Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ed-mar

Recommended Posts

Koleżanka podpowiedizała mi ,zebym zrobiła próbę: wylała na jedną płytkę kawę, nabrudziła jak się da, i jak po kilku godzinach wszystko będzie ładnie schodziło to nie kłaść żadnych impregnatów i nie czyścić gresu, co wy na to????

nie słuchaj nieżyczliwej koleżanki:))))))))

jesli masz gres, to nie ma fizycznej możliwości aby pozostawione soki, kawa itp nie zostawiły sladu na niezaimpregnowanym gresie...Ja mam i włoski i chinski i oba chłonne jak gąbka. Odplamić gres i zaimpregnować.

• Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziwne, bo ja wprawdzie jeszcze nie mam gresu polerowanego, ale zamierzam mieć i kupiłm jedną płytkę. Chińszczyzna, ale dośc droga w castoramie coś ponad 70 zł mkw i chcąc ją wypróbowac nalałam soku z buraków, acetonu, wosk ze świeczki i co tam miałam. Zostawiłam to na całą noc i rano po wytarciu ani śladu. Płytki koloru czekoladowego.

żeby rozwiać wszelkie wątpliwości co do zasadności impregnacji gresów polerowanych, tutaj jest fragment tekstu jaki kiedyś umieściła na swojej stronie Nowa Gala:

Specjalnej pielęgnacji wymaga polerowana powierzchnia płytek. Proces polerowania polega na mechanicznym zeszlifowaniu wierzchniej warstwy płytki za pomocą specjalnych ściernic i uzyskania efektu "lustra". Ze względu na otwarcie mikroporów w procesie polerowania, producent zaleca stosowanie impregnacji powierzchni płytek polerowanych przy pomocy środków impregnujących renomowanych firm dostępnych na rynku w celu ułatwienia utrzymania podłogi w czystości w trakcie eksploatacji oraz zapobiegania plamienia płytek. Nie poleca się woskowania lub natłuszczania powierzchni płytek w celu zabezpieczenia przed brudzeniem.

Fugowanie należy wykonywać wg zasad sztuki budowlanej oraz zaleceń producentów. Przy fugowaniu powierzchni płytek polerowanych, należy przeprowadzić fugowanie próbne w celu stwierdzenia łatwości usunięcia pozostałości fugi z powierzchni płytek. W przypadku gdy czynność ta będzie utrudniona, należy przeprowadzić impregnacje powierzchni polerowanej, przy pomocy jednego z dostępnych na rynku preparatów impregnujących dla gresów.

A tak wygląda proszek z Tesco, o który mnie pytałaś elais

http://images32.fotosik.pl/290/ba3b75c7e41112demed.jpg

Pozdrawiam :D

Dziwne, bo ja wprawdzie jeszcze nie mam gresu polerowanego, ale zamierzam mieć i kupiłm jedną płytkę. Chińszczyzna, ale dośc droga w castoramie coś ponad 70 zł mkw i chcąc ją wypróbowac nalałam soku z buraków, acetonu, wosk ze świeczki i co tam miałam. Zostawiłam to na całą noc i rano po wytarciu ani śladu. Płytki koloru czekoladowego.

nie wiesz z jakiej firmy ten gres czekoladowy - ja chciałabym połączyć czarny i biały lub beżowy i czekoladowy. tylko nigdzie czekoladowego nie widziałam...

Ja też sobie wqymyśliłam, że w wiatrołapie zrobię sobie szachownicę, jasny z czekoladowym gresem. Niestety kupiłam gres jasny w wymiarach 50x50 i wiecie ze nigdzie w tych wymiarach nie znalazłam czekoladowych lub brązowych ,szukałam wszędzie, jedynie co mi wpadło to Antares, ale ta płytka jest bardziej matowa, i nie bedzie szacownicy, wszędzie bedzie ten sam kolor, bo nie chcę docinać płytek 60x60, bo to chyba nie bedzie za bardzo wyglądało.

sprubój to zrobic na białym lub bezowym :evil:

Plamy po tych rzeczach zostają tylko:

-na czekoladowym nie widać bo i tak ciemny (plamy na jaśniutkim gresie są po prostu o kilka tonów ciemniejsze niz sam gres-z kawy, soku z jabłek, buraków też-dlatego podejrzewam, że ich nie widać

-jest jeszcze zawoskowany

-nie jest to gres polerowany (mam szkliwone płytki włazience koloru żółtego które wyglądaja jak gres ale są szkliwione specjalną techniką)-ale to mało prawdopodobne bo raczej wiesz co kuiłeś:))))

sprubój to zrobic na białym lub bezowym :evil:

Plamy po tych rzeczach zostają tylko:

-na czekoladowym nie widać bo i tak ciemny (plamy na jaśniutkim gresie są po prostu o kilka tonów ciemniejsze niz sam gres-z kawy, soku z jabłek, buraków też-dlatego podejrzewam, że ich nie widać

-jest jeszcze zawoskowany

-nie jest to gres polerowany (mam szkliwone płytki włazience koloru żółtego które wyglądaja jak gres ale są szkliwione specjalną techniką)-ale to mało prawdopodobne bo raczej wiesz co kuiłeś:))))

Ja próbowałam właśnie na jasnym w tym wątku :wink: :

http://forum.muratordom.pl/login.php?redirect=posting.php&mode=reply&t=38839

plam nie było, ale i tak zaimpregnowałam oba kolory - jasny i ciemny.

Ja mam u siebie na całym dole ten biały ceramica dell'arte 60x60 - zamawiałam u sprzedawcy z allegro (przedstawiciel progres group) Płaciłam za niego jakieś pół roku temu ok 80zł - koszmarnie drogo jak na chińszczyznę (kartony podpisane jadidi) Niestety szukałam naprawdę białego gresu (nie żadne beże) i to był jedyny jaki udało mi się znaleźć. Co ciekawe właśnie jest na allegro w promocji za niecałe 24 zł :roll:

Co do samego gresu.. wygląda naprawdę ładnie ale nawet zaimpregnowany (sopro) sie brudzi z tym że ja mam dużego psa brudasa w domu :roll: Myślę że bez psa nie było by tak źle.. pomijam fakt że wszystkie paprochy, włosy itp idealnie na tej bieli widać :lol:

wczoraj dostałam próbki tego gresu - więc zabraliśmy się za testy -

plamowe na białym : buraczki, coca-cola, kawa, keczup -tylko tyle na razie przyszło mi do głowy - i nic, nie ma plam a zostawiłam na noc..

plamowe na czarnym - domestos, cilit bang - bez plam

później były testy na zarysowania - gwóźdź bardziej brudził płytke i ścierał się - rys nie było

zanieśliśmy więc płytkę do majstra który zajmie się zakładaniem - przeciął ją bez problemu - stwierdził że ładna, równa..

jestem prawie zdecydowana i tu pytanie do ciebie Zetka - napisz dokładnie jak to jest z tym brudzeniem - bo jedyne co mnie powstrzymuje przed zamówieniem to względy praktyczne - w kuchni chcę czarny i w wiatrołapie - podejżewam że krople wody będzie widać na pewno, w salonie i holu biały...

z drugiej strony gdybym nie wzięła tego, na pewno byłby to i tak jasny gres - jakiś beżowy więc to chyba nie robi aż takiej różnicy.

wczoraj dostałam próbki tego gresu - więc zabraliśmy się za testy -

plamowe na białym : buraczki, coca-cola, kawa, keczup -tylko tyle na razie przyszło mi do głowy - i nic, nie ma plam a zostawiłam na noc..

plamowe na czarnym - domestos, cilit bang - bez plam

później były testy na zarysowania - gwóźdź bardziej brudził płytke i ścierał się - rys nie było

zanieśliśmy więc płytkę do majstra który zajmie się zakładaniem - przeciął ją bez problemu - stwierdził że ładna, równa..

jestem prawie zdecydowana i tu pytanie do ciebie Zetka - napisz dokładnie jak to jest z tym brudzeniem - bo jedyne co mnie powstrzymuje przed zamówieniem to względy praktyczne - w kuchni chcę czarny i w wiatrołapie - podejżewam że krople wody będzie widać na pewno, w salonie i holu biały...

z drugiej strony gdybym nie wzięła tego, na pewno byłby to i tak jasny gres - jakiś beżowy więc to chyba nie robi aż takiej różnicy.

Jeśli chodzi o plamy kuchenne to się nie wypowiem bo do tej pory nie zdarzyło mi się żeby coś się wylało i nie zostało od razu wytarte. Najcięższe próby mój gres przeszedł świeżo po położeniu w początkach budowy kiedy nikt się nie przejmował czy jest czysto czy nie. Plamy powstawały głównie od brudu wnoszonego z dworu (główny sprawca - pies) Wtedy jeszcze nie wiedziałam jak wygląda zjawisko wżerania się brudu w płytkę i kiedy mój piesek radośnie ślizgał się po podłodze z upapranymi łapami zostawiał smugi których nie wycierałam od razu tylko np. wieczorem i już niestety plama została (choć były ipregnowane sopro) Tak samo jak ma zakurzone łapy, napije się wody, kapie jej z pyska i potem po tym przejdzie - trzeba od razu wytrzeć bo plama może zostać. Trochę upierdliwe ale już sie przyzwyczaiłam ;) :lol: Aaa i trzeba pilnować żeby myć ten gres naprawdę czystym mopem bo brudna woda zostawia brudne plamki i jak to zaschnie to też się weżre :roll: Ale to nic domestos daje rade wszystkim tym plamom :D A na powżnie teraz bym się chyba zastanowiła.. albo biały gres albo pies :roll: Gdyby nie pies pewnie bym polecała :)

Co do koloru biały czy beż moim zdaniem jeśli kolor będzie jednolity nie ma różnicy. MOŻE przy maziajowatych gresach mniej by było widać ewentualne brudy..

Fuge na podłogówce mam elastyczną mapei 2,5; chciałam mniej ale mój płytkarz nie chciał słyszeć o mniejszych, mówił ze to duże płytki i one musza mieć miejsce na prace (ale pewnie dlatego chciał większą bo na większej idzie łatwiej skorygować krzywizny przy kładzeniu :lol:) Co ważne - pilnujcie swoich fachowców żeby nie zostawiali kleju w dylatacjach przy ścianach (mi 2 płytki płytki zaczęły pękać)

Na koniec jeszcze dodam że prędzej bym odradziła parkiet w kolorze wenge niż ten biały gres :p

Ja też rozmawiałam z przedstawicielem HG - najwyraźniej nie tym samym co koleżanka wyżej :wink: - kulturalnie nie krytykował mojego Ceramsticu, ale powiedział, że gresy produkowane w Chinach są zabezpieczane różnymi substancjami niewiadomego pochodzenia :wink: , chodzi o tę niby woskową powłokę. Powiedział, że kiedyś robili badania i na 7 różnych gresów chińskich producentów każdy miał inny skład tej wierzchniej powłoki. Dlatego nie mogą zapewnić, że specjalistyczne preparaty HG poradzą sobie z każdym "woskiem" na każdej chińskiej płytce. Dlatego "Mr HG" polecił do czyszczenia gresu przed impregnacją mleczko CIF do czyszczenia płyt ceramicznych :o Powiedziałam panu, że mam już zakupiony legendarny proszek cytrynowy z Tesco i pan orzekł, że to też dobra myśl, bo działa to na tej samej zasadzie co CIF ( a nieporównywalnie tańsze :D 8)

Po solidnym wyczyszczeniu płytek zalecił ochronę przed plamami HG, potem fuga, potem najlepiej jeszcze raz ochrona przed plamamiHG żeby zabezpieczyć fugi. Efekt podobno gwarantowany :wink:

Jutro zaczynamy wielkie czyszczenie naszej pięknej skośnookiej podłogi :wink:

Ceramstic to polska firma ale handluje płytkami głównie z importu z Chin właśnie. Na moim Ceramsticu jak wół pisze made in China :wink: Ale od razu dodam, że płytki równiutkie, równomiernie wybarwione, poprostu bardzo ładne. Kafelkarze bardzo sobie chwalili. Mam nadzieję, że będą się dobrze sprawdzały w użytkowaniu.

Ja też rozmawiałam z przedstawicielem HG - najwyraźniej nie tym samym co koleżanka wyżej :wink: - kulturalnie nie krytykował mojego Ceramsticu, ale powiedział, że gresy produkowane w Chinach są zabezpieczane różnymi substancjami niewiadomego pochodzenia :wink: , chodzi o tę niby woskową powłokę. Powiedział, że kiedyś robili badania i na 7 różnych gresów chińskich producentów każdy miał inny skład tej wierzchniej powłoki. Dlatego nie mogą zapewnić, że specjalistyczne preparaty HG poradzą sobie z każdym "woskiem" na każdej chińskiej płytce. Dlatego "Mr HG" polecił do czyszczenia gresu przed impregnacją mleczko CIF do czyszczenia płyt ceramicznych :o Powiedziałam panu, że mam już zakupiony legendarny proszek cytrynowy z Tesco i pan orzekł, że to też dobra myśl, bo działa to na tej samej zasadzie co CIF ( a nieporównywalnie tańsze :D 8)

Po solidnym wyczyszczeniu płytek zalecił ochronę przed plamami HG, potem fuga, potem najlepiej jeszcze raz ochrona przed plamamiHG żeby zabezpieczyć fugi. Efekt podobno gwarantowany :wink:

Jutro zaczynamy wielkie czyszczenie naszej pięknej skośnookiej podłogi :wink:

Ania napisz jak ci poszło z tym czyszczeniem, ile tego proszku ci poszło, czym szorowałaś itp. , no i czy gres sie błyszczy. Ja zastosuje identyczne środki jak Ty, tylko gdzies tak za tydzień, i byłabym wdzięczna za wskazówki.