Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ed-mar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

witam ja mam inny problem,poszukuje gres polerowany do salonu,

ale potrzebuje biały czysty w rozsądnej cenie bo około 50 metrów bede potrzebować ,tak do 100zł

do łazienki kupiłam z tubadzina płytki w wersji colour-łazienka bedzie biała,błyszcząca,takich płytek szukałam prawie 2 miesiace,też nie są tanie ale co mi tam

pomocy

Słuchajcie naprawdę nie obawiajcie się tych "chinoli". Większość Firm na świecie nie przyznaje się do tego że masę serii płytek robią w Chinach. Często wysyłają do Chin swoje kartony ze swoim logo i sprzedają jako swoje... Znam takie przypadki. Pracuję w płytkach- i sama miałam taką sytuację... ściągaliśmy kiedyś towar z włoskiej Fabryki w cenie już w detalu za około 250 zł, po czym na targach płytek w Hiszpani odwiedziliśmy sobie pawilon chiński - a tam nasz towar- dokładnie ten sam ale w cenie 1/3 tamtej branej z Włoch... Co wy na to ?

Te złe opinie o "chińczykach" spowodowane są obawami przed zalewającymi świat tańszymi produktami, jakby nie patrzył to są zagrożeniem dla np polskiego rynku.

Ale jeszcze coś... nie możecie porównywać tych najtańszych chińskich polerów za około 20 -parę złotych z tymi chińskimi za około 100 zł. Ta niższa cena jest też nie bez powodu... Ale o tym to już kolejna historia.

zgadzam się z Tobą Mkala2, ja kupiłam gres niby polskiego producenta w polskim opakowaniu ale drobnym maczkiem na spodzie było napisane made in china,

kosztował 75 zł/m2 plus przesyłka więc się tego spodziewałam ale powiem Wam że jak do tej pory jestem z niego zadowolona, a i taki sam gres, ten sam producent, widziałam w sklepie z glazurą za jeszcze raz taką cenę :o

• 2 weeks później...
Od jakiegos czasu sledze watki dotyczace gresu polerowanego.

Czytalam rozne opinie i bylam przerazona niektorymi... postanowilam wiec kupic 1 plytke i ja przetestowac....moze komus sie przyda....

WYNIKI TESTU NA CHINSKIM GRESIE POLEROWANYM...

WYNIK w skali 1-10 .... 10

Gres kupilismy w Nomi, byly dwa rodzaje: jeden za 75 zl a jeden za 28 zl.

Kupilam ten za 28, gdyz patrzac pod katem "cena a jakosc", tanszy powinien byc gorszy...

Gres najpierw zaimpregnowalismy specjalnym srodkiem Ceramstic (gres jest rowniez Ceramstic).

Dzisiaj posmarowalismy go:

ketchupem,

goraca kawa

coca-cola

octem

niebieskim likierem blue curacao,

wtarlismy w niego ziemie...

http://i372.photobucket.com/albums/oo165/BudowaTysona/luty09/th_DSC01665.jpg

http://i372.photobucket.com/albums/oo165/BudowaTysona/luty09/th_DSC01666.jpg

Potem rzucalismy po nim koscia naszego psa, skakalam po nim w szpilkach, rysowailismy go kluczami...

I jaki jest efekt?

Na plytce nie ma zadnych sladow: ani plam, ani rys... zupelnie nic.

Przetestowalam go tez pod katem dzialania na niego roznych srodkow chemicznych... psikalam roznymi srodkami: do toalety/do tluszczu/ roznymi mleczkami... i tez nie ma po tym sladu... gres nadal sie blyszczy, nie zadnych odbarwien, ani uszkodzen ...

http://i372.photobucket.com/albums/oo165/BudowaTysona/luty09/th_DSC01668.jpg

Mamy ten sam gres z nomi za 28zł u nas w domku, cały dół.

Jeszcze budowa się nie skończyła, chodzimy po nim w butach, kurzy się, ale dalej jest idealny, żadnych rys :)

a jaki kolor?bo na zdjęciu jest taki szary

ja bym potrzebowała ekstra biały,może ktoś poleci?

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam!

mam pytanko związane z chińskim gresem ale matowym (szukałem na forum tematu o macie chińskim ale nie znalazłem:-( )

Planuję położyć na posadzkach w korytarzu, aneksie kuchennym i salonie te same matowe czarne płytki producenta ceramica dell'arte (Hiszpańskie płytki z Chin:-]) jest to powierzchnia ok 26m2, fugi planuje też czarne..

Moje pytanie dotyczy praktyczności takiego rozwiązania na w/w powierzchni, czy brudzą się dużo bardziej od jasnych..? czy konieczna jest ich impregnacja?

Płytki są w wym. 60cmx60cm cena 107zł/m2

Link do stronki dell'arte: http://www.ceramicadellarte.pl/?k=katalog&w=widok&d=26 moja płytka to Black mat

Z góry dzięki za porady :-)

• 2 weeks później...

nie kupujcie tego chińskiego gresu!!!!!!!!!!!!!. Sama go mam i bardzo załuje.

Kupowałam z Marco Polo, ok .30 metrów: kuchnia, przedpokój, wiatrołap.

Na początku jako tako byłam zadowolona, dobrze sie myje, jako tako wygląda, tani ok. 40zł/m2, ale wyobrażacie sobie robią się plamy!!!! jak np. wyleje sie herbata, czerwone wino, czy błoto poleży kilka godzin lub czasami kilka chwil. Tak wiec po roku urzytkowania wygląda okropnie. Nawet za bardzo zareklamować nie można bo to impregnowanie to pic na wodę fotomontarz, zawsze firma moze udowodnić, że źle zaimpregnowałeś... lepiej kupowac gresy gdzie nie trzeba robić impregnacji, bo jak coś bedzie nie tak, to zawsze możliwa reklamacja...

Chinola (takiego droższego z LM po ok 70 zł mkw) użytkuje odprawie roku i nic się z nim nie dzieje. Nadal wygląda idealnie. Droższy kupiłam tylko dlatego, że te po 30zł nie podobały mi się (odcień i takie tam). Niemniej nie polecam gresu polerowanego jako takiego bez względu czy Chiński czy Hiszpański za trzy stówy. Masakryczny do utrzymania w czystości. U nas żadne plamy wprawdzie nie zostają (zaimpregnowaliśmy go), ale widać na nim każdą plamkę, kroplę wody, paprochy itp. Zwłaszcza w miejscach gdzie są duże przeszklenia. Mimo jego niezaprzeczalnego uroku, już więcej bym go nie położyła. :-?

No wlasnie ja tez o tym myslalam, ale wtedy robi sie straaasznie ciemno a ja uwielbiam przestrzen i jasne wnetrza.

My w salonie bedziemy mieli takie panele jakie ma Dorusia

Przepiekne wnetrza Dorusi :)

http://images47.fotosik.pl/271/ecbaa9c9c157ba6bmed.jpg

i nie wiem jak taka podloge polaczyc z wodenticiem :( Myslalam o tym Paradyzu bardzo namietnie :)

zwariuje od tego :)

• 6 months później...