Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie cen różnych dachówek

Recommended Posts

Ewka, jak będziesz zamawiać to pamiętaj o duperelkach w stylu dachówki wentylacyjne, kominki itp. (to ci pewnie podpowiedzą) oraz przelotówki pod anteny (o tym np. u mnie zapomnieli) bo potem rozbierać dach i wstawiać toto jest pewien kłopot.

A jak ci się podoba lunatyk? :lol: Młody się uwziął na kogucika, nie wiem jak mu to wyperswadować... :roll:

No i nie wiem czy zwróciłaś uwagę, jakie ładne mają gąsiory - zauważyłem je u sąsiada, który ma chyba od nich wiśniową glazurę, bardzo fajnie to wygląda na dachu.

Lunatyk w czapce jest super , mnie się bardzo podobał .

Jacek

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Super! No to utwierdziles mnie w decyzji. Ide jutro na zakupy. Tak sobie pomyslalam, ze jak te dachowki sa produkowane na czechy, gdzie gory, snieg i wiatry, to musza byc mocne! Rozladunek mysle, ze tez utarguje, tym bardziej ze chce wziac ich dekarza :D

Ewa czy ja się mylę ,ael ty chyba jeszce się nie budujesz , a już dachówkę kupujesz ? Zostawisz to u nich czy będziesz to trzymac u siebie ?

Jacek

Polecam ZAMEK profesjonalna firma ma wszystko co potrzeba do dachu, rzetelne kosztorysy. Pozdrawiam.

Zgadzam się że szybko i rozsądnie robią te kosztorysy, nie zaniżyli mi liczby dachówek, tak jak to się zdarzyło gdzie indziej, jednak pan dekarz obejrzał ich kosztorys i stwierdził, że proponują kiepską folię (niskoparoprzepuszczalną zamiast wysokoparoprzepuszczalnej) tudzież badziewne systemy rynnowe Plastmo. Za to mają dobre ceny na okna połaciowe (jako element oferty całościowej, nie wiem czy to działa oddzielnie). Firma w porzo. :wink:

Kropi jak to jest,że nie zwracasz uwagi na "miękkośc" dachówki ( czy w tym domu o którym mowa będą mieszkali dekarze? bo twierdzi szef ,że to ich zmartwienie a nie Twoje ? ) a jednocześnie twierdzisz,że Plastmo to lipa - przecież bardzo łatwo wymienić rynny w przeciwieństwie do dachówki.Wystarczy "zajrzeć " do środka dachówki.Pozdrawiam

A ja mam taką są cena na Ruup - Sirius ceramika czerwona angoda (Zamek) jak na Tonda Marsylka angoba . Z tą rónicą ze te same okna w Zamku przy wyższym upuscie mam wyższej cenie niż w tondachu.

Jacek

Ha teraz mam jeszcze wycenę Koramic L15 i znów mam podobną cene (firma na Aleksandrowskiej za Szczecińska) na może ciut niżej ale nie dużo , ale za to okna dahowe najdroższe .

Ciekawa zalezność im niższą mam wycenę dachu tym wyższą wartość okien dachowych (okna liczone razem z dachem) .

Myślałem że może kolejna wycena ułatwi mi decyzje , a tu masz ci los , wszędzie ceny podbne == porównywalne . No cóz zobaczymy dalej.

Ale za to dostałem najniższą wycenę dawchówki cementowej Brass

Jacek

A ja mam taką są cena na Ruup - Sirius ceramika czerwona angoda (Zamek) jak na Tonda Marsylka angoba . Z tą rónicą ze te same okna w Zamku przy wyższym upuscie mam wyższej cenie niż w tondachu.

Jacek

Ha teraz mam jeszcze wycenę Koramic L15 i znów mam podobną cene (firma na Aleksandrowskiej za Szczecińska) na może ciut niżej ale nie dużo , ale za to okna dahowe najdroższe .

Ciekawa zalezność im niższą mam wycenę dachu tym wyższą wartość okien dachowych (okna liczone razem z dachem) .

Myślałem że może kolejna wycena ułatwi mi decyzje , a tu masz ci los , wszędzie ceny podbne == porównywalne . No cóz zobaczymy dalej.

Jacek

Znasz lepszy system rynnowy klejony od PLASTMO to go podaj, a nie mów, że PLASTMO to badziewie bo to nie przystoi. Możesz je zastosować lub nie, to Twój wybór. Pozdrawiam.

Sie kolega oburzył że ho ho ;-)

To była opinia pana od dachów, można się z nią zgodzić lub nie ;-)

Kropi jak to jest,że nie zwracasz uwagi na "miękkośc" dachówki ( czy w tym domu o którym mowa będą mieszkali dekarze? bo twierdzi szef ,że to ich zmartwienie a nie Twoje ? ) a jednocześnie twierdzisz,że Plastmo to lipa - przecież bardzo łatwo wymienić rynny w przeciwieństwie do dachówki.Wystarczy "zajrzeć " do środka dachówki.Pozdrawiam

Szczerze mówiąc to nie wiem co to za parametr "miękkość", nie znalazłem go w żadnym z na prędce przelecianych opracowań dachówkowych, uznałem więc że dla kogoś, kto mieszka 2 metry poniżej dachu nie powinno mieć to większego znaczenia niż dla kogoś, kto będzie te dachówki obrabiał przed położeniem - być może się mylę - natomiast porównałem sobie dachówkę koramica i tenże Tondach i powiem tak, że Tondacha trudniej pęc, sprawia wrażenie bardziej "solidnego", ma czystszy dźwięk przy uderzeniu i nie ma tych czarnych drobinek. Oczywiście, żaden to test, ale w naturze nikt nie będzie nimi rzucał, mają "tylko" przeleżeć w spokoju jakieś 50 lat (więcej i tak nie pożyję, a dalej niech się spadkobiercy martwią ;-) ). Odnoszę natomiast niczym nie uzasadnione wrażenie, że angobowana dachówka ceramiczna będzie to zadanie lepiej spełniać niż najlepsza cementowa, a jeśli ceramikę mam w cenie cementowej to tym łatwiej było się zdecydować.[/i]

Jacek

Jacek

To spróbuj wziąć dachówki tam gdzie były najtaniej i podziękuj za okna - podobnie zrób z oknami ;-)

Z tego co wyczytałem na stronie to kolega Andrzej zajmuje się robotami dekarskimi a nie handlem orynnowaniem, więc nie wiem skąd to zacietrzewienie, z obrażaniem ludzi włącznie :o - a co do firmy to faktycznie, z tej co mam jestem super zadowolony (tfu tfu ;-) ) i innej szukać nie mam potrzeby, chyba że od alarmów - ale to już inny temat na inny wątek.

W sprawie rynien Plastmo z mojej strony EOT :roll:

Kropi jaką miałeś cenę za sztukę Marsylki angobowanej Tondachu?

Kropi ja ponawiam pytanie, bo jakoś umknęło Twojej uwadze :roll:

Nic mi nie umknęło, wszystko jest w detalach w kosztorysach zalinkowanych na górze! :D

Kacperski - wprawdzie już trochę po ptokach, ale może ty wiesz co to za parametr? Tzn. w jaki sposób przekłada się na praktyczne skutki dla użytkownika dachu? Gadałem wczoraj z architektem i wprawdzie nt. miękkości nie rozmawialiśmy, ale twierdził że czeskie dachówki mają dobrą opinię... Niestety mam takie godziny pracy, że marne są szanse na pogaduchy z dekarzami :(

1. Kupiłam Tondach wczoraj (powiedzieli, że poszedł drugi dach w tym dniu :D :D ). Za całość (156m) z folią Tyvek, blachą itd i transportem 11 000. dodatkowo muszę kupić więźbę (3000), łaty (1000) i dekarza. Lunatyka (albo kota - zależy od dziecka, niech też coś ma z tego budowania) oraz dachówkę TV kupię przy odbiorze dachu. A propos ile chcą za tego kota??

2. Nie mam dachu na działce, leży sobie u nich. I będzie leżał aż do września. Nie zapłaciłam za okna i rynny, ale mam zamiar dopłacić przy odbiorze. Maxy też kupiłam i leżą na składzie. Jak będzie pozwolenie, to nie będzie czasu na zakupy.....

3. Mam zamiar zrobić głupstwo i wziąć ich dekarza. Dlaczego głupstwo? Bo nie najlepszego i ja wiem o tym. Ci najlepsi za bardzo nie mieli czasu a jeżeli nawet, to chcieli 40 zł za metr dachu + 20 za więźbę. Wyszło 10 000. Znalazłam jednak bidulka, co zgodził się za 7 000 za wszystko. Mam nadzieję, że przy tak prostym dachu za dużo nie schrzani, poza tym chłopcy z Tondachu mówili, że go testowali i się nada. Hm... Chcę wziąć od nich, bo nie mam na VAT!

Tomek_lodz - ten twój chciał 40 :o . Może i dobry, ale za drogi.

Jak ktoś zna dobrego dekarza w cenie 7000 z więźbą, niech mi powie :lol:

4. Gąsiory są ładne. w ogóle ta dachówka mi się podoba. Zobaczymy, czy entuzjazm przetrwa kilka lat :D

:lol: Kropi - jak po ptokach to nie ma co do tego wracać, należy tylko mieć nadzieję a mówi sie o niej różnie.Jedni chwalą inni mówią,że czeskie to najlepsze piwo i knedliczki. Widziałem ich trochę w hurtowniach, pajęczyna, środek czarny, po przecięciu jak pumeks, bardzo duża nasiąkliwośc - ale jak to się zachowa przez lata to się okaże.Wiem też,że Krakusy zaczynają wymieniać dachówki - u nich ( z racji odległości) była b. popularna.

Trzeba kontrolować dach zwłaszcza po zimie dokładnie obejrzeć, no i oczywiście wziąc gwarancję na piśmie.

Pozdrawiam