Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA PFLEIDERER - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, zdjęcia, modele, dyskusja

mip2002

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wyboru dachówki, mam ofertę na dachówkę PFLEIDERER za wydaje mi się rozsądną cenę (w porównaniu z Robenem czy Ruppem) handluje nią znajomy, który mówi, że to wysokiej jakości towar. Na forum praktycznie nic o tej dachówce nie znalazłem. Czy ktoś może zna tą dachówkę, czy macie jakieś z nią doświadczenia. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Przemek

Witam - ja mam taka dachówke - Terra Harmonica Exclusive Brąz - ale ten brąz to w słońcu jest purpurowy - niestety dachówkę ma zaledwie od 2 miesięcy i jedyne co moge o niej powiedzięc to że wygląda po prostu ślicznie ... według mojego dekarza i sprzedawcy dachówki to dachówka na prawde wysokiej klasy

http://don_arco.w.interia.pl/dach.jpg

• 3 weeks później...

Może cenowo sa to zbliżone produkty ale jakościowo to juz różnica. Z moich doświadczeń Pfleiderera postawił bym na tej samej pólce co Robena i Koramica. I w tym momencie jest on najdroższy. Poziom niewiele odbiegajacy od Creatona ( z dostepnych na rynku polskim) ma firma Meyer-Holsen, potem jest mała przerwa a nastepnie Jungmeier, Erlus, Bogen ( wykupiony juz przez Wienerbergera ) Huguenot a potem juz pozostałe firmy liste których otwiera Muller.

Pozdrawiam Piotr

Może cenowo sa to zbliżone produkty ale jakościowo to juz różnica. Z moich doświadczeń Pfleiderera postawił bym na tej samej pólce co Robena i Koramica. I w tym momencie jest on najdroższy. Poziom niewiele odbiegajacy od Creatona ( z dostepnych na rynku polskim) ma firma Meyer-Holsen, potem jest mała przerwa a nastepnie Jungmeier, Erlus, Bogen ( wykupiony juz przez Wienerbergera ) Huguenot a potem juz pozostałe firmy liste których otwiera Muller.

Pozdrawiam Piotr

Piotrze, dziękuję... Moje wrażenie było zupełnie inne, tzn. mam ana działce i Creatona i Pfleiderer i mi osobiście wydaje się, że Pfleiderer jest jakaś taka solidniejsza... ale profesjonalistą w tym temacie nie jestem więc może to być złudzenie. Dzięki bardzo za informację.

Piotrze czy możesz podać mi jakiegoś linka na ten Meyer-Holsen? Bardzo proszę :wink:

Trochę się z Piotrem O nie zgodzę, Terra Harmonica nie odbiega jakością od Creatona, dlatego pisałem,że są blisko siebie i czerpią glinę z jednego pokładu.Kera Pfanne odbiega od innych produktów z powodu niesamowitych zamków (terra Harmionica Pfleiderera tez ma bardzo dobre).Meyer Holsen jest zupełnie innym produktem - nie da sie tej dachówki porównać z np. Creatonem - to wyższa półka zwłaszcza z powodu angoby krystalicznej,glazury Marcato, ciężaru dachówki i innych parametrów.

http://www.meyer-holsen.de

Pozdrawiam

Trochę się z Piotrem O nie zgodzę, Terra Harmonica nie odbiega jakością od Creatona, dlatego pisałem,że są blisko siebie i czerpią glinę z jednego pokładu.Kera Pfanne odbiega od innych produktów z powodu niesamowitych zamków (terra Harmionica Pfleiderera tez ma bardzo dobre).Meyer Holsen jest zupełnie innym produktem - nie da sie tej dachówki porównać z np. Creatonem - to wyższa półka zwłaszcza z powodu angoby krystalicznej,glazury Marcato, ciężaru dachówki i innych parametrów.

http://www.meyer-holsen.de

Pozdrawiam

Kacperski, Super pomoc. Bardzo, bardzo dzięki za opinię i ...za linka, którego już przeglądam. Dam znać na co padło...

Pozdrawiam Piotra i Ciebie :D

• 2 months później...

witaj arko,

takiego budującego mi potrzeba. sprawa bardzo pilna. wprawdzie projekt całkiem inny ale masz to, do czego się przymierzam. mianowicie - pfleiderer exclusive brąz. mam wielką prośbę. prześlij mi fotki. bardzo interesuje nas jak to wygląda na większej połaci i w słońcu i w cieniu i wogóle. konkurentem był creaton. bardzo szczelny ale glazura i kolorek tego pfleiderer exclusive brąz ... pozostawiam bez komentarza. i tak wpatrujemy się to w jedną, to w drugą. czuję, że zwariuję. problemy i decyzję podejmuję szybko. potrzebne są tylko dane a tu ich brak. mam po jednej sztuce i domyśl się człowieku jak to będzie wyglądać na twoim dachu. tym bardziej, że będę na nią patrzył trochę czasu bo dachówki rczej nie zmienia się co roku.

stąd gorąca prośba a właściwie dwie. prześlij proszę fotki jeśli to nie problem. druga to orientacyjna cena jaką uzyskałeś na dachówkę podstawową i gąsiory.

[email protected]

serdecznie pozdrawiam

aresior z problemem decyzyjnym

:lol: Dachówka niemieckiej firmy Pfleiderer jest na naszym rynku ok.10 lat, najbardziej znana na Dolnym Sląsku i Opolszczyżnie. Teraz jest w sieci Euronitu jako wyłącznego jej importera i dystrybutora.Terra Harmonica to b. piękna i dobra dachówka ,jest w ofercie tej firmy b.ciekawa dachówka Terra Piatta .Trzeba się zwrócić do przedstawiciela Euronitu.Pozdrawiam

• 1 year później...

Czy orientujecie się może gdzie można najtaniej na śląsku (opolszczyzna,górnośląskie,dolnośląskie) kupić dachówkę ceramiczną Pfleiderer terra maxima plus lakierowaną exklusiv?

Mam parę dni na zakup dachówki wiec jest to raczej pilne i bardzo będę wdzięczny za odpowiedzi :)

Witam

Ja kupowałem terra harmonica w rybniku firma lubar. Cene dostałem atrakcyjną - była tansza od coramika, rubena, rupceramiki. Podobny krój - falista. Dla przykładu - odbierałem w sierpniu a cena jest z lipca - Pfleiderer 4.02 zł, a renesansowa l15 4.20. Tak więc było to korzysne

To rozumiem cena dachówki podstawowej, a ile wyszedł koszt (wraz z dodatkami i dachówkami specjalnymi) i powierzchnia całego dachu (jaki masz dach, dwuspadowy, kopertowy, itd?)