tintin 11.05.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Witam, Musze wyczyścić swoja działke 2 tys metrów przed budową - okolice Warszawy. Działka jest w całości dzika, w lesie porosnięta drzewami - nie chcę ich usuwać ale muszę powycinać drzewka samosiejki które zagłuszają te duże - w sumie takich 2-3 metrowych samosiejek jest pewnie kilkadziesiąt. Poza tym sporo krzaków tez do usunięcia. Ile to może kosztować? Specjalistyczna firma zaspiewała mi 5 tys zł i wydaje mi sie że to dużo - w końcu nie ma ani jednego "prawdziwego" drzewa do ściecia. Bede wdzięczny za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 12.05.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Wypożycz piłę spalinową a zrobisz to w 2 godziny sam, piła kosi jak nóż ciepłe masełko, sama przyjemna robota, pozostałe pieńki posmaruj pędzelkiem Raundapem i po paru latach zgnje ci reszta ta co została w ziemi. Rodzinie w tym czasie zlec przyszykowanie grilla, takie pożyteczne z przyjemnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyś Budowniczy 13.05.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 W tym tygodniu też zacząłem oczyszczać swoją działkę z krzewów i samosiejek. Wydawało mi się, że to robota na 1 dzień. Działka była zarośnięta na ok. 100m2. Zajęło to na razie 2 dni i zajmie jeszcze 1 (może2).Koszt: ok. 200zł (fachowiec bardzo tani, ale bardzo powolny).Zostaje jeszcze problem korzeni. Mniejsze można podkopać, ale niektóre trzeba będzie wyciągnąć koparką, albo ciągnikiem - koszt 50-60zł/godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polooo 18.05.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 witam, 803 m2 - 1800 zł teren - przerośnięta szkóła świerkowa, nie przecinana i nie ruszana przez kilkanaście, a może i więcej lat. Drzewa i drzewopodobne o średnicach od 1 do 40 cm. Działka zarośnięta że wejść nie można, 90% do wycięcia. Z odzysku ok 200 szt. stempli, kilka krawędziaków, drzewa na opał na całą zimę i dwie całkiem spore górki gałęzi z kolkami. Drzewa zostały tylko kilka przed projektowanym budynkiem, kilkanaście na obrzeżach i za budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 18.05.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Ja również wolałbym to zrobić samemu. Mając piłe mechaniczną nie jest to jakaś specjalnie męcząca praca. Ja swoje drzewa ścinałem siekierą, a korzenie usuneła mi koparka przy okazji zdejmowania humusu. Od razu miałem też wyrównaną działkę. Wyciągnięcie jednego korzenia (na zdjeciu jest korzeń 60 letniej lipy) trwa krócej niż 5 minut.http://img142.imageshack.us/img142/6127/stargard192006040501op.th.jpghttp://img49.imageshack.us/img49/4129/morzyczyn22070520457nd.th.jpghttp://img110.imageshack.us/img110/5406/grilwmorzyczynie24070520380tw.th.jpgpozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gdynianka 30.05.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Wszystko fajnie, jesli ma się teren równy jak stól. Moja działka to 3 tarasy kilkumetrowej szerokości, bez szans na koparkę. Poza tym chciałabym odsunąć te tarasy od domu, żeby zrobić podwórko. Dom na dole, a nad nim tarasy, aż do lasu. Więc trzeba wybrac i umocnić. Mówiąc szczerze nie wiem do kogo się udać, żeby mi to zaplanował i policzył jakie umocnienia. Możecie podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 30.05.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Drzewka i krzaki piłą splinową- można wypożyczyć, reszta tylko koparka, tarasy wzmocnić albo murkiem kamiennym albo wbitymi palami- najlepiej akacja- długo wytrzyma. pogadaj z kierownikiem budowy niekoniecznie swoim moze cos podpowie albo popatrz jak to rozwiazali inni z podobnymi dzialkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gdynianka 30.05.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Zupełnie nie o to chodzi Ja chcę zniwelowac tarasy. Kazdy z nich ma conajmniej po 2metry wysokości i ok.3-4m szerokości, czyli musze wybrac ziemię maxymalnie ile się da i dopiero wzmacniac skarpę. Po prostu chcę żeby najniższy taras stal się podwórkiem i do tego wydaje mi się potrzebne sa jakieś zgody, no a przede wszystkim ktoś kto to zaplanuje, policzy itp. Tylko kto? Bo nie wiem do jakiego mądrali się zwrócić, żeby od poczatku do końca załatwił co trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultima 07.06.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 U mnie wyglądało to tak: 1. Samdzielnie przy pomocy piły spalinowej i specjalnych nożyc usunołem krzaki i małe drzewka. Koszt ok. 20-30 zł na paliwo i olej do piły 2. Póżniej przyjechał koleś ode mnie z rodziny ciągnikiem i przy pomocy stalowej liny pousówał z korzeniami średnie drzewa. Koszt 30 zł za paliwo. Zabrał też to co sobie wyrwał 3. Wycinką dużych drzew (chyba ze 6 szt) zajął się wujo. Korzenie zostały w ziemi. Koszt ok 20 zł na paliwo i olej do piły. 4. Następnie wynajołem koparkospychacz. Koleś wykopał karpy po dużych drzewach i wyszysko ładnie wyrównał. Koszt 400 zł. Działka 1100 m kw. Gdy ją kupiłem była tak zarośnięta, że nie było widać z drogi miejsca gdzie teraz jest siatka. Bardzo dużo gęstych krzaków i ok 20-30 drzew różnego kalibru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts