RB 29.12.2003 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Cześć !Odnośnie tego brakującego elementu 2.23- to mój kier.budowy stwierdził, że można na ścianie fundamentowej w tym miejscu wymurować taki słup z pełnej cegły klasy 15 i to powinno wytrzymać obciążenia tych podciągów. Dzwoniłem też do biura projektowego do Lublina w tej sprawie i p.Adam Krzowski stwierdził, że tam nie będą działały inne siły niż nacisku, w związku z tym na wybudowanej ścianie fundamentowej można będzie postawić taki słup ale mam jeszcze dzwonić 5 stycznia, to po rozmowie z konstruktorem da mi ostateczną wersję. Zaczynam się rozglądać za więźbą dachową i wykonawcami. Jeden wykonawca chce za postawienie więźby 10 zł/m2 dachu a drugi 15. Straszna rozpiętość. Ciekaw jestem ile Ci Włodek powiedział ten wykonawca co robił dach u Wojtka za zrobienie tej więźby? Mam jeszcze pytanie do Wojtka-czy robił słupki żelbetowe w ścianach kolankowych poddasza i jaka jest wysokość tych ścian kolankowych mierząc od powierzchni stropu?-czy mógłbyś krótko opisać na czym polegała zmiana w konstrukcji więźby, że udało się usunąć stalowe ramy i te koszmarne słupki. Nie potrafię za bardzo to opisać miejscowym więźbiarzom a myślałem, że jak tylko rzucę im hasło-jest to możliwe- to sami będą wiedzieli jak a tu ściana z ich strony. Muszę się przyznać, że ogarnęło mnie lenistwo, nie chce mi się myśleć o budowie a tu tyle jest tematów nad którymi trzeba by się zastanawiać. Od czasu do czasu zaglądam na działkę i poprawiam folię, którą są przykryte fundamenty. Jak idzie Wam kupowanie materiałów przed podwyżką VAT-u? Kończąc- życzę Wam samych sukcesów budowlanych w Nowym Roku. Odezwijcie się jeszcze w starym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 29.12.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Cześć,Fajnie, że zadzowiniłeś do Archi-Projektu, też miałem zamiar to zrobić na wszelki wypadek. Koniecznie daj znać jaka była odpowiedź, ja nie będę już się dowiadywał. Cena wyjściowa za więźbę to 20 zł za m2 dachu. Jeszcze nie dzwoniłem do niego, więc nie wiem ile by się udało utargować, podejrzewam, że co najwyżej do 15 zł. Co do materiałów nic jeszcze nie kupiłem, mam zamiar rozpocząć zakupy pod koniec stycznia licząc na spadek cen.Dzięki za życzenia, ja również życzę Szczęśliwego Nowego Roku (oj, przyda się to szczęście przyda przy budowie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 29.12.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Aha, właśnie sobie uświadomiłem, że czeka mnie kucie niedawno wylanego chudziaka. Kotłownię i kawałek korytarza pod schodami wylali na poziomie 0 a nie -45 tak jak być powinno. No cóż, człowiek niestety uczy się na błędach. Przyszedł mi do głowy nowy problem: jak ocieplić schody z poziomu zero do części niższej - kotłowni i garażu? Jak w szczegółach wygląda taki fragment podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 30.12.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Cześć Włodek!Dobrze, że poruszyłeś problem z ociepleniem pod schodami bo o tym wogóle nie myślałem. Porozmawiam z moim budowlańcem to coś się zrobi. Jak będę miał jakieś rozwiązanie to napiszę. Ja jeszcze nie mam chudziaka ale najpierw muszę poprowadzić instalację kanalizacyjną i doprowadzenie powietrza do kominka. Zrobiłem przepusty:1. do kanalizacji z domu na zewnątrz, w ławie fundamentowej-teraz żałuję, że nie zrobiłem tej instalacji kanalizacyjnej co ma być pod chudziakiem-wewnątrz domu, bo teraz trzeba będzie znowu kopać i jeszcze przekuwać się w ścianie fundamentowej między łazienką a holem i między łazienką a kotłownią bo tam też trzeba chyba dać kratkę ściekową w podłodze no i zgodnie z projektem jest w kotłowni umywalka. Jak głęboko układałeś tą instalację wewnętrz budynku i jak ją poprowadziłeś, czy może coś uprościłeś?2. do powietrza do kominka zrobiłem 3 przepusty bo nie chciało mi się decydować w danej chwili: -czy od kominka w rogu salonu pod pokojem-dałem 2przepusty-czy od kominka wzdłuż tej ściany salonu i pod kątem 90 stopni na zewnątrz przez ścianę wykuszu- dałem 1przepust. Gdzieś czytałem, że te kanały powinny się zakręcać. A jak Ty poprowadziłeś? Jeśli chodzi o materiały to chyba w styczniu zapłacę za ceramikę z odbiorem w późniejszym terminie i być może zrobię przedpłatę na drzewo zimowe. Co zamierzacie kupować wcześniej?Myślę, że powinniśmy częściej wymieniać poglądy i przedstawiać swoje problemy to może jakoś wspólnie popełnimy mniej błędów- budujemy przecież te same domy. Co Wy na to? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 02.01.2004 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Witam po dłuższej przerwie! Nie było mnie dłuższy czas, wyjechałem na zasłużony(?) odpoczynek i dopiero teraz odkopałem nasz wątek. Słupy przed wejściem opierają sie na zbrojeniu, które było zabetonowane w ławach fundamentowych. Więźba została zamiast krowkiowej zrobiona krokwiowo-jętkowa . Nie wiem dokładnie co to znaczy, ale tak twierdził majster. A tak poważnie, to konstrukcja więźby została wzmocniona dodatkowymi jętkami, na których opierają się belki i krokwie, w związku z tym można było sobie darować słupki. Tak twierdzi mój majster, który ponoć konsultował to z jakimś znajomym konstruktorem. Nie pozostaje mi nic innego, jak mu wierzyć... U mnie także "zapomnieli" o różnicy poziomów między poziomem domu a garażu i kotłowni. Na szczęści chudziaka wylewali na samym końcu, więc nie trzeba było kuć tylko kopać (nie licząc oczywiście kucia bloczków fundamentowych). Problemem, który już pozostanie jest to, że część ściany w kotłowni i garażu będzie ścianą z bloczków fundamentowych, a nie z PTH. Mam teraz zagadkę, jakie konsekwencje niesie za sobą to, iż w tym miejscu izolacja, która powinna być między ścianą fundamentową a ścianą właściwą jest teraz 45 cm nad posadzką... Słupki zbrojone w ściance kolankowej robiłem, wysokość mają ok. 111 cm, ale muszę to sprawdzić, bo nie pamiętam dokładnie. Z kupnem materiałów na zapas bądźcie BARDZO ostrożni, szczególnie jeśli chodzi o materiał na ściany. Ja, wykorzystując 30% promocję na PTH 30 kupiłem od razu na całość, i oczywiście mimo wielu obliczeń kupiłem za dużo. Kilka palet musiałem oddać, na szczęście promocja już wtedy się zakoczyła i odzyskałem prawie całą kwotę, jaką zapłaciłem. Moja rada: umówić się na stała cenę z dostawcą i dostarczać w miarę zużywania materiałów. Zabezpieczycie się w ten sposób przed kupnem zbyt duże ilości. Dodatkową zaletą tej metody jest mniejsze zagracenie budowy. Pozdrawiam i życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz duuuużo cierpliwości i wytrwałości budowie i sprawnego przejścia przez cały okres budowy. Sobie zresztą życzę tego samego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 08.01.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Witam,Właśnie jestem po rozmowie z panem z Archi-Projektu: podobno słup zbrojony 2.23 jest absolutnie niezbędny i jeśli nie ma zbrojenia wpuszczonego w ławy należałoby zrobić wieniec na tej części fundamentów po 1 m w każdą stronę i z nim związać słup. Ponadto w projekcie jest wieniec na fundamentach i jeśli ktoś z niego zrezygnował (a można jeśli są dobre warunki gruntowe) musi pamiętać o jednej rzeczy: dodatkowej izolacji poziomej na poziomie podłogi garażu. W projekcie wieniec jest w tej części obniżony do tego właśnie poziomu i na nim jest izolacja. Ja nie robiłem wieńca i nie dałem tej izolacji. Teraz trzeba kombinować i izolować dobrze powierzchnie boczne przy podłodze w garażu i kotłowni - tak aby wilgoci nie było, ale dało się np. przykleić płytki. U Wojtka widziałem, że jest folia więć nie ma problemu. Można tak zrobić, ale nie bardzo wiem jak wtedy wykończyć to od wewnątrz - domurować ściankę z cegły czy po prostu zostawić (niezbyt ładnie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 08.01.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 cd postu powyżej:Wojtek pisał o tym zastanawiając się jakie tego będą konsekwencje. Zdaje mi się, że u Wojtka słupa 2.23 nie ma, ja go przynajmniej nie widzę na zdjęciach. Pan z Archi-Projektu powiedział, że można by go zastąpić np. słupkiem z cegły pełnej, ale o wymiarach większych niż w projekcie - wydaje się, że wymagałoby to przeliczenia przez konstruktora. Co do izolacji kawałków ściany z bloczków przy podłodze garażu i kotłowni zasugerował izolację mineralną (tynk wodoszczelny) podając nazwę firmy Bauma lub preparat do natryskiwania Penetron M. Muszę się zorientować co to jest i ile kosztuje. Pan powiedział także, że nie powinno się jego zdaniem wylewać chudziaka na tym etapie co ja, tylko po zadaszeniu budynku, bo zawsze się czegoś nie dopatrzy i trzeba będzie kuć. Chba niestety miał rację - patrz podłoga w kotłowni i pod schodami. Mam nadzieję, że chociaż rury kanalizy są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 08.01.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Aha, w ślepym kosztorysie i w arkuszu kalkulacyjnym są błędy co do dachu. Powierzchnia dachu to 284 m2 a nie 232 czy 247 m2. Nie wiem czy pozostałe rubryczki też mają takie błędy, ale straciłem nieco zaufanie do tych wyliczeń, lepiej dawać do przeliczenia projekt niż się opierac na nich.W projekcie są źle oznaczone okna - w głownej sypialni powinno być 05/01 i 05/02 a nie 04/01 04/02. Na elewacji garażu niepotrzebnie są narysowane dwa okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 09.01.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Cześć!Sorry- nie mogłem wcześniej się odezwać bo mam utrudniony dostęp do internetu. Pan A.Krzowski po konsultacji z konstruktorem stwierdził, że po to jest ten słup 2.23 bo taka ściana 25cm murowana z cegły pełnej pod naporem tych trzech podciągów mogłaby się kruszyć, pękać. Jesliby ta ściana miała 30cm z cegły pełnej kl . 15 bo powinno być wszystko w porządku. Włodek , dobrze, że przedwoniłeś do biura proj. bo Twoja ściana fundamentowa jest inaczej murowana i ważna jest ta ściana nośna w Twojej ścianie trójwarstwowej (szerokość, klasa wytrzymałości, wytrzymałość na ściskanie). Ja dopiero będę rozmawiał ze swoim budowlańcem na te tematy ale planuję albo wymurować tą ścianę na którą naciskają te 3 podciągi z cegły pełnej kl. 15 na szer.30cm albo wkuć się z prętami w wieniec fundamentowy i potem wylać resztę tego słupa szer. 25cm albo wymurować ten słup bloczkami betonowymi fundamentowymi kl. 20 szer. 25cm. Mój budowlaniec chciał murować ściany nośne wewnętrzne gr.20cm i chyba z tego będą nici.Jeśli chodzi o izolację poziomą na części garażowej na wieńcu fundamentowym to też nie zrobiłem. Myślę, że jeśli jest dana izolacja pozioma na ławie i są zaizolowane ściany fundamentowe w pionie p/wilgociowo to przy niskim poziomie wód gruntowych , te ściany fundamentowe z bloczków powyżej ziemi nie będą nasiąkały wilgocią.Dzięki za wykaz błędów .Wojtek- czy podnosiłeś ściany kolankowe na poddaszu. W projekcie ściana kolankowa jest 89cm a Ty piszesz 111cm to wychodzi różnica 22cm tj.na wysokość Maxa i czy ściany kolankowe na części garażowej też podniosłeś?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 12.01.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Cześć,Moim zdaniem podniesienie ściany kolankowej w pomieszczeniu nad garażem jest niezbędne ponieważ powoduje ono podniesienie fragmentu dachu nad schodami. Bez tego dach jest tutaj zdecydowanie za nisko - można się uderzyć w głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 19.01.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Cześć, sprawdziłem w końcu dokładnie wysokości ścianek kolankowych i wynoszą: w pomieszczeniu nad garażem 137 cm mierzone od powierzchni stropu (łącznie z murłatą), a na poddaszu 117 cm (łącznie z murłatą). Zacząłem robić pierwsz przymiarki do projektu kuchni, i zastanawiam sie nad zamurowaniem okna w kuchni od strony sąsiada. Na razie napotykam duże opory ze strony żony... Rozmawiałem też z naszą panią architekt i twierdzi z kolei, że słup 2.23 nie jest niezbędny, tym bardziej, że mam przedłużoną o 40 cm ściankę między jadalnią a salonem. Ścianka ta tworzy dodatkowe podparcie o grubości 25 cm. Stwierdziła również (pani architekt, nie ścianka), że nie jest konieczna zbrojona belka betonowa podtrzymująca zadaszenie nad wejściem, opierająca się na kolumnach. U mnie zamiast tej belki jest belka drewniana. I tak już niestety musi zostać... Włodek, przesyłam Ci na maila dane o które prosiłeś.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 19.01.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Fajnie, że wszystko jest OK. Pewnie odetchnąłeś z ulgą Czy pytałeś też o więźbę i zmianę tych ścian konstrukcyjnych w projekcie a u Ciebie działowych na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 19.01.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Czy wycenialiście już drzwi? W firmie, którą odwiedziłem mówią, że takich jak według projektu nie zrobią antywłamaniowych. Proponują inne z katalogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 19.01.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 A w jakiej firmie byłeś? Ja jeszcze nie mam konkretnej wyceny, ale wszędzie gdzie byłem, nie było żadnego problemu ze zrobieniem drzwi na zamówienie. Może dlatego, że nie było jeszcze rozmowy o konkretach i jak zwykle później wychodzą dopiero kwiatki "wie pan, tak to jednak nie da rady, ale mamy inne doskonałe rozwiązanie" pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 20.01.2004 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Cześć!Wojtek- wychodzi mi, że ta ściana kolankowa nad garażem została podniesiona o 9 cm a na cz.mieszkalnej o 14 cm. Czy to jest tak zrobione specjalnie czy po prostu tak murarzom wyszło. Interesuje mnie to bo też myślę czy nie podnieść trochę te ścianki kolankowe. Włodek wspominasz o tym, że trzeba podnieść dach na garażu bo będzie za nisko na klatce schodowej-czy tego problemu nie rozwiązuje zmiana tych schodów bo zlikwidowany jest ten spocznik na półpiętrze i ta odległość pod tym dachem trochę się zwiększa. Nie zwróciłem uwagi na to w czasie wizyty u Wojtka.Włodek -czy Ty też planujesz podnieść ścianki kolankowe? W czasie rozmowy z moim budowlańcem ustaliliśmy, że słup 2.23 postawimy na wieńcu fundamentowym-zbrojenie 6 prętów i beton zaszalowane. Wczoraj zamówiłem pokrycie dachu z blachodachówki, system rynnowy, obróbki i okna dachowe. Pokrycie dachowe ma teraz podrożeć o ok. 4%. W przyszłym tygodniu chcę zamówić ceramikę a z początkiem lutego drzewo na dach. Dobrego fachowca do więźby zaklepałem na czerwiec- ma ochotę rozprawić się z ramami stalowymi i słupkami. Jaka jest dobra folia wysokoparoprzepuszczalna na dach? Za drzwiami jeszcze się nie rozglądałem tylko robię rozeznanie wstępne w oknach-gąszcz producentów-trudna sprawa!!! Okno w kuchni jak na razie likwidujemy-zrobimy nadproże jakby nam się zmieniło. Mocno zastanawiamy się nad balkonem nad kuchnią. Życzę mądrych wyborów-pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 20.01.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Witam,Jeśli to nie tajemnica to powiedz ile cię kosztuje komplet materiałów na dach - chciałbym to porównać z dachówką cementową, na którą się prawie zdecydowałem. Ja mam wycenę dachu z wszystkimi dodatkami i folią wysokoparoprzepuszczalną na 12 tys. zł. Nie wchodzą w to okna dachowe i rynny.Jakie w końcu drewno zamawiasz na więźbę i w jakiej cenie. Może skorzystam, podaj namiary. Jak masz zamiar zrobić te ramy stalowe?Jeśli możesz to podaj ceny za m2 więźby i pokrycia (robocizna).Faktycznie brak spocznika zwiększył odległość do dachu, podniesiona ścianka kolankowa też. Ciężko mi ocenić jak by było bez tej podniesionej ścianki kolankowej ale teraz wydaje mi się i tak blisko. Ścianki kolankowe można podnosić niezależnie bo kalenice nie zbiegają się na jednej wysokości więc np. można podnieść tylko nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 21.01.2004 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Cześć!Blachodachówka Lindab-11tyś, dodatki-6tyś., system rynnowy Lindab-3.2tyś., 3okna dach.Fakro na strych-2.7tyś. Wszystko to po upustach.Ja wychodziłem z założenia, że albo dobrą blachę albo dobrą dachówkę ceramiczną(Miller, Creaton) i dlatego zamówiłem tą blachodachówkę. U mnie wyliczyli, że dach po przeróbkach będzie miał 340 m2 a zakupiłem 412 m2. 370 m2 blachy będzie wykorzystane bo będą jeszcze zakłady.Folię dachową będę kupował w lutym.Włodek -jaką folię Ci policzyli?Będę zamawiał sosnę -460zł/m3Nie mam zamiaru robić tych ram stalowych i słupków -pod tym kątem rozmawiałem z fachowcem od więźby.Za postawienie więźby, łacenie, foliowanie, przybicie podsiubitki okapu-20zł/m2 dachu.Za pokrycie blachodachówką 4-5zł/m2Włodek- czy będziesz podnosił ściany kolankowe?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 21.01.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Folia to w zależności od firmy sprzedającej dachówkę - Divorol Pro za ok 1400 zł lub Guttafol DO 121 za 1350 zł. lub Folia dachowa P/P DO 121 za 1290 zł. Więźbę masz w dobrej cenie, bardzo proszę o namiar. Czy to jest cena z impregnacją czy bez?System rynnowy Lindab za 3,2 tys? U mnie bez upustu wycenili na 5531zł! Gdzie robiłeś wycenę? Masz może możliwość przesłać wykaz materiałów do systemu rynien?Co zrobiłeś z dachem, że ma 340 m2? Oryginalnie ma 282m2. Przy moich zmianach - wydłużeniu garażu o 1m i poszerzeniu o 0,5 wychodzi ok. 15m2 dachu więcej co daje w sumie 297m2.Dach z blachodachówki za 16 tys, ja bym się jeszcze zastanowił. Zobacz Muratora 9/2003 - jest przegląd dachówek cementowych. U mnie te 12tys to już z folią i wszystkimi dodatkami.Na pewno będę podwyższał ścianki kolankowe. Niewiele ale jednak. Chcę dać grubsze niż w projekcie ocieplenie dachu, a nie chcę zmniejszać kubatury poddasza. Przyda się więc nawet 10cm. Chyba zmienię też słupki w ściance kolankowej na wieniec ze słupkami. W Muratorze 9/2003 jest artykuł na ten temat. Piszą, że jeśli ścianka kolankowa ma ponad 90 cm i jeszcze jest poprzecinana otworami (balkony) to należy dać słupki i ciągły wieniec na całym obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 22.01.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Cześć, moja ścianka kolankowa wyszła w bardzo prosty sposób - pięć warstw nad garażem i cztery warstwy PTH na poddaszu.Folię dachową mam Divoroll Pro, ale rozważałem też Dorkena, są właściwie bardzo zbliżone. Uważajcie na wykonawcę, aby za bardzo nie uszkodził folii przy układaniu - ciężko bowiem jest potem zakleić przecięcia.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 25.01.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Cześć!No nareszcie dorwałem się do internetu i odrabiam zaległości(cd kłopotów z internetem)Cena na więźbę jest bez impregnacji. Za impregnację środkiem solnym życzą sobie 50zł/m3. Ja cały czas myślę o zaimpegnowaniu jakimś środkiem niesolnym i to też mogą zrobić. Prawdopodobnie jutro ze szwagrem pojedziemy tam zamówić więźbę na dwa domy, wezmę wtedy konkretne namiary bo w tej chwili wiem jak dojechać. Jest to bardzo mały, domowy tartak.System rynnowy Lindab jest po upuście cenowym 17%. Wycenę robiłem u przedstawiciela Lindaba w Stalowej Woli u którego zamawiałem dach. Nie mam przy sobie wykazu materiałów- prześlę później.U mnie dach powiększył się poprzez wydłużenie garażu o 1,5m oraz zadaszenie tarasu u mnie od strony wschodniej i częściowo południowej. powierzchnię tą wyliczył przedst. Lindaba.Już podjąłem decyzję co do wyboru blachodachówki wychodząc z założenia, że albo wezmę dobrą blachodachówkę albo dobrą dachówkę ceramiczną. Na to pierwsze mnie nie stać, więc wybrałem to drugie. Szkoda, że budowa to ciągłe podejmowanie wyborów manipulowanych zasobnością portfela. Włodek za jaką powierzchnię folii podałeś te ceny?Wojtek- czy podnosiłeś garaż bo z moich wyliczeń(patrząc na zdjęcia które u Ciebie zrobiłem) wychodzi jakieś 2,7-2,8m. Czy mógłbyś podać wymiar od wylewki do sufitu bo też myślę o jego podniesieniu?Napiszcie co macie jeszcze zamiar kupować przez wejściem wyższego VAT-u.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts