arrmi 12.05.2006 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 hello, Planuje postawić domek podpiwniczony, z tego co juz sie dowiedzialem musze zrobic badania geologiczne w celu okreslenia poziomu wód gruntowych. W Poznaniu kilka firm zażyczyło sobie 90-100zł za metr odwiertu (3 wiercenia po 5-6 metrów) plus dokumentacja o składzie chemicznym, nośności gruntu, poziomie wód, kierunku spływu itp, przy głębokości posadowienia fundamentów 3m. Daje to jakies 1500-1800zł netto, co przy cenach z innego wątku wydaje mi się dużo. Pytanie: czy naprawde potrzebuje wszystkich tych badań laboratoryjnych gruntu czy wystarczy moze cos uproszczonego ? Nie chce placic za cos co powiesze sobie w najlepszym przypadku na scianie (jak pieczątki będą łądne, to moze jakas impresyjka z tego wyjdzie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.05.2006 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 przy głębokości posadowienia fundamentów 3m przepraszam że nie na temat ale jestem ciekawy czy budujesz schron przeciwatomowy pod domkiem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 13.05.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Sensowne badanie geotechniczne gruntu powinno zawierać to co opisano.Jedynie cena w Twojej okolicy.Trzeba szukać tańszej firmy - mi zaproponowano 4oo brutto - za dwa odwierty po 5 m i opis jak u Ciebie. Co do betonowej opini o budowie schronu - przeciętny człowiek ma więcej niż metr wzrostu.40 cm ławy fundamentowej15 cm posadzki piwnicy220 cm wysokości piwnicy35 cm strop i warstwy posadzki parteru i już - 3 metry poziom posadowienia fundamentu o ile chce się z parteru do ogrodu wychodzić w jednym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 13.05.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 hello, (3 wiercenia po 5-6 metrów) plus dokumentacja o składzie chemicznym, nośności gruntu, poziomie wód, kierunku spływu itp, przy ) He he he 3 odwierty by określić kierunek spływu.Chyba na "czuja" Te 1500zł jakie podałeś - za pełne badania nie jest jakąś wygórowaną kwotą. :adwalk a Ty na Białorusi budujesz? 400zł za pełne badania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 13.05.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 na Białorusi to nie.Cenę jednostkową obniżył fakt dogadania się z sąsiadami - oprócz mojej w miejscach planowanych domów - geotechnik wiercił po dwa otwory na sąsiednich działkach i przygotował dla każdego opinię o rodzaju gruntów./ KAŻDY zapłacił za swoją/Problem spływu wody nie był rozważany a przynajmniej nie zauważyłem go czytając. Wody podskórnej nie stwierdzono.Teren polodowcowy i był problem co u mnie pozostawił lądolód. Warstwa wodonośna z wywiadu i dokumetacji najbliższych studni 35 m pod poziomem gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrmi 13.05.2006 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Trzeba szukać tańszej firmy - mi zaproponowano 4oo brutto - za dwa odwierty po 5 m i opis jak u Ciebie. klopocik w tym, ze w trzech różnych powiedzili mi mniej wiecej tyle samo: 1400 netto 1700 netto (nnnno dobra, bez faktury tez sie da ) 2100 netto, ale to za 3 miesiace moze ... za 400 to ja goscia przywioze, dam mu jesc, piwo postawie i odwioze do domu ... heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.05.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 w naszych warunkach klimatycznych jednak najlepszy jest domek z parterem "po bożemu" tak z metr nad ziemią, domek parter równo z ziemią czasem jest nie za dobry: http://www.sianow.pl/wydarzenia/powodz/p17.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 13.05.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 cena sprzed kilku dni: najtańsza oferta 800 zł + VAT, 3 odwierty 5metrów; śląsk; były też oferty dochodzące do 2000 zł; zastanawiam się czy trzeba na coś uważać biorąc najtańszą ofertę. ma ktoś jakieś dobre rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 14.05.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Ja za 3 odwierty + badanie nośności gruntu zapłaciłem 500 zł w renomowanej firmie działającej długo na rynku. Po badaniach dostałem ładne opracowania z 3 egzemplarzach. Oferty jakie dostałem podczas rozpoznawania rynku wahały się od 500 zł do 3500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 14.05.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 na Białorusi to nie. Cenę jednostkową obniżył fakt dogadania się z sąsiadami - oprócz mojej w miejscach planowanych domów - geotechnik wiercił po dwa otwory na sąsiednich działkach i przygotował dla każdego opinię o rodzaju gruntów./ KAŻDY zapłacił za swoją/ . Tak -jak za OPINIE o rodzaju gruntu to dobra cena. Jak za pełne badania to jak za darmo. Pełne powinny zawierać przynajmniej : opis terenu z zaszeregowaniem do większych jednostek,ewentualnie określenie rodzaju obszaru na jakim położona jest działka /geomorfologicznie-czy to równia,sandr,dolina rzeczna,przedpole moreny itp.../ grupy geotechniczne gruntów wstępne obliczenie nośności i stanu gruntu tzw. analiza makroskopowa obliczenie nośności gruntu agresywność wody w stosunku do betonu profile gruntowe z naniesionym poziomem wód jeśli takowy poziom jest nawiercony,określenie czy to swobodne czy napięte zwierciadło no i pieczątke z uprawnieniami geotechnika/geologa Uproszczone -rodzaj gruntów,wstępne określenie nośności no i poziom wód gruntowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 14.05.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 na Białorusi to nie. Cenę jednostkową obniżył fakt dogadania się z sąsiadami - oprócz mojej w miejscach planowanych domów - geotechnik wiercił po dwa otwory na sąsiednich działkach i przygotował dla każdego opinię o rodzaju gruntów./ KAŻDY zapłacił za swoją/ . Tak -jak za OPINIE o rodzaju gruntu to dobra cena. Jak za pełne badania to jak za darmo. Pełne powinny zawierać przynajmniej : opis terenu z zaszeregowaniem do większych jednostek,ewentualnie określenie rodzaju obszaru na jakim położona jest działka /geomorfologicznie-czy to równia,sandr,dolina rzeczna,przedpole moreny itp.../ grupy geotechniczne gruntów wstępne obliczenie nośności i stanu gruntu tzw. analiza makroskopowa obliczenie nośności gruntu agresywność wody w stosunku do betonu profile gruntowe z naniesionym poziomem wód jeśli takowy poziom jest nawiercony,określenie czy to swobodne czy napięte zwierciadło no i pieczątke z uprawnieniami geotechnika/geologa Uproszczone -rodzaj gruntów,wstępne określenie nośności no i poziom wód gruntowych Ja mam to wszystko w owych 500 zł (za wyjątkiem agresywności wody, zapewne dla tego, że się do niej nie dowiercono - jak się okazało mam bardzo niski poziom wód gruntowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 15.05.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Ja mam to wszystko w owych 500 zł (za wyjątkiem agresywności wody, zapewne dla tego, że się do niej nie dowiercono - jak się okazało mam bardzo niski poziom wód gruntowych) No to tylko pogratulować... i ceny i poziomu wód gruntowych:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
segars 16.05.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Cena z Poznania z zeszłego tygodnia - 700 zł bez VAT:3 odwierty na 4 m + pełna dokumentacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 19.05.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Witam Możecie polecić jakiegoś geotechnika lub geologa ze sprzętem. Najlepiej z województwa łódziego. TIA. Pozdrawiam -> TomekJ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrmi 20.05.2006 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Cena z Poznania z zeszłego tygodnia - 700 zł bez VAT: 3 odwierty na 4 m + pełna dokumentacja. hello, czy mógłbys się podzielić kontaktem ? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
segars 23.05.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 arrmi napisał: czy mógłbys się podzielić kontaktem ? Info wysyłałam na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert53 05.01.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Cena z woj.śląskiego:- 800 zł za 3 otw. do głębokości 3,0 m- 3 egz. opinii geotechnicznej Opinia składająca się z części opisowej i graficznej. W części opisowej dokładny opis terenu, parametrów występujących gruntów i ich właściwości, opis warunków geologicznych, hydrogeologicznych, a także górniczych z zaleceniami i wnioskami końcowymi dla projektanta. Część graficzna: mapy geologiczne, profile otworów z opisem rodzaju gruntu i głębokością zwierciadła wody, przekroje geologiczne [moderowano] Edytowane 9 Stycznia 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts