pszczolka 15.07.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 z lekką obawą potraktowałam tę fuszerkę wodą z octem i ku mojemu zdziwieniu wszytko jest ok.Trzeba się troszkę nagimnastykować, ale najważniejsze, że są rezultaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciunie 15.07.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam witam.... super podpwoeodzi jestem na etapie układania gresu polerowanego w salonie koło kominka i kuchni wychodzącej na salon i małym przedpokoju (tu inny odcień niż kuchnia i salon) z PARADYŻA mISTRAL NA WYSOKI POŁYSK POLEROWANY... BARDZO MI SIĘ PODOBAJĄ, ALE JESTEM CIEKAWA JAK ZNIOSĘ ZNIERANIE SIĘ KURZU.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruliczeq... 16.07.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 witam witam no tak sobie poczytałem i w sumie racja...co do tych chinskich cudownych płytek, wponiedziałek daje jedną chińską płyteczkę 50x50 "polerowaną " kupioną w markecie za ponoc 30 zł/m2 na próbę czy mozna to sfazowac na cokoły dam znać aczkolwiek mam obawy po dotknieciu tej cudnej taniej pieknej polerki. zaciekawiło mnie ze pełnoelastyczny klej mapei za 45 zł z tego co wiadomo mi ze zródeł zwiazych z mapei`em to wszytkie kleje we wszystkich bajeranckich hipermarketach maja dopisek "buildfix" z tego co wiem aczkolwiek nie bede za tym obstawał to jest klej o zdecydowanie gorszych parametrach niz mapei poza hipermarketami bez w/w dopisku :)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 17.07.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 uffff, zaimpregnowałam.....ale dlaczego nikt mi nie powiedział, że po impregnacji trzeba przepolerować wszystkie płytki??????????odwaliłam masakryczną robotę w dwa dni (samo polerowanie) ale mogę napisać następujące wnioski:1) impregnat tylko HG-mialam jeszcze dwa inne (zabrakło HG na wiatrołap i garderobę) i róznica kolosalna2) impregnowałam gres dwa razy3) impregnat jest super również na fugi-sa teraz jakieś ładniejsze:)?4)po tym cholernym polerowaniu myłam podłogę czystą wodą (dzięcię zdoiłało nabrudzić plus tado gości do wtorku) i NIE MA SMUG! -po zaimpregnowaniu jakoś łatwiej umyć tą podłogę i jużTakie sa moje odczucia...ale jakbym wiedziała ile to roboty to bym męża zagoniła asama skoczyła na urlop. A tak wykorzystałam jego delegację i ....to był błąd bo łapy mi odpadają (88m!!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 18.07.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Mnie dopiero czeka impregnowanie i czyszczenie tego gresu. Na szczęście mam tylko 30m. U mnie gres już tydzień położony, ale jeszcze nie miałam czasu go wyczyścić tym proszkiem z Tesco, czy mogę jeszcze poczekać, czy lepiej to zrobić jak najszybciej? Aha i jak jest z fugowaniem, czy też lepiej wcześniej zafugować, czy mogę jeszcze poczekać ze dwa tygodnie i zrobić to razem z fugowaniem łazienki? Czy jak płytki leżą bez fug, to coś może im sie stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 18.07.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 wybieramy gresy...- chcemy podłogą rozjaśnić wnętrze i w związku z tym padło na białawo- kremowe płytki... jak to się praktykuje? ma ktoś biały, kremowy, pastelowy ale bardzo jasny kolor czegoś takiego u siebie?? i jak efekty?? chodzi mi przedewszystkim o czystość, bo wygląd to sprawa indywidualna...ale wg. mnie wygląda przyjaźnie, jasno i pasuje....ale boję się że kazdy okruszek, ziarnko piachu..etc. będzie odrazu diabelnie widać...., nie mam zdjęcia ale na stronie http://www.grespol.pl otwórzcie w PRODUKTACH ten 11 kwadracik licząc od góry z podanymi gresami i tam ten prawie białawy, z bliska ma delikatne paćki ale b. bardzo delikatne nr. produktu: CZQ 6001, a inny wybor to taka gładka lekko kremowa- ale i tak wpadająca w biel..-ale nie ma tego nr. w palecie produktów, PROSZĘ O PORADY jak to jest z tym jasnym gresem polerowanym i jego sprzątaniem- czystością...._________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 18.07.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 wybieramy gresy...- chcemy podłogą rozjaśnić wnętrze i w związku z tym padło na białawo- kremowe płytki... jak to się praktykuje? ma ktoś biały, kremowy, pastelowy ale bardzo jasny kolor czegoś takiego u siebie?? i jak efekty?? chodzi mi przedewszystkim o czystość, bo wygląd to sprawa indywidualna...ale wg. mnie wygląda przyjaźnie, jasno i pasuje....ale boję się że kazdy okruszek, ziarnko piachu..etc. będzie odrazu diabelnie widać...., nie mam zdjęcia ale na stronie http://www.grespol.pl otwórzcie w PRODUKTACH ten 11 kwadracik licząc od góry z podanymi gresami i tam ten prawie białawy, z bliska ma delikatne paćki ale b. bardzo delikatne nr. produktu: CZQ 6001, a inny wybor to taka gładka lekko kremowa- ale i tak wpadająca w biel..-ale nie ma tego nr. w palecie produktów, PROSZĘ O PORADY jak to jest z tym jasnym gresem polerowanym i jego sprzątaniem- czystością...., a zarysowania???_________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 18.07.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 zdublowalo sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 18.07.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 wybieramy gresy...- chcemy podłogą rozjaśnić wnętrze i w związku z tym padło na białawo- kremowe płytki... jak to się praktykuje? ma ktoś biały, kremowy, pastelowy ale bardzo jasny kolor czegoś takiego u siebie?? i jak efekty?? chodzi mi przedewszystkim o czystość, bo wygląd to sprawa indywidualna...ale wg. mnie wygląda przyjaźnie, jasno i pasuje....ale boję się że kazdy okruszek, ziarnko piachu..etc. będzie odrazu diabelnie widać...., nie mam zdjęcia ale na stronie http://www.grespol.pl otwórzcie w PRODUKTACH ten 11 kwadracik licząc od góry z podanymi gresami i tam ten prawie białawy, z bliska ma delikatne paćki ale b. bardzo delikatne nr. produktu: CZQ 6001, a inny wybor to taka gładka lekko kremowa- ale i tak wpadająca w biel..-ale nie ma tego nr. w palecie produktów, PROSZĘ O PORADY jak to jest z tym jasnym gresem polerowanym i jego sprzątaniem- czystością.... _________________ dajcie jakieś zdjęcia??? plissss Gdybyś przeczytała uważnie wszystkie wątki, które odświeżyłaś aby napisać cztery razy ten sam tekst ( i kilka innych wątków na tym forum ) zorientowałabyś się, że większość osób, które mają na swoich podłogach gres polerowany ma właśnie jasny gres i nie narzeka specjalnie na jego użytkowanie. Jak dotychczas spotkałam tu tylko jedną zdecydowanie niezadowoloną osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 21.07.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Czy jest to normalne, że pod powłoką błyszczącą jest jakby kurz, który sprawia wrażenie mgiełki? Płytka się błyszczy ale z bliska widać tą mgiełkę. Zastanawiam się czy tak ma być czy coś nie tak z tą płytką. Kupiłam jedną na próbę w cenie 39,90 za metr w Nomi - może ktoś też ma i coś powie na ten temat? Czy inne chińskie też tak mają? To chyba nie jest efekt tego wosku, o którym nota bene sprzedawcy nic nie wiedzieli. No ale może po prostu są niedoinformowani. Czy ten wosk to taka powłoka tłustawa czy coś innego? Po obejrzeniu z bliska zauważyłam, że dokładnie tak wygląda moja chińszczyzna. Jakby kurz pod błyszczącą powłoką. Stojąc tego nie widać, tylko z bliska i pod światło. I co najważniejsze moje płytki nie były woskowane, nie miały tłustawej powłoki. Nie wiem czy mam się tym martwić, ale po testach z plamami wyszło: - gres nie impregnowany - przyjął plamy (kawa, herbata, olej, zupa botwinkowa, dżem porzeczkowy), - impregnowany (firma Ultrament) - przyjął plamy (kawa, herbata, sok porzeczkowy). Następny etap to wywabienie plam odplamiaczem HG i ponowna impregnacja HG. I wtedy zobaczymy co za dziadostwo kupiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIUWERTY 05.08.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam!Proszę o pomoc. Otóż mam w mieszkani ogrzewanie podłgowe i chciałbym położyć gres polerowany. Mam do wyboru gres chiński za ok 50zł za metr i gres z Cersanitu za 120 zł za metr. Co byście polecali? Gres byłby w przedpokoju u salonie z aneksem. Czy ten chiński gres nie jest przypadkiem bardziej narażony na pękanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 06.08.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 kładziemy właśnie 90m2 chińczyków, na polskie nie wyrobilibyśmy,patrz tylko na jakość tej glazury a nie na to że to MADE in CHINA, bo i w PL też są róznej jakości produkty,...kupuj u sprawdzonego sprzedawcy, ew. taki ktory jest juz znany i dłużej tym handluje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIUWERTY 06.08.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Będe kupował w Wemie. Też nie wyrobię na polski. Rozumiem, że kładziesz na podgrzewanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.08.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Mam do wyboru gres chiński za ok 50zł za metr i gres z Cersanitu za 120 zł za metr. Co byście polecali? polecam chinszczyzne za 30zl/m2 .... piec dyszek to nie za duzo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa-i-sebastian 18.08.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 ja mam chińskie drewnopodobne za 30 zł za metr,pod nimi podłogówka. I nie ma żadnych problemów z nimi. Oczywiście do Porcelanosy im daleko, ale wyglądają przyzwoicie, nie widać na nich psiej sierści, myją sie dobrze, nie zostają zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 18.08.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 O chińskim gresie polerowanym jest na tym forum co najmniej 6 wątków. A to czy położysz Chińczyka na podłogówce czy nie to nie ma większego znaczenia. 99% ludzi na forum, którzy mają chiński gres kładli go właśnie na podłogówkę. To czy będą ci pękały płytki czy nie to zależy raczej nie od samych płytek a od tego jak będziesz miał przygotowane podłoże pod te płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod fikusem 18.08.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Ja mam chinski z Castoramy uzywam 2 lata, na podlogowce i nic sie nie dzieje, mial nawet "ciezke spotkania", maz nawet kiedys rozlal sok malinowy - starlismy dopiero po kilku godzinach - i nie ma sladu (pozostale plamki zeszly domestosem), na gresie Cersanitu za to mam plamy ktore niczym nie chca zejsc ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sysia 02.09.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 polożylam na podlodze w salonie , kuchni przedpokoju gres polerowany Marco polo Posejdon. Nie uzywałm żadnych impregnatów czy tego typu rzeczy. W niektórych miejscach płytki sa przymatowione tak jakby wytare - czy to da sie jakos usunąc żeby byl połysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sysia 04.09.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 ponawiam swoje pytanie co do gresu , który produkt HG polecacie do codziennej pielegnacji gresu polerowanego? Ponieważ nkit nie rusza twego tematu opisze moje eksperymenty z gresem polerowanym . Zakupilismy gres firmy Marco polo -Posejdon. Gres nie został zaimpregnowany żadnym preparatem , czy wosk ściagniety nie wiem?! Zrobiłam na nim plamy z kawy, herbaty, soku, owoców, zostawiłam do wyschnięcia - potem przetarłam sciereczka - ani sladu po plamach. nastepna próba to nóż i rysowanie po płytkach. Ta próba równiez wyszła pomyślnie - na gresie ani śladu. Nie wiem czy firma Marco Polo to chińszczyzna czy nie , i nie wiem o co chodzi z tym impregnowaniem nie mówiac juz o wosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkarwacki 11.10.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Witam wszystkich użytkowników gresów polerowanych chińskich jak i zarówno hiszpańskich. Gresy polerowane z masy są zabezpieczone powłoką wosku na wierzchu. Gres po ułożeniu należy umyć ciepłą wodą ze środkiem czyszczącym, zeby płytka była czysta od zabródzeń po układaniu i wosku. Następnie należy zaimpregnować ją odpowiednim impregnatem do gresów polerowanych. Impregnację powtarza się co kilka lub kilkanaście lat w zależności od zastosowanego środka oraz eksploatacji gresu (im lepszy tym żadziej się proces powtarza). Następnie należy zafugować powierzchnię lecz tutaj fugi mozna stosować wg. uznania. Należy pamiętać, że fuga epoksydowa jest zalecana do fugi od 3mm. Lecz pojawiła się na rynku fuga epoksydowa, którą można użyć przy szczelinie już od 1,5mm, może być również z brokatem wtedy bardziej podkreślamy wygląd i urok płytki. Jeżeli chcecie przeprowadzać testy na gresach polerowanych to róbcie to na umytych jak również zaimpregnowanych. Jak wiadomo na wosku pozostała plama zmyje się. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts