Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie do tych, którzy kupowali działkę o dziwnym kształcie. Czy można z pominięciem geodety i notariusza dogadać się w zwykłej umowie z sąsiadem żeby ogrodzenie było proste? A dokładnie: dostaliśmy w prezencie działkę, której granice są nie wiedzieć czemu nieprostopadłe do przylegającej drogi. Jaśniej: są dwie działki przy drodze - moja i sąsiada. Ale granica między nimi przebiega po skosie tzn nie jest prostopadła do drogi. Nie wiem czy geodeta był wtedy trzeźwy, jak tyczył, ale chcielibyśmy teraz ją wspólnie wyprostować. Ciekawi mnie czy samo dogadanie na piśmie z sąsiadem wystarczy (i na jak długo :) ). Wolałbym nie wchodzić w dodatkowe koszty zanim postawię ogrodzenie. Ale taka działeczka ze skośnym ogrodzeniem będzie dziwnie wyglądała jak kiedyś na niej wyrośnie domek...
https://forum.murator.pl/topic/53835-czy-mog%C4%99-wyprostowa%C4%87-sko%C5%9Bn%C4%85-granic%C4%99-dzia%C5%82ki/

... Czy można z pominięciem geodety i notariusza dogadać się w zwykłej umowie z sąsiadem żeby ogrodzenie było proste? A dokładnie: dostaliśmy w prezencie działkę, której granice są nie wiedzieć czemu nieprostopadłe do przylegającej drogi.

Możesz się dogadać. Ale będzie to umowa tylko między Tobą a Twoim sąsiadem. Warunki tej umowy nie będą obowiązywały nikogo kto kupi/odziedziczy/zostanie obdarowany ta działką. Zresztą i Ty i sąsiad w każdej chwili macie prawo wejść i gospodarować na ziemi swojej po drugiej stronie płotu.

Jeszcze jedno. Ten płot powstałby jako samowola. W gminie nie uzyskacie zgody na postawienie płotu nie na swoim gruncie.

... Jaśniej: są dwie działki przy drodze - moja i sąsiada. Ale granica między nimi przebiega po skosie tzn nie jest prostopadła do drogi. Nie wiem czy geodeta był wtedy trzeźwy, jak tyczył, ale chcielibyśmy teraz ją wspólnie wyprostować.

Był trzeźwy. Taki przebieg granic działek był najprawdopodobniej od stuleci. To wytyczenie drogi spowodowało takie rozgraniczenie

... Ciekawi mnie czy samo dogadanie na piśmie z sąsiadem wystarczy (i na jak długo :) ). Wolałbym nie wchodzić w dodatkowe koszty zanim postawię ogrodzenie. Ale taka działeczka ze skośnym ogrodzeniem będzie dziwnie wyglądała jak kiedyś na niej wyrośnie domek...

Zmiana właściciela gruntu jest możliwa tylko w formie aktu notarialnego.

Owszem, możecie się "wymienić" i czekać 30 lat by nabyć ten grunt w formie zasiedzenia w złej wierze. Ale i wówczas będą koszty.

Pamiętaj - czyja ziemia tego dom. Jeśli zbudujesz cokolwiek na skrawku ziemi sąsiada to to co jest na tym skrawku jest sąsiada.

Dzięki. Po konsultacji z właścicielką sąsiedniej działki, myślimy żeby to sobie jednak odpuścić. Tak jak pisze Yogi66, to samo powiedziała mi sąsiadka od tej właśnie działki. Dodała że my się możemy dogadać ale co później, nasze dzieci, następni właściciele itd. Chyba trzeba tę działkę zagospodarować żeby schować płot w roślinkach i tyle... Tylko jakoś taki mały niesmak zostaje po pierwszej radości z darowizny... :-(
Mam ten sam problem i z tego co się orientowałem to sąsiad musiałby wykonać podział geodezyjny działki w tym właśnie kawałku a to są dodatkowe koszty oprócz aktu notarialnego sprzedaży.
Sprawa rozwiazana. Sąsiad (na oczy go nie widziałem, rozmawiałem o tej sprawie tylko z jego żoną i jej zostawiłem szkic nowej granicy działki i telefon) wysłał mi sms-a że nie zgadza się na zmianę. Styl smsa nie wróży dobrze przyszłym sąsiedzkim stosunkom ;) ale na razie nie mam się czym martwić bo póki co te dwie działki to dwa tysiącmetrowe nieogrodzone poletka obok siebie...