylko taką zmianę podczas budowy, na razie, do pozwolenia na budowę projektant wpisał tylko "możliwa zmiana systemu wentylacji na wymuszoną", garderoby to tylko ścianki działowe, instalacje wewnętrzne i tak dopracowuje się w szczegółach podczas budowy i nie trzeba ich zgłaszać.Architekt wprowadził tylko te zmiany, które wpływają na obrys budynku i elewację - okna, garaż, taras - tego jestem pewien, przeniósł kominek, przekreślił komin, w którym był przewód dymowy od kominka i w kuchni wprowadził wentylację zetką (kuchenka elektryczna). Bierze za to 700 zł razem z projektem zagospodarowania działki i posadowieniem budynku. Co do reszt, jeszcze mogę 10 razy zmienić zdanie. W tym roku zamierzam zrobić fundamenty, resztę od wiostny 2004. Do tego czasu podejmę ostateczną decyzję czym ogrzewać (ceny mogą się zmienić) i ustalę z projektantem wnętrz szczegóły wystroju domu - wtedy jest sens podejmować decyzję co do ścianek działowych i instalacji. Kanał powietrzny do kominka można po prostu przedłużyć lub poprowadzić z drugiej strony. W usytuowanie łazienek raczej trudno ingerować, w mojej wersji przynajmniej pralnia będzie w jednym pionie z dolną łazienką (zastanawiam się czy na przyszłość nie zrobić tam od razu podłączeń do sauny). Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 11.07.2003 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Witam wszystkich zainteresowanych APS-121!!! Dawno nie pisałem, ale odnotowałem za to spory postęp w załatwianiu formalności. Otóż w tym tygodniu odebraliśmy (a konkretnie moja żona) pozwolenie na budowę . Tak więc na początku sierpnia zamierzamy ruszyć z budową. Jeszcze w czerwcu kupiliśmy materiał - porotherm 30. Spieszyliśmy, żeby kupić jeszcze w czerwcu, ponieważ była promocja 25%!!! Dostaliśmy jeszcze dodatkowy rabat od składu budowlanego i teraz jeździmy codziennie sprawdzać, czy nam nikt (tfu, tfu) nie podprowadził naszych cegiełek . Jeszcze tylko jutro jedziemy podłączać prąd, potem woda i pozostaje tylko czekać, kiedy nasz majster skończy poprzednią budowę (ma skończyć w lipcu) i ruszamy z robotą. Wszystkie zmiany, które wcześniej opisywałem wprowadzimy w życie, a podejrzewam, że jeszcze wiele razy bedzie zmieniała się nam koncepcja i dużo zmian będziemy wprowadzać na bieżąco. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 11.07.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Gratulacje! Ja miałem odebrać już dwa tygodnie temu, ale są jakieś opóźnienia. Podobno wpłynęła straszna ilość wniosków o dopuszczenie do użytkowania – ludzie chcą zdążyć przed 11 lipca. Mam obiecane, że data na moim pozwoleniu będzie sprzed 11, zobaczymy... Skoro już zaczynasz budować zakładam, że projekt masz przekopany. Znalazłeś jakieś błędy? Napisz jeśli pojawią się jakieś nowe pomysły.Pozdrawiam,Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 14.07.2003 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Cześć fani APS121 !!! Gratuluję Dokkerowi i Włodkowi pozwoleń na budowę. Macie realne szanse na wystawienie domku w stanie surowym przed zimą. Ja wystąpiłem 9 lipca o warunki zabudowy-ciekawe jak długo Wy czekaliście na odpowiedź? Mnie niemiła pani straszy, że 2 miesiące . Znalazłem projektanta, który za niewielką cenę ma zrobić zmiany w projekcie i być może będę z nim załatwiał projekty przyłączy. W środę planuję wyjazd po projekt do Lublina i od razu uzyskam zgodę na zmiany. Szwagier też chce budować taki sam dom więc wytargowaliśmy w biurze 10% zniżki . Ciekawe czy uda nam się przed zimą zrobić fundamenty? Okazuje się, że najwięcej trudności projektantom sprawia zadaszenie dodatkowe tarasu, tak aby nie zepsuć wyglądu budynku. Dokker czy likwidujesz ten słup na strychu jeśli tak to w jaki sposób? Już chyba pytałem ale zapytam jeszcze raz-czy robicie wieniec i czy jest on uwględniony w projekcie? Wydaje mi się to dosyć ważne przy obecnie silnie wiejących wiatrach, bo to jest wzmocnienie całości budynku. Czy podnosicie ściany kolankowe jeśli tak to o ile? Dokker miałeś budować z betonu komórkowego, skąd ta zmiana? Jak i kto zmienia materiał na ściany, w projekcie jest ytong? Pozdrowienia dla fanów-RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 14.07.2003 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Cześć Włodek, cześć RB! Na warunki zabudowy czeka sie do 1-go miesiąca, jeżeli są w gminie aktualne plany zagospodarowania przestrzennego. Jeśli ich nie ma to nie wiem ile się czeka - są wtedy spore kłopoty. Zdecydowałem się budować z porothermu z jednej prostej przyczyny - Wienerberger dał niezłą promocję na cegły 30-cm, i wyjdą porównywalne koszty jak przy betonie komórkowym, a zawsze to ceramika. Co do słupa i jego likwidacji - właśnie dzisiaj idziemy do naszej pani architekt ustalać wszelakie szczegóły, między innymi możliwość i ewentualny sposób likwidacji słupa. Życzę powodzenia przy załatwianiu wszystkich formalności - jest ono niezbędne, wiem coś o tym. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 14.07.2003 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Cześć !Dziękuję Dokker za szybką odpowiedź. Jednego tylko nie rozumię-czy do pozwolenia na budowę nie musiałeś mieć naniesionych tych zmian w projekcie(między innymi likwidacji tego słupa)? Sorry wytłumaczcie mi to, bo ja próbuję ustalić kolejność załatwiania spraw. Zlożyłem o warunki zabudowy na podstawie mapy do celów opiniodawczych, teraz zlecam geodecie wykonanie aktualizacji mapy wysokościowej. Po wrysowaniu na tej mapie usytuowania budynku występuję o warunki techniczne zasilania(w moim przypadku-prąd, gaz, kanalizacja). W między czasie z projektantem robię zmiany w projekcie takie jak zmiana wielkości garażu, powiększenie i zadaszenie tarasu, likwdacja okien, przeniesienie kominka, likwidacja tego słupa itp. Potem projektant robi plan zagospodarowania działki mając warunki zasilania w te media. Potem to wszystko idzie na ZUD. Po ZUD-ie wykonuje się projekty przyłączy. Co jest potrzebne aby w końcu złożyć o pozwolenie na budowę?Słyszałem,że warto sobie zrobić więcej kopii projektu-co o tym sądzicie? Pozdrowienia RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 19.07.2003 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Ja wykonałem 3 dodatkowe kopie projektu- dla mnie , dla kierownika budowy i dla wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 24.07.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Cześć! Otrzymałem dzisiaj projekt - hura!!!! Mam czas do poniedziałku na przeglądnięcie go i zastanowienie się nad zmianami w nim . Mam prośbę do Dokkera i Włodka o informacje dot. błędów znalezionych dotychczas w projekcie. PILNE!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 29.07.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Ja tam nic specjalnego nie znalazłem. Ostatni mój pomysł to zmiana technologii ściany na trójwarstwową: cegła wapienno-piaskowa 18cm styropian 16cm elewacja z cegły łupanej lub klinkieru 6-11cm. Wersja z klinkierem dosyć droga, z cegłą łupaną tańsza niż np. Ytong. Mam już pozwolenie na budowę, we wrześniu fundamenty i ogrodzenie.Mam prośbę - jeśli będziesz miał cenę robocizny stanu surowego - daj znać, ja mam ofertę 30 tys bez dachu jednowarstwowo lub 37 tys trójwarstowo.PozdrawiamWłodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 29.07.2003 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Cześć!Włodek-dziękuję Ci za odpowiedż, jeszcze czekam na odpowiedż Dokkera, bo wcześniej sygnalizował trochę błędów!!!Ja rozmawiałem jeszcze w czerwcu z murarzami,to za stan surowy bez więźby-ściana z maxa-od 15-16,5 tyś. a za ścianę trójwarstwową dodawali 2 tyś. i musiałem im zabezpieczyć prąd , wodę no i materiały. W postach wyżej Dokker wypowiadał się na temat swojej ekipy.Jesteśmy po ustaleniach dotyczących zmian-1.garaż z kotłownią poszerzamy o 1m2.garaż wydłużamy o 1,5m3.wjazd do garażu z boku od wejścia do domu-2 bramy garażowe4.taras przed jadalnią powiększamy do 3,1m i będzie on do okna jadalni-taras ten będzie zadaszony5.likwidujemy okno w ścianie bocznej w pokoju małym na parterze oraz w kuchni w ścianie bocznej budynku6.likwidujemy 2 balkony-zostaje ten nad wykuszem7.przenosimy kominek 8.skorzystałem z rozwiązania Dokkera i wejście do kotłowni od garażu, wejście do domu z garażu na wprost schodów, schowek pod schodami z wejściem od garażu9.dodajemy 3 małe okienka w ścianie czołowej garażuW trakcie budowy będę się zastanawiał nad:1.likwidacją mostka termiczego dachu wykuszu2.dodatkowym oknem dachowym nad klatką schodową i korytarzem na górze ewentualnie powiększeniem tego które jest w projekcie3.likwidacją słupa na strychu4.likwidacją słupów przy wejściu do salonu5.powiększeniem łazienki na dole kosztem małego pokoju z ewentualnym wydzieleniem kibelka6.likwidacją okna dachowego w garderobie w pokoju na górze7.zrobieniem dodatkowego wieńca na całym obwodzie domu, który będzie łączył słupki żelbetowe ścian kolankowych8.zrobieniem drzwi przesuwnych między jadalnią a salonem9.czy wogóle robić tą mniejszą łazienkę na górze?Projektant za zmiany w projekcie chce 500zł, za plan zagospodarowania 700zł. Pozdrowienia-RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 08.08.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Witam!O błędach już pisałem wcześniej, żadnych nowych mi udało mi sie znaleźć.Ekipa wchodzi do nas na budowę 18 sierpnia. Cenę ustaliliśmy na 26,5 tyś. z więźbą. Położenie klinkieru, zrobienie tarasu płatne dodatkowo. Wszelkie bieżące zmiany, przeróbki wliczone w cenę. Mieszkają na budowie i odpowiadają za materiał, barak mają własny, wszelkie potrzebne narzędzia również.Zacząłęm się zastanawiać nad gruntowym wymiennikiem ciepła. Co sądzicie na ten temat?pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 08.08.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Cześć,Ja robię wymiennik rurowy - rura PCV poprowadzona wokół domu po zewnętrznej wzdłuż ławy fundamentowej z lekkim spadkiem, przy czym w miejscu, w którym rura idzie w górę do czerpni powietrza będzie szczelny zbiorniczek na skropliny, z którego można będzie je wypompować. Zdecydowałem się na taki wymiennik, gdyż mam wysoko wody gruntowe i wtedy żwirowy odpada, ponadto w takim wykonaniu nie ma dodatkowych robót, płacę tylko za rurę.Skoro chcesz zrobić GWC wnoszę, że robisz wentylację wymuszoną. Wybrałeś już firmę? Ja zamówiłem projekt i kupię centralkę Mistral w firmie EMKA z Wrocławia (http://www.rekuperatory.pl). Wychodzi taniej niż z firm z okolicy Warszawy – dowiadywałem się.Pozdrawiam.Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 08.08.2003 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Cześć! Moim zdaniem GWC to jest dobra rzecz-zwłaszcza w takim okresie jak teraz. Ja swego czasu na forum znalazłem mnóstwo tematów i opini z tym związanych.U nas będzie wentylacja grawitacyjna a gdy będzie żle to może kupię w przyszłości klimę. Jedno jest pewne jeśli myśleć o GWC to teraz na etapie budowy. Mam do Was pytanka:1.Budujecie ściany nośne z innych materiałów niż są w projekcie, czy w związku z tym robiliście jakieś przeliczenia fundamentów, ścian nośnych czy w końcu wszystkich tych elementów konstrukcyjnych? Czy po prostu te zmiany pozostawiacie doświadczeniu firmy budującej?2.Czy robicie strop Akermana czy może jakiś inny a jeśli tak czy ktoś Wam to przeliczał?3.Kto powinien wyliczyć ile np.Maxa mam kupić? Otrzymałem warunki zabudowy-28dni ale wszystko ciężko się załatwia w okresie letnim-ciągle kogoś nie ma. Dokker trzymam kciuki za dobry start!!! Pozdrowienia-RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 08.08.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Ja zatrudniam kierownika budowy, który de facto jest inspektorem nadzoru ponieważ jest niezwiązany z ekipą. Powiedział, że zmiana materiałów ściennych czy stropu nie stanowi żadnego problemu podczas budowy i on dopilnuje, żeby było wszystko prawidłowo i zgodnie ze sztuką budowlaną. Miałem podobne obawy co Ty i chciałem zlecać przeliczanie konstrukcji, ale na taką deklarację nieco się uspokoiłem. Materiały ścienne niech Ci przeliczy firma, w której będziesz je zamawiał. Ale mając ślepy kosztorys łatwo to policzyć wiedząc ile wchodzi na m2. Ja dostałem od extradomu arkusz w Excelu z ilością materiałów, mogę przesłać e-mailem.Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts