Frankai 17.01.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Sonika Może masz rację. Troszkę bardziej przyłożę się w salonie. W garderobie nie grozi raczej zaplamienie. Chociaż ... jak widać parę postów wyżej - są rzeczy na ziemi i na niebie (a zwłaszcza na polerowanym gresie) o których się inwestorom nie śniło Mi polecano w sklepie CIF-a. Chciałem użyć specjalnego płynu HG do usuwania wosków (wosk jest w jego nazwie), ale nie mieli na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.01.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Znalazłam te wątki: http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=reply&t=70981 http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=reply&t=92051 a tak wygląda rzeczone cudo : http://images29.fotosik.pl/141/6c5849df1787ce1dmed.jpg trzeba tylko pamiętać, żeby go dokładnie usunąć ze szpar przed położeniem fugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ed-mar 17.01.2008 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Uzytkuje od ponad roku gres polerowany (kupiłam w końcu polski cersanit) i mam jaśminowa fugę na holu i w kuchni. Chyba jej nie zaimpregnowalismy bo miejscami zrobiła sie szaro - bura i nie wygląda ładnie. Poradźcie czym można doczyścić fugi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gojda 03.02.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 witam...co do gresu polerowanego chińskiego ,czy też polskiego a może i włoskiego to bardzo ważna jest impregnacja przed położeniem,później przed fugowaniem i nie ma tu wyjątku kto go produkuje tak mi powiedział facet w Castoramie ,a tak nawiasem mówiąc kupiłam chiński do łazienki Venus beige i na salon gres polerowany ale nie wiem czy w ogóle ma jakąś nazwę zrobiłam tak jak facet powiedział w castoramie i nie narzekam i mogłabym powiedzieć ,że jest nawet lepszy jak włoski czy polski bo przynajmniej jest równy i można kłaść go bez fugi to moje spostrzeżenie do salonu wchodzę bezpośrednio z dworu kamienie piach itp...i nie ma śladu gresik błyszczy się w oczach:) zobaczę jak długo to będzie i mam nadzieję że tak zostanie do wymiany i znudzenia prze zemnie ..:)moja rada pytajcie dużo jak kupujecie i najlepiej kupować w dużych sklepach handlowych takich jak Leroy Merlin itp...tam sam pracownicy ,a nie właściciele którym zależy tylko na sprzedaży:)papaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.02.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 witam...co do gresu polerowanego chińskiego ,czy też polskiego a może i włoskiego to bardzo ważna jest impregnacja przed położeniem,później przed fugowaniem [...] kupiłam chiński do łazienki Venus beige i na salon gres polerowany [...] zrobiłam tak jak facet powiedział w castoramie i nie narzekam i mogłabym powiedzieć ,że jest nawet lepszy jak włoski czy polski bo przynajmniej jest równy i można kłaść go bez fugi [...] moja rada pytajcie dużo jak kupujecie i najlepiej kupować w dużych sklepach handlowych takich jak Leroy Merlin itp...tam sam pracownicy ,a nie właściciele i strzeże mówią HG zaleca pierwsze impregnowanie po położeniu, a drugie po wyschnięciu fug (po 2 tygodniach). Co jest bardzo ważne - płytkarz musi czysto kłaść płytki, żeby mu się nie zabrudziły. Impregnacja po fugowaniu zabezpiecza też fugi. To czy gres jest chiński, włoski czy polski ma się nijak do kładzenia bez fugi. Płytki po prostu muszą być rektyfikowane. Przykładowo Nowa Gala w "Niezbędniku profesjonalisty" na swojej stronie podaje które są rektyfikowane, a które tylko kalibrowane, a także jakie mogą być odchyłki. Polecam tę lekturę Ja sobie darowałem kładzenie bez fugi, czy też przeginanie z cienkością fugi. 3mm to minimum, żeby płytarz mógł ładnie wcisnąć materiał i potem nie było problemów. Sprzedawcy są też w małych sklepach. Poza tym różnie to bywa ze znajomością tematu u kiepsko opłacanego sprzedawcy. Nie jestem też pewien, czy w hipermarketach też nie mają premii za wynik. Ja po prostu czytam, a potem chodzę do sklepu. Czasem zadaję pytania kontrolne - taktyka "wilk w owczej skórze". No cóż - sam jestem sprzedawcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gojda 03.02.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 może masz racje z impregnacją po fugowaniu ,mi powiedziano przed położeniem i przed fugowaniem żeby klej i kolorowe fugi nie pozostawił plam .A co do płytek położył mi fachowiec na spoine 1,5 i niebyły zakupione jako rektyfikowane i wyglądają super ,a do sprzedawcow to spotyka sie roznych ,i mi trafił sie ten wyjatek ktoremu zalezy na pracy :lol:i jako sprzedawca powinieneś wiedziec ze Polska norma dopuscza iles milemtrow odchyłu od normy nawet przy płytce rektyfikowanej..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.02.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Klej jest od spody płytek, więc nie trzeba brudzić góry. Poza tym plamy starte na bieżąco nie przebarwią płytek. Po prostu gresu polerowanego nie powinien kłaść byle pyprak, a jak ktoś ma jakotakie doświadczenie, to wie jak to zrobić czysto. Ba - nawet fugowanie można zrobić tak, że się nie pobrudzi gresu, ale już wolałem się zabezpieczyć Na chińszczyźnie może nie być podane, że są rektyfikowane. Być może tak nie trzymają wymiarów, że nie ma wyjścia i muszą je frezować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gojda 03.02.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 w dzisiejszych czasach o dobrego fachowca to taj jak o dobrego sprzedawce :wink:a co do chinszczyzny to ja jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gojda 06.02.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Jeszcze coś te płytki nazwa troja. Witam ...mam Troja zrobiony komineki wyszedł świetnie ja tak uważam i z tej samej kolekcji mam zrobioną łazienkę WENUS ..SUPER PłYTKI CHINSKIE ,ALE RADZE DOBREGO FACHOWCA DO DOCINANIA TYCH PLYT http://foto.onet.pl/13pb5,kkkosc8snkfo,dme9q,u.html#dme9q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjaworski 17.03.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam, zastanawiam się, czy warto kupić gres polerowany sprowadzany z chin. Jest on prawie trzykrotnie tańszy od innych producentow (49zl m.kw.). Estetyka nie budzi moich zastrzezen. Boje sie tylko o scieralnosci i/lub katy proste samych plytek. Czy ktos z szanownych forumowiczow uzytkowal taki gres u siebie? Jakie sa wasze opinie? kupowac? DziekiPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejm 17.03.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 kupiłem. położyłem cos z 60m2 - szybciej się znudzi niż porysuje. dla duzych płyt sprawdź kładąc jedną na druga polerka do siebie czy proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 17.03.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Ja kupilem i jestem zadowolony. Plyty minimalnie nierowne, ale nie ma dramatu i pewnie z czasem przestane to zauwazac. Za to cena zachecajaca i wyglad rowniez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 17.03.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam, zastanawiam się, czy warto kupić gres polerowany sprowadzany z chin. Jest on prawie trzykrotnie tańszy od innych producentow (49zl m.kw.). Estetyka nie budzi moich zastrzezen. Boje sie tylko o scieralnosci i/lub katy proste samych plytek. Czy ktos z szanownych forumowiczow uzytkowal taki gres u siebie? Jakie sa wasze opinie? kupowac? Dzieki Piotrek witamy na forum jest tu miliony wypowiedzi na ten temat .... dlaczego nie poszukasz ? PS kupuj ten gres smialo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin_lodz 03.04.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Czy ktoś z Was kupował gres w rozmiarze 80x80. Szukam takowego i niestety cięzko jest coś znaleźć. Jeśli macie namiary na jakąś firmę sprzedającą taki gre najlepiej w centrum Polski to poprosiłbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.04.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Nie spotkałem nigdzie gresu w takim rozmiarze. Jedyne co przekraczało 60cm to były płytki lub kamień. Jeżeli chodzi o ten ostatni, to jest duże pole manewru. Standardowo dostarczane są "płytki" (granit, bazalt, marmur i pewnie inne) w konkretnej rozmiarówce, ale jeżeli trzeba wyłożyć dużą powierzchnię (salon, hotel, kościół), to możliwe jest zamówienie u producenta "płytek" w dowolnym rozmiarze. Popróbuj wygooglać czy faktycznie taki gres istnieje, a potem drążyć kto go sprzedaje. Być może trzeba będzie zrobić to po angielsku czy... hiszpańsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 03.04.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 80x80 to format wręcz niebywały . Powyżej 60 cm są 90x30, 90x90 120x60 i 120x120.Te ostatnie produkuje zaledwie pare firm. PS Z ciekawości zapytam. Dlaczego akurat taki niespotykany format Cię interesuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 03.04.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Znalazłam gres 80x80 tutaj: http://wema.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=&product_id=72&category_id=44&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin_lodz 04.04.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 80x80 to format wręcz niebywały . Powyżej 60 cm są 90x30, 90x90 120x60 i 120x120.Te ostatnie produkuje zaledwie pare firm. PS Z ciekawości zapytam. Dlaczego akurat taki niespotykany format Cię interesuje ? Czy 80x80 czy 90x90 to akurat dla mnie nie ma znaczenia byle większy niż 60x60, bo mam duże pomieszczenie to duży gres będzie lepiej wyglądał. W tej chwili już właściwie udało mi się znaleźć ten który m isię podoba niestety za sporą cenę 170/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.04.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 No cóż - 60-tki potrafią kosztować tyle i więcej. Nawet polskie. Ze wzrostem rozmiaru rośnie też bardzo szybko cena. 170 za taki duży format to i tak mało. Pamiętaj, żeby użyć odpowiedni klej do płytek wielkoformatowych. Widziałem popękane małe plytki, a takie kolosy wymagają odpowiedniego traktowania. A jak u Ciebie z dylatacjami skoro masz taką powierzchnię? Ja nie pomyślałem i nie dopilnowałem c.o.-wników i teraz muszę rozłożyć płytki zgodnie z dylatacjami, a to dylatacje powinny być tam gdzie chcę fugę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin_lodz 05.04.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Mówiąc szczerze nie zastanawiałem się nad tym bo nawet w praktyce nie wiem co to jest dylatacja . Chodzi Ci o jakieś szceliny ? Powierzchnia nie jest aż tak duża ok 70 m2 z tym, że przed wylewką rozłożyliśmy stalowe kraty dla wzmocnienia wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts