Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

No i co robić?

Zuza35

Recommended Posts

Pomyślałam, że podzielę się z Wami moimi rozterkami, bo każdy może stanąć przed tego typu dylematem.

Jak już pisałam mój Argon ma 14 lat (około, bo nie chce się skubany przyznać). Przez pierwsze dwa - trzy lata życie i ludzie nie szczędzili mu kopniaków, ale przez ostatnie 11 już żyje sobie w kraju szczęśliwości :) Jest dużym psem (45 kg). Ma chore i słabe serce ostatnio. Dostaje jakieś leki, które pomagają, ale weterynarze zgodnie twierdzą, że to na długo nie starczy.

Zalecenia na najbliższą przyszłość (i na resztę życia tak naprawdę):

- restrykcyjna dieta (on i tak dostaje małe porcje, bo jest za gruby)

- ograniczenia ruchu (cytuję: niech nie biega na działce, jak trzeba to na smycz - ma chodzić powolutku)

- leki - na serce, ale one uszkodzą wątrobę - no to leki na wątrobę, ale te z kolei uszkodzą nerki - no to na nerki...

A Argon kocha jeść, jest bez przerwy głodny, po prostu płacze jak człowiek, kiedy widzi cokolwiek do jedzenia. Ciężko mu już, ale lubi pobiegać, uwielbia poszczekać na konie za siatką, goni ptaki (których i tak nie złapie :) )

I ja już głupia jestem. Oprócz tego serca ogólnie jest zdrowy. Oczywiście, że na lekach i ograniczeniach może pożyć jeszcze i 4 - 5 lat. Tylko po co mu to życie? Z burczącym żołądkiem, z szalejącymi kubkami smakowymi, na smyczy w ogrodzie? Czy ja sobie mogę pozwolić na taki egoizm? Wg lekarzy psy nie miewają zawałów, im po prostu wyłącza się serce. A są leki na duszności, tylko one leczą objawy, a nie skutki, za to nie uszkadzają innych organów.

Podjęłam decyzję, że zostawiam jak jest. Leczymy objawy nieprzyjemne, jemy rozsądnie, ale nie głodówkowo, biegamy ile chcemy. A jedna pani doktor mi powiedziała, że go w ten sposób zabiję.

Co o tym myślicie?

Zgadzam sie z powyzszym - niech on ma cos z zycia

co z tego ze pozyje np 5-6 lat w smiertelnej nudzie , tym bardziej ze na pewno nie ma "swiadomosci" bliskiej smierci i pewnie jej sie nie boi jak wiekszosc ludzi...

tnz oczywiscie np pilnowalabym diety ale nie restrykcyjnie ;)

duzo zdrowia dla Argona :wink: niech ma mila psioa emeryturę

Nie wiem co mu dajesz do jedzenia, parę lat temu mieliœmy podobny problem z malutkš suczkš mojej Matki. Była to mieszanka jamnika z yorkiem, uwielbiała jeœć i oczywiœcie miała nadwagę. Dolegliwoœci te same co Twój pies. Lekarz kazał nam przestawić jš na dietę niskobiałkowš, mało mięsa, dużo białego sera, jarzyny. Kupowaliœmy wtedy suchš karmę dla seniorów z nadwagš. Była œwietna, po niedługim czasie psinka straciła nadwagę i czuła się dużo lepiej a jeœć dostawała w małych porcjach 3 razy dziennie. Jako dodatki, nagrody itp. były kostki białego sera, polubiła go w końcu choć na poczštku micha sera to była obraza dla niej, patrzyła z takš pretensjš na nas, że ona ma jeœć to œwiństwo. Zimš do sera dostawała łyżkę stołowš oliwy, jej przysmakiem za który oddałaby wszysssssssssstko w tym najlepszego schabowego były pomarańcze i mandarynki, jabłka już mniej. Czas zrobił swoje, po tych zmianach w diecie była z nami jeszcze około 5 lat.

Jeœli chodzi o Twojego to powinien sporo pić i to najlepiej dobrš wodę z baniaka a nie warszawskš kranówę, latem leżeć w cieniu lub mieć prywatny wentylator (nasza nowofunlandka tak miała) a reszta to sprawa losowa.

Dużo zdrowia piesku od nas wszystkich.

Rozumiem Twoje rozterki, bo moja psina też musi być na diecie. Bardzo ścisłej - tylko specjalistyczna karma dla wątrobowców i prawie nic więcej. Niestety zdarzyło się nam kiedyś nie zdążyć odebrać zamówionej karmy i sunia zjadła 2 puszki zwykłej. Potem prawie tydzień była na kroplówkach :( Dlatego wiem, że to nie takie proste: uszczęśliwisz psa, a potem patrzysz jak cierpi. Mój mąż fanatycznie słucha naszej pani wet, ale wiem, że gdyby nie jego fanatyzm już nie mielibyśmy psa. Więc też raczej staram się słuchać.

Z tym bieganiem, to wydaje mi się lekko przesadzone, co mówi Ci lekarz, bo gdyby było dla psa aż tak wykańczające, to przecież nie chciałby biegać. Ale z jedzeniem ja bym uważała. Ja wiem, że to straszne patrzeć, jak pies cierpi bo chce jeść - ale nie z głodu przecież, ale chyba znacznie straszniejsze jest patrzeć, jak no wiesz... nie chcę o tym pisać...

Do zaniepokojonych tym, że zamierzam emeryta zaniedbać :D

Argon dostaje do jedzenia (już od dawna) kurczaka lub wołowiną gotowaną z ryżem i warzywami, a dodatkowo na śniadanie suchą Nutrę Nuggets dla staruszków. Regularnie dostaje Fortekor i Hepatil na wszelki wypadek i dla ochrony. Już od wielu lat zwierzaki dostają wodę źródlaną (ja piję przefiltrowaną kranówę, bo mi się tyle nie chce nosić :D )

Więc nie jest tak, że na żywioł puszczamy :) Ale nie chcę wprowadzać mu szlabanu na życie.

Z tym bieganiem, to wydaje mi się lekko przesadzone, co mówi Ci lekarz, bo gdyby było dla psa aż tak wykańczające, to przecież nie chciałby biegać.

Agutek uwielbia lekarzy, jest lekomanem i kocha zastrzyki, w lecznicy jest zachwycony :) I zachowuje się jak matołek. Podskakuje, wariuje, do wszystkich się łasi, jest jego trzech psów po prostu. I na to pan doktor oświadczył, że tak mu się zachowywać nie wolno :( No to co? Mam zabić samo życie jeszcze za życia?

Masz rację, Kofi, jak by nie mógł biegać to by nie biegał :)

Dzięki, ludziska, za poparcie :) Gdzieś tam się we mnie kołaczą wyrzutki sumienia, ale... no wiecie :)

• 2 years później...
Witam,przygarnolem szczeniaka bez szans na przezycie,jest kochany,mam go juz 9 miesiecy,ale do wczoraj bylo ok,gdy ty nagle potracil go samochód,dzis uslyszalem wyrok dla nas,ma złamana tylnia lewa lapkie w trzech miejscach,odrazu udalem sie z nim do prywatnej kliniki i zostal doglebnie zbadany przez 6 weterynarzy,czeka go powarzna operacja jutro o 20:15,potrwa kolo 3 godz,jest mozliwe ze bedzie tak wesoly i kochany jak przed wypadkiem,ale tez moze stracic ta łapkie,powiedzialem lekarzom ze maja tak zrobic zeby mial ja cala i byl sprawny,koszty nie graja roli,dla psa i mego najukochanszego KAJTUSIA zrobie wszystko,wiec jak ktos bije albo morduje psy nie jest czlowiekiem,tylko parszywym h.....,poj...... itd,jak chce to moge sie z takim spotkac,wtedy by odczul jak zwierzak cierpi.Pozdrawiam wszystkich i trzymajcie kciuki za kajtka,

Witam,przygarnolem szczeniaka bez szans na przezycie,jest kochany,mam go juz 9 miesiecy,ale do wczoraj bylo ok,gdy ty nagle potracil go samochód,dzis uslyszalem wyrok dla nas,ma złamana tylnia lewa lapkie w trzech miejscach,odrazu udalem sie z nim do prywatnej kliniki i zostal doglebnie zbadany przez 6 weterynarzy,czeka go powarzna operacja jutro o 20:15,potrwa kolo 3 godz,jest mozliwe ze bedzie tak wesoly i kochany jak przed wypadkiem,ale tez moze stracic ta łapkie,powiedzialem lekarzom ze maja tak zrobic zeby mial ja cala i byl sprawny,koszty nie graja roli,dla psa i mego najukochanszego KAJTUSIA zrobie wszystko,wiec jak ktos bije albo morduje psy nie jest czlowiekiem,tylko parszywym h.....,poj...... itd,jak chce to moge sie z takim spotkac,wtedy by odczul jak zwierzak cierpi.Pozdrawiam wszystkich i trzymajcie kciuki za kajtka,

Trzymam mocno kciuki!!! Napisz jutro jak przebiegla operacja.

Kajtek jeszcze spedzi z Wami wiele szczesliwych lat!