Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ed-mar

Recommended Posts

Na jaśniejszym wbrew pozorom mniej widać brud.

Kiedy dyskutowałem z gościem o macie i polerze powiedział: w przedpokoju może być mat, bo tam się częściej sprząta. Do tej pory byłem zdania, że jednak na macie mniej widać brud. Zobaczymy w praktyce ;-)

• Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas będzie na całym parterze ten sam gres - jakiś jasny beżowo/ delikatnie zółtawy gres polerowany,

zastanawiam się tylko nad łazienką-...czy tam dać taki sam kolor tylko że matowy, czy zrezygnować z gresu i położyć jakiś zwykły gres łazienkowy???

jakie macie doświadczenia, jakie wasze odczucia, a ci co mają to jak macie??

ceny gresu u nas różnie od 34zł w NOMI do 53zł, lokalny mały sklep, potem 69, kolejna cena to 78zł, potem 93, potem 112 i najdroższe z NOWA GALA 150zł...

i które wybrać?? obawiam się jednak tych najtańszych,.... a najdroższe to poprostu za drogo......

Ja wziełam z Marco Polo, cena 44z ł metr. Nowa Gala bardzo mi sie podobała, szczególnie MM01, w chińskim raczej nie znajdzie sie aż tak ładnego koloru.

Ale jakbym miała z 10m2 to może bym i położyła ten za 150zł, ale mając blisko 40m2, to mnie po prostu nie stać.

A ktoś z was ma położony jasny gres polerowany w wiatrołapie?Jak sie sprawuje?

Ja pomimo, że praktycznie cały parter, za wyjątkiem gabinetu, mam w jasnym polerze to jednak nie zdecydowałam się na gres polerowany w wiatrołapie. Nie ze względu na brud tylko śliskość mokrego gresu polerowanego. Wybraliśmy do wiatrołapu coś zupełnie innego - gres imitujący deski.

Mój wiatrołap jest jeszcze mniejszy bo ma niewiele ponad 4 m.kw. - jest wąski i długi, ale nie sądzę, że pomniejszy go optycznie ciemniejsza podłoga, bo po pierwsze wiatrołap jest dobrze oświetlony - okno i przeszklone drzwi wejściowe, po drugie będą w nim jaśniutkie ściany i duże lustro, a po trzecie te nasze "deski" chcemy położyć w parkietową jodełkę co powinno optycznie poszerzyć podłogę. Poprostu nie wyobrażam sobie użytkowania polerowanego gresu w wiatrołapie w okresie jesienno - zimowym. Niekotrolowane poślizgi gwarantowane :wink:

my też będziemy kładli gres polerowany w wiatrołwpie, na holu, w salonie i kuchni - jeszcze nie wiem jaki..

może ceramica dell arte - biały i czarny?

może Cersanitu

może całkowitą chińszczyznę bez nazwy...

MAM PROPOZYCJĘ

stwórzmy ściągawkę dla poszukujących jasnego gresu polerowanego. wpisujcie w postach firmę, kolor, cenę, sklep, stronę www?

ja już jestem wykończona tymi ciągłymi poszukiwaniami...

zacznę pierwsza to co znalazłam i co biorę pod uwagę:

1. Ceramica dell Arte - hiszpania robiona w Chinach - 95-115 zł , biały i czarny, progress group Poznań, http://www.progresgroup.pl

2. Nowa Gala - wszędzie nie pamietam ceny..

3. Paradyż - Mistral - u nas nawet 195 zł/m2

4. Ceramstic - Polskie robione w Chinach - ok 78 zł/m2

5. Cersanit - Vento - Polska - 122 zł/m2

na typowo chińskich się nie znam - może podacie mi jakieś namiary i nazwy

pozdrawiam wielbicieli gresów polerowanych..

Ja mam u siebie na całym dole ten biały ceramica dell'arte 60x60 - zamawiałam u sprzedawcy z allegro (przedstawiciel progres group) Płaciłam za niego jakieś pół roku temu ok 80zł - koszmarnie drogo jak na chińszczyznę (kartony podpisane jadidi) Niestety szukałam naprawdę białego gresu (nie żadne beże) i to był jedyny jaki udało mi się znaleźć. Co ciekawe właśnie jest na allegro w promocji za niecałe 24 zł :roll:

Co do samego gresu.. wygląda naprawdę ładnie ale nawet zaimpregnowany (sopro) sie brudzi z tym że ja mam dużego psa brudasa w domu :roll: Myślę że bez psa nie było by tak źle.. pomijam fakt że wszystkie paprochy, włosy itp idealnie na tej bieli widać :lol:

Ja zakupiłam gres Marco Polo - Zeus Smuga, najjaśniejszy jaki mi sie udało znaleźć, nie jest jednak taki jak z Nowej gali MM01 :-(. Szkoda, że nie spotkałam sie z tym Jadidi

Zapłaciłam 44zł/m2, ale od wczoraj jest promocja w Lublinie w Glazurze Królewskiej i kosztuje tylko 32zł/m2 :evil:

Własnie nie dawno zadzwoniłam do przedstawiciela HG żeby sie zapytać jak dokładnie stosować i który preparat do impregnacji i czyszczenia gresów. Powiedziałam, że mam chiński, więc oczywiście zaczął mówić jaki to zły wybór itp...

W Końcu powiedział, żeby narazie do obczyszczenia z wosku użyć HG Super-Zmywacz, lub HG Odplamiacz, a do impregnacji użyć HG Ochrona przed plamami.Ale powiedizał, że gwarancji to on nie daje, bo każdy gres chiński jest inny, wiec już sama nie wiem....

Koleżanka podpowiedizała mi ,zebym zrobiła próbę: wylała na jedną płytkę kawę, nabrudziła jak się da, i jak po kilku godzinach wszystko będzie ładnie schodziło to nie kłaść żadnych impregnatów i nie czyścić gresu, co wy na to????