Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ed-mar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej, może ktoś widział ten gres??? (opis powyżej)

W katalogu 2005/2006 Cersanit nie ma takiego gresu, musi to byc jakas niedawna nowosc, wiec trudno w tej chwili znalezc w sklepach i cos powiedziec. Dziwne nazewnictwo jak na gres Cersanitu, bo citron to nazwa barwy rezerwowana raczej dla ceramiki, natomiast sicilia nazwa rezerwowana dla gresow polerowanych , ale pewnie tylko oni wiedza co robia :D .

Jesli jednak to gres, i tak nie wiadomo o co Ci chodzi w ocenie tego produktu?

Cos Ci sie podoba albo nie, bo wlasnosci techniczne musza byc takie same jak wszystkich pozostalych wyrobow w swoich grupach w tym przypadku jak dla innych gresow polerowanych/ozdobnych/ , ktore nie moga odbiegac od przyjetych norm. W koncu ISO ich obowiazuje. :D

• 1 month później...

Kupiłem Chiński 70m2 Położyłem go w salonie kuchni i przedpokoju wygląda super ,ale jest jeden problem .Czyściłem go płynem Sopro ale pozostają smugi Gres Chiński jest impregnowany dość grubą warstwą takiego chyba wosku , po wyczyszczeniu i impregnacji (też Sopro ) nie mogę uzyskać połysku bez smug ( widoczne pod kątem przy oświetleniu słńcem) Może ktoś podpowie jak szczyścić ten wosk ,moja luba cały czas mi zatrówa że ona sprząta i podłoga wygląda cały czas jak brudna

:roll: :roll: :roll: :roll: POMOCY POMOCY

CZM TO NABŁYSZCZYĆ

Nam poradzono wyczyszczenie gresu cytrynowym proszkiem do szorowania marki "Tesco".

Nie wiem dlaczego miał być akurat cytrynowy, ale taki kupiliśmy, wyczyścilśmy, potem zaimpregnowaliśmy :wink: i nie ma żadnych smug.

Gres się błyszczy i wygląda super.

Może spróbuj tego proszku.

Własnie wczoraj byłem w Leroyu oddać gres chiński, kupiłem go jako polerowany włoski, a przywieziono chiński matowy?

Jakie było moje żdziwienie jak zacząłem oglądać kartony Made in China, a w sklepie powiedziano że to włoski, generalnie nie kupuje chińszczyzny a jak zobaczyłem gres polerowany bez połysku to już w ogóle się nie zastanawiałem i oodałem.

A ja kupiłam chiński jako chiński i nie miałam uprzedzeń.

Warstwy wosku na nim nie widziałam.

Wyczyściłam proszkiem o którym pisałam powyżej na wszelki wypadek, potem był jeszcze czyszczony maszynowo z brudu budowlanego, został zaimpregnowany tak jak się powinno impregnować każdy gres polerowany i teraz mam pięknie lśniącą podłogę wyglądającą tak, jak powinna wyglądać podłoga z gresu polerowanego :wink: :D .

Widać są różne chińskie gresy.

My też mamy chiński gres. Najpierw został wyczyszczony specjalnym preparatem do usuwania tego wosku- bez problemu. A nastepnie został zaimpregnowany i pozostawiony na 24 h - zakaz wchodzenia. Takie informacje otrzymałam od Pana który zamawiał (i dostawrczał ) dla nas gres.

Pozdrawiam,

KasiaR :wink:

Własnie wczoraj byłem w Leroyu oddać gres chiński, kupiłem go jako polerowany włoski, a przywieziono chiński matowy?

Jakie było moje żdziwienie jak zacząłem oglądać kartony Made in China, a w sklepie powiedziano że to włoski, generalnie nie kupuje chińszczyzny a jak zobaczyłem gres polerowany bez połysku to już w ogóle się nie zastanawiałem i oodałem.

Pewnie, był matowy bo był zabezpieczony woskiem :wink:

Ja własnie przetestowałam chińskie badziewie.

:evil:

Dla dobrania koloru wypożyczam płytki lub kupuję pojedyńcze sztuki i zamiast w sztucznym świetle sklepowym oglądam we wlasnym domu. W ten sposób miałam chyba kilkanaście płytek - w tym gres chiński - nie polerowany- ale jego cena juz prawie mnie "uwiodła" .

Pech chciał że na rozłożony na podłodze gres spadła mała kłódeczka - i gres rozprysł się na kawałki. Zaintrygowana tym co zobaczyłam puszczałam tę samą kłódkę z tej samej wysokości na gres - wszystkie płytki "chińskie" pękały, włoskie pozostały zupełnie nieuszkodzone. Było mi naprawde przykro bo różnica w cenie to prawie 50 zł za m kw i kolor tez mi odpowiadał. Ale sama wiem ile razy w np. kuchni coś wypada z rąk, więc nie zaryzykuję. :oops:

W sklepie jeszcze dałam chińszczyźnie jedną szansę - szukałam w mniejszym formacie - i jak układałam obok siebie płytlki dla porównania kolorów odszczypały sie na rogach w dwóch miejscach - katastrofa... :cry: Precz z badziewiem

Być może nie miałam szczęścia - podkreślam - nie był to gres polerowany, na pierwszy rzut oka b. ładny - wybrany w warszawskim TTW OPEX. Cena za m kw 89 zł, I gatunek, ale jakość... Dodam że testy robiłam także na gresie kupionym do garażu za 13, 50 zł/m -tu żadna płytka nie pękła. :wink:

Robiłam przeróżne próby plamiaste :wink: na naszym gresie polerowanym i żadne plamy, ani inne obce kolory się jego nie imały.

Mamy tego gresu z 50m2, wszystko się błyszczy tak jak należy, plam nie ma, wszystko chińszczyzna :wink: , ale ja nie miałam uprzedzeń i jestem baaaardzoooo zadowolona z wyboru - mam bardzo dobrej jakości płytki za rozsądną cenę.

Piszcie co chcecie - i tak nie dam sobie wmówić, że jak chińskie = to badziewie.