Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno nieruchomości bez gruntu ? czy możliwe ?

hurtowniczka

Recommended Posts

Zwracam się z zapytaniem czy można kupić sam dom bez działki na której stoi ?

Ja będę właścicielem domu a ktoś inny właścicielem działki - czy tak można ?

Kolejna sprawa : jeśli jestem współwłaścicielem działki bydowlanej i zostanie na niej postawiony dom a jeden ze współwłaścicieli będzie miał zadłużenia komornicze to jak wygląda zabór części mienia przez komornika ?

Dziękuję i pozdrawiam

Zwracam się z zapytaniem czy można kupić sam dom bez działki na której stoi ?

Ja będę właścicielem domu a ktoś inny właścicielem działki - czy tak można ?

Kolejna sprawa : jeśli jestem współwłaścicielem działki bydowlanej i zostanie na niej postawiony dom a jeden ze współwłaścicieli będzie miał zadłużenia komornicze to jak wygląda zabór części mienia przez komornika ?

Dziękuję i pozdrawiam

To co na ziemi należy do posiadacza gruntu - poszukaj tu niedawno był wątek o tym łącznie z przepisami.

Co do współwłasności - też szukałam takich informacji.

To nie jest tak, że jak masz 25 % własności działki np. 1000 metrów to nie oznacza to, że masz 250 metrów tej działki.

Masz 25 % w każdym metrze działki.

Ale na pewno odezwą się fachowcy i w razie czego mnie poprawią.

Spotkałem się z zabudowaniami nie powiązanymi z gruntem ale było to wynikiem błędnej decyzji uwłaszczeniowej. W rezultacie najpierw trzeba było zmienić (lub ujawnić) decyzje uwłaszczeniową, a później można było sprzedawać grunt z domem. Nawet sprzedawane nieruchomości lokalowe mają udziały w gruncie. Wjątkiem są spółdzielcze prawa do lokali (ograniczone prawo rzeczowe). Również w przypadku gdy skarb państwa lub gmina ustanowi prawo użytkowania wieczystego gruntu to właścicielem gruntu jest skarb państwa lub gmina, a budnki są własnością osoby majacej prawo użytkowania wieczystego. I sprzedawać można prawo użytkowania wieczystego wraz z budynkami. Myślę że jedynie w przypadku gdy kupisz dom (np. drewniany) go rozbierzesz i wywieziesz na inną działkę.

Generalnie, kto jest właścicielem gruntu jest też właścicielem naniesień (budynków, budowli, drzewek, krzaczków, kwiatków, trawki, kamyczków itd..)

W kwestii egzekucji komorniczej wobec jednego ze współwłaścieli: może być ona prowadzono tylko w stosunku udziału tego współwłaściciela. Teoretycznie temu drugiemu nic nie grozi, ale:

- mogą go dotknąć różne uciążliwości, np. jeśli zostanie powołany zarządca, albo trudności (np. w związku z kredytami) wynikające stąd, że egzekucja jest ujawniana w księdze wieczystej;

- jeśli dojdzie do sprzedaży albo przejęcia udziału w wyniku egzekucji, zamiast znanego nam współwłaściciela pojawi się ktoś nowy, z kim może być cięzko się dogadać. Poczytaj ma Forum wątki dotyczące współwłasności, a zobaczysz jak może byc ciężko jeśli współwłaściciele się nie dogadują.

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.

Jeszcze jedno pytanie do "KOMORNIKÓW" :-)))

Jak się ustrzeć jednego i drugiego...... oto przykład

Działka jest na kobietę i niebawem stanie na niej dom, ze względu iż mam pewne zadłużenia nie mogę mieć nic na siebie.

Jak to zrobić aby mieć udziały w gruncie i domu tak aby komornik nie położył na tym rączki.

Życie życiem i każdy dobrze je zna więc chcę też mieć zabezpieczenie aby za pare lat się nie okazało że kobieta odejdzie a ja zostanę z ręką w nocniku na ulicy.

Całość to mój wkład lecz niestety nic nie jest na mnie.

Czy jest sposób abym był jakoś współwłaścicielem lub miał prawo dożywotniego korzystania z domu ? bez narażenia na zabór części mienia przez firmy windykacyjne

ps. a jak jest z użytkowniem wieczystym ?