lekarz34 01.03.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 witam , czy lepiej wybudowac 1 pietro - większy dach , czy 2 pietra - schody ,ale dach mniejszy ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.03.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2003 Zły tok rozumowania. Nie kieruj się kosztami, a własnymi potrzebami. Koszt m2 dachu policz w przybliżeniu jako 100-120zł, schody to kilka do kilkunastu tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.03.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2003 Lepiej jedno piętro i większy dach ale bez schodów. Drożej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.03.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Rację ma Bart. Najważniejsza jest wygoda. Co do kosztów to schody będą zdecydowanie tańsze niż zwiększona powierzchnia dachu a przy okazji i fundamentu, ścian zewnętrznych, ocieplenia, tynków elewacyjnych itp. W moim przypadku dach 270 m2 (dachówka Roben, rzeżba dachu skomplikowana z 8 koszami) kosztował mniej więcej tyle samo co suma poniesionych dotychczas kosztów związanych z postawieniem fundamentów, wszystkich ścian, wylaniem stropów i schodów i kilku jeszce innych drobnych wydatków. Jezier - na czym polegają twoje wyliczenia, że drożej nie będzie?_________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2003-03-03 09:36 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekarz34 03.03.2003 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 No właśnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.03.2003 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Moim zdaniem pytanie sprowadza się do tego czy tańszy jest dom parterowy czy piętrowy (z poddaszem użytkowym?). A ja uważam, że wybudowanie domu parterowego nie jest droższe od piętrowego. Sam buduję dom parterowy i całkowity koszt domu pod klucz wyniesie mniej niż 1500 zł za m2. Fundamentów mam tyle co w domu piętrowym o mniejszej podstawie, bo zlikwidowałem ściany nośne wewnętrzne. Nie mam schodów, stropu betonowego. Dach jest z drewnianych kratownic, bez okien dachowych i wykuszy. Komunikacja zajmuje mniej miejsca niż w domu piętrowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.03.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Jezier- rozczarowałeś mnie swoją odpowiedzią. Mam odczucie, że Lekarz34 zasugerował Cię swoim bardzo uproszczonym tokiem rozumowania, że różnica w cenie budynku 1 i 2 kondygnacyjnego to różnica wynikająca ze zmniejszonej powierzchni dachu + cena schodów i zbyt pochopnie wyraziłeś swoją opinię a teraz „na siłę” uwiarygadniasz Swoją wypowiedź i wprowadzasz tym samym w błąd czytających. Przypuśćmy, że dom ma mieć 200m2 powierzchni. W przypadku budynku jednopoziomowego należy osadzić go na fundamencie o wymiarach np. 10x20 m czyli należy na powierzchni 200 m2 przeprowadzić prace ziemne, zazbroić i wylać 60 mb ław a następnie fundamentów.W przypadku domu 2 kondygnacyjnego o powierzchni także 200m2 (oczywiście z drobnym odstępstwem polegającym na 2 krotnym liczeniu powierzchni schodów) fundament zewnętrzny ma wymiary 10x10 m. Prace trwają na powierzchni 100 m2 a ława i fundament liczą tylko 40 mb. Ławami i fundamentami wewnętrznymi nie będziemy się zajmować. Ich długość zależy rzeczywiście od rozkładu pomieszczeń zgodną z koncepcją inwestora i wymogami sztuki inżynierskiej. Należy jednak domniemywać, że na powierzchni 200 m2 będzie ich więcej niż na 100 m2. Piszesz o stropie z drewnianych kratownic. Należało by go zrobić na powierzchni 200 m2 podobnie jak na kolejnych 200m2 pod przyszłą podłogą na gruncie trzeba było by wylać beton, zaizolować go styropianem zrobić wylewkę itd. Czyli do obróbki jest razem 400 m2 powierzchni. W przypadku 2 kondygnacji chudziak z ociepleniem dajemy na 100m2, strop żelbetonowy lub z prefabrykatów na 100m2 (tak, zgadza się, jest on cokolwiek droższy od wylewek na gruncie ale tynkowanie sufitu jest tańsze o kilkanaście zł na metrzeod położenia płyt g-k) a to wszystko zwieńcza się 100m2 drugim stropem (sufit podwieszany). Razem 300 m2 do obróbki. Czyli różnica wynosi 100 m2 Wymieniłem tylko 2 elementy nie związane z ceną dachu a mające wpływ na koszty budynku. Wyliczenie ile hipotetyczne kosztuje krycie 100 m2 dachu a ile 200m2 pozostawiam bez komentarza. Oczywiście wszystkie te dywagacje nie mają sensu gdy decydujemy się na mały budynek o powierzchni całkowitej ok. 100m2. Wówczas budowanie domu o pełnych dwóch kondygnacjach byłoby decyzją cokolwiek zaskakującą mającą swoje logiczne uzasadnienie np. w małej powierzchni działki pod zabudowę. Na jedną kondygnację zdecydować się można z powodu - bo tak chcę i mnie się taki budynek podoba bo ktoś z członków rodziny dotknięty jest niestety schorzeniem narządów ruchu. Bo ...... takich powodów może być naprawdę wiele . Takim argumentem jest także to co podniósł w swoim zapytaniu Lekarz34 z tym, że wynika to z mylnych kalkulacji. Na koniec nadmienię, że za oszalowanie, zazbrojenie i wylanie schodów betonem zapłaciłem mniej niż 500 zł. Wyłożenie schodów dębiną kosztować mnie będzie ok. 6000 – 7000 zł. Mój dom jest dwu kondygnacyjny i ma 280m2 powierzchni całkowitej (bez garażu , garaż jest wolnostojący). Pozostały mi jeszcze prace wykończeniowe których koszt szacuję na ok. 40 – 50 tys zł. I w związku z tym mogę stwierdzić, że cena 1m2 powierzchni domu będzie wynosiła niecałe 1100 zł. Przypomnę zasadę że im większa powierzchnia domu tym cena m2 powierzchni jest niższa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 No cóż. Wywód jest trochę niepełny. Zapomniałeś, że w hipotetycznym domu parterowym ścian zewnętrznych jest 180 m2 a w piętrowym 240. Poza tym wykonanie stropu jest jednak droższe od podłogi na gruncie. Wydaje mi się, że można porównywać koszt wykonania 100 m2 podłogi na gruncie + 100 m2 stropu + 100 m2 stropu drewnianego z 200 m2 podłogi na gruncie + 200 m2 stropu drewnianego. Różnica to 100 m2 tynku + izolacja stropu. Więc do porównania jest czy 60m2 ścian zewnętrznych, schody to mniej czy więcej niż więcej 100 m2 płyt GK, 25m3 wełny, większy dach i o ok 150m2 dachówki więcej. Jeśli nawet to różnica jest niewielka a dom parterowy może powstać szybciej i to jest na pewno zysk. Ale ja niczego nie chcę udowadniać na siłę. Buduję nieduży dom - 135 m2 i też zastanawiałem się czy parterowy czy piętrowy. Wyszło, że parterowy (a taki znacznie bardziej mi odpowiada) nie będzie droższy od piętrowego (z użytkowym poddaszem). Do tego liczy się dla mnie szybkość budowania. Stan surowy domu parterowego powstanie w 3 tygodnie a piętrowy stawialiby 2 razy dłużej. Jedna firma, która robiła wycenę postawienia mojego domu i wyszło jej 22 tys. Budowała dom znajomym tylko, że piętrowy ale niewiele większy wzięli 40 tys. za ten sam zakres prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.03.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 To moje wypociny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.03.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Piszesz o hipotetyczej powierzchni scian w budynku jedno i dwu kondygnacyjnym. Świadomie nie zawarłem tego tematu w swoich wyliczeniach. Dlaczego? Ściany na pietrze (poddaszu użytkowym) mogą mieć standadową wyskość 260-280 cm, a mogą mieć i 120, 140, 160, ..... U mnie jest to 160 i żałuję, że tak wysoko gdyż przez okna połaciowe oprócz nieba niewiele mogę zobaczyć. Przyznasz Jezier, że taka wysokość ścian diametralnie zmienia Twoje wyliczenia. Ponadto nie wypowiedziałeś sie co do ceny dachu 100 i 200 metrowego. Jeśli już zakończyłeś roboty dachowe to pomnóż proszę cenę dachu przez 2 (no może 1,5) i porównaj to z ceną schodów. A co z ławą i fundamentami... Piszesz o ekipie która zdecydowanie mniej będzie Cię kosztować niż sąsiada. Piszesz jednocześnie, że twój dom jest mniejszy, piszesz (w poprzednim poście), że masz b. mało ścian wewnętrznych i może właśnie z tąd wzięła się ta różnica...... Ponadto, być może wpływ miała także Twoja zdolność negocjacji cen i to, ze ceny usług budowlanych spadają. Wiem to bo sąsiedzi którzy sa mniej zaawansowani inwestycyjnie niż ja płacą za te same prace a także i często materiały mniej.Inne Twoje argumenty dotyczące wygody czy też czasu wykonania prac, oczywiście przyjmuję ze zrozumieniem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.03.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Hej.. lekarz34.. czy już się dokonałeś wyboru ?A może ktoś jeszcze przedstawi swoje przemyślenia i kalkulacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Jak widać na pytanie lekarza nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Co będzie tańsze zależy głównie od INWESTORA. Powierzchnia ścian fundamentów itp. ma wpływ, ale nie musi decydować. Bo taki dach kopertowy na parterowcu może przedrożyć solidną klatkę schodową.LEKARZ musisz rozważyć konkretnie wybrane projekty. Jeżeli pytasz jak wybudować tani dom to też będą rozbieżności czy taki dom to "parterowy" czy "z poddaszem użytkowym". JA mam tani dom z podaszem użytkowym. Można mieć drogie schody tani dach i na odwrót. Ilość dachu i ścian zależy od konstrukcji jak wykazano wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekarz34 09.03.2003 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2003 Dzięki , wybrałem projekt ze schodami , chociaż sam dach też nie jest najmniejszy , cóż może wystarczy pieniędzy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts