Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ARCHI-PROJEKT - opinie o pracowni projektowej

Recommended Posts

Cześć!

Włodek-proszę prześlij mi ten arkusz e-mailem-adres jest dostępny.

Czy wykonujesz strop Akermana czy zmieniasz na jakiś inny? Co zamierzasz potem zrobić z deskami, których podobno potrzeba dużo do stropu Akermana?

Czy robicie rozprowadzenia do ogrzewania pomieszczeń od kominka czy będzie on ogrzewał tylko salon?

Jak planujecie dostarczać powietrze do kominka? U mojego szwagra powietrze jest dostarczane kanałem w kominie.Kominem tym uchodzą również spaliny. Może to pozwala wyeliminować problem oszraniania przewodu czerpalnego(takiego jaki jest w projekcie), przy niskich temperaturach zewnętrznych. Paląc w kominku, spaliny nagrzewają komin a jednocześnie powietrze do kominka. Przy takim rozwiązaniu jest też mniejsza możliwość dostawania się robactwa do domu. Co o tym sądzicie?

Włodek a Ty kiedy startujesz z budową?

Pozdrowienia-RB

• Odpowiedzi 351
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Dzięki za miłe słowa.

Właśnie wczoraj geodeta wytyczył nam nasz dom, więc mogłem posiedzieć trochę w salonie :) . A tak poważnie to wygląda mi to na całkiem spory dom. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

W ostatni poniedziałek przyjechała koparka i zdjęła humus. I to chyba tak naprawdę był pierwszy dzień budowy. A już od najbliższego poniedziałku wchodzi ekipa i zacznie budować na dobre.

Jeżeli chodzi o materiał na budowę, to decyzja należy do inwestora. Ilość materiału powinien podać majster. Będzie to oczywiście ilość przybliżona, więc lepiej kupić trochę mniej (zawsze można dokupić), niż za dużo, gdyż potem ciężko oddać resztę materiału.

U nas kierownikiem budowy będzie nasza pani architekt. Będzie jednocześnie pełnić rolę naszego inspektora.

Planujemy rozprowadzenie ciepła z komimka po całym domu, natomiast co do szczegółów technicznych, to zdam się na porady fachowców - po prostu nie znam się na tym.

Napiszcie o swoich postępach.

pozdr.

• 4 weeks później...

Cześć!

Wyciągam wątek na wierzch bo już trochę czasu upłynęło i pewno u Dokkera mury pną się do góry. Czy Ty Włodek już wystartowałeś z fundamentami?

Ja w dalszym ciągu przebijam się przez sprawy papierkowe różnych zmian, uzgodnień i coraz słabiej widzę zrobienie fundamentów w tym roku. Zastanawiam się w między czasie co na dach wybrać, jakie okna itp.

Zacznę też grodzić działkę.

Napiszcie co u Was słychać-może opiszcie co robicie po kolei na swoich budowach, z jakich materiałów budujecie bo to jest bardzo ciekawe. Pogoda jak do tej pory to jest super na budowę oby tak dalej.

Pozdrowienia RB

Witam!

Budowę rozpoczęliśmy 18 sierpnia. Po zalaniu ław odczekaliśmy tydzień i ruszyliśmy z fundamentami. Obecnie kończą już ściany parteru, w przyszłym tygodniu będą robić kominy i schody, kończyć ściany wewnętrzne, a potem już przygotowania do wylewania stropu.

Ekipa - odpukać - na razie w miarę solidna, wszelkie poprawki, nasze nowe pomysły są wdrażane na bieżąco.

Ze zmian, które planowaliśmy, rozszerzyliśmy dom o 1m, wydłużyliśmy garaż do 6,5m. Zastanawiamy się jeszcze, czy wejście do kotłowni zrobić z garażu, czy z korytarzyka pod schodami. Zrezygnowaliśmy też z jednego okna w gabinecie na dole (na elewacji bocznej).

Włodek, daj znać gdzie budujesz, chętnie wpadłbym zobaczyć Twoją wersję APS-121. Mógłbyś mi przysłać ślepy kosztorys, o którym wspominałeś w jednej ze swoich wypowiedzi? Mój adres: [email protected]

RB, powodzenia w walce z papierami. A z fundamentami startuj w tym roku, dobrze im zrobi, jak postoją przez zimę. Zrobiebie fundamentów zajmie Ci jakieś dwa tygodnie, więc przed zimą masz jeszcze sporo czasu.

pozdr.

• 3 weeks później...
Co tam słychać u APS121owców? U mnie wylali ławy i zaczynają murować ściany fundamentowe. Musiałem od nowa narysować fundamenty, ponieważ w projekcie jest nawis ściany parteru 6 cm na zewnątrz, a u mnie po zmianie na technologię trójwarstwową jest na równo. Poza tym w ostatniej chwili poszerzyłem garaż o 0,5m. Spowodowało to konieczność przesunięcia ściany domu o 25 cm żeby się kalenice zgrały. Zaplanowałem sobie GWC dookoła ławy fundamentowej z rur Pragma. Napiszcie jak u was postępują prace.

Cześć !

Włodek-gratuluję Ci startu z fundamentami. Zrobiłeś to z czego zrezygnowałem tj. nie poszerzyłem o 1m garażu razem z kotłownią, bo przestraszyłem się komplikacji z dachem. Napisz na jakim etapie tą zmianę wprowadziłeś?Dlaczego tylko o pół metra i jak to wpłynie na dach?

Z czego murujesz ściany fundamentowe, jak je planujesz izolować i czym?

Jak głęboko masz wylane ławy i jak były robione wykopy pod fundamenty?U mnie jedna ekipa chce kopać ręcznie a druga chce ściągać ziemię ładowarką do ław-dlatego napisz jak to Ty robiłeś

Ja mam jeszcze cichą nadzieję na stan zero w tym roku pomimo wielu komplikacji przy załatwieniach. Ogrodziłem działkę, zamówiłem blaszak, będę zamawiał kibelek. Jeszcze będe musiał doprowadzić wodę i prąd prowizorycznie. Mam wybrane dwie ekipy budowlane i mam 2 tygodnie na decyzję, która będzie budowała. 30 września złożyłem papiery o pozwolenie na budowę.

Coś czuję,że Dokker stawia już więźbę.

Pozdrowienia RB

Po kolei:

Na poszerzenie zdecydowałem się w nocy przed wytyczaniem budynku, rysowałem rzut fundamentów dla geodety do 4 rano. W weekend byłem u znajomych i przymierzałem się do ich garażu po czym stwierdziłem, że 5,36 to stanowczo za mało. Jednak bałem się zmian w projekcie, stąd moje wahanie.

O pół metra dlatego, że wystarczy aby garaż stał się w miarę komfortowy dla dwóch samochodów, a przy tym przesunięcie ściany bryły głównej o 25 cm jeszcze nie psuje za bardzo symetrii budynku. Nie zamierzam tego zgłaszać w żaden sposób licząc na brak kontroli budowlanej.

Poszerzenie garażu o pół metra powoduje, że kalenica jego dachu przesuwa się o 25 cm. Ponieważ kalenica części mieszkalnej budynku jest prostopadła do kalenicy garażu to trzeba ją przedłużyć właśnie o te 25 cm żeby dach się zamknął. Wychodzi na to, że przesuwam tylko ścianę zewnętrzną przylegającą do garażu i nic więcej nie zmieniam - powiększy mi się pokój na dole i jena sypialnia na górze o 25 cm. Zmiana nie jest więc taka duża, dach zostanie praktycznie taki sam - takie same spadki itd. Zmiana ta powoduje podwyższenie dachu garażu o 25 cm, ale to da się wyregulować ścianką kolankową.

Ja fundamenty robię tak:

Wykop na całość domu z metrem zapasu spychaczem na głębokość 140-90 cm (mam spory spadek terenu), deskowanie ław, zbrojenie, zalewanie pompą. Ściany fundamentowe z bloczków betonowych, zewnętrzne trójwarstwowe bloczek 24, styropian 10, bloczek 12, wewnętrzne bloczek 24, izolacja pozioma z folii, pionowa to rapówka wodoszczelna (tynk z dodatkiem środków powodujących wodoszczelność). Wykop zrobiłem na całość bo przy ścianach murowanych z bloczków ze styropianem w środku jest dobry dostęp, poza tym mam piasek więc nie bardzo można zalewać w gruncie.

Jak już wspomniałem robię GWC rurowy dookoła ław fundamentowych wychodzący z kotłowni i powracający do kotłowni po okrążeniu domu. Warto pamiętać o uziomie otokowym. Ja przymocowałem bednarkę do zbrojenia w rogach budynku i w miejscu gdzie będzie rozdzielnia przed zalaniem ław.

Ja nie zamawiałem blaszaka ani kibelka bo zgodnie z umową całe zaplecze budowy zapewnia wykonawca.

Aha, jak chcesz zobaczyć jakie miałem wątpliwości przy robieniu fundamentów poczytaj moje ostanie posty - założyłem parę wątków.

Powodzenia!

Witam!

Gratuluję postępów na budowie i w załatwianiu papierów.

U mnie faktycznie roboty są w toku, ale na więźbę musze poczekać jeszcze z 2 tygodnie. Tydzień temu zalałem stropy i dopiero od wczoraj rozpoczęły się prace przy ściankach kolankowych.

Zmiany jakie przeprowadziłem:

- rozszerzenie domu o 1m (wzdłuż osi salonu)

- wydłużenie garażu do 6,5m

- kominek przeniesiony w róg salonu przylegający do gabinetu

Wracając do ław fundamentowych - głębokość 60 cm, zbrojone, nieszalowane (mam gliniaste podłoże, więc nie było problemu z osuwaniem się ziemi). Jakbym robił teraz, zaszalowałbym ławy - wychodzą wtedy równe i zużywa sie mniej betonu. Ławy zalewaliśmy z gruchy - trwało to ok. 1,5 godź.

Ściany fundamentowe z bloczków betonowych, układanych wzdłuż. Co prawda idzie wtedy więcej bloczków, ale tak muszą być układane pod klinkier (oczywiście tylko zewnętrzne, wewnętrzne były układane poprzecznie).

Ściany budujemy z Porothermu 30 cm, ocieplać będziemy styropianem 12 cm. Wewnętrzne ściany konstrukcyjne 25 cm.

GWC umieściłem pod posadzką w garażu. Macie może jakieś dokładne plany jak rozprowadza sie resztę instalacji w domu? Robimy GWC z kolegą, który buduje dom niedaleko mnie, iro bimy go trochę "na czuja".

RB - do kopania ław weż koparkę, będzie zdecydowanie szybciej i dokładniej. Ręcznie może wyjdzie taniej, ale będzie na pewno dłużej trwało.

pozdr.

Cześć!

Włodek- dobry pomysł z tym poszerzeniem. W moim przypadku gdy chciałem poszerzyć o 1m to kalenica garażu podniosłaby się o 0,5m(czy dobrze myślę) a to chyba za dużo ale te 0,25m to będzie mało widoczne. Musiałbym od początku robić uzgodnienia na ZUD-ie, chyba porozmawiam z moim projektantem. U mnie wjazdy do garażu będą z boku a jeszcze wydłużam garaż o 1,5m więc problem małej szerokości nie istnieje, natomiast wiem, że tej powierzchni gospodarczej jest wciąż za mało.

Ile kosztuje Cię robocizna tego stanu zerowego a ile materiały?

Dokker- jakiej grubości są Twoje ściany fundamentowe zewnętrze z bloczków, czym je izolowałeś i czym ocieplałeś. Przybliż trochę temat klinkieru, który chcesz kłaść pewno na cokole-jaka grubość, od jakiej wysokości? Jak głęboko masz ławy poniżej terenu? Napisz czy podnosiłeś wjazd do garażu, bo w planach jest 5cm ponad teren i ewentualnie jak to rozwiązałeś? Ile kosztowały Cię materiały stanu zerowego?

A teraz pytanie do Was obu- wybieraliście ziemię ładowarką do górnej powierzchni ław a po wymurowaniu ścian fundamentowych co nawoziliście do środka między ściany ?

Mój przyszły kierownik budowy twierdzi, że metoda ręcznego kopania fundamentów jest lepsza, gdyż później wystarczy tylko zdjąć warstwę humusu i w to miejsce nawieźć piach a dolne warstwy są już naturalnie ubite bo mam ziemie piaszczyste.

Napiszcie czy robiliście jakieś przepusty dla instalacji(jakich?) w ścianach fundamentowych czy pod ławami?

Jeszcze jeden temat mi chodzi mi po głowie, który już macie za sobą – w projekcie grubość ściany zewnętrznej wynosi 36cm a ja chcę budować z Maxa 29cm plus 15cm styropianu czyli w sumie ściana będzie miała 44cm. Czy trzeba w takim razie murować Maxa zgodnie z wymiarami wewnętrznymi aby nie pomniejszać pomieszczeń a wtedy te dodatkowe 8cm przesunie się na zewnątrz i o tyle powiększy się obrys zewnętrzny co także trzeba uwzględnić w odsunięciu się od sąsiada? Jak to u Was rozwiązaliście?

Czy zadowoleni jesteście z ekip budowlanych i ile osób one liczą?

Mnóstwo pytań zdaję wychodząc z założenia, że kto pyta mniej błądzi a tym bardziej, że już jesteście bardziej doświadczonymi inwestorami niż ja.

Życzę Wam trafnych decyzji i szybkich postępów w budowaniu.

Pozdrawiam RB

Cześć!

Wyciągam temat na wierzch bo minął już tydzień i nie mogę się doczekać na Wasze wypowiedzi. Wiem, że jesteście mocno zabiegani ale proszę o odpowiedź bo u mnie w najbliższy czwartek geodeta ma wytyczać dom a w piątek startujemy z wykopami pod fundament.

Napiszcie na jakim już etapie jesteście?

Pozdrowienia RB

Przykręciłem na zaciski stosowane w instalacjach elektrycznych.

Wracając do Twoich pytań:

Robocizna stanu zerowego u mnie to 10tys, materiały ok 20tys. ale jeszcze dokładnie nie wiem bo nie skończyłem.

Wykop zrobiłem pod cały dom bo przy fundamencie trójwarstwowym lepszy dostęp, poza tym wymieniam przy okazji grunt.

Do środka wsypuję częściowo piasek z wykopu (glinę odrzucam), a częściowo będę musiał kupić.

Jak rozumiem Twój kierownik sugeruje lanie ław w grunt bez szalowania - moim zdaniem jest to tańsze pozornie, gdyż przy szalunkach zużyjesz sporo mniej betonu, ławy będą dokładniejsze, lepiej wypoziomowane i masz pewność, że piasek nie zmiesza się z betonem. Przy szalowaniu łatwo zapewnić otulenie zbrojenia betonem - podwiesza się zbrojenie przed zalaniem na poprzeczkach ustawionych na deskowaniu. Dochodzi oczywiście koszt desek, ale np. w moim przypadku i tak musiałbym kupić deski na na baraczek i kibelek, a tak po będą zbudowane z desek po rozebraniu szalunków.

Odnośnie obrysu fundamentów - ja tak właśnie zrobiłem, mam ścianę 48 cm i fundamenty 46 cm, ale zachowałem wymiary wewnętrzne aby nie pomniejszać domu. Zwróć uwagę, że w projekcie jest przesunięcie ścian domu wobec fundamentów na zewnątrz o 6 cm (powstaje schodek) - ja to zlikwidowałem - u mnie wewnątrz domu ściana fundamentowa jest zlicowana ze ścianą parteru. Spowodowało to przesunięcie zewnętrznego obrysu ścian fundamentowych o 6 cm (likwidacja schodka) + 10 cm (grubsza ściana fundamentowa) = o 16 cm. U mnie nie ma problemu z odległością od sąsiada ponieważ mam 9 m.

O ekipie się nie wypowiadam na razie żeby nie zapeszyć.

Cześć Włodek!

Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź-dużo mi wyjaśniła.

Napisz jeszcze o przepustach na media jak to zrobiłeś?

W jednym ze swoich wątków zastanawiałeś się nad stropem-ja robię, jak w projekcie, Akermana i u budowlańców uchodzi za najlepszy choć pracochłonny. Nie najlepsze opinie słyszałem o Terrivie.

Pozdr.RB

Cześć,

U mnie na razie zrobili ławy, wymurowali dwie warstwy bloczków i tak zostawili. Zroblili tak gdyż zaczęli prace wcześniej niż w umowie, a teraz u mnie parę dni przerwy bo muszą dokończyć komin u kogoś innego. Jutro wchodzą z powrotem.

Z przepustami chyba trochę się zgapiłem, bo nie spodziewałem się, że tak szybko te dwie warstwy zrobią. Teraz już chyba za wysoko (?), na dobrą sprawę trzeba by wmurować rurki o średnicy 4-5 cm tuż nad ławami i przez nie przepuścić peszle lub od razu sztywną rurkę o odpowiedniej długości jedo lub drugie z wciągniętą linką (potem tę linkę się wyciąga przywiązując do niej kabel elektryczny, telefoniczny itp.) uszczelniając pianką. Trzeba się zastanowić ile, gdzie i na jakiej głębokości takie rurki zrobić - do domu: prąd, telefon, z domu: prąd, domofon, alarm (?). Z wodą nie ma problemu bo idzie pod ławą, na GWC na szczęście kazałem zostawić przepusty odpowiednio wcześnie.

Strop zostawię chyba Akermana, też słyszałem, że jest b. dobry, tylko pracochłonny.

• 3 weeks później...

Cześć!

W środę wylewaliśmy ławy a wponiedziałek będą murowane ściany fundamentowe z bloczków, potem izolowanie od wewnątrz pionowo p/wilgociowo i na zewnątrz styropian i folia. Takie są plany. Pilnie śledzę pogodę-ma być jak na razie ciepło tylko deszczowo. Obawiam się, że murowane ściany będą mokre jak przyjdą mrozy. Chcę te ściany przykryć folią na zimę ale jak będą mokre to po przykryciu folią woda nie będzie odparowywała i niech jeszcze przyjdzie silny mróz to aż boję się o tym myśleć. Włodek-jak zabezpieczasz swoje ściany fundamentowe na zimę?

Napiszcie na jakim etapie jesteście?

Pozdrowienia-RB

Cześć!

Czekam na odpowiedż na wcześniejszy post a tu nasunął się kolejny dylemat-wieniec ścian fundamentowych. Mój kierownik twierdzi, że jest on konieczny. Tylko, że ten wieniec jest w części garażowej na innym poziomie-tuż pod wjazdem do garażu i nad nim jest nadbudowana reszta ściany fundamentowej a w części mieszkalnej wieniec kończy ścianę fundamentową. Mój kier.bud. mówi, że można go zrobić na jednakowej wysokości na całych ścianach fundamentowych co oznaczałoby, że w części mieszkalnej byłby o wiele niżej niż w projekcie. Jak u Was wyszło z tym wieńcem i czy wogóle go robiliście?

Pozdrowienia dla budowniczych APS121-RB

Cześć!

Dawno się nie odzywałem, ale trochę jestem zajęty budowaniem.

RB, materaiały stanu zero kosztowały mnie ok. 22 tyś. Robociznę ciężko oszacować, gdyż mam ustaloną za cały dom razem z więźbą. Po zakończeniu stanu zero zapłaciłem 8,5 tyś., ale nie wynikało to z ustalonej ceny za stan zero, tylko z wcześniej usalonych trzech płatności (stan zero, stropy, więźba czyli zakończenie). Za całość płacę 26,5 tyś., dodatkowo muszę zapłacić za posadzki, taras i klinkier. Ile dostają wasze ekipy i jak sie sprawują? Ja na razie - odpukać - nie mogę narzekać. Nasz majster prowadzi na raz dwie - trzy budowy i dość skutecznie żongluje ludźmi między nimi. Do murowania zawsze kieruje trzech murarzy i dwóch pomocników, więźbę (którą akurat skończyli mi robić) wykonywał cieśla z dwoma pomocnikami. I tak do każdego etapu ma odpowiednich ludzi.

Co do klinkieru - tak jak już pisałem, bloczki fundamentowe musiały być ułożone wzdłuż - 38 cm - żeby po ułożeniu ścian konstrukcyjnych (PTH 30cm) zostało miejsce na położenie klinkieru. Wybrałem klinkier połówkowy, aby między ścianę fundamentową a klinkierem zmieścić jeszcze ocieplenie ze stytropianu.

Ściany fundamentowe ocieplałem styropianem, izolowałem abizolem, folią, papą i oczywiście folia kubełkowa na zewnątrz.

Jak już wspomniałem, mam już gotową więźbę, zrobioną kanalizację i wylane posadzki. Zostało już tylko wyciągnięcie kominów, zbudowaie ścianek fundamentowych i pora na wianek. Od 12 listopada wchodzi dekarz. Ustaliliśmy cenę 11 tyś. za robociznę.

Zwróćcie uwagę na schody - Włodkowi już o tym wspominałem u mnie na budowie - wychodzą zbyt mocno na hol, można zrobić zabieg przy spoczniku i skrócić je o 2-3 stopnie. Ja na to wpadłem dopiero po wybudowaniu schodów i teraz muszę je zbużyć i robić od nowa.

Po konsultacji z majstrem zlikwidowaliśmy słupy w pomieszczeniu nad garażem, robiąc trochę inną konstrukcję więźby.

Co do wieńca na ścianie fundamentowej, to go nie robiłem, i już chyba nie zrobię. :wink:

Pozdrawiam serdecznie, życzę dobrej pogody do budowania, i Wam i sobie.