jacakam 12.05.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam. Od pewnego czasu poszukuję na forum informacji o projekcie Z8 studia Z500, ale jakoś cicho. Nikogo nie zainteresował ten projekt ??http://www.z500.pl/index.php?projekt=8&ogolne=1&lustro=0Jest całkiem niezły jeżeli szuka ktoś taniego domu w budowie. Mnie oczywiście coś i tak nie pasuje i będę zmieniał rozmieszczenie ścianek działowych, ale to jak juz się zdążyłem zorientować nie jest wielki problem bo nie ma wewnątrz żadnej ścianki nośnej. Chcę dorobić w projekcie przy kuchni spiżarnię o której zawsze marzyła moja lepsza połowa. Ciekawy jestem jakie wy macie zdanie na temat tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSKOL 01.11.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 WITAMMNIE ZAINTERESOWAŁ NA TYLE ŻE GO KUPIŁEM (PROJEKT) TEŻ BĘDZIE MIAŁ POM.GOSP. OD STRONY KUCHNI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 11.11.2006 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Ufff czyli nie jestem sam. U siebie wprowadziłem jeszcze kilka dodatkowych zmian zmieniłem układ pomieszczeń gospodarczych i łazienki. postaram się dorzucić rzut żebyś zobaczył i powiedział co o tym myślisz. Po otrzymaniu projektu byłem zaskoczony ilością wiązarów kratowych. Mój znajomy ma dom obok i ma 7 wiązarów a u nas jest z 16. Rozmawiałem już z firma wykonującą wiązary kratowe ze Szczecina (Partner) i powiedzieli mi cenę 7000 + vat i transport. Pojawił się też problem z wysokością wiązara. Maksymalne wiązary z jakimi wiązałby się transport zwykłym samochodem musza mieć nie więcej niż 260 cm nasze mają więcej i w tym przypadku koszt transportu jest znacznie droższy bo trzeba zamówić niskopodwoziówkę i transport zamiast 500 zł kosztuje 1400 zł. Robię nieużytkowe poddasze więc obniżę wysokość dachu ale teraz walczę z firmą żeby rozstaw wiązarów zrobiła mi co 150 cm a nie co 80 cm. Zobaczymy jakie to da oszczędności. Zmieniłem tez miejsce kominka dając go w rogu salony przy narożniku zewnętrznym. Komin wyprowadzam na zewnątrz z dodatkowymi dwoma przewodami. NA wypadek gdyby trzeba było dołączyć się kiedykolwiek z piecem na paliwo stałe to po prostu wepnę się w komin i będę palił czymkolwiek się będzie opłacało. Myślę jeszcze tylko jak rozwiązać ogrzewanie żeby doprowadzić tam rury aby kiedyś z nich skorzystać. Ale na to mam jeszcze chwilę. W tym roku muszę uzyskać kredyt żeby nie stracić ulgi odsetkowej a z budową ruszam jak tylko pogoda pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSKOL 11.11.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 witaj moja wersja projektu na n/w linku jak widzisz mam zamiar budować z-8 z antresolą więc u mnie rozwiązanie konstrukcyjne krokwi dachowych jest nie co inne a jeżeli chodzi o c.o. to dom ogrzeje pompą ciepła która będzie zintegrowana z komnikiem z płaszczem wodnym Z8 28 L ant .pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 14.11.2006 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Hmmm. Rozumiem. Ja mam trochę inny projekt i inne zmiany bardziej drastyczne tu jest link do roboczego projektu zmian http://img295.imageshack.us/my.php?image=z8mjul4.jpg na razie walczę z pozwoleniami i projektami przyłączy. Czekam na słowa krytyki tylko konstruktywnej co do zmian w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSKOL 14.11.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 witajpomysł z powiększeniem łazienki ekstra w dużej sypialni fajna wnęka na szafę garderobianą. Pom.gospodacze a wc ściana w obrysie okna? trochę wąskie a długie te pomieszczenia.Jak dla mnie to szkoda że kuchnia nie jest otwarta na salon. pamiętam o kominku w narożniku a gdzie miałby stanąć piec na paliwo stałe? czy masz zamiar montować kocioł gazowy? jeżeli nie to jak przygotujesz ciepłą wodę użytkową? (instalatorstwo to moja branża stąd tyle pytań)jezcze raz o łazience pomysł bardzo mi się podoba a w mojej myślę o wpuszczeniu wanny narożnej w posadzkę tak aby wystawała ponad nią tylko o około 15-20 cm brodzik oczywiście tylko z płytek bez żadnego progu a kabina z lukswerów co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 15.11.2006 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 O kurcze wanna wpuszczana, hmmm nie wiem czy mogę o tym powiedzieć żonie bo zaraz też będzie chciała hihihihi okno tak wiem, że dziwnie wygląda bo to na razie projekt roboczy. Oczywiście okno zostanie w pomieszczeniu gdzie będzie znajdowała się dodatkowa toaleta. tak na wszelki wypadek uwielbiam fasolkę po bretońsku a to jest czasami uciążliwe a nawet niebezpieczne dla najbliższego otoczenia . Co do kominka to stanąłby w prawem górnym rogu salonu w rogu. Za ścianą byłby umieszczony komin do którego podłączony byłby kominek i ewentualnie dodatkowy piec. W projekcie mam wykonanie pieca C.O. gazowego jako głównego źródła ciepła z dodatkowym ogrzewaniem przy pomocy kominka z płaszczem wodnym i połączonym przy pomocy wymiennika płytowego z obiegiem w kaloryferach. a zresztą zobacz sam http://img209.imageshack.us/my.php?image=z8mjka2.jpg Co do wody użytkowej to chcę mieć piec C.O. gazowy z zasobnikiem na ciepłą wodę. Chciałbym żeby po odkręceniu wody w kranie leciała od razu ciepła. Będę miał bidet w domu i już słyszę żonę, która mówię że musi poczekać aż woda zleci z rur i się nagrzeje. Może mi pomożesz choć szkicem jak toto miałoby wyglądać żeby w woda sobie krążyła w rurach i była ciepła. Chyba wiesz o czym mówię, jak nie to postaram się jakoś uściślić o co mi chodzi. Kabina z luksferów musi zapewne pięknie wyglądać ale jak jest z utrzymaniem jej w czystości. Mam zwykłe szkło w kabinie i jak się jego nie wytrze do sucha to wygląda strasznie. Choć z drugiej strony luksfery nie są przeźroczyste. Pomysł super. Co do kuchni otwartej na salon to kwestia gustu. Ja wolę mieć zamknięta i to nikomu nie przeszkadza bo kucharzenie to moja ulubiona zabawa w wolnych chwilach. Mówi się że są dwa rodzaje ludzi pierwsi, którzy jedzą żeby żyć a drudzy, którzy żyją żeby jeść. Ja należę do drugiego gatunku ludzi. uwielbiam gotować dziwne rzeczy i raczyć nimi znajomych. przyjemne z pożytecznym bo zawsze można się spotkać i pogadać a i nie ma obawy że się będzie głodnym siedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSKOL 15.11.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 CZEŚĆOBIEG CYRKULACJI CIEPŁEJ WODY UŻYTKOWEJ DOPROWADZA SIĘ DO NAJDALSZYCH PUNKTÓW POBORU CIEPŁEJ WODY( MOŻNA RÓWNIEŻ DO KAŻDEGO Z TYCH PUNKTÓW ALE JEST TO WEDŁUG MNIE ZBYTECZNE)PRZY ODLEGŁOŚCIACH W Z-8 TAKĄ INSTALACJĘ NALEŻY WYKONAĆ Z RURY O ŚREDNICY 12-15 MIEDŹ LUB 16 Z WEŻA PEX I WPIĄĆ JĄ DO ZASOBNIKA C.W.U. W KRUCIEC CYRKULACJI ZA POŚREDNICTWEM POMPKI OBIEGOWEJ WARTO ŻEBY POMPKA MIAŁA PROGRAMATOR CZASOWY BY W GODZINACH NOCNYCH I TYCH KIEDY NIKOGO W DOMU NIE MA BYŁA WYŁĄCZONA (OSZCZĘDNOŚC ENERGII I POMPY ORAZ BRAK SŁYSZALNEGO BUCZENIA W NOCY) JEŻELI CHODZI O KOCIOŁ GAZOWY TO USUNEŁEŚ KOMIN Z POM. GOSPODARCZEGO WIĘC GDZIE CHCESZ GO UMIEŚCIĆ ( CHYBA ŻE BĘDZIE TO KOCIOŁ TURBO Z WYRZUTEM SPALIN PRZEZ ŚCIANĘ) JEŻELI BĘDZIE TO PIEC ATMOSFERYCZNY TO SĄ NARZUCONE MINIMALNE WIELKOŚCI POMIESZCZEŃ MAM NADZIEJĘ ŻE PO TWOJEJ PRZEBUDOWIE I WC I POM GOSP. MIESZCZĄ SIĘ W TYCH RAMKACH JEŻELI MYŚLISZ O WPIĘCIU KOMINKA W UKŁAD C.O.TO PO CO DODATKOWY WYMIENNIK PŁYTOWY SĄ KOMINKI Z WBUDOWANYM WYMIENNIKIEM VIDE MAKROTERM (PŁASZCZ WODNY W KOMINKU JEST W UKŁADZIE OTWARTYM A C.O. ZA WYMIENNIKIEM W UKŁADZIE ZAMKNIĘTYM CO PRZY KOTLE GAZOWYM JEST DUŻO BARDZIEJ EKONOMICZNE -WYŻSZE CIŚNIENIE ROBOCZE W INSTALACJI)W KOMINEK MAKROTERM MOŻNA RÓWNIEŻ WPIĄĆ C.W.U. PAMIĘTAJ ŻE JEŻELI ZAMONTUJESZ KOCIOŁ NA PALIWO STAŁE TO MUSISZ JUŻ PRZYGOTOWAĆ MOŻLIWOŚC OTWARCIA UKŁADU C.O CZYLI OTWARTE NACZYNIE ZBIORCZE RURA PRZELEWOWA ITP NAJLEPIEJ UMIEŚCIĆ W/W W CZĘŚCI NIE ZAMIESZKANEJ PODDASZA MUSZĘ UCIEKAĆ BO MŁODZIEŻ PCHA SIĘ DO KOMPA POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 15.11.2006 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Taaak. Co do komina to go nie usunąłem. W pomieszczeniu gospodarczym jest komin z jednym kanałem dymowym do pieca gazowego i 4 kanałami wentylacyjnymi (1 do pieca, 2 do łazienki, 3 do kuchni, 4 do spiżarni). Co do wody to nie bardzo rozumiem, ale poczekam to mi pewno wyjaśnisz jak to zrobić. Chodziłoby mi faktycznie żeby dołączyć ciepłą wodę w obiegu w sumie tylko do bidetu reszta może być po chwili ciepła, ale tam od razu. Jeżeli chodzi o kominek to prawdopodobnie będzie to tania wersjka czyli bez zamontowanego wymiennika i dlatego planuje już wymiennik płytowy. Oczywiście otwarte naczynie zbiorcze musi być. Ostatnio miałem przykrą konieczność uczestniczenia przy wybuchu pieca, gdzie znajdowało się naczynie przeponowe i nie zadziałał zawór bezpieczeństwa. To mnie jakoś przekonało że tak nie zrobię. Zwłaszcza, że w tym wypadku zgineła jedna osoba a dwie zostały powaznie ranne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 05.12.2006 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Hmmmm. Czyli tylko dwie osoby rozważyły taki projekt jako coś wartego zainteresowania. Nie wiem czy się cieszyć, że będę oryginalny, czy może martwić, że coś jest z nim nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 10.02.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam, nie tylko dwie zobacz także wątek na innym forum: http://www.budujemydom.pl/forum/index.php?showtopic=1539&st=0 Po dwóch latach poszukiwań w końcu mam z żoncią wybrany projekt domku, właśnie z8 wersja podstawowa. Budowę zaczniemy jeszcze w tym roku, ale mam parę pytań co do niego: 1. wg biura projektowego koszt budowy do stanu deweloperskiego wynosi około 180tys - ceny na 3 kwartał tamtego roku. Czy bez większych obaw da się wybudować go gdzieś za 150-160tys systemem gospodarczym? Firmę czy pracowników potrzebuję do zbudowania stanu surowego zamkniętego, czyli murów i dachu. Ocieplenie, wykończenie, instalacje, biały montaż etc we własnym zakresie. 2. O ile droższy będzie dom z garażem? Czy dostawienie za jakiś czas osobnego garażu będzie tańsze? Niby tak - mniejsze fundamenty, brak ocieplenia, tańszy dach np gont - co o tym myślicie? 3. Dom ma małą kubaturę (270m3) - jak skalkulować ogrzewanie - zakup i eksploatację? Tak mała kotłownia jak w projekcie sugeruje gaz, a niestety nie mam dostępu do rury. Pozostaje butla w ogrodzie na pb lub powiększenie kotłowni do małego pieca stałopalnego. Co będzie ekonomiczniejsze w ostatecznym rozrachunku? Przy niewielkiej różnicy jednak zostanie gaz... Ze zmian w projekcie: - likwidacja drzwi do kuchni od strony holu (zostaną od salonu, pewnie przesuwne) czyli powiększone pom.gospodarcze, ewentualnie z małą spiżarką przy kuchni - likwidacja drugiego "kibelka", przy tak małym domu IMO bez sensu - w salonie zostaną tylko same drzwi tarasowe i dojdzie okno na drugiej (południowej) ścianie - likwidacja kominka i drugiego komina - likwidacja drzwi do strefy prywatnej Ściany bk 24cm + 12-15cm styro, wewnętrzne ścianki z bk, dachówka cementowa (blacha odpada ze względu na silne wiatry) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 13.02.2007 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 1. wg biura projektowego koszt budowy do stanu deweloperskiego wynosi około 180tys - ceny na 3 kwartał tamtego roku. Czy bez większych obaw da się wybudować go gdzieś za 150-160tys systemem gospodarczym? Mam taka nadzieję bo mam jedynie kwotę niewiele większą ) 2. O ile droższy będzie dom z garażem? Czy dostawienie za jakiś czas osobnego garażu będzie tańsze? Niby tak - mniejsze fundamenty, brak ocieplenia, tańszy dach np gont - co o tym myślicie? Pewno są to oszczędności mnie one niestety nie dotyczą, co najmniej z trzech powodów 1. Mam projekt już z garażem 2. Zależy mi na połączniu domu z garażem 3. Podatek od budynków naliczany jest przy projekcie z garażem w bryle lub połączonym jak za powierzchnie mieszkalną a nie jak za garaż (różnica kilu złotych na 1m2) niewiele ale jednak zawsze, biorąc pod uwagę że garaż ma być np. dwustanowiskowy. Czasami więcej płaci się więcej podatku za garaż niz za cały dom. 3. Dom ma małą kubaturę (270m3) - jak skalkulować ogrzewanie - zakup i eksploatację? Tak mała kotłownia jak w projekcie sugeruje gaz, a niestety nie mam dostępu do rury. Pozostaje butla w ogrodzie na pb lub powiększenie kotłowni do małego pieca stałopalnego. Co będzie ekonomiczniejsze w ostatecznym rozrachunku? Przy niewielkiej różnicy jednak zostanie gaz... Gaz jest drogim rozwiązaniem ale najbardziej wygodnym. Ja u siebie robie gaz, kominek z płaszczem wodnym i przy garażu zostawię miejsce na ewentualne podłączenie pieca na paliwo stałe. Nie wiedomo jakie czasy przyjdą. Ze zmian w projekcie: - likwidacja drzwi do kuchni od strony holu (zostaną od salonu, pewnie przesuwne) czyli powiększone pom.gospodarcze, ewentualnie z małą spiżarką przy kuchni Nie wyobrażam sobie domu bez spiżarni. To cudowne pomieszczenie na wszystko to co nie wiem gdzie postawić w kuchni. - likwidacja drugiego "kibelka", przy tak małym domu IMO bez sensu No tu bym polemizował. Nie wiem jak ty ale ja zawsze mam ochote iść "posiedzieć' jak żona albo syn siedzą w łazience. Żona się śmieje że moja pupa wie kiedy ona się szykuje do pracy, bo zawsze wtedy chce zająć łazienkę - w salonie zostaną tylko same drzwi tarasowe i dojdzie okno na drugiej (południowej) ścianie Świetny pomysł, dużo światła w salonie to piękna sprawa. Nie ma co narzekać na mało ustawne ściany bo przecież segmentu z modelu "goleniowski" nie będziesz stawiał - likwidacja kominka i drugiego komina Kominek to urok domu, nie przeszło mi nawet przez myśl, żeby go zlikwidować. Ale faktycznie jest to obciążenie finansowe, które może i się zwróci ale na pewno nie szybko. Niemniej jednak ja nie zrezygnuje. - likwidacja drzwi do strefy prywatnej Ja też zlikwidowałem, zupełnie niepotrzebny wydatek Ściany bk 24cm + 12-15cm styro, wewnętrzne ścianki z bk Mam to samo. dachówka cementowa No niestety nie zostanie mi na dachówke Życzę powodzenia i jak tylko zaczniesz coś robić to daj znać i jakbyś mógł to przślij zdjęcia. Ja na razie mam zdjęty humus z działki i zrobione zakupy na ławy i ściany fundamentowe. Czekam na pogodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z500 10.03.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Ten projekt ma założone mini forum budujących na stronie http://www.budujemydom.pl/forum/index.php?showtopic=1539&st=0Polecamy też odwiedzić stronę - osobom - zainteresowanym realizacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts