Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wpuścić rynnę do drenażu?

Recommended Posts

Witam !

Zadaniem drenażu opaskowego wokół budynku jest ODPROWADZENIE wód gruntowych a nie DOPROWADZENIE np. deszczówki do fundamentów. Jak wynika z powyższego, absurdem byłoby wprowadzenie rur spustowych do drenażu. W przypadku uszkodzenia izolacji pionowej deszczówka dostawałaby się do piwnic.

Hipcio, niestety nie pomoge Ci:sad: dach mam dwuspadowy i dlatego rury ida wzdluz domu od polnocnej i poludniowej stronie, przy ziemi mam male studzienki rewizyjne (na liscie itp.)a w odleglosci jakies 5 metrow od domu duza ( srednica 50 cm ) studzienka, gdzie doprowadzone sa rury, pozniej odprowadzam to do potoka, ktory znajduje sie na mojej dzialce

zapomnialem dodac, glebokosc duzej studzienki to jakies 120 cm

[ Ta wiadomość była edytowana przez: paj^ dnia 2003-03-05 09:14 ]

Piotr. Mie piszę jako praktyk gdyż nie wykonywałem jeszcze drenażu, ale myślę, że sensowniej będzie zakasać rękawy i wykopać dodatkowo jeszcze tych kilkanaście (dziesiąt) metrów rowków kupić za w sumie niewielkie pieniadze rury PCV i doprowadzić do studni chłonnej osobnym doprowadzeniem deszczówkę z rynien. Przynajmniej ja jestem zdecydowany tak zrobić, wydaje mi się to być zarówno bezpieczniejsze jak i logiczne.

Skoro zdecydowałeś się na wykonanie drenażu zbierającego to znaczy, że Twój grunt ma nie najlepszą przepuszczalność (chłonność) i zasilanie go kolejnymi dawkami wody wydaje się być kłopotliwe.

Pozdrawiam

Piotrze - zastanów się dobrze!

Problem jest złożony . Trzeba wziąć pod uwagę:

1) przepuszczalność gruntu- w górach napewno masz glinę, więc

najgorsza przepuszczelność

2) parametry drenażu przez który chcesz przepuścić opad z dachu

-w górach jak leje, to solidnie!

Ja bym zrobiła odprowadzenie do zbiornika na deszczówkę z którego nadmiar w razie ulewy kierować do kanalizacji deszczowej lub jak u nas do strumyczka przy drodze.

Przy dużej ulewie nie jesteś w stanie przewidzieć czy instalacja przepuści szybko całą wodę.

Napowierzchniowo bez przeszkód napewno woda szybciej spłynie,

po co kierować ją pod powierzchnię?

Pzdr-ka

• 2 weeks później...