maciek s 03.03.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Dobra. Zajrzałem na te strony i znalazłem rozdział 2. W paragrafie 125 p. 2.1 znalazłem dopuszczenie zaworów napowietrzających, o których mówiłem wcześniej. Więc czym to grozi? Może czytałem nie te paragrafy? Poza tym chciałem pomóc VPS... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 03.03.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Nie "grozi" a "skutkuje" A skutkuje , mówiąc krótko, ograniczeniem ilości rur wywiewnych ponad dachem. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek s 04.03.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 A czemu ten "skutek" przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.03.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 VPSWitam kolegę po fachu ,problemu nie rozwiąże ale postaram się wyjaśnić zasadę.Kratki wentylacyjne wyciągając powietrze na zewnątrz wytwarzają podciśnienie w pomieszczeniach, w to miejsce musi dostać się świeże powietrze i dostaje. Kiedyś dostawało się przez nieszczelną stolarkę a teraz stolarka jest b. szczelna. Świeże powietrze jest więc wciągane którędy się da np. kratki wentylacyjne w łazienkach. Moja rada zrobić przyzwoitą zetkę w kotłowni (piec najbardziej zakłóca ciąg) może automatyczne korki napowietrzające na pionie i jakoś trochę rozszczelnić stolarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Waldek ty masz racjeAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 04.03.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Ja również trochę walczyłem z zapachami. W rezultacie zaślepiłem pion odpowietrzający, wychodzący ponad dach. Zawsze się bowiem tak składało, że wywiewy i tak trafiały do domu. Na pionach zainstalowałem zawory napowietrzające i kłopot zniknął. Nic się nie zatyka, wszystko działa ok i nie ma zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Nowak 04.03.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 konieczne jest odpowietrzenie pionu kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.03.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 czy zawory napowietrzajace nie sa wystarczajacym napowietrznieniem?jak sie je dobiera? tylko do srednicy rury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek s 05.03.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Marek13 - u mnie też pomogło, czyli zawory wystarczają.Tom Soyer - moim zdaniem dobierasz na średnicę, na jaką masz możliwość podłączenia. Ja założyłem DN 50, bo akurat takie miałem odejście. Myślę, że średnica nie jest ważna. Chodzi o napowietrzenie /wyrównanie ciśnienia/ w celu zapobieżenia zasysania wody z najbliższych syfonów. Maciek_s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 05.03.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Moim zdaniem same zamontowanie zaworów napowietrzających nie wystarczy. Istotnie, przy spuszczaniu wody tworzy się podciśnienie i tu zawór pomaga, ale w kanalizacji ściekowej zarówno miejskiej jak i w szambie wytwarzają się gazy z procesów chemicznych nieczystości i brak odpowietrzenia może spowodować właśnie wytworzenie ciśnienia, które na ogół jest za małe aby wyprzeć wodę z syfonu, ale w czasie jej spuszczania, część gazów przedostanie się do pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.03.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 czyli polaczenie obu sposobow nie przeszkadza sobie i moze problem rozwiazac. czy zawory powinny byc na kazdym pietrze/poziomie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 05.03.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 przyczyny złego zapachu mogą być dwie .1. zapach z rury "odpowietrzającej" wyprowadzonej ponad dach jest z powrotem wtłaczany do kanałów wentylacyjnych do wnętrza domu , ( też tak miałem )pomogło wyprowadzenie rurki "odpowietrzającej" wyżej , tak aby jej wylot był na innym poziomie niż wyloty przewodów wentylacyjnych ( teraz mam ok 50 cm różnicy i nic mi nie zawiewa do środka ).2. z tego co widać na projekcie to kratka w garażu połączona jest z długim odcinkiem poziomym ,rozpędzone ścieki w tej rurze powodują wyciąganie wody z syfonu w kratce w garażu , trzeba jak najblizej tej kratki założyć zaworek napowietrzający ( na cieńszej rurce łączącej kratkę z głównym kolektorem założyć trójnik i włożyć zaworek).Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 05.03.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Obie metody sobie nie przeszkadzają lub inaczej nie wykluczają się, poza tym, że przynajmniej główny pion kanalizacyjny powinien być wentylowany poprzez wyprowadzenie ponad dach rury wentylacyjnej. Na tym pionie nie ma sensu montować zawór napowietrzający. Gałązki nie powinny być dłuższe niż 3,5m. Generalnie im krótsze tym lepiej. Przy dłuższych, na końcach instalacji zamontować zawory napowietrzające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 07.03.2003 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Z tego co się dowiedziałem w firmie WAVIN to główny pion kanalizacyjny powinien być wentylowany poprzez wyprowadzenie ponad dach i nie wolno montować zaworu napowietrzającego gdy jest przydomowa oczyszczalnia. Przyczyna przykrego zapachu prawdopodopnie będzie dotyczyła właśnie tego przewodu. Został on wykonany z aluminiowej rury karbowanej "100" i podejrzewam że jest w którymś miejscu dość mocno zagięty. Tylko problem jak to sprawdzić są juz kafle. Trzeba będzie coś wymyśleć właśnie teraz się wybieram to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 07.03.2003 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Bingo przykry zapach został usuniety. Kosztowało to 10 godz pracy i pokaleczone dłonie. Tak jak podejrzewałem rura wywiewna wykonana z aluminiowej rury karbowanej "100" w pięciu miejscach dziury na ok. 3 cm. Dodatkowo w złym miejscu usytuowane kominki dachowe. Trzeba było rozebrać cześć dachówek BRASSA i przełożyć 4 kominki z wentylacji i 1 kominek wywiewny z kanalizacji wyżej o ok 1,5 m. Po raz pierwszy robiłem za dekarza. Bardzo stromy dach było ciężko ale udało się jestem zadowolony i klient również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 07.03.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Hmm?... wyszło na moje.. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2003 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 [obrazek]http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/toilet_claw.gif[/obrazek] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2003 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/toilet_claw.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 08.03.2003 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 Witam,Brawo VPS. Podziwiam Twoje podejscie i zaangazowaniePozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 08.03.2003 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 hmmm?...dobra, to...to... http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/toilet_claw.gif Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts