hurtowniczka 12.05.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Zwracam się z zapytaniem czy można kupić sam dom bez działki na której stoi ?Ja będę właścicielem domu a ktoś inny właścicielem działki - czy tak można ? Kolejna sprawa : jeśli jestem współwłaścicielem działki bydowlanej i zostanie na niej postawiony dom a jeden ze współwłaścicieli będzie miał zadłużenia komornicze to jak wygląda zabór części mienia przez komornika ? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.05.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Zwracam się z zapytaniem czy można kupić sam dom bez działki na której stoi ? Ja będę właścicielem domu a ktoś inny właścicielem działki - czy tak można ? Kolejna sprawa : jeśli jestem współwłaścicielem działki bydowlanej i zostanie na niej postawiony dom a jeden ze współwłaścicieli będzie miał zadłużenia komornicze to jak wygląda zabór części mienia przez komornika ? Dziękuję i pozdrawiam To co na ziemi należy do posiadacza gruntu - poszukaj tu niedawno był wątek o tym łącznie z przepisami. Co do współwłasności - też szukałam takich informacji. To nie jest tak, że jak masz 25 % własności działki np. 1000 metrów to nie oznacza to, że masz 250 metrów tej działki. Masz 25 % w każdym metrze działki. Ale na pewno odezwą się fachowcy i w razie czego mnie poprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 12.05.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Spotkałem się z zabudowaniami nie powiązanymi z gruntem ale było to wynikiem błędnej decyzji uwłaszczeniowej. W rezultacie najpierw trzeba było zmienić (lub ujawnić) decyzje uwłaszczeniową, a później można było sprzedawać grunt z domem. Nawet sprzedawane nieruchomości lokalowe mają udziały w gruncie. Wjątkiem są spółdzielcze prawa do lokali (ograniczone prawo rzeczowe). Również w przypadku gdy skarb państwa lub gmina ustanowi prawo użytkowania wieczystego gruntu to właścicielem gruntu jest skarb państwa lub gmina, a budnki są własnością osoby majacej prawo użytkowania wieczystego. I sprzedawać można prawo użytkowania wieczystego wraz z budynkami. Myślę że jedynie w przypadku gdy kupisz dom (np. drewniany) go rozbierzesz i wywieziesz na inną działkę.Generalnie, kto jest właścicielem gruntu jest też właścicielem naniesień (budynków, budowli, drzewek, krzaczków, kwiatków, trawki, kamyczków itd..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 12.05.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 W kwestii egzekucji komorniczej wobec jednego ze współwłaścieli: może być ona prowadzono tylko w stosunku udziału tego współwłaściciela. Teoretycznie temu drugiemu nic nie grozi, ale:- mogą go dotknąć różne uciążliwości, np. jeśli zostanie powołany zarządca, albo trudności (np. w związku z kredytami) wynikające stąd, że egzekucja jest ujawniana w księdze wieczystej;- jeśli dojdzie do sprzedaży albo przejęcia udziału w wyniku egzekucji, zamiast znanego nam współwłaściciela pojawi się ktoś nowy, z kim może być cięzko się dogadać. Poczytaj ma Forum wątki dotyczące współwłasności, a zobaczysz jak może byc ciężko jeśli współwłaściciele się nie dogadują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hurtowniczka 17.05.2006 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie do "KOMORNIKÓW" )) Jak się ustrzeć jednego i drugiego...... oto przykład Działka jest na kobietę i niebawem stanie na niej dom, ze względu iż mam pewne zadłużenia nie mogę mieć nic na siebie. Jak to zrobić aby mieć udziały w gruncie i domu tak aby komornik nie położył na tym rączki. Życie życiem i każdy dobrze je zna więc chcę też mieć zabezpieczenie aby za pare lat się nie okazało że kobieta odejdzie a ja zostanę z ręką w nocniku na ulicy. Całość to mój wkład lecz niestety nic nie jest na mnie. Czy jest sposób abym był jakoś współwłaścicielem lub miał prawo dożywotniego korzystania z domu ? bez narażenia na zabór części mienia przez firmy windykacyjne ps. a jak jest z użytkowniem wieczystym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 18.05.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Marnie to widzę. Jak dom by był odebrany to można ustanowić służebność dożywocia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts