EZS 25.05.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Kropi - jak po ptokach to nie ma co do tego wracać, należy tylko mieć nadzieję a mówi sie o niej różnie.Jedni chwalą inni mówią,że czeskie to najlepsze piwo i knedliczki. Widziałem ich trochę w hurtowniach, pajęczyna, środek czarny, po przecięciu jak pumeks, bardzo duża nasiąkliwośc - ale jak to się zachowa przez lata to się okaże.Wiem też,że Krakusy zaczynają wymieniać dachówki - u nich ( z racji odległości) była b. popularna. Trzeba kontrolować dach zwłaszcza po zimie dokładnie obejrzeć, no i oczywiście wziąc gwarancję na piśmie. Pozdrawiam Też o tym słyszałam. Ale słyszałam też, że kilka lat temu zmodernizowali zakłady (po przejęciu przez austriaków) i baardzo poprawili jakość. Czy przecinałeś te dachówki ostatnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 25.05.2006 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Łozdupki są w cenie 220 + vat, a ten drugi dach to był mój bo też wczoraj zamawiałem . Co do przelotek antenowych to chłopaki uważają, że można spokojnie wykorzystać dachówki wentylacyjne do przeprowadzenia kabla a antenę utwierdzić np. do komina. Jedno co to radzili przeciągnąć peszel (giętką rurkę) przez wszystkie warstwy dachu żeby potem nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 25.05.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 2. Nie mam dachu na działce, leży sobie u nich. I będzie leżał aż do września. Nie zapłaciłam za okna i rynny, ale mam zamiar dopłacić przy odbiorze. Maxy też kupiłam i leżą na składzie. Jak będzie pozwolenie, to nie będzie czasu na zakupy..... Ewa dwa pytania 1. Ile dali ci rabatu na okna ? 2. Gdzie , za ile i jakiego max kupiłaś ? Jeśli moje pytania są zbyt osobiste na forum poprosze o info an priva Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.05.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 okna to mocno powiedziane. W dachu mam jedno okno i jeden wyłaz nieocieplony. Poza tym targowalam calosc, wiec nie wiem, z cxzego opuscili - z okna czy dachoiwki Maxy kozlowice po 2,04/szt. Bardzo fajny sklad BudMag, slaska 87. Raczej wiekszosc od nich wezme, bo i obsluga mila i elastyczni i cany niezle. Pani uczciwa - jak pytalam o terive od razu powiedziala, ze moge kupic u niej ale ona cenowo tu nie jest konkurencyjna, ale oczywiscie jak chcemy, to zalatwi Kropi - domyslilam sie.. Po ile masz dekarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 25.05.2006 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Wiedziony wrodzonem wścibstwem, które ku uciesze Rodzicielów zapałem naukowem zwać począłem, podsyconem commentarium adeptów sztuki dekarskiej postanowiłem w dniu dzisieyszem experimentum urządzić ukazuyące, co też we wątpiach Dachówkus Tondachus swych skrywa. Poświęciwszy zatem yednego Tondachusa, któren ku uciesze ócz Małżowiny mej na cześć świętej Agnieszki ochrzczoney wydano, opłat niyakich nie żądayąc, do experimentum przystąpiłem.Celem powyższego przeprowadzenia Tondachusa w locus odludny i od gawiedzi bezpieczny wywiozłem i na łonie Natury złożyłem http://img480.imageshack.us/img480/5354/dachowka11sb.th.jpg Następnie lapis stosowny odnalazłszy, ku experimentum przysposobiłem. http://img480.imageshack.us/img480/778/kamien3jb.th.jpg Następnie, uyąwszy lapis yednorącz, impetus mu nadałem i ku Tondachusowi posławszy, obserwacyę rozpocząłem. A oto, com zoczył... http://img480.imageshack.us/img480/6015/kamien28xe.th.jpg Yako że impetus dość znacznym być się okazał, Tondachus yęk yeno głośny wydawszy, na kawały się rozpuknął i tak ducha wyzionął. Com nie bez żalu, czyny swe pragnieniem yedynej veritatis poznania tłumacząc, skonstatował. Następnie przystąpiłem do dokładnieyszych oględzin szczątków Tondachi corporis i oto com zanotował: http://img284.imageshack.us/img284/5567/dachowka26fj.th.jpghttp://img294.imageshack.us/img294/2623/dachowka38st.th.jpghttp://img294.imageshack.us/img294/5365/dachowka47fo.th.jpg A tu pod większą magnifikacyją fragmentum Tondachi corporis ku lepszej ocenie przedstawiam. http://img284.imageshack.us/img284/8634/dachowka57dl.th.jpg Poddayąc tak uzyskane krawędzie badaniu organoleptycznemu skonstatowałem, iż pozostayą one twardemi, tak w loci czerwieni ceglaney, yako i szarości nieznaney proweniencyi. Żaden pulver czy inne tałataystwo wysypywać się nie poczęło, a obrzeża ostremi i równemi na całey swey długości pozostawały. Yako że wrodzone wścibstwo u mnie wielkie, a wiedza szczegółowa w materyi dachoklectwa mizerna, zwracam się przeto do obecnych tu mistrzów i adeptów sztuki dekarskiey, yako to: Andreasa z Wilhelma i Kacperusa Magnusa, a takoż i innych, którzy ciekawością lub wścibstwem wrodzonem lub nabytem powodowani, dysertacyją tę przeczytawszy i linoryty oceniwszy, myślami swemi cennemi z nami maluczkiemi podzielić się raczą, o wszelkie commentaria i uwagi, które pro publico bono spożyte być mogą, prosząc yedynie pokornie, aby commentaria ad rem a nie ad personam być raczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 25.05.2006 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Kropi - domyslilam sie.. Po ile masz dekarza? 7 tys razem z więźbą i montażem okien, ale myślę że będą chcieli parę złotych więcej z racji na zmianę materiału z blachy na dachówę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 25.05.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 EZSTomek_lodz - ten twój chciał 40 . Może i dobry, ale za drogi. Jak ktoś zna dobrego dekarza w cenie 7000 z więźbą, niech mi powie Ale to chyba cena z metra (czy za całośc ) u mnie wzieli 50 zł z m2 ale obróbki były podwójne i okiemka dawały też trochę więcej pracy ale za to do niczego doczepić sie nie można i tondach znają ( a propo w zgierzu jest tondach leżący z 8 lat ( czyli ten starszy bez udziałów austryjaków) też go robił ten dekarz i miód malina ) mnie cały dach od "desek" przez okna(4+1ciepły wyłaz) ( w tym dwa kolankowe za prawie 4 kzł sztuka) po dachówkę i wszystko do niej oraz robociznę zamknął się w 50 kzł( tysiacach zł ) a dach ma 270 m2 pow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 25.05.2006 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Byłem, widziałem - daszek jak ta lala Faktycznie, okna mocno niesztancowe, w ogóle chałupka może stanowić wyzwanie dla niejednego fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammzes1 26.05.2006 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Też odwiedziłem kilka firm z dachówkami i najbardziej wpadła mi w oko kasztanowa von Mullera. Mój dach ma powierzchnie 272m i jest 2 spadowy. Cena na podstawowš dachówkę jakš dostałem to 1,98/szt. Całoć dachówki z gšsiorami, krawędziowymi i kominkami to 12426 zl. Czy kto mógłby ocenić tš cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 26.05.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Kropi jaką miałeś cenę za sztukę Marsylki angobowanej Tondachu? Kropi ja ponawiam pytanie, bo jakoś umknęło Twojej uwadze Nic mi nie umknęło, wszystko jest w detalach w kosztorysach zalinkowanych na górze! Super, dzięki - ale wcześniej chyba tych linków nie było, albo ja ślepa jestem Wydrukowałam sobie i porównam z moimi cenami. To już jest cena ostateczna jaką zapłaciłeś czy jeszcze udało Ci się coś utargować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperski 26.05.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Pokazana dachówka na zdjęciach potwierdza tylko moją sugestię - po zimie trzeba sprawdzić dach. Co to jest w środku - najlepiej zwrócić się do laboratorium- o takiej dachówce mówia,że to jak ciasto z zakalcem - zapieczone a w środku surowe - jak to się będzie zachowywało? Sie okaże!Dla porównania można "zajrzeć" do innych dachówek ceramicznych, których cena nie zbliża się do ceny dachówek cementowych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.05.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Ale to chyba cena z metra (czy za całośc ) u mnie wzieli 50 zł z m2 ale obróbki były podwójne i okiemka dawały też trochę więcej pracy powiedzial 40 zl za dachowke z obrobkami + 20 za wiezbe. I ze nie ma terminu i mmmmoze koniec pazdziernika. A moze nie... Szkoda. Kropi, moze lepiej nie zagladac do srodka Pomocz woda ten srodek. Glina niewypalona powinna sie rozpuscic (przynajmniej tak robi glina rzezbiarska ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 26.05.2006 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Pokazana dachówka na zdjęciach potwierdza tylko moją sugestię - po zimie trzeba sprawdzić dach. Co to jest w środku - najlepiej zwrócić się do laboratorium- o takiej dachówce mówia,że to jak ciasto z zakalcem - zapieczone a w środku surowe - jak to się będzie zachowywało? Sie okaże! Dla porównania można "zajrzeć" do innych dachówek ceramicznych, których cena nie zbliża się do ceny dachówek cementowych. Pozdrawiam Gdyby ktoś dysponował równym zapałem naukowem co mła, to uprzejmie proszę się nie krępować i wklejać fotosy w tymto wątku, będzie porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 26.05.2006 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Kropi jaką miałeś cenę za sztukę Marsylki angobowanej Tondachu? Kropi ja ponawiam pytanie, bo jakoś umknęło Twojej uwadze Nic mi nie umknęło, wszystko jest w detalach w kosztorysach zalinkowanych na górze! Super, dzięki - ale wcześniej chyba tych linków nie było, albo ja ślepa jestem Wydrukowałam sobie i porównam z moimi cenami. To już jest cena ostateczna jaką zapłaciłeś czy jeszcze udało Ci się coś utargować? Jeszcze urwałem ciutek z ceny podstawowej, z racji promocji są to ceny za angobę, no i transport z rozładunkiem gratis. Za całość bez okien wyszło coś 11,5 kPLN loco budowa. A linki były od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 31.05.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Kolejne wyceny porównywalne , jedynie Kera-Phanne Creatona jest droższa około 5% - 1000 zł na całym dachu .Już pomijam kwestie tego typu że ma 50 lat gwarancji , ale jak porównałem Creatona z Koramikiem to byłem w szoku . Nie wiem może ten Koramic leży tam z 5 lat , ale na pokryciu widac "pajaczki" ,odpryski i jakieś gródki , Creaton był gładki i bez żadnych powierzchownych popękań , no ale za to droższy . Własnie trochę zmieniłem mój poglad myślałem że nie ma znaczenia jaka ceramika , byle to była dachówka ceramiczna , a wybrać tę która jest najtańsza . No to sie myliłem dachówka , dachówce nie równa. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.05.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Gdyby ktoś dysponował równym zapałem naukowem co mła, to uprzejmie proszę się nie krępować i wklejać fotosy w tymto wątku, będzie porównanie Chodzi Ci o testy zderzeniowe: dachówka + kamień? Też mam ochotę przeprowadzić taką próbę Jak tylko przestanie lać pojadę na działkę z aparatem i będę walił kamsztorem w dachówkę (oczywiście nie na dachu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 31.05.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Kolejne wyceny porównywalne , jedynie Kera-Phanne Creatona jest droższa około 5% - 1000 zł na całym dachu .Już pomijam kwestie tego typu że ma 50 lat gwarancji , ale jak porównałem Creatona z Koramikiem to byłem w szoku . Nie wiem może ten Koramic leży tam z 5 lat , ale na pokryciu widac "pajaczki" ,odpryski i jakieś gródki , Creaton był gładki i bez żadnych powierzchownych popękań , no ale za to droższy . Jacek A to ciekawe, ja mam taką wycenę dachu 215 mkw (materiał): Creaton Kera Pfanne (miedziana angoba) z akcesoriami i membraną: 18.791zł Koramic L15 (czerwona angoba) z akcesoriami i membraną: 18.876 zł Może warto sprawdzić ile wyjdzie za całość a nie tylko za podstawową dachówkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 31.05.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Kolejne wyceny porównywalne , jedynie Kera-Phanne Creatona jest droższa około 5% - 1000 zł na całym dachu .Już pomijam kwestie tego typu że ma 50 lat gwarancji , ale jak porównałem Creatona z Koramikiem to byłem w szoku . Nie wiem może ten Koramic leży tam z 5 lat , ale na pokryciu widac "pajaczki" ,odpryski i jakieś gródki , Creaton był gładki i bez żadnych powierzchownych popękań , no ale za to droższy . Jacek A to ciekawe, ja mam taką wycenę dachu 215 mkw (materiał): Creaton Kera Pfanne (miedziana angoba) z akcesoriami i membraną: 18.791zł Koramic L15 (czerwona angoba) z akcesoriami i membraną: 18.876 zł Może warto sprawdzić ile wyjdzie za całość a nie tylko za podstawową dachówkę?? Ja też porówuje całość , 248 m2 dach . Wsztystkie wyceny dachówek ceramicznyvh w okolicach 20 500 zł tylko Creaton 21 500 zł ( w tym sześć okien dachowych ) Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 31.05.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 może w hurtowni jadą na sławie Creatona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 31.05.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 może w hurtowni jadą na sławie Creatona tak szczerze to nie wiem jaką sławę ma Creaton , naocznie wydawał się być lepszym materiałem ale to mogło byc tylko moje odczucie zastanawia mie jeszcze jedna rzecz która właśnie do mnie dotarła wszyscy przedstawiciele robią mi wycenę cementu i ceramiki pokazuja koszt cemnetu i odrazu przechodzą do ceramiki i zaczynają sie rozwodzić nad atutami i zaletami ceramiki , a na koniec rzucaja a jak Pan chce to możemy sprzedać cementową ale w ogóle to ona jest be. Czyżby producenci dachówek cementowych nie dbali o swój marketing , czy może dilerzy mają niższe marże na cemnecie (mniej zarabiaja ) hmm bede dalej drązył temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts