Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzesiny Poznań - pomocy

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Zastanawiam się nad zakupem działki w Krzesinach, mam prośbę do tych Forowiczów którzy znają tę miejscowość o radę i informację, jak tam naprawdę ma się sprawa z tym lotniskiem?

Sama działka jest w centrum Krzesin.

Dajcie znać, działak mi się podoba ale cały czas mam dylemat dotyczący własnie lotów..

pozdrawiam,

Po pierwsze primo:

dokładnie zbadaj papiery i idź do gminy w sprawie możliwości zabudowy, sprawdź czy działka jest w strefie ochronnej, a jeśli tak to której, bo masz dużą szansę kupić tam działkę na której tylko będzie można zarobić, ale w sposób próbowany właśnie przez piskorskiego.

po drugie primo

weź składany leżak i spędź przyjemny dzień przez bezchmurnej pogodzie na swojej działce, jesli nie przeraża cię to co jest oraz hipotetycznie 5 razy większe natężenie lotów, to możesz śmiało kupować.

Nie oszukuj się, że latać tam nikt nie będzie, ale pociesz się że póki co tych F 16 jakoś nie widać i nie słychać, a najbardziej pocieszające jest to, że przy obecnej cenie ropy to za często nie polatają.

Mieszkałem 20 lat po drugiej stronie lotniska (Głuszyna). Na codzień jest normalnie, ale chyba raz w miesiącu są tzw. "loty" czyli ćwiczenia lotnicze przez całą noc. Huk jest przy tym niesamowity, ale mi to nie przeszkadzało w spaniu. Dla mnie gorsze były żabki w maju z pobliskich stawów albo autobusy rano ruszające z przystanków :D :D :D

Coś kiedyś czytałem o protestach mieszkańców Krzesin i Głuszyny - samoloty latały zbyt nisko, poszukaj na Gazecie.pl

Nie wiem jak to będzie z tymi F-16, ale jak dotąd dało się żyć :wink: :wink:

Ja właśnie zrezygnowałem z działki w Krzesinach po rozmowie z ludzmi którzy tam mieszkają.

W ubiegłym roku kiedy przyleciały F16 hałas był straszny - opowiadali ze o wiele wiekszy niz starych Migów.

Nawet ludzie z Komornik mi mówili, ze jest strasznie głośno.

Tak wiec kompletnie odpusciłem sobie ten rejon Poznania i szukam działki po drugiej stronie miasta.

Niestety chyba sobie odpuszczę choć oferta była naprwdę fajna. Też zamierzałem sie dziś udać na "wizje lokalną" :)

Widzę żę wielu ludzi sie tam dopiero zaczyna budować..stąd wnisek że na ten moment nie musi być tak żle. Istnieje jednak prawdopodobieństwo że po sprowadzeniu eskadry manewry które trwały w tamtym roku tydzień czy dwa będą już na stałe.

Trochę szkoda bo bardzo blisko centrum, świetny dojazd.....cały czas się zastanawiam ..

Chyba jednak też przeniosę się na drugą stronę Poznania...możę Kiekrz?

pozdarwiam

Ja własnie jestem po zakupie działki w samym centrum Krzesin.

Mam tam znajomych którzy się wybudowali ca. 2 lata temu.

Oni, jak również właściciel od ktrórego kupiłem działkę (mieszka tam ca. 25 lat.) oraz mój nowy sąsiad nie potwierdzają obaw którymi straszą Ciebie pozostali forumowicze. Nie ma tam w tej chwili hałasu większego niz w innych dzielnicach Poznania. Ponieważ Krzesiny leżą z boku lotniska, a nie na przeciwko pasa startowego i jego końca, zagrożenie wywołane przylotem F16 pod koniec tego roku wydaje mi się znikome. Gorzej będzie na lini do KAMIONEK i po drugiej stornie na Starołękę i Luboń, te miejsca leżą w strefie zagrożonej większym hałasem, nie Krzesiny. Swoją drogą, właśnie w Krzesinach niedawno doszło do zakupu ziemi przez ludzi którzy uciekli z Kamionek, jak pewnie wiesz, tam będzie linia wysokiego napięcia i ludzie na gwałt pozbywają sie domów. Na chwilę obecną największy hałas spowodowany jest ciężarówkami które w ilości ca. 400 sztk.dziennie przejeżdżają przez centrum Krzesin w związku z budową na trasie Katowickiej.

Zapraszam do sąsiedztwa...

pozdrawiam

Nie sądzę, żeby ktoś z Krzesin miał szansę w sądzie, ponieważ mapy oddziaływania dokładnie wskazują, że Krzesiny są poza wszystkimi strefami oddziaływania, więc wszelkie roszczenia są bezzasadne. W Komornikach jest gorzej, a w Krzesinach nie ma żadnej strefy (przynajmniej jeżeli mówimy o tzw. "centrum" Krzesin). Tak samo jak wszyscy rozważałem wszystkie za i przeciw kupnie tam działki i przeważyły zalety. Po zamieszkaniu się okazało, że jest ich jeszcze więcej. Póki co o samolotach nic nie mogę powiedzieć, bo jeszcze ich nie widziałem mieszkając pół roku. Pierwsze F-16 mają być listopad-grudzień, wtedy zobaczymy.

Swoją drogą ciekawe, który z was jest naszym nowym sąsiadem.

Ja przez 8 lat miałem działkę rekreacyjną w Koninku - mam tez rodzinę w Krzesinach.

I zawsze start samolotu to był bardzo duzy hałas.

Dosc męczące było takze rozgrzewanie silników na pasach startowych.

Krzesiny lezą dokładnie z boku (rownolegle) do pasa startowego. Rozpedzajac sie odrzutowiec ma wlaczone dopalacze i robi bardzo duzy hałas. A Krzesiny to jakies 600-1200 metrow od pasa startowego.

Oczywiscie to wybór kazdego z osobna - jednak ja stwierdziłem, ze to zbyt duzy minus aby kupic tam działkę. Nie chciałem ryzykować.

W sieci mozna znaleść prawdopodobny rozkład lotów tych F16 i maja tez latać w nocy.

Sądzę, że kwestia działki w Krzesinach i problemu lotniska jest demonizowana. Każdy kto słyszał, ze będziemy się tam budować zaraz pytał : "A co z samolotami ? Nie boicie się ?" Tak naprawdę przecież to i tak będzie w jakimś tam stopniu oddziaływało na pół Poznania i okoliczne miejscowości. Założę się że nikt nie pytałby o lotnisko i samoloty, gdybym chciał zamieszcać w Luboniu, Szczepankowie, Spławiu, Komornikach, Palędziu, Kamionkach, Szczytnikach, Kórniku, Tulcach, może na Starołęce i Głuszynie ktoś by wspomniał o wpływie lotniska, a tak naprawdę to Lotnisko jest tylko z jednym z powodów decyzji o zamiarze, lub nie osiedlenia się w tym miejscu. Lotnisko Ławica tak samo generuje hałas na pół miasta, a wszyscy uważają, że Marcelin i Grunwald jest super dzielnicą.

Lotnisko Ławica tak samo generuje hałas na pół miasta, a wszyscy uważają, że Marcelin i Grunwald jest super dzielnicą.

Nie mozna porownywac lotniska wojskowego, cywilnego czy sportowego - to zupelnie inny poziom nateżenia hałasu.

Moja znajoma pracuje w Komornikach i mowiła, ze podczas manewrow w ubiegłym roku (testowo przyleciały F16) w czasie przelotu samolotów było tak głośno, ze nie dało sie rozmawiac z kolezanką przy biurku.

Zreszta jesli ktos chce sie przekonac jaki hałas robia odrzutowce wojskowe, to wystarczy sie przejechac na dowolny pokaz lotniczy.

Prawde mówiąc, mi zbytnio samoloty nie przeszkadzały (jak pisałem wcześniej miałem obok lotniska działkę rekreacyjną), bo bywałem tam tylko w weekendy. Mieszkać tam cały czas było by jednak dla mnie zbyt męczące...a juz szczegolnie dla małych dzieci.

pzdr

Moja znajoma pracuje w Komornikach i mowiła, ze podczas manewrow w ubiegłym roku (testowo przyleciały F16) w czasie przelotu samolotów było tak głośno, ze nie dało sie rozmawiac z kolezanką przy biurku.

Tak prawdę mówiąc były jeszcze oprócz F16 też Migi 29 i Su 22, a F 16 jest najmniejsze z nich. Ale faktycznie masz rację, że hałas inny na każdym innym lotnisku. Ale tak dla porównania, jak na torze Poznań są wyścigi też słychać z 3 km.

I ja wtrące swoje 3 grosze.

Nie tak dawno kupiliśmy działkę w Pokrzywnie. To tylko około 2-3 kilometrów od Krzesin. Jak będzie po przylocie 2 eskadr nie wiadomo.

Faktem jest, że przebywając na działce pracownicznej w Krzesinach (bodajże około 800 m od pasa startowego) w czasie rozgrzewania silników, żeby pogadać trzeba krzyczeć.

Nie lepiej było w czasie manewrów w zeszłym roku. Huk, że szyby się trzęsły. Ale to też inna sytuacja, bo pokazy odbywały się tylko nad lotniskiem.

Czy się boję hałasu? Pewnie, że tak. Ale mieszkając obecnie na Ratajach, codziennie przelatują samoloty na Ławicę. Też je słychać. Szum miasta też potrafi być uciążliwy. Samochody, autobusy itp.

Poza tym,

1. Jak na razie, nie ma tylu wyszkolonych pilotów i pracowników obsługi naziemnej, żeby od razu lotnisko zaczęło pracować pełną mocą.

2. Teoretycznie jestem 3 km dalej i prostopadle do lotniska. Powinno być ciszej.

3. Samoloty startują i lądują. One mają latać w powietrzu, a nie kołować nad lotniskiem. Więc nie będzie tam hałasu 24h na dobę.

Jedyne czego się obawiam, to loty nocne.

Tu chyba poproszę paweua o możliwość przenocowania i sprawdzenia, czy to nas postawi na równe nogi hehe :)

4. Lotnisko istnieje od dobrych kilkudziesięciu lat. Czy ludzie masowo wynosili się z Szczepankowa, Borówca albo Robakowa?

Jasne, ze obawy sa troche przerysowane - ale zawsze chyba czlowiek szuka dzury w calym jak kupuje ziemie, na ktorej planuje mieszkac duza czesc zycia :wink: I jasne, ze samoloty bedzie slychac prawie w calym Poznaniu (np. na rzeczony Gryunwaldzie czy Świerczewie). Ja sama sie boje bo mam dzialke w tym rejonie a naleze do tych co nie sypaja mocno :wink: Najwazniejsze jest, ze kazdy sam moze dokonac wyboru i dzieki temu np. Krzesny tez sa w pelni zamieszkale :wink:

W moim przypadku działka była według mnie rozsądnym kompromisem między możliwościami finansowymi, dojazdem, infrastrukturą, ofertą działek, dostępnością mediów, komunikacją miejską i inną, osobistymi upodobaniami, odległością do rodziny itp. z całą konsekwencją niedogodności, których się spodziewamy. Wiadomo, że chciałbym 10 ha posiadłość w środku lasu o krok od centrum.

Tak już wczesniej pisałem kwestia przyzwyczajenia. Nigdy w Krzesinach nie byłem i nie wiem jak daleko jest lonisko od Krzesin. Ja mieszkam niedaleko lotniska wojskowego (około dwóch może trzech kilometrów) i nie jest to aż tak bardzo uciążliwe. Moim zdaniem bardziej uciążliwe jest posiadanie domu niedaleko ulicy nawet o średnio natężonym ruchu.