jacekot 23.05.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Ewka, jak będziesz zamawiać to pamiętaj o duperelkach w stylu dachówki wentylacyjne, kominki itp. (to ci pewnie podpowiedzą) oraz przelotówki pod anteny (o tym np. u mnie zapomnieli) bo potem rozbierać dach i wstawiać toto jest pewien kłopot. A jak ci się podoba lunatyk? Młody się uwziął na kogucika, nie wiem jak mu to wyperswadować... No i nie wiem czy zwróciłaś uwagę, jakie ładne mają gąsiory - zauważyłem je u sąsiada, który ma chyba od nich wiśniową glazurę, bardzo fajnie to wygląda na dachu. Lunatyk w czapce jest super , mnie się bardzo podobał . Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 23.05.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Super! No to utwierdziles mnie w decyzji. Ide jutro na zakupy. Tak sobie pomyslalam, ze jak te dachowki sa produkowane na czechy, gdzie gory, snieg i wiatry, to musza byc mocne! Rozladunek mysle, ze tez utarguje, tym bardziej ze chce wziac ich dekarza Ewa czy ja się mylę ,ael ty chyba jeszce się nie budujesz , a już dachówkę kupujesz ? Zostawisz to u nich czy będziesz to trzymac u siebie ? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 23.05.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Kropi jak chcesz zobaczyć tondach zapraszam do mnie na działkę marsylka angoba polecam APK solidna firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 23.05.2006 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Polecam ZAMEK profesjonalna firma ma wszystko co potrzeba do dachu, rzetelne kosztorysy. Pozdrawiam. Zgadzam się że szybko i rozsądnie robią te kosztorysy, nie zaniżyli mi liczby dachówek, tak jak to się zdarzyło gdzie indziej, jednak pan dekarz obejrzał ich kosztorys i stwierdził, że proponują kiepską folię (niskoparoprzepuszczalną zamiast wysokoparoprzepuszczalnej) tudzież badziewne systemy rynnowe Plastmo. Za to mają dobre ceny na okna połaciowe (jako element oferty całościowej, nie wiem czy to działa oddzielnie). Firma w porzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.05.2006 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Znasz lepszy system rynnowy klejony od PLASTMO to go podaj, a nie mów, że PLASTMO to badziewie bo to nie przystoi. Możesz je zastosować lub nie, to Twój wybór. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperski 24.05.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Kropi jak to jest,że nie zwracasz uwagi na "miękkośc" dachówki ( czy w tym domu o którym mowa będą mieszkali dekarze? bo twierdzi szef ,że to ich zmartwienie a nie Twoje ? ) a jednocześnie twierdzisz,że Plastmo to lipa - przecież bardzo łatwo wymienić rynny w przeciwieństwie do dachówki.Wystarczy "zajrzeć " do środka dachówki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 24.05.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Kropi jaką miałeś cenę za sztukę Marsylki angobowanej Tondachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 24.05.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 A ja mam taką są cena na Ruup - Sirius ceramika czerwona angoda (Zamek) jak na Tonda Marsylka angoba . Z tą rónicą ze te same okna w Zamku przy wyższym upuscie mam wyższej cenie niż w tondachu. Jacek Ha teraz mam jeszcze wycenę Koramic L15 i znów mam podobną cene (firma na Aleksandrowskiej za Szczecińska) na może ciut niżej ale nie dużo , ale za to okna dahowe najdroższe . Ciekawa zalezność im niższą mam wycenę dachu tym wyższą wartość okien dachowych (okna liczone razem z dachem) . Myślałem że może kolejna wycena ułatwi mi decyzje , a tu masz ci los , wszędzie ceny podbne == porównywalne . No cóz zobaczymy dalej. Ale za to dostałem najniższą wycenę dawchówki cementowej Brass Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 24.05.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 A ja mam taką są cena na Ruup - Sirius ceramika czerwona angoda (Zamek) jak na Tonda Marsylka angoba . Z tą rónicą ze te same okna w Zamku przy wyższym upuscie mam wyższej cenie niż w tondachu. Jacek Ha teraz mam jeszcze wycenę Koramic L15 i znów mam podobną cene (firma na Aleksandrowskiej za Szczecińska) na może ciut niżej ale nie dużo , ale za to okna dahowe najdroższe . Ciekawa zalezność im niższą mam wycenę dachu tym wyższą wartość okien dachowych (okna liczone razem z dachem) . Myślałem że może kolejna wycena ułatwi mi decyzje , a tu masz ci los , wszędzie ceny podbne == porównywalne . No cóz zobaczymy dalej. Ale za to dostałem najniższą wycenę dawchówki cementowej Brass Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 24.05.2006 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Znasz lepszy system rynnowy klejony od PLASTMO to go podaj, a nie mów, że PLASTMO to badziewie bo to nie przystoi. Możesz je zastosować lub nie, to Twój wybór. Pozdrawiam. Sie kolega oburzył że ho ho To była opinia pana od dachów, można się z nią zgodzić lub nie Kropi jak to jest,że nie zwracasz uwagi na "miękkośc" dachówki ( czy w tym domu o którym mowa będą mieszkali dekarze? bo twierdzi szef ,że to ich zmartwienie a nie Twoje ? ) a jednocześnie twierdzisz,że Plastmo to lipa - przecież bardzo łatwo wymienić rynny w przeciwieństwie do dachówki.Wystarczy "zajrzeć " do środka dachówki.Pozdrawiam Szczerze mówiąc to nie wiem co to za parametr "miękkość", nie znalazłem go w żadnym z na prędce przelecianych opracowań dachówkowych, uznałem więc że dla kogoś, kto mieszka 2 metry poniżej dachu nie powinno mieć to większego znaczenia niż dla kogoś, kto będzie te dachówki obrabiał przed położeniem - być może się mylę - natomiast porównałem sobie dachówkę koramica i tenże Tondach i powiem tak, że Tondacha trudniej pęc, sprawia wrażenie bardziej "solidnego", ma czystszy dźwięk przy uderzeniu i nie ma tych czarnych drobinek. Oczywiście, żaden to test, ale w naturze nikt nie będzie nimi rzucał, mają "tylko" przeleżeć w spokoju jakieś 50 lat (więcej i tak nie pożyję, a dalej niech się spadkobiercy martwią ). Odnoszę natomiast niczym nie uzasadnione wrażenie, że angobowana dachówka ceramiczna będzie to zadanie lepiej spełniać niż najlepsza cementowa, a jeśli ceramikę mam w cenie cementowej to tym łatwiej było się zdecydować.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 24.05.2006 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 A ja mam taką są cena na Ruup - Sirius ceramika czerwona angoda (Zamek) jak na Tonda Marsylka angoba . Z tą rónicą ze te same okna w Zamku przy wyższym upuscie mam wyższej cenie niż w tondachu. Jacek Ha teraz mam jeszcze wycenę Koramic L15 i znów mam podobną cene (firma na Aleksandrowskiej za Szczecińska) na może ciut niżej ale nie dużo , ale za to okna dahowe najdroższe . Ciekawa zalezność im niższą mam wycenę dachu tym wyższą wartość okien dachowych (okna liczone razem z dachem) . Myślałem że może kolejna wycena ułatwi mi decyzje , a tu masz ci los , wszędzie ceny podbne == porównywalne . No cóz zobaczymy dalej. Ale za to dostałem najniższą wycenę dawchówki cementowej Brass Jacek To spróbuj wziąć dachówki tam gdzie były najtaniej i podziękuj za okna - podobnie zrób z oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.05.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Szafujesz kolego opiniami na Forum i twierdzisz, że to opinia jakiego dekarza. Warto prezentować własne poglšdy a jaki patałachów o wštpliwej wiarygodnoci. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 24.05.2006 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Teraz to ty szafujesz opiniami, nazywając patałachem kogoś, kogo na oczy nie widziałeś. Inżynierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 24.05.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Kropi kolega Andrzej pracuje w tej branży i zły jest ciut że jego firmy nie brałeś nawet pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 25.05.2006 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Z tego co wyczytałem na stronie to kolega Andrzej zajmuje się robotami dekarskimi a nie handlem orynnowaniem, więc nie wiem skąd to zacietrzewienie, z obrażaniem ludzi włącznie - a co do firmy to faktycznie, z tej co mam jestem super zadowolony (tfu tfu ) i innej szukać nie mam potrzeby, chyba że od alarmów - ale to już inny temat na inny wątek. W sprawie rynien Plastmo z mojej strony EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 25.05.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Kropi jaką miałeś cenę za sztukę Marsylki angobowanej Tondachu? Kropi ja ponawiam pytanie, bo jakoś umknęło Twojej uwadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperski 25.05.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Kropi jesteś szczęściarzem , masz dobrą ekipę, z poprzednich Twoich relacji wynika,że znają się na rzeczy - pogadaj z nimi o tej "miękkości" dachówki ! To jest bardzo ważne! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 25.05.2006 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Kropi jaką miałeś cenę za sztukę Marsylki angobowanej Tondachu? Kropi ja ponawiam pytanie, bo jakoś umknęło Twojej uwadze Nic mi nie umknęło, wszystko jest w detalach w kosztorysach zalinkowanych na górze! Kacperski - wprawdzie już trochę po ptokach, ale może ty wiesz co to za parametr? Tzn. w jaki sposób przekłada się na praktyczne skutki dla użytkownika dachu? Gadałem wczoraj z architektem i wprawdzie nt. miękkości nie rozmawialiśmy, ale twierdził że czeskie dachówki mają dobrą opinię... Niestety mam takie godziny pracy, że marne są szanse na pogaduchy z dekarzami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.05.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 1. Kupiłam Tondach wczoraj (powiedzieli, że poszedł drugi dach w tym dniu ). Za całość (156m) z folią Tyvek, blachą itd i transportem 11 000. dodatkowo muszę kupić więźbę (3000), łaty (1000) i dekarza. Lunatyka (albo kota - zależy od dziecka, niech też coś ma z tego budowania) oraz dachówkę TV kupię przy odbiorze dachu. A propos ile chcą za tego kota?? 2. Nie mam dachu na działce, leży sobie u nich. I będzie leżał aż do września. Nie zapłaciłam za okna i rynny, ale mam zamiar dopłacić przy odbiorze. Maxy też kupiłam i leżą na składzie. Jak będzie pozwolenie, to nie będzie czasu na zakupy..... 3. Mam zamiar zrobić głupstwo i wziąć ich dekarza. Dlaczego głupstwo? Bo nie najlepszego i ja wiem o tym. Ci najlepsi za bardzo nie mieli czasu a jeżeli nawet, to chcieli 40 zł za metr dachu + 20 za więźbę. Wyszło 10 000. Znalazłam jednak bidulka, co zgodził się za 7 000 za wszystko. Mam nadzieję, że przy tak prostym dachu za dużo nie schrzani, poza tym chłopcy z Tondachu mówili, że go testowali i się nada. Hm... Chcę wziąć od nich, bo nie mam na VAT! Tomek_lodz - ten twój chciał 40 . Może i dobry, ale za drogi. Jak ktoś zna dobrego dekarza w cenie 7000 z więźbą, niech mi powie 4. Gąsiory są ładne. w ogóle ta dachówka mi się podoba. Zobaczymy, czy entuzjazm przetrwa kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperski 25.05.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Kropi - jak po ptokach to nie ma co do tego wracać, należy tylko mieć nadzieję a mówi sie o niej różnie.Jedni chwalą inni mówią,że czeskie to najlepsze piwo i knedliczki. Widziałem ich trochę w hurtowniach, pajęczyna, środek czarny, po przecięciu jak pumeks, bardzo duża nasiąkliwośc - ale jak to się zachowa przez lata to się okaże.Wiem też,że Krakusy zaczynają wymieniać dachówki - u nich ( z racji odległości) była b. popularna. Trzeba kontrolować dach zwłaszcza po zimie dokładnie obejrzeć, no i oczywiście wziąc gwarancję na piśmie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts