Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie badania gruntu potrzebne ?

Recommended Posts

hello,

Planuje postawić domek podpiwniczony, z tego co juz sie dowiedzialem musze zrobic badania geologiczne w celu okreslenia poziomu wód gruntowych. W Poznaniu kilka firm zażyczyło sobie 90-100zł za metr odwiertu (3 wiercenia po 5-6 metrów) plus dokumentacja o składzie chemicznym, nośności gruntu, poziomie wód, kierunku spływu itp, przy głębokości posadowienia fundamentów 3m. Daje to jakies 1500-1800zł netto, co przy cenach z innego wątku wydaje mi się dużo.

Pytanie: czy naprawde potrzebuje wszystkich tych badań laboratoryjnych gruntu czy wystarczy moze cos uproszczonego ? Nie chce placic za cos co powiesze sobie w najlepszym przypadku na scianie (jak pieczątki będą łądne, to moze jakas impresyjka z tego wyjdzie :p )

Sensowne badanie geotechniczne gruntu powinno zawierać to co opisano.

Jedynie cena w Twojej okolicy.

Trzeba szukać tańszej firmy - mi zaproponowano 4oo brutto - za dwa odwierty po 5 m i opis jak u Ciebie.

Co do betonowej opini o budowie schronu - przeciętny człowiek ma więcej niż metr wzrostu.

40 cm ławy fundamentowej

15 cm posadzki piwnicy

220 cm wysokości piwnicy

35 cm strop i warstwy posadzki parteru

i już - 3 metry poziom posadowienia fundamentu o ile chce się z parteru do ogrodu wychodzić w jednym poziomie.

hello,

(3 wiercenia po 5-6 metrów) plus dokumentacja o składzie chemicznym, nośności gruntu, poziomie wód, kierunku spływu itp, przy )

He he he 3 odwierty by określić kierunek spływu.Chyba na "czuja" :)

Te 1500zł jakie podałeś - za pełne badania nie jest jakąś wygórowaną kwotą.

:adwalk a Ty na Białorusi budujesz? 400zł za pełne badania???

na Białorusi to nie.

Cenę jednostkową obniżył fakt dogadania się z sąsiadami - oprócz mojej w miejscach planowanych domów - geotechnik wiercił po dwa otwory na sąsiednich działkach i przygotował dla każdego opinię o rodzaju gruntów./ KAŻDY zapłacił za swoją/

Problem spływu wody nie był rozważany a przynajmniej nie zauważyłem go czytając. Wody podskórnej nie stwierdzono.

Teren polodowcowy i był problem co u mnie pozostawił lądolód.

Warstwa wodonośna z wywiadu i dokumetacji najbliższych studni 35 m pod poziomem gruntu.

Trzeba szukać tańszej firmy - mi zaproponowano 4oo brutto - za dwa odwierty po 5 m i opis jak u Ciebie.

klopocik w tym, ze w trzech różnych powiedzili mi mniej wiecej tyle samo:

1400 netto

1700 netto (nnnno dobra, bez faktury tez sie da :wink: )

2100 netto, ale to za 3 miesiace moze ...

za 400 to ja goscia przywioze, dam mu jesc, piwo postawie i odwioze do domu ... heh

na Białorusi to nie.

Cenę jednostkową obniżył fakt dogadania się z sąsiadami - oprócz mojej w miejscach planowanych domów - geotechnik wiercił po dwa otwory na sąsiednich działkach i przygotował dla każdego opinię o rodzaju gruntów./ KAŻDY zapłacił za swoją/

.

Tak -jak za OPINIE o rodzaju gruntu to dobra cena.

Jak za pełne badania to jak za darmo.

Pełne powinny zawierać przynajmniej :

opis terenu z zaszeregowaniem do większych jednostek,ewentualnie określenie rodzaju obszaru na jakim położona jest działka /geomorfologicznie-czy to równia,sandr,dolina rzeczna,przedpole moreny itp.../

grupy geotechniczne gruntów

wstępne obliczenie nośności i stanu gruntu tzw. analiza makroskopowa

obliczenie nośności gruntu

agresywność wody w stosunku do betonu

profile gruntowe z naniesionym poziomem wód jeśli takowy poziom jest nawiercony,określenie czy to swobodne czy napięte zwierciadło

no i pieczątke z uprawnieniami geotechnika/geologa

Uproszczone -rodzaj gruntów,wstępne określenie nośności no i poziom wód gruntowych

na Białorusi to nie.

.

Tak -jak za OPINIE o rodzaju gruntu to dobra cena.

Jak za pełne badania to jak za darmo.

Pełne powinny zawierać przynajmniej :

opis terenu z zaszeregowaniem do większych jednostek,ewentualnie określenie rodzaju obszaru na jakim położona jest działka /geomorfologicznie-czy to równia,sandr,dolina rzeczna,przedpole moreny itp.../

grupy geotechniczne gruntów

wstępne obliczenie nośności i stanu gruntu tzw. analiza makroskopowa

obliczenie nośności gruntu

agresywność wody w stosunku do betonu

profile gruntowe z naniesionym poziomem wód jeśli takowy poziom jest nawiercony,określenie czy to swobodne czy napięte zwierciadło

no i pieczątke z uprawnieniami geotechnika/geologa

Uproszczone -rodzaj gruntów,wstępne określenie nośności no i poziom wód gruntowych

Ja mam to wszystko w owych 500 zł (za wyjątkiem agresywności wody, zapewne dla tego, że się do niej nie dowiercono - jak się okazało mam bardzo niski poziom wód gruntowych)

• 8 years później...

Cena z woj.śląskiego:

- 800 zł za 3 otw. do głębokości 3,0 m

- 3 egz. opinii geotechnicznej

Opinia składająca się z części opisowej i graficznej.

W części opisowej dokładny opis terenu, parametrów występujących gruntów i ich właściwości, opis warunków geologicznych, hydrogeologicznych, a także górniczych z zaleceniami i wnioskami końcowymi dla projektanta.

Część graficzna: mapy geologiczne, profile otworów z opisem rodzaju gruntu i głębokością zwierciadła wody, przekroje geologiczne

[moderowano]

Edytowane przez joliska