abram 04.03.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Wyżej Anonimowy twierdzi, że potrzebne jest zezwolenie na odprowadzenie wód deszczowych do studzienki. Czy możecie to potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Witam ! Zadaniem drenażu opaskowego wokół budynku jest ODPROWADZENIE wód gruntowych a nie DOPROWADZENIE np. deszczówki do fundamentów. Jak wynika z powyższego, absurdem byłoby wprowadzenie rur spustowych do drenażu. W przypadku uszkodzenia izolacji pionowej deszczówka dostawałaby się do piwnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 05.03.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Hipcio, niestety nie pomoge Ci:sad: dach mam dwuspadowy i dlatego rury ida wzdluz domu od polnocnej i poludniowej stronie, przy ziemi mam male studzienki rewizyjne (na liscie itp.)a w odleglosci jakies 5 metrow od domu duza ( srednica 50 cm ) studzienka, gdzie doprowadzone sa rury, pozniej odprowadzam to do potoka, ktory znajduje sie na mojej dzialcezapomnialem dodac, glebokosc duzej studzienki to jakies 120 cm [ Ta wiadomość była edytowana przez: paj^ dnia 2003-03-05 09:14 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.03.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Piotr. Mie piszę jako praktyk gdyż nie wykonywałem jeszcze drenażu, ale myślę, że sensowniej będzie zakasać rękawy i wykopać dodatkowo jeszcze tych kilkanaście (dziesiąt) metrów rowków kupić za w sumie niewielkie pieniadze rury PCV i doprowadzić do studni chłonnej osobnym doprowadzeniem deszczówkę z rynien. Przynajmniej ja jestem zdecydowany tak zrobić, wydaje mi się to być zarówno bezpieczniejsze jak i logiczne.Skoro zdecydowałeś się na wykonanie drenażu zbierającego to znaczy, że Twój grunt ma nie najlepszą przepuszczalność (chłonność) i zasilanie go kolejnymi dawkami wody wydaje się być kłopotliwe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.03.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 A co z woda z drenazu? Ja tez trzeba gdzies odprowadzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 05.03.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Piotrze - zastanów się dobrze!Problem jest złożony . Trzeba wziąć pod uwagę:1) przepuszczalność gruntu- w górach napewno masz glinę, więc najgorsza przepuszczelność2) parametry drenażu przez który chcesz przepuścić opad z dachu -w górach jak leje, to solidnie!Ja bym zrobiła odprowadzenie do zbiornika na deszczówkę z którego nadmiar w razie ulewy kierować do kanalizacji deszczowej lub jak u nas do strumyczka przy drodze.Przy dużej ulewie nie jesteś w stanie przewidzieć czy instalacja przepuści szybko całą wodę.Napowierzchniowo bez przeszkód napewno woda szybciej spłynie,po co kierować ją pod powierzchnię?Pzdr-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipcio 05.03.2003 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 paj^ dzięki, a mówiłem Żonce żeby kupić działkę z potokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 05.03.2003 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Moj sąsiad z dachu o pow. ok. 300 m2 wpuscil jesienią zeszlego roku wode z rynien do drenazu, a nastepnie do studni chlonnej zbudowanej z 2 lub 3 kregow. Wokol domu ma sucho. Wczesniej bylo bagno - gleba ciezka, gliniasta, urodzajnosc III klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.03.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 _Piotrdrenaz na byc na powierzchni czy na poziomie law fudamentow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 06.03.2003 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Drenaż - przy ławie oczywiście.Obmyślam to wszystko jeszcze raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.03.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 to w zadnym wypadku nie jest wskazane wprowadzanie deszczowki. sam drenaz powinien miec jakis osadnik/studzienke a co dopiero jak wprowadzisz tam deszczowke ktora ci go zaleje po 15min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 07.03.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Czyli wszystko zależy jaki drenaż ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 07.03.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 w marcowym Ładnym Domu jest artykul o odprowadzaniu deszczowki, masz tam 4 sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 07.03.2003 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Niestety, nie da się go już kupić... Możesz pokrótce streścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 15.03.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Jeśli chodzi o liscie itp. w rynnach - czemu nie założyć siatek? Woda przeleci, śmieci zostaną, najwyżej pospadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts